handdator

Visa fullständig version : Näringsvärden vid olika "tillsånd"


Kaangaas
2011-08-29, 17:26
Hej!

Har en del nybörjarfrågor som jag sitter och funderar på när det kommer till att räkna kalorier osv.

När jag tillagar kyckling så väger den i fryst tillstånd 1kg. Efter att jag har lagat klart den i ugnen så har vikten gått ner med runt 100g - 200g. Då det oftast står att förpackningen innehåller minst 80% kyckling så antar jag att resten är vatten och att jag då borde gå på vikten på den färdiglagade kycklingen i detta fall?

Men vikten förändras även när jag kokar potatis och fryst broccoli och då undrar jag om jag ska gå på vikten på den färdiglagade, otillagade eller kanske bara den tinade otlilagade maten?

mvh
Fredrik

Fru_Flisa
2011-08-29, 17:31
Otillagade och otinade vikten.

J.V
2011-08-29, 17:45
Väg och räkna otillagat.

Kaangaas
2011-08-29, 17:50
Humm okey. Men vad är det som försvinner från kycklingen när man tillagar den i ugn då?
Om det är massor med vatten i när man väger den när den är tinad så borde väl inte näringsvärdena stämma då det faktiskt är mindre kyckling än vad vågen visar?

Som sagt helt grön här.

King Grub
2011-08-29, 17:52
Vatten, som sagt. Och vatten innehåller inga energigivande näringsämnen.

Därför väger man innan man tillagar. Efter tillagningen väger varan mindre, pga vattenförlust, men näringsvärdet i varan är detsamma. Däremot innehåller 100 gram av den tillagade varan mycket mer energi än 100 gram av den otillagade. Men 100 gram tillagad vara vägde mer än 100 gram innan tillagningen.

Kaangaas
2011-08-29, 18:04
Okey, vänta så ska vi se om jag förstått det hela rätt.

Om jag har en vara som väger 100g otillagad. Den innehåller 100kcal, 20g protein, 10g kolhydrater och 10g fett.

När jag har tillagat den så är vikten 80g men den har ändå 100kcal, 20g protein, 10g kolhydrater och 10g fett?

När jag då räknar på kyckling (som enligt förpackning innehåller 80% kyckling) så bör jag alltså räkna med att den innehåller 20% vatten och hel enkelt lägga till kyckling för att komplettera?

Magnus N
2011-08-29, 18:07
Okey, vänta så ska vi se om jag förstått det hela rätt.

Om jag har en vara som väger 100g otillagad. Den innehåller 100kcal, 20g protein, 10g kolhydrater och 10g fett.

När jag har tillagat den så är vikten 80g men den har ändå 100kcal, 20g protein, 10g kolhydrater och 10g fett?


Japp, dock kan ifall produkten har mycket fett en del försvinna under tillagning, men alltid bättre att räkna med otillagad vara :)


När jag då räknar på kyckling (som enligt förpackning innehåller 80% kyckling) så bör jag alltså räkna med att den innehåller 20% vatten och hel enkelt lägga till kyckling för att komplettera?

Hur menar du här ? Komplettera för ?

Kaangaas
2011-08-29, 18:17
På förpackningen står det innehåller 80% kyckling. Om jag räknar på näringsvärdena som står på förpackningen och räknar ut att jag behöver 150g kyckling för att få den mängd näringsämnen jag vill ha. När jag sedan väger kycklingen innan den är tillagad så ska ju 20% vara vatten, då bör jag väl lägga till mer kyckling än 150g, närmare 185g, för att få ut den mängden näringsämnen som jag räknat ut?

Torwald
2011-08-29, 18:19
Näringsinnehållet avser ju den 80-procentiga kycklingen i paketet. Äter du 100 gram av den så får du i dig det som står på paketet.

Kaangaas
2011-08-29, 18:22
Tack för hjälpen. Vart lite fundersam ett tag, blev genast väldigt mycket klarare :)

the_matsson
2011-08-29, 22:05
Men 100 gram tillagad vara vägde mer än 100 gram innan tillagningen.

Nja, 100 gram tillagat väger faktiskt precis lika mycket som 100 gram otillagat.

...

Det är en skön känsla att verkligen bidra till ett community...

JB12K
2011-08-30, 17:37
1kg kyckling brukar väga typ 600 gram när man kokt den.

Magnus N
2011-08-30, 18:07
Nja, 100 gram tillagat väger faktiskt precis lika mycket som 100 gram otillagat.

...

Det är en skön känsla att verkligen bidra till ett community...

Nu var det dock inte det han skrev :)

sealmask
2011-08-31, 17:37
måste bara tillägga, angående ris och pasta så är det tvärtom, de fylls ju upp med vatten när de tillagas.
Både pasta och ris ligger på cirka 340-360kcal/100g otillagat och när det är tillagat innehåller det bara 100-130kcal/100g. Så du inte väger 100g makaroner efter du har tillagat det och tror att det är 350kcal!