handdator

Visa fullständig version : Sötningsmedel istället för socker (hur?,var?,när?)


Akerhage
2011-06-27, 15:18
Har kikat runt på en del recept och liknande. Mat-, dryck-, kaffe-recept etc. Där står det ex att man skall tillsätta sötningsmedel och/eller socker. Blev lite intresserad av detta. Har aldrig gjort något eget med sötningsmedel i och undrar helt enkelt vad exakt det är för sötningsmedel ni använder och vart ni köper det? Är det sukralos och aspartam då eller? -pulverform, flytande?
* Hur mycket sötningsmedel krävs då istället för ca 1dl socker?
* Speciellt bra recept där man kan dra ner på sockret och använda sig av sötningsmedel istället med samma smakresultat?

Tack för hjälpen boys and girls =)

vicarious
2011-06-27, 15:25
Hermesetas lättströ. Pulver.

http://www.hermesetas.se/images/products/se/prod08_SE_Gran%20Dummie%2007-w.jpg

Annars finns det Canderel också.

http://www.mathem.se/images/products/medium/stro-refill-90g-canderel.jpg

King Grub
2011-06-27, 15:32
Aspartambaserade sötningsmedel passar inte i matlagning som kräver upphettning. Aspartam förlorar sin sötma när det hettas upp.

Akerhage
2011-06-27, 15:33
Tack för bilderna. "Hermesetas", är det ett eget sötningsmedel eller vad är det för ngt?
Är det också skillnad mellan dessa två smakmässigt som du tipsade om?

Akerhage
2011-06-27, 15:33
@Grub - gäller det även då för sukralos?

King Grub
2011-06-27, 15:36
Nej, aspartam skrev jag.

Akerhage
2011-06-27, 15:39
Men finns sukralos då att köpa som hermesetas osv?

King Grub
2011-06-27, 15:41
Splenda. Vilka svenska butiker som för det vet jag inte.

Akerhage
2011-06-27, 15:52
Danke, skall kika lite på det med.
Angående dosering av hermesetas då.
"1 sked Hermesetas sötningspulver motsvarar exakt 1 sked socker – med 90 % mindre kalorier.
Efter vikt:100 g socker = 10 g Hermesetas sötningspulver
(Hermesetas sötningspulver är 10 gånger lättare än socker)
Efter volym:1 sked socker = 1 sked Hermesetas sötningspulver
(socker och Hermesetas sötningspulver har samma volym)"

Förstår inte riktigt.
1 sked hermesetas motsvarar 1 sked socker,
Men 100g socker är sedan 10g hermesetas. Tolkade det först som att doseringen skulle vara densamma. Alltså 1dl socker blir 1dl hermesetas, men i andra meningen där tolkar jag det som att man tar 1/10 hermesetas gent emot socker, vilket låter mer rimligt.

King Grub
2011-06-27, 15:53
Skilj på vikt och volym. 100 gram socker = 10 gram Hermesetas. 1 dl socker = 1 dl Hermesetas. 100 gram Hermesetas tar mycket större plats än 100 gram socker.

vicarious
2011-06-27, 15:55
Jag gillar Hermesetas bäst av de två ovanstående. Brukar dock aldrig ha det i matlagning eller bakning så jag vet inte hur stort smakbortfall det blir om man hettar upp det. Båda är ju aspartambaserade.

StarkaUlf
2011-06-27, 15:56
Danke, skall kika lite på det med.
Angående dosering av hermesetas då.
"1 sked Hermesetas sötningspulver motsvarar exakt 1 sked socker – med 90 % mindre kalorier.
Efter vikt:100 g socker = 10 g Hermesetas sötningspulver
(Hermesetas sötningspulver är 10 gånger lättare än socker)
Efter volym:1 sked socker = 1 sked Hermesetas sötningspulver
(socker och Hermesetas sötningspulver har samma volym)"

Förstår inte riktigt.
1 sked hermesetas motsvarar 1 sked socker,
Men 100g socker är sedan 10g hermesetas. Tolkade det först som att doseringen skulle vara densamma. Alltså 1dl socker blir 1dl hermesetas, men i andra meningen där tolkar jag det som att man tar 1/10 hermesetas gent emot socker, vilket låter mer rimligt.

T.ex 1 msk hermesetas = 1 msk socker.
Du doserar alltså likadant. Står det i receptet 1 DL socker, så tar du istället 1 DL hermesetas.
Däremot så väger hermesetas ~10 gånger mindre än socker. Så 1 msk socker väger lika mycket som 10 msk hermesetas.

