handdator

Visa fullständig version : Val av jobb, oerhört komplicerad situation


LoTiX
2011-08-24, 11:21
Hej allihopa, behöver skriva av mig någonstans, dels för att själv kunna överblicka situationen bättre, dels ifall det finns någon som har relevant input kring min frågeställning; även om jag vet att det bara är jag som kan ta beslutet.

Jag har alltså tre jobb/potentiella jobb jag måste välja mellan och det snart.

Jobb 1 är i Göteborg. Vill inte riskera att någon känner igen det så jag säger inte mycket mer. Det är ett OK jobb som dock är lite för fokuserat på att jaga folk över telefon men ligger jag i kan jag komma upp från den nivån rätt snabbt och jag har även ledningens förväntan att jag kommer göra just detta. De tror stenhårt på mig. Det är inte någon vanlig telefonkrängarroll utan kravet är just en magister i ekonomi vilket är vad jag har. Min bakgrund och intresse ligger i företagsstrategi vilket jag inte skulle ha mycket nytta av i början men om företaget växer, vilket de planerar att göra, så finns det flera ledningsroller att fylla. Jag älskar Göteborg som stad, känner inte jättemånga där men en av mina närmsta vänner tillika träningspartner bor där.

Jobb 2 är en tjänst som Trainee/Key Account Manager i Skövde. Trainee-delen består av utbildningar och kommer genomföras i anslutning med en organisation som är specialiserade på att detta över hela Europa. Key Account Manager-delen innefattar att jag är spindeln i nätet för företagets (300 anställda) kontakt med sina största kunder. Dessa sitter i Schweiz och jag kommer resa dit ett par gånger i månaden. Jag kommer även ha ett eget team ingenjörer att styra över i företagets matrisorganisation. Min bakgrund i strategi skulle komma väl till användning då syftet är att sätta mig in i nyckelkundernas övergripande strategi och på så vis anpassa vår relation till dem utifrån detta. Har aldrig varit i Skövde, känner ingen där men en bekant har Skövde som hemstad så jag kan nog skaffa ett kontaktnät via henne.

Jobb 3 är en mindre konsultfirma i Stockholm där jag skulle arbeta som managementkonsult tillsammans med 5 seniora och mycket erfarna konsulter. Flera av dem är rätt kända i branschen, framförallt en av dem. Som de själva beskrivit det lär jag mig mer här på 1 år än någon annanstans på 5 år - vilket jag faktiskt inte tvivlar på det här fallet. Arbetsdagarna skulle bli extremt långa men jag skulle få fokusera på just strategi och dessutom inom olika företag och industrier. Karriärsmässigt är det här klockrent. Stockholm är inte en stad jag känner så mycket för men jag har flera vänner här och skulle få ett stort kontaktnät och träffa mycket folk vilket är bra för framtiden.


Jag vill helst ha jobb 3 före jobb 2 före jobb 1.

Kruxet nu är att jobb 1 förväntar sig att jag ska börja där på onsdag nästa vecka och kontrakt är på ingång. Jobb 2 har mig och en till kille kvar att välja mellan och ger mig slutligt besked på fredag den här veckan. Jobb 3 fick jag ett nej på för 3 veckor sedan då de valde en annan kandidat som nu i veckan fick ge återbud av personliga skäl, därför är jag naturligt högaktuell till rollen då jag tidigare hamnade 2a och suttit i totalt 6 timmar intervjuer med dem. Problemet är att en av deras konsulter som ännu inte träffat mig vill göra just detta och då han bor i Frankrike kan det inte ske förrän 5e september. Det vill säga efter att både jobb 1 och jobb 2 dragit igång.

Nu har jag skrivit en massa men som sagt, behövde skriva ner det för egen skull och ifall någon har tid och ork att läsa och ge några råd så får ni gärna göra det.

Lönerna är olika men inte relevanta i jämförelse med allt annat.

Arf Pingvin
2011-08-24, 11:35
Du bör satsa på jobbet du helst vill ha. Då får de andra vänta. Hur du ska förklara det utan att säga att "ni är mitt 3:e val" vet jag inte.

