handdator

Visa fullständig version : Vägen mot RKC eller "Hur mina kettlebells gjorde mig till en bättre människa"


Sikaran
2011-08-01, 17:16
Helt plötsligt fick jag ett infall att starta min alldeles egen träningsdagbok för att dokumentera min episka och legendariska strävan efter att tämja de ryska kanonkulorna.

Efter att under en längre tid fascinerats av geniet Pavel Tsatsouline och hans inställning till träning gjorde jag för ca ett år sedan slag i saken och beställde en 24-kilos kettlebell, eftersom jag vid inte hade tillgång till något gym så tänkte jag att det var ett utmärkt tillfälle att bekanta mig lite närmre med det mytomspunna klotet.

I dagsläget kör jag RoP-träning enligt ETK, fuskar då och då (när jag jobbar) med ett pass på gymmet där jag tränar de klassiska styrkelyften och lite olympiska lyft, mest för att hålla igång tekniken och få lite variation. Om tiden tillåter tränar jag även kampsport lite sporadiskt (Kali och BJJ/MMA), till hösten ska jag dock försöka öka kampsportsdosen.

Jag kan väl på en gång vara öppen med att jag inledningsvis tänker inspireras av KettlebellGudens redovisningsupplägg eftersom han verkar träna på liknande sätt.

Nåväl, vidare till dagens pass:

C&P + Pullups, 3x4 + 1x3, 32 och 24 kg
Totalt 36 repetitioner. Första repetitionen i varje stege gjorde jag med 32 kg, men eftersom jag nyligen börjat pressa igen kände jag att jag inte kunde pressa tillräckligt strikt för att köra fler reps än så. Att pressa med 24 känns tillräckligt lätt för att jag ska kunna fokusera ordenligt på tekniken i lyftet. Antagligen hade jag kunnat pressa ur mig en sista rung i den sista stegen, men jag vill inte rusa händelserna i förväg och försöker istället vara nästan löjligt strikt. Pullupsen känns ordenligt bra även om jag kör med ett tjockare grepp då jag tränar i en lekpark och gör pullups i en klätterställning.

6 minuter tvåhandsswings
Här finns det verkligen utrymmer för att förbättra det mesta. Målet var att köra 25 swings och vila i 5 sek. Jag alternerade mellan 32 och 24 kg i swingarna och lyckades klämma ur mig 25/25/25/25/25/25=150 vilket verkligen inte är bra men något jag ändå känner mig halvnöjd med.


Funderar på att anmäla mig till Hardstyle Kettlebell Certification i Göteborg i september, det kommer med väldigt stor sannolikhet att föra min träning ljusår framåt. Överlag känns träningen väldigt bra och förvånansvärt skonsam för kroppen. Får hoppas att det fortsätter så.

Sikaran
2011-08-02, 16:34
Dagens pass:

Tvåhandsswings 5x20, 32 kg
Inte så mycket att säga egentligen. Knappast ett pass överhuvudtaget, det var mest skönt att få röra höfterna på något sätt medan jag stretchade. Det är dock så kvavt att jag svettas precis lika mycket som när jag tränar "på riktigt". Känns skönt för höfterna dock, är på tok för stel för mitt eget bästa.

Sikaran
2011-08-03, 15:06
Dagens Pass:

C&P + Pullups 3x(1,2,3,4) + 2x (1,2,3), 32 och 24 kg
Totalt 42 repetitioner. Kände mig fräsch i båda momenten. Lyckades köra rung 1 och 2 på de två första stegarna med 32 kg. Känns som att det finns en del att förbättra när det gäller pressandet, men min teknik i utförandet av cleanen känns helt ok. Pullupsen känns för en gångs skull som den lätta delen.

6 minuter snatches
10/10 med en minuts vila resulterade i totalt 60 repetitioner. Fokuserade på bra teknik i highpullen och att hålla en snäv båge på nervägen.

RoP är ganska monoton träning, men det känns skönt att jag gör framsteg. Funderar på att köra ute året om faktiskt, får nog införskaffa ett par fivefingers så att jag inte behöver köra barfota när snön kommer. För att förbättra folkhälsan borde det sättas upp chinsräcken så att alla alltid har ett i närheten. Att behöva leta upp en lekpark för att få göra lite chins ute känns nästan löjligt. Kanske får starta ett Chins-parti.

