Visa fullständig version : Mer mätt av "fast" föda?
shadowfire
2011-07-09, 08:26
Inbillar jag mig, eller får man inte en större mättnadskänsla av "fast" föda?
T.ex. kvarg kontra en proteindrink med exakt samma näringsinnehåll, både i kalorier + fördelning prot/kolh/fett - där upplever jag iaf som att kvargen skulle mätta mer just för att det är fast konsistens medan proteindrinken "rinner igenom".
Finns det en sådan koppling mellan mättnadskänsla och t.ex. densitet i vår föda?
I sådana fall, varför görs det så mycket "bantningsdrycker" i form av pulverdieter osv då det istället borde vara typ "fiber-bars" med komprimerade massor med näring istället? Det har väl o göra med nedbrytninsghastigheten i kistan också?
Har fått för mig att en proteinberikad fiberkaka borde vara opti. :cool:
SiSenior
2011-07-09, 08:35
Jag upplever precis samma sak. Enda undantaget för mig är soppa, som gör mig grymt mätt, länge, på en mindre mängd kcal.
shadowfire
2011-07-09, 08:48
Jag upplever precis samma sak. Enda undantaget för mig är soppa, som gör mig grymt mätt, länge, på en mindre mängd kcal.
jag tänkte precis säga att jag avskyr just soppa för att det känns som om det rinner igenom på en timme och sedan är jag lika hungrig igen. Ärtsoppa med pannkakor blir liksom pannkakorna ända sättet att få "bukfyllnad" :)
Det är ju skillnad på hur lång tid det tar för matsmältningsystemet att spjälka upp maten så effekten är helt riktig, grönsaker t.ex. är ju bra som uttfyllnad just pga av fibrerna.
Vad gäller måltidsersättare finns det väl fiberrika sådana också men dom enkla pulvermåltiderna är väl det som säljs bäst så det handlar väl mest om okunskap hos konsumenterna, pulver upplevs väl generellt helt enkelt som något snabbt o enkelt som ger minimum av det man behöver.
Ola Wallengren
2011-07-09, 09:11
Generellt sett blir man mättare av fast föda, men det finns undantag. Det är många faktorer som spelar roll. En sak att tänka på är bland annat hur man mäter mättnaden, olika olika metoder kan göra att man delvis drar olika slutsatser.
Angående exemplet med proteindrink och kvarg, så ser jag inte direkt kvarg som fast föda. Den minsta lilla dryck eller vätska gör ju kvargen till ganska lättflytande. Kvargen denatiúrerar förmodligen en del i magen och klumpar därför ihop sig i magen. Förmodligen är denna effekten mindre för kvarg än för färsk mjälk eftersom kvargen redan är mjölksyrad, därav den fasta konsistensen. Med en proteindrink av kasein (främst i sin naturliga form, inte kalciumkaseinat) händer samma sak, den denaturerar i magen och blir en "keso" som tar länge tid att ta upp. Detta ger eventuellt bättre mättnad. En vassledrink å andra sidan denaturerar inte på samma sätt och tömms därför snabbare från magen. En snabb tömning ger ett snabbare inflöde av näringsämnen i tarm och kropp vilket kan ge en snabbare och mer intensiv mättnad men mer kortsiktigt.
Vad gäller måltidsersättningar så innehåller de oftast ganska mycket fibrer vilket kan ge viss mättnad, men främsta orsaken till att man använder måltidsersättare är att de är bekväma och man har full koll på energiintaget och de ge lite energi.
Eddie Vedder
2011-07-09, 09:22
Den direkta prandiella mättnaden brukar i studier vara högre om maten äts i form av en soppa. Men det är som sagt direkt efter och någon timmes mätperiod därefter. Att man över en längre period håller aptiten i schack bättre av att leva på soppa tror jag knappast. Men om den akuta effekten är generell så fungerar den ju åtminstone som ett hyfsat råd inför dagar då man har en större middag planerad eller så. En lite kalorisnålare lunch i form av soppa som i alla fall håller en mätt bättre än samma kalorimängd från en liten måltid i fast form.
Men då gäller det människor i världen utanför Kolo. ;)
Finns det en sådan koppling mellan mättnadskänsla och t.ex. densitet i vår föda?
I sådana fall, varför görs det så mycket "bantningsdrycker" i form av pulverdieter osv då det istället borde vara typ "fiber-bars" med komprimerade massor med näring istället? Det har väl o göra med nedbrytninsghastigheten i kistan också?
För att det är enkelt att dricka sin mat färdigutmätt. Påsar har dessutom oändlig hållbarhetstid. Folk är lata och orkar inte ta tag i sitt liv och göra livsstilsförändringar som innebär att de faktiskt måste lära sig laga & äta riktig mat.
Har fått för mig att en proteinberikad fiberkaka borde vara opti. :cool:
Utöver att det är individuellt vad som mättac har du också fett. Den ger dig oftast inte omedelbar mättnad (förutom om du äter rätt mycket. då brukar det ta stopp), men det håller dig mätt på sikt. Prova blanda 3 dl kaseinprotein med 3 dl vispgrädde & 2 dl vatten...
SiSenior
2011-07-09, 09:46
Det ligger mycket i vad du säger Nicklas. Soppa som förrätt är för övrigt en bra grund för att bli riktigt mätt.
jag tänkte precis säga att jag avskyr just soppa för att det känns som om det rinner igenom på en timme och sedan är jag lika hungrig igen. Ärtsoppa med pannkakor blir liksom pannkakorna ända sättet att få "bukfyllnad" :)
Pannkakor som mättar så dåligt:)
Springer
2011-07-09, 10:33
För att det är enkelt att dricka sin mat färdigutmätt. Påsar har dessutom oändlig hållbarhetstid. Folk är lata och orkar inte ta tag i sitt liv och göra livsstilsförändringar som innebär att de faktiskt måste lära sig laga & äta riktig mat.
Vad är fascination med "riktig" mat egentligen? Känns väldigt mycket som de som dissar mjölkchoklad, och kräver super-duper höga cacaohalter för att det är mer äkta?
+1 på springer.
Jag håller med om vassle,soppa iaf. Det mättar bra, men annat... Naej.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.