LoTiX
2011-08-24, 11:38
Du bör satsa på jobbet du helst vill ha. Då får de andra vänta. Hur du ska förklara det utan att säga att "ni är mitt 3:e val" vet jag inte.

Mjo, det blir så många scenarion. Om jag inte får jobb 2 utan påbörjar jobb 1 i väntan på mötet med jobb 3 så får jag be om ledigt 5e september och därefter avbryta min nyligen påbörjade anställning. Det känns inte rätt mot jobb 1 men jag kan inte tacka nej bara för att jag kanske får ett bättre jobb om ett par veckor.

Får jag jobb 2 på fredag blir det här en galet komplicerad situation, i den rollen känns det inte som att jag plötsligt kan knalla därifrån.

Madame
2011-08-24, 11:41
Rent spontant tänker jag att du ska chansa på jobb 3.
Antingen får du det eller så får du det inte. Om du får det kommer du tacka dig själv att du chansade på det, får du det inte är jag ganska övertygad om att du kommer kunna hitta nåt annat jobb i nivå med 1 eller 2. Du är inte rökt bara för att du kanske inte får nåt av dessa. Det kanske kan kännas surt att ha tackat nej till två jobb till förmån för ett annat jobb du inte fick, men det värsta som kan hända är att det går lite längre tid innan du har ett nytt jobb. Du känns inte som killen som kommer gå arbetslös för att du chansade och det inte gick vägen, du kommer hitta nåt annat om det inte blir jobb 3.

LoTiX
2011-08-24, 12:08
Det jobbiga är att jag sagt nej till flera rekryteringsprocesser nu då jag var säker på antingen jobb 1 eller 2 nu innan jobb 3 dök upp så jag har ingenting annat på horisonten och verkligen inte kan riskera att hamna helt utan jobb 1 2 eller 3.

Har tänkt över läget och tror jag har en plan nu. Jag ringer den person jag har bäst kontakt med på jobb 3 (har bara pratat med rekryteringsfirman idag och igår som bollat mellan mig och företaget) och försöker vara så hård jag kan på att efter 6 timmars intervjuer bör de ha så pass mycket information om mig att de kan ta ett beslut redan nu. Kan de inte det, vilket jag inte tror de kan, så säger jag att jag hör av mig på fredag.

På fredag får jag besked från jobb 2, mina chanser är 50/50 där. Får jag det jobbet ringer jag jobb 3 och säger att nu måste jag ha besked idag annars tar jag ett likvärdigt jobb som jag inte kan tacka nej till. Får jag inte jobb 2 påbörjar jag arbete på jobb 1, träffar jobb 3 5e september och fortsätter antingen arbeta på jobb 1 eller påbörjar anställning på jobb 3 beroende på om jag får jobb 3 eller ej.

Detta är förjävligt mot jobb 1 men det är mindre komplicerat för dem att ersätta mig än det är för mig att bli utan jobb över huvud taget och få börja om jobbsök från ruta ett medan jag bor här i pojkrummet hos mor och far.

Fishtank
2011-08-24, 12:13
Sikta på att alltid ha ett jobb
Ta jobb 1 i väntan på jobb 3
Eller jobb 2
Fokusera på dig själv

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Halldin
2011-08-24, 12:15
Gör en poll:


Schtek1
Schtek2
Schtek3

shape
2011-08-24, 12:46
[QUOTE=LoTiX;5243316] Stockholm är inte en stad jag känner så mycket för.QUOTE]

Jag är inte helt säker på vad du menar med ovanstående, men känner rent spontant: Kom inte hit om du inte vill bo i Stockholm.

Då är det bättre att någon som faktiskt vill bo i Stockholm tar jobbet.

Just my thoughts.

LoTiX
2011-08-24, 13:39
Jag är inte helt säker på vad du menar med ovanstående, men känner rent spontant: Kom inte hit om du inte vill bo i Stockholm.

Då är det bättre att någon som faktiskt vill bo i Stockholm tar jobbet.

Just my thoughts.

Nej då missförstod du. Jag har mitt största kontaktnät där och arbetar därför mycket gärna där.

shadowfire
2011-08-24, 13:53
Ja, vad ska man säga.. been there, done that... jag fick chansa och tacka nej till andra jobb och sikta på ett som jag hellre ville ha. Det är ju olika saker du får väga mot varandra. Karriär kontra bostadsområde kontra arbetsförhållanden kontra.. osv... jag hade gjort plus- och minuslistor om inte annat bara för att bena ut, men det känns ändå som om du redan är klar med din rangordning av jobben.

Blir man erbjuden en tjänst så kan man begära betänketid och det går att vara så pass ärlig och säga att man blivit erbjuden två tjänster samtidigt (även om du inte har det) och att du vill ha X antal dagar på dig att bestämma. Att förhala det i flera veckor är dock lite svårare, särskilt om en arbetsgivare har akut behov av att tjänsten ska tillsättas ;)

Poxeman
2011-08-24, 14:05
Jag hade chansat.
Missar du trean så hittar du nya jobb, det verkar ju inte vara problemet för dig om man säger så....

Lycka till!

shape
2011-08-24, 14:54
Stockholm är inte en stad jag känner så mycket för men jag har flera vänner här och skulle få ett stort kontaktnät och träffa mycket folk vilket är bra för framtiden.


Nej då missförstod du. Jag har mitt största kontaktnät där och arbetar därför mycket gärna där.

Okej, hur menar du då?

F.ö får jag gratulera till den utmärkta korrelationen mellan trådens namn och det faktiska innehållet.

Se: "oerhört komplicerad situation".

Jag antar att allt är relativt.

Termy
2011-08-24, 14:56
Går det inte att bli intervjuad av personen i Frankrike via videosamtal?

LoTiX
2011-08-24, 15:20
Okej, hur menar du då?

Du tolkade det som att jag är negativt inställd till Stockholm stad medan jag menar att jag inte är mycket mer än likgiltlig till staden jämfört med vissa andra städer i Sverige. Dock känner jag mer folk där och därför är den intressantaste platsen för mig att hamna på. 85% av jobben jag sökt i sommar har varit där.

Går det inte att bli intervjuad av personen i Frankrike via videosamtal?

Pratade precis med en på företaget och nej jag måste träffa honom först, de är benhårda på det. De är helt införstådda i att de riskerar att bli av med mig ifall jag får jobbet i Skövde och trots att de, som han nu sa för 10 minuter sedan, är väldigt intresserade i mig som kandidat är de beredda att förlora mig framför att ta ett för snabbt beslut.

Läget är hur som helst rätt klart för mig nu, i teorin. På fredag får jag antingen ja från jobb 2 och tar i så fall det jobbet, eller så får jag ett nej och börjar arbeta med jobb 1, träffar jobb 3 och inväntar besked.

Minimjölk
2011-08-24, 15:25
Madamen är klok och skrev det jag tänkte. Lycka till hur du än väljer att gå vidare!

tröskel
2011-08-24, 17:42
Detta är ju en situation där du måste sätta dig själv i första hand, dvs. inte bry dig om vad företagen tycker. Det är trots allt företag och inte personer. Tycker utan tvekan att du kan tacka ja till Jobb 2, om du nu skulle få det, och sen åka på intervjun för Jobb 3.

LoTiX
2011-08-24, 18:02
F.ö får jag gratulera till den utmärkta korrelationen mellan trådens namn och det faktiska innehållet.

Se: "oerhört komplicerad situation".

Jag antar att allt är relativt.

Är det inte en komplicerad situation då? Det är inte en dålig situation men för att få det att lösa sig så bra det går utan att riskera något eller förstöra för annan inblandad part är det lite komplicerade saker att hålla reda på. Som att inte säga för mycket till jobb 1 eller 2, dröja med kontrakt til jobb 1, hålla masken om jag börjar arbeta på jobb 1, fundera på om jag kan dra mig ur efter en vecka om jag börjar på jobb 2 och sen får jobb 3, lösa mötet i Stockholm under en arbetsdag på jobb 1 eller möjligt jobb 2, hitta boende på en av tre olika orter med kort varsel, släpa runt på massa kläder ifall jag börjar på ett jobb och sen får ett annat osv osv in finitum eller va tusan de nu säger. Samt det roliga samtalet "jo jag har ju varit här en vecka nu på en position ni lagt stora pengar på rekryteringen till men nu drar jag, vill ni ha kvar mig under uppsägningstiden eller kan jag sticka direkt?"