Sikaran
2011-08-04, 17:20
Dagens pass:

Snatches 5/5,4/4,5/4,4/4,4/4, 32 kg
Totalt 44 repetitioner. Jag hade bara tänkt att köra fem set med fyra repetitioner men glömde av mig och satte två femmor av bara farten. Inte speciellt jobbigt egentligen och tanken var ju egentligen bara att göra något. Lite feelgoodträning helt enkelt.

Svingar 5x(5/5 enhands och 10 tvåhands), 32 kg
Totalt 100 repetitioner. Feelgoodträning bara för att grinda repetitioner. Tog god tid på mig och fokuserade på att hålla god form.

Ska nog avsluta kvällen med en långpromenad när min dotter har somnat.

Sikaran
2011-08-06, 18:37
Gårdagens pass:


C&P + Pullups 3x(1,2,3,4) + 1x (1,2,3), 32 och 24 kg
Totalt 36 repetitioner. Kände mig fräsch i båda momenten. Lyckades köra rung 1 och 2 på de två första stegarna med 32 kg. Det känns som att jag har en liten sträckning i en ryggmuskel som gör att pullupsen inte känns klockrena. Skippade därför den sista stegen.

Sju minuter tvåhandssving, 25 svingar, 10 sek vila, 24 och 32 kg
Som vanligt tog jag det lugnt och fokuserade på form istället för fart. Alternerade mellan 32 och 24 kg. Som sagt, det finns utrymme för förbättring.

Sikaran
2011-08-09, 18:58
Gårdagens pass:

Tvåhandssvingar+ cleans 5x5, 24 kg
Ingen riktig träning, körde lite svingar bara för att träna teknik och la in cleans som variation. Jobbade även lite på mina get-ups och goblet squats.

Dagens Pass:

C&P + Pullups, 2x(1,2,3,4) + 3x(1,2,3), 24 kg
Totalt 38 repetitioner. Pressarna kändes bra. Pullupsen gjorde jag i ringar och det kändes faktiskt tyngre än att göra dem på stång, vilket är tvärtemot vad jag trodde (och vad jag läst). Kände mig lite småseg i dem, så när jag kände att jag började tappa form gjorde jag en rung mindre än vad jag tänkte i den tredje stegen.

Fem minuter tvåhandsswings, 50 svingar, 10 sek vila, 24 kg
Lika jobbigt som vanligt. Fokuserar på att svinga hardstyle med allt vad det innebär. Oftast fuskar jag på vilan då 10 sek går oerhört fort när det är jobbigt. Men det tar sig.


Har anmält mig till HKC i september, vilket känns oerhört spännande. Ska bli riktigt rolig och lärorikt även om jag även känner mig lite halvnervös inför vad vi förväntas kunna i slutet på dagen. Nåja, kul ska det bli, som sagt.

Sikaran
2011-08-11, 19:15
Dagens träning:

C&P + Pullups, 4x(1,2,3,4) + 1x(1,2,3), 24 kg
Totalt 46 repetitioner. Pullups i ringar känns fortfarande tyngre än motsvarigheten i räcke. Annars känns det suveränt, känner mig stark i pressarna och det var synd att jag inte hade tillgång till min 32 kilos, hade nog fått till några fina C&P med den idag.

8 minuter snatches, 24 kg
Totalt 80 repetitioner. 10/10 följt av en minuts vila. Körde i ett lungt tempo med fokus på teknik. Satte inte ner kettlebellen när jag bytte hand vilket kändes som en bra grej att fortsätta med, något som i längden kommer att spara tid dessutom. Huden sprack kring en förhårdnad i min högerhand på sista varvet, så det blir nog till att ägna sig lite åt handvård om jag ska vara hel till HKC i september. Annars kände jag mig oförskämt fräsch efteråt, snatchtestet i RKC kanske inte är så långt borta som jag tror.