En sådan burk med hermesetas väger bara 75 gram. Hade det varit samma mängd socker så hade det vägt ~750 gram.

90g tror jag det är för Hermesetas.

Okej :) var ~1 år sen jag använde mig av hermesetas senast, så hade glömt bort =)

vicarious
2011-06-27, 15:57
T.ex 1 msk hermesetas = 1 msk socker.
Du doserar alltså likadant. Står det i receptet 1 DL socker, så tar du istället 1 DL hermesetas.
Däremot så väger hermesetas ~10 gånger mindre än socker. Så 1 msk socker väger lika mycket som 10 msk hermesetas.

En sådan burk med hermesetas väger bara 75 gram. Hade det varit samma mängd socker så hade det vägt ~750 gram.

90g tror jag det är för Hermesetas.

Akerhage
2011-06-27, 15:58
Okay, men det jag funderar på då lite, för recept brukar väl för det mesta stå i antal ml,cl,dl,l osv? Så om jag t.ex skall ha 2dl socker, skall jag då ta 2dl hermesetas istället?

EDIT: såg jag fått svar under tiden jag knåpade ihop detta.

Recept som jag kan testa med?

King Grub
2011-06-27, 15:59
Ja.

dt06mj2
2011-06-27, 16:12
Okay, men det jag funderar på då lite, för recept brukar väl för det mesta stå i antal ml,cl,dl,l osv? Så om jag t.ex skall ha 2dl socker, skall jag då ta 2dl hermesetas istället?

EDIT: såg jag fått svar under tiden jag knåpade ihop detta.

Recept som jag kan testa med?

Ta ett godtyckligt recept som inte kräver upphettning.

Akerhage
2011-06-27, 16:25
Men de flesta kakor bakas ju i ugn. Så då kan man typ inte använda sig av detta, eller kanske att man skall vara lite försiktig bara med uppvärmning? Inte köra på som vanligt

King Grub
2011-06-27, 16:47
Du kan inte grädda bakverk i temperaturer som aspartam tål.

Akerhage
2011-06-27, 16:56
Okay, får bli till mer cheesecake och liknande recept då kanske.

StarkaUlf
2011-06-27, 16:59
Okay, får bli till mer cheesecake och liknande recept då kanske.

Negerbollar kan du ju även pröva :)

Akerhage
2011-06-27, 17:19
Negerbollar kan du ju även pröva :)

Ah, just de...tack!
Tar gärna emot mer sötningsmedel-kak-recept samt andra bra recept.
(vet det finns en recepttråd, men har ju ändå startat tråden här och söker ju specifika recept nu, så slipper jag fråga runt där om det)

PRound
2011-06-27, 17:23
Hur är det med miljöpåverkan av diverse sötningsmedel? Har hört att vissa sötningsmedel ej är nedbrytbara och följer med i avloppet, som sedan förstör för växt och djurliv. Är detta sant?

Sverker
2011-06-27, 17:51
Många sötningsmedel passerar bara rakt igenom:
http://informahealthcare.com/doi/abs/10.3109/00498258609038983

Jag tror, TROR, inte något av dessa ämnen accumuleras i naturen. De bryts istället ned i våra reningsverk.

Undantaget är sukralos som man kunnat visa passerar rakt igenom våra reningsverk utan att brytas ned:
http://www.ivl.se/press/nyheter/nyheter/sukralosspridstillmiljon.5.7df4c4e812d2da6a4168000 87148.html

Sheikah
2019-08-18, 07:54
Bumpar den här.

Jag gjorde Mango Chutney med Hermesetas lättströ enligt följande recept:

500 g mango
1 dl vitvinsvinäger
2 dl Hemresas lättströ (1 dl Hermesetas = 13 g, 3 kcal / 1 gram)
2 msk majsstärkelse
Ingefära, vitlök, chili

Utifrån mina beräkningar landar hela satsen på ungefär 550 kcal. Utgick från orginalreceptet, som innehåller socker, men ersätta allt socker med Hermesetas.

Om jag hade gjort receptet på socker hade allt hamnat på 1200 kcal(!). Det är ju en helt sjuk skillnad. Jag tror jag har räknat rätt, men det låter nästan för bra för att vara sant?

Cykelcykel
2019-08-19, 05:20
Jag vill ha sweetchili sås med sötningsmedel istället för socker
Undrar om Nån börja med det?

Don H
2019-08-19, 08:46
Gör som post 24 men byt mango mot tomat och chilli, et voila.