handdator

Visa fullständig version : Kockkniv


Daemon
2003-12-11, 14:05
Är det någon här som VET något om knivar?

Vad ska man titta på när man köper en kniv?

Finns det några speciella märken som gäller?

Har väl ett pristak på sisådär 500skr

Andyh
2003-12-11, 14:19
Global eller Fiskars. annars säljer TV shop jätte kewla knivar :)

kharon
2003-12-11, 14:23
Jag är Finne, jag vet allt om knivar! ;)


Välj ett kvalitetsmärke.
Skitknivar blir vanligtvis slöa fort...

Kniven ska vara stabil och sitta bra i handen. Vass som satan!
Victorinox är bästa märket jag haft kontakt med.

http://www.aftonbladet.se/vss/matovin/story/0,2789,236105,00.html

EDIT: Fiskars är också jättebra!

Daemon
2003-12-11, 14:37
Originally posted by kharon
Jag är Finne, jag vet allt om knivar! ;)


Välj ett kvalitetsmärke.
Skitknivar blir vanligtvis slöa fort...

Kniven ska vara stabil och sitta bra i handen. Vass som satan!
Victorinox är bästa märket jag haft kontakt med.

http://www.aftonbladet.se/vss/matovin/story/0,2789,236105,00.html

EDIT: Fiskars är också jättebra!

Får ta ock kika lite närmare på Victorinox då, blev just rekomenderad Kobe av en arbetskamrat. Skulle tydligen vara väldigt prisvärda.

Arwen
2003-12-11, 14:51
Har köpt en uppsättning av Porsche´s knivar, form OCH funktion!:thumbup:

z_bumbi
2003-12-11, 14:54
Originally posted by Daemon
1 Är det någon här som VET något om knivar?

2 Vad ska man titta på när man köper en kniv?

3 Finns det några speciella märken som gäller?

4 Har väl ett pristak på sisådär 500skr [/B]

1 En del.

2 Först om handtaget passar handen, sen hur kniven känns att jobba med, tyngd, balans, bladlängd mm. Testa olika arbetställningar och kolla om den funkar vid olika typer av arbete.

Sen kollar man hur eggen ser ut, är den grovt slipad eller har den en jämn yta? På billiga knivar ser det ibland ut som man använt en fil och sen lämnat eggen som den är, det är bra om man ska kapa rep men för en kockkniv så är det inte bra.
Även om eggen är symetriskt kan vara bra att kolla upp dvs om man har samma vinkel från båda sidor av kniven samt om den har samma vinkel utefter hela bladet.

Kockknivar i din prisklass har bara vissa skillnader i stålet så det är inte så viktigt att kolla upp stålkvalitet och härdning men för information så ju hårdare härdat ett blad är desto längre håller det egg men blir å andra sidan jobbigare att skärpa igen.
Har man en hård kniv så är det viktigare att hela tiden hålla efter eggen med ett bryne så att man inte måste lämna in den för omslipning lika ofta, en mjukare kniv kan man lättare få till själv om eggen är förstörd.
Ett hårdare stål måste man ha keramikbryne till medan ett mjukare går att hålla vass med ett vanligt skärpstål även om jag nog skulle välja keramik där också.

3 Jag har ett märke som heter Pretect som jag trivs med. Jag köpte dem främst för att skaften passar mig och min greppteknik bäst av alla knivar jag provade. De är av den japanska typen dvs kortare blad och ganska lätta så ska jag skära en rejäl stek skulle jag vilja ha en tyngre kniv med längre blad men för allt annat funkar de bra.

Daemon
2003-12-11, 15:17
Arwen>
Har faktiskt kollat på dem. Snygga är de iaf.

Björn>
Tack för detta utförliga svar, blir till att plocka med sig ett gäng tomater, lökar, kålrötter och fläsklägg till butiken då :D

aliquis
2003-12-11, 15:42
Jag köpte mina NAI(?) ifrån verner&verner, inget att klaga på med dessa.

Ett stål med mycket kol blir mjukare, och därför slöare snabbare, och rostar lättare, men å andra sidan är det lätt att få vasst när du slipar kniven.

En "hård" kniv kanske du kan vara lite mer oförsiktig med men den är inte lika lätt att få vass.

Grodden säljer en uppsättning "japanska" kockknivar, grönsakskniv och plastplockpinne för 198kr just nu, ifrån fiskars.

aliquis
2003-12-11, 16:53
Såg nu att clas ohlson säljer Victorinox 20cm kockkniv för 359kr, art-nr 34-5346.

MrT
2003-12-11, 22:36
Victorinox..

Gillar dock mest av allt min kniv som jag gjorde i Damaskstål för x antal år sedan. Lövtunn med rakbladsvasst egg. Har härdat den till den grad att den förmodligen skulle gå i småbitar om jag skulle slå till den lite hårdare mot t.ex. en diskbänk. Handtaget är gjort i betsad masurbjörk och jag slipar eggen ngn gång per år med diamantbryne.

Prankie
2003-12-12, 15:09
Knivar som finns hos varenda kines. ;) Den till höger är över 8 år gammal så den är ganska sliten. Den till vänster 3-4år kanske.

kharon
2003-12-12, 15:49
Originally posted by Prankie
Knivar som finns hos varenda kines. ;) Den till höger är över 8 år gammal så den är ganska sliten. Den till vänster 3-4år kanske.

Oj prankie! Akta fingren!

Arwen
2003-12-12, 20:21
Originally posted by Prankie
Knivar som finns hos varenda kines. ;) Den till höger är över 8 år gammal så den är ganska sliten. Den till vänster 3-4år kanske.

Funktion? Ja
Form? Nix, bad taste

Köket är varje mans altare och utrymme för liv & lust, en snygg OCH funktionell kniv är inte bara ett måste, utan en livsbetingelse...:insane:

z_bumbi
2003-12-12, 21:25
Arwen: Iofs ser den nyare av kinaknivarna helt okey ut, jag gissar att det är en lite annonlunda teknik med en sådan kniv bara.

Det som jag verkligen känner att jag saknar just i mitt kök är en "grönländsk" kniv, där kan man prata om funtion och form i samma kniv.

Prankie
2003-12-12, 21:49
Eftersom jag är så van vid de köttyxor så är jag mycket mer effektiv med de. Några fördelar är väl knogarna ta aldrig i skärbrädan. Det är också tyngre än vanliga kockknivar och känns mer skosamt mot handen när man skär hårdare typer av grönsaker som bambuskott. I en kinaresturang så används ju de till allt. Skära, hacka, klyva, filéar osv. Fast allt handlar ju om vana. Välj bara en kniv som känns bra i handen vid arbete så.

aliquis
2003-12-12, 22:36
Såg att duka sålde ut någon egen kniv och så också, så just nu finns det ju bra priser lite överallt iaf. KAI ac-1000 hette min visst, 279kr på verner&verner tror jag bestämt.

ABC123
2003-12-13, 02:35
Jag kör med Anders Petter Oxelgren serie.. och tycker att de är suveräna.

stx
2003-12-13, 13:52
Jag är väldigt nöjd med mina 5st globalknivar.

henke_76
2003-12-15, 12:57
Ngn som vet ngt om Clas-ohlsons FELIX SOLINGEN ??

Deras Allkniv säljs ut super billigt nu ialla fall 99,50 tidigare 329:-

Annars så har jag en Global dyr ......men fan så bra kniv



__________________
:whipped:

Action
2003-12-15, 13:05
Originally posted by stx
Jag är väldigt nöjd med mina 5st globalknivar.

Samma här.... har 4st knivar. Dessutom har jