handdator

Visa fullständig version : Livsmedelsbranschens baksida...


andnel
2011-08-05, 15:41
Jag arbetar inom en utav Sveriges största livsmedelskedjor. Under det gångna året, och under de år jag jobbat inom handels/livsmedel så har det slängts ofantliga mängder med mat, kläder, leksaker, hushållsartiklar e.t.c.
Senast idag, så var vi tvungna att slänga 3 pallar med glass (motsvarar väl cirka 200+ paket på varje pall) p.g.a. att frysen gick sönder och de började smälta. Efter alla gånger jag tanklöst gått och slängt det som slängas skall, så högg det till riktigt mycket i hjärtat den här gången. Det är ledningen som tar beslut om och hur man ska krossa (slänga) dessa stora kvantiteter. Men jag kan verkligen inte ta in, och förstå varför man inte gör något bättre av det? Varför finns det inte någon slags plan för att kunna ta tillvara på det som ska slängas?

Allt slängs inom livsmedelsindustrin - är det en buckla i ett Corn Flakespaket - släng. Är etiketten borta på en vara - släng. Har datumet gått ut på den där pallen med 1000 kakor - släng. Har datumet gått ut på pallen med kaffe - släng. Har paprikan en rynka - släng. Är bananerna aningen bruna - släng. Är det en reva i 18-packs toapapperet - släng. Ja, och så håller det på. Alltid, hela tiden.

Som "lekman" och vanlig anställd kan jag inte göra speciellt mycket åt det, p.g.a. alla regler som finns. Men jag blir bara så förbannad på denna I-landswaste när det (jag skiter i om det är en klyscha) finns verkliga, faktiska, fullt existerande, reella barn som svälter i världen och därtill är i otroligt stort behov av mat och kläder - som vi i västvärlden bara slänger som om det inte vore värt ett öre, för oss går det i varje fall ingen nöd på. Hade varit otroligt intressant att se t.ex. hur många bananer man slänger på 10 fina bananer till oss i väst...

Detta kanske inte var någon sensationell nyhet för någon, kanske en ögonöppnare för andra. I vilket fall så ville jag bara uttrycka mitt missnöje över industrin och i detta fall, över min maktlöshet.

Är ledarna inom dessa branscher enbart för effektivitets och -pengakåta alt. lata? Varför får sånt här pågå?

Akerhage
2011-08-05, 15:44
Håller med dig helt! Men är väl för de inte "har råd" att transportera allt som skall slängas till Afrika. Men det är verkligen jäkligt trist att så mycket mat slängs. Helst när man vet att många andra hade dödat för den maten.

Xtronal
2011-08-05, 15:45
Jag tror att företagen slänger saker eftersom att de är många som skulle klaga om det är en buckla i ett Corn Flakespaket eller om bananerna är bruna.. Folk vill ha sånt som de anser vara fräscht när det kommer till livsmedel tror jag..

Vi är för bortskämda

JJOHANSSON
2011-08-05, 15:46
OT

Får ni som personal ta saker som ska slängas?

-AG-
2011-08-05, 15:48
Skulle inte dessa kedjor kunna starta lagerförsäljing till kraftigt rabatterade priser? Där skadade, utgångna, etc... varor säljs.

Grapeman
2011-08-05, 15:49
OT

Får ni som personal ta saker som ska slängas?

Det är lite olika, vanligaste anledningen till att man inte låter personalen ta hem svinn är att då myglar vissa med det.

kettlebellGuden
2011-08-05, 15:49
Det du som anställd och då vet var saker slängs och hur man lättast kommer åt det efter arbetstid är att meddelar den här informationen till din lokala frigan-organisation.

Akerhage
2011-08-05, 15:51
Det är lite olika, vanligaste anledningen till att man inte låter personalen ta hem svinn är att då myglar vissa med det.