Tröskel: Jo jag har börjat tänka lite i de banorna också. Även om jag får jobb 2 så har jag mötet bokat med jobb 3, träffar dem på kvällen och se vad de säger. Kan ju vara så att jag under den första veckan på jobb 2 känner att det inte passar mig.

Madame
2011-11-16, 19:10
Nå, hur gick det med jobben? Hur löste du det hela? *nyfiken* *popcorn*

LoTiX
2011-11-16, 20:13
Nå, hur gick det med jobben? Hur löste du det hela? *nyfiken* *popcorn*

Blev det tredje alternativet. Var inte redo för alternativ ett efter ytterligare en intervju med dem, alternativ 2 blev jag tvåa på efter att en likvärdig kandidat också visade sig prata flytande kinesiska, vilket är bra ifall företaget precis öppnat fabrik även i... Kina...

Jobb 3 går bra, är projektledare (övervaka projekt, kunden och de som sitter i projektet) samt team leader (ansvar för hur det går överlag för personer i flera projekt på kort och lång sikt, deras utvecklingspotential, statistik och allt däromkring). Håller på att komma fram till vilka mina fokusområden kommer bli på lång sikt, om jag ska ta mer ansvar kring företagsstrategi, organisationen och eller marknadsbiten. Så det blir Göteborg för mig ett tag framöver.

312
2011-11-16, 20:20
Jobb 3, du kommer ångra dig om du inte åtminstone försökte.

LoTiX
2011-11-16, 20:34
http://media.tumblr.com/tumblr_ljyh4yDsoV1qzoi8i.png

Biceps
2011-11-16, 20:42
Jag har inga tips, men gratulerar till att du har valmöjligheten

edit: oj det var en gammal tråd, men grattis till jobbet

goodie
2011-11-16, 20:43
Skulle kört 3an, lycka till

ChuckTesta
2011-11-17, 11:35
Stockholm är inte en stad jag känner så mycket för.QUOTE]

Jag är inte helt säker på vad du menar med ovanstående, men känner rent spontant: Kom inte hit om du inte vill bo i Stockholm.

Då är det bättre att någon som faktiskt vill bo i Stockholm tar jobbet.

Just my thoughts.


Haha naw, en person som inte gillar Stockholm? =(

Alltid när någon talar illa/säger något om Stockholm så tar ALLTID sthlmarna det som ett personligt påhopp.

shape
2011-11-17, 11:54
Haha naw, en person som inte gillar Stockholm? =(

Alltid när någon talar illa/säger något om Stockholm så tar ALLTID sthlmarna det som ett personligt påhopp.

Haha. Ja, jag var verkligen bitter där.. Får be om ursäkt till TS och gratulera!

Minimjölk
2011-11-17, 17:15
Blev det tredje alternativet. Var inte redo för alternativ ett efter ytterligare en intervju med dem, alternativ 2 blev jag tvåa på efter att en likvärdig kandidat också visade sig prata flytande kinesiska, vilket är bra ifall företaget precis öppnat fabrik även i... Kina...

Jobb 3 går bra, är projektledare (övervaka projekt, kunden och de som sitter i projektet) samt team leader (ansvar för hur det går överlag för personer i flera projekt på kort och lång sikt, deras utvecklingspotential, statistik och allt däromkring). Håller på att komma fram till vilka mina fokusområden kommer bli på lång sikt, om jag ska ta mer ansvar kring företagsstrategi, organisationen och eller marknadsbiten. Så det blir Göteborg för mig ett tag framöver.

Grattis men efter att igen ha läst din förstapost om Göteborg/Sthlm antar jag att det blev jobb nr1 och inte det "tredje alternativet"? :)