Sikaran
2011-08-15, 20:42
Lördagens träning:

Jag gjorde ett tappert försök att försöka få ut med vilken intensitet jag ska köra Kenneth Jays program för att öka mitt VO2-max, men min högerhand var inte så sugen på att snatcha så jag fick ge upp efter att ha kört 10/14/18.

C&P + Pullups, 5x(1,2,3,4), 24 kg
Totalt 50 repetitioner. Kändes fint, även om jag fick köra med ena handen i tejp efter att min söndersnatchade högerhand kändes lite....trasig helt enkelt.

Åtta minuter tvåhandsswings, 24 kg
50 repetitioner, 20 sekunder vila. Som vanligt är svingarna min akilleshäl, men jag jobbar på att få till bra Hardstyle-form snarare än många repetitioner. Tror jag åtminstone han få till fyra rundor med bra form, vilket ändå känns helt ok.


Dagens träning:

Efter att ha jobbat två nattpass och sovit på tok för lite så får dagens RoP-pass skjutas till imorgon. Istället har jag hjälpt en kompis att fila på detaljerna i hans tvåhandsswings, vilket ju dessutom blev ett perfekt tillfälle för mig att få öva lite inför HKC. Jag kombinerade detta med att springa några rundor i trapporna vid kraftstationen i Trollhättan, köra lite egna swings och cleans och även göra några armhävningar. Bortsett från trapplöpningen blev det mest nån blandning mellan aktiv vila och lätt träning, men det var skönt att få röra lite på sig.

Sikaran
2011-08-16, 19:43
Dagens träning:

C&P + Pullups, 1x(1,2,3,4,5) + 4x(1,2,3,4), 24 kg
Totalt 55 repetitioner. Kändes otroligt bra. Inga problem överhuvudtaget. Körde 5 strikta pullups innan jag satte igång bara för att lugna mina nerver inför HKC.

Tre minuter tvåhandsswings, 24 kg
Endast tre minuter idag, och hade det inte varit för ett ofrivilligt stopp mitt i hade jag fått till 100 repetitioner, nu blev det endast 90, men med god form så var det ändå ett hyffsat resultat. Får nog se till att öka på mitt VO2-max så att svingandet går lättare.

kettlebellGuden
2011-11-29, 23:04
Här journalades det inte mycket :D

Blir det något RKC? Tommy ska visst anordna något i Göteborg 2012.

Sikaran
2012-07-05, 21:48
Efter en magisk och oförglömlig helg i Göteborg så har jag uppnått ett av mina mål och kan härmed titulera mig RKC.

Så fort kroppen har återhämtat sig lite så ska jag jobba på att få bättre teknik, bli starkare och bli rörligare. Och försöka få ner snatchtestet under 4 minuter.

kettlebellGuden
2012-07-11, 09:03
Efter en magisk och oförglömlig helg i Göteborg så har jag uppnått ett av mina mål och kan härmed titulera mig RKC.

Så fort kroppen har återhämtat sig lite så ska jag jobba på att få bättre teknik, bli starkare och bli rörligare. Och försöka få ner snatchtestet under 4 minuter.

Bra jobbat.

Vad som fungerade för mig för att nå 4-minutersgränsen (plus 30-40 sekunder där jag satte ner bellen och körde fast & loose mitt i snatch testet) var följande...

1) Kenneth Jays Viking Warrior Conditioning i ett par månader. Just 15:15-protokollet not so much, men restarande gjorde väl för mig. 15:15 kombinerat med MSLAP var helt ok. Bäst är nog att köra igenom allihopa, as per the book. Gärna med den nyare version av snatchar som Kenneth Jay förespråkar nuförtiden.

2) Byt till GS-style på snatcharna. För mig fungerade en mycket mer avslappnad GS-style med korkskruvar bra för själva testet.. Tveksamt om de är helt opti för mjölksyreträningen som #1 är tänkt att ge.. men samtidigt så är det ju lite fördel att träna på det man vill bli bra på, och vill man bli bra på att snatcha mycket på kort tid så är hardstyle verkligen inte rätt väg att vandra.


också lät jag bli att röra bellsen öht på dryga 5 veckor innan jag blev testad. Verkade fungera ytmärkt.