handdator

Visa fullständig version : Löparknä-ish, jobbigt att sitta ned


skeletron
2011-09-01, 17:40
Har sedan länge haft problem med att sitta ned. Det hela började med piriformis-smärta, alltså vid sidan av ländryggen ner mot rumpan, och har sedan blivit bättre. Det utvecklades sig till något som jag skulle säga är någon typ av löparknä, dvs det strålade från höften, till knät och även till foten. Kände av detta då jag löptränade mycket, men kände fortfarande av det då jag bara satt ned.

I nuläget har det mesta gått över, har besökt idrottsmassör samt gjort diverse stretchövningar, balansövningar, styrkeövningar mm. (http://runningtimes.com/Article.aspx?ArticleID=6099&PageNum=&CategoryID=)

Det mesta har nu gått över. Jag har dock inte vågat testa att springa än, men det är betydligt bättre.

Det jag dock är lite lack över är att jag dock efter att ha suttit en stund får känningar i knät, och blir snabbt trött i ryggen av att suttit bara några minuter.

Hur kan jag kommer till bukt med detta?

Holabandola
2011-09-02, 08:53
Att få besvär av att sitta ner tenderar oftast vara överansträngda Quadratus Lumborum.
Det är egentligen den muskel som jobbar mest när man sitter ner.
Anledning till det, är oftast stel Gluteus. Men även höftböjarna kan behöva stretchas.

Den gluteus stretchen du visade är inte sufficeint, du måste till en djupare stretch. Pigeon Pose är ett alternativ för att få till rejäl rumpstretch.

Sen kan jag rekomendera denna stretch av höftböjarna som du måste stretcha om du itne gör det. Viklar du foten och håller ut armarna får du en maximal stretch, glöm inte att pressa fram bäckenet när du stretchar också http://www.youtube.com/watch?v=iEbvVwuBnzg

Prova detta i en vecka, kan du inte sitta hur länge som helst efter detta så var det inte problemet :-)
Men som sagt, har du stel rumpa (vilket man lätt får av löpning) så bör det vara problemet och du måste då stretcha rumpan.