Tror många myglar ändå, har tagit hem icakassar med hägendaaz och annat fryst när jag jobbade lager. Trots man "inte fick" så gjorde alla det. Cheferna visste inte, eller så sket de i vilket. Men mygel förekommer säkert i båda fallen lika mycket, tror ni inte det?

martikainen
2011-08-05, 15:54
Vi har en ICA affär modell större i stan som skänker all mat som inte säljs till ett härbärge här i stan. Stora applåder till den affären!

Akerhage
2011-08-05, 15:55
Vi har en ICA affär modell större i stan som skänker all mat som inte säljs till ett härbärge här i stan. Stora applåder till den affären!

Faktiskt! Borde vara mer standard än att slänga!

spoonchest
2011-08-05, 15:58
Om de nu måste slänga mat så kan de väl åtminstone låta bli att blanda det med sopor. Ställ det så folk kommer åt iaf.
Tack för ett mkt tänkvärt inlägg!:)

944RS
2011-08-05, 16:02
Ja det blev många ton med varor som "krossades" under mina år på Ica!

spoonchest
2011-08-05, 16:02
Vi har en ICA affär modell större i stan som skänker all mat som inte säljs till ett härbärge här i stan. Stora applåder till den affären!

There you go!
Det var ju nåt klädföretag som envisades med att ha sönder kläderna de inte fick sålda. Efter (inte särskilt stora egentligen) protester gick de ju med på att skänka alltihop istället.

Jag tror det kan vara lätt att starta s.k folkrörelser mot sånt här, och butikerna är nog inte sega på att ge med sig. Pröva vettja.

Sniggel
2011-08-05, 17:24
Tror många myglar ändå, har tagit hem icakassar med hägendaaz och annat fryst när jag jobbade lager. Trots man "inte fick" så gjorde alla det. Cheferna visste inte, eller så sket de i vilket. Men mygel förekommer säkert i båda fallen lika mycket, tror ni inte det?

Min erfarenhet är att omfattningen av mygel klart minskar om man förbjuder de anställda att ta hem trasiga produkter/livsmedel. Dessutom riskerar man ju, om man blir upptäckt, vilket kan vara fog för att få kicken (samt avskräcka andra från att mygla) samt att man kanske t om blir anklagad för stöld och får ta konsekvenserna av det.

Glassen du tog hem, var detta sånt som skulle slängas förresten eller var det på något annat vis?

Sniggel
2011-08-05, 17:25
Vi har en ICA affär modell större i stan som skänker all mat som inte säljs till ett härbärge här i stan. Stora applåder till den affären!

Skönt att höra!

Kwon
2011-08-05, 18:07
Vi har en ICA affär modell större i stan som skänker all mat som inte säljs till ett härbärge här i stan. Stora applåder till den affären!

Så borde fler göra.

Eddie Vedder
2011-08-05, 19:17
Ja det är konsekvensen av helt absurda hygien- och kvalitetskrav.

Och så är det tyvärr precis som Xtronal säger också, konsumenter idag tror inte att en liten brun fläck på bananen är ätbart, en spricka i potatisen eller en lite "deformerad" (det vill säga fullständigt normal men bland de andra avvikande) paprika så då kastas det. Och det sker även innan det ens når affär, redan hos bonde och grossist.

Men just hygienfjanteriet är nog värst tycker jag. Och naturligtvis är jag ingen motståndare av livsmedelssäkerhet och noggranna krav på redlighet i kedjan men jag anser fortfarande att det gått över gränsen. Jag tror absolut att man kan ha säker mat utan att slänga tonvis i livsmedelsbranschen och inom storköks- och restaurangbranschen.

Sverker
2011-08-05, 19:24
Fjanterier vet jag inte. En glass som börjat tina och vid återinfrysningen börjat bilda iskristaller är inte något som en konsumen förväntar sig.

