Logga in

Visa fullständig version : Vad är "klägget" i gårdagens köttfärssås?


Pretorian
2011-09-05, 11:34
När jag gör matlådor av min fantastiska köttfärssås så brukar det bli något "klägg" dagen efter i matlådan. Oftast är det i botten och på kanterna? Är det fettet som koagulerat typ? Jag har fått för mig att när jag steker med olja så blir det mer geléaktigt än när jag steker med smör.

Sniggel
2011-09-05, 11:44
Jag brukar ha gult klägg i mina färslådor när det ej är uppvärmt. Det är antagligen stelnat fett, olja bl a. Men efter uppvärmning blir det flytande och normalflottigt istället.

vicarious
2011-09-05, 11:52
Fett.

Duh
2011-09-05, 18:59
Vidrigt som fan är det i alla fall! Fräs färsen hårdare så minimerar du mängden sånt där äckelpäckel! :)

Eddie Vedder
2011-09-05, 19:37
Vidrigt som fan är det i alla fall! Fräs färsen hårdare så minimerar du mängden sånt där äckelpäckel! :)

Det är inget äckligt med det. Bara fett som som fått en hårdare form eftersom mättat fett blir fast i rumstemperatur.

Vunnis
2011-09-05, 19:42
Det är inget äckligt med det. Bara fett som som fått en hårdare form eftersom mättat fett blir fast i rumstemperatur.

Det finns dom som är rädda för fjärilar, Eddie. Då kan man tycka att fett är äckligt också, även om det inte är rätt! ;)

Eddie Vedder
2011-09-05, 20:08
Det finns dom som är rädda för fjärilar, Eddie. Då kan man tycka att fett är äckligt också, även om det inte är rätt! ;)

Men de håller det förhoppningsvis för sig själv och säger inte till andra att de ska undvika fjärilar. :)

MrBulk
2011-09-06, 06:49
Klägget i makrillsburkar med tomatsås som är gult, är det oxå fett?

vicarious
2011-09-06, 06:58
Klägget i makrillsburkar med tomatsås som är gult, är det oxå fett?

Aldrig sett något sådant.

MasterChief
2011-09-06, 08:03
Testa att ställa in olivoljan i kylen en dag så ska ni få se på klägg. Helt ofarligt dock.

thebandit
2011-09-06, 17:20
Klägget i makrillsburkar med tomatsås som är gult, är det oxå fett?

Nä det är gele.

stevebc
2011-09-06, 17:30
Vidrigt som fan är det i alla fall! Fräs färsen hårdare så minimerar du mängden sånt där äckelpäckel! :)Försvinner fettet då?

Aldrig sett något sådant.Testa ha makrillen i kylen, så ser du. Det är den godaste delen som ser ut så.

vicarious
2011-09-06, 17:40
Försvinner fettet då?

Testa ha makrillen i kylen, så ser du. Det är den godaste delen som ser ut så.

Aha. Har dom alltid i skafferiet, det är ju helkonserver =)

Duh
2011-09-06, 19:22
Försvinner fettet då?

Vet inte om det försvinner men mängden verkar minska. Behöver ju inte bero på att fettet "försvinner" utan att det rinner mindre när man steker bort mer vätska ur färsen.

MrBulk
2011-09-06, 20:32
Nä det är gele.

Gelé? Det är ju inget som tillsatt så vart kommer gelen ifrån?

Sverker
2011-09-07, 06:00
Det är fett från fisken.

MrBulk
2011-09-07, 06:12
Det är fett från fisken.

Det fleromättade eller bara enkelomättat med tanke på konsistensen?

Sverker
2011-09-07, 06:15
Nu sitter mättade, omättade och fleromättade fettsyror på samma triglycerider. Det som kristalliserar ut är triglycerider med lite fler mättade och lite färre fleromättade fettsyror.

Eddie Vedder
2011-09-07, 09:00
Det fleromättade eller bara enkelomättat med tanke på konsistensen?

Fast konsistensen på fettet i makrillburken är ju väldigt löst. Och säkert också blandat med tomatsåsen. Det är inte lika hårt som fettet som separerar i en köttgryta.

MrBulk
2011-09-07, 10:12
Fast konsistensen på fettet i makrillburken är ju väldigt löst. Och säkert också blandat med tomatsåsen. Det är inte lika hårt som fettet som separerar i en köttgryta.

Precis det är lite mer som "äppelmos" än gelé som det är i köttfärssås.