Liten risk för matförgiftnnig men temperaturen stiger FORT i ett frysrum som slutat fungera. Glassen i mitten av pallen är säkert opåverkad men packeten i botten eller i översta lagret ? Vem tar ansvar för den produkten ?

martikainen
2011-08-05, 21:42
Hittade tidningsartikeln om ICA affären som skänker maten:

http://na.se/nyheter/orebro/1.1162569-mat-som-blir-over-till-dem-som-behover

G_lund
2011-08-05, 21:56
Vill minnas att jag läste om ett europeiskt land där de hade speciella affärer där de enbart sålde mat med kort/utgånget datum för halva priset.
Kan det varit tyskland/frankrike?

von huff
2011-08-05, 21:57
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=144548

Jag startade en tråd om detta.Det värsta jag varit med om var när butiken jag jobbade på (lidl) fick in cocacola vilket inte hörde till deras sortiment och vi var tvugna att kasta borta 30-40 flaskor som inte hade något fel alls

krellik
2011-08-05, 22:07
Hade ett lokalt mc Donalds här som gav sin slängmat till mycket glada grisar på 4h, styrdes snabbt upp från myndigheternas sida att det var ajabaja.

Problemet är väl hållbarhet i många fall samt att det saknas riktigt bra ideer för hur det ska hanteras smidigt och utan kostnad att omdistribuera skiten, men visst känns det fel i magen.

Eddie Vedder
2011-08-06, 07:45
Vem tar ansvar för den produkten ?

Jag som äter den. Överallt äts det smält glass men folk dör inte som flugor i glassrelaterad förgiftning. Det kan ju säljas med en lapp som påvisar att det är kort hållbarhet så man får välja helt enkelt.

Jag är som sagt positiv till att vi kommit så lågt i hantering och att maten idag är så säker som den är. Men jag tycker ändå det finns en gräns. Och snacket om att vi ska äta mindre kött och källsortera blir ju absurd när det sätts i förhållande till sån här.

kettlebellGuden
2011-08-06, 08:07
Nu vet jag väl inte om det fjantas så jättemycket. Har hänt både en och fyra gånger att jag har hittat någon vara (fryst kyckling i ett exempel) som någon kund tydligen har ändrat sig om och helt sonika stoppat bland lösgodiset eller dylikt. När man upplyser personal om det här så blir de glada, och stoppar tillbaka den i frysdisken... så någon överdriven hygien vettifan om de sysslar med i matvarubutiker.

andnel
2011-08-06, 08:47
Nu vet jag väl inte om det fjantas så jättemycket. Har hänt både en och fyra gånger att jag har hittat någon vara (fryst kyckling i ett exempel) som någon kund tydligen har ändrat sig om och helt sonika stoppat bland lösgodiset eller dylikt. När man upplyser personal om det här så blir de glada, och stoppar tillbaka den i frysdisken... så någon överdriven hygien vettifan om de sysslar med i matvarubutiker.

Oj, har du varit med om detta? Där jag jobbar finns det ingen människa som skulle tänka tanken att lägga tillbaka den i frysen...

Viktor_Balck
2011-08-06, 10:35
Glassen du tog hem, var detta sånt som skulle slängas förresten eller var det på något annat vis?

Den skulle väl ätas? lol

mangemani
2011-08-06, 10:47
OT

Får ni som personal ta saker som ska slängas?


nix,på willys fick man ej det, men vissa gjorde det ändå.

slängdes nå fruktansvärt mycket ibland på willys.

kettlebellGuden
2011-08-06, 11:23
Oj, har du varit med om detta? Där jag jobbar finns det ingen människa som skulle tänka tanken att lägga tillbaka den i frysen...

På 4 olika ställen.

Tollesson
2011-08-06, 13:44
Om de nu måste slänga mat så kan de väl åtminstone låta bli att blanda det med sopor. Ställ det så folk kommer åt iaf.
Tack för ett mkt tänkvärt inlägg!:)

Det är mot lagen, det är stöld att ta annans egendom utan lov oavsett om det är en plånbok, tampong, stupränna eller... sopor/slängd mat.

Sorgligt i detta fall men sant.

Håller för övringt med, skänk mer!!

Honken
2011-08-06, 16:45
Får ni som personal ta saker som ska slängas?

Har en polare som nästan förlorade jobbet när han tog med sig 1kg lösgodis som skulle kastas i soporna (för att en kund glömt påsen på en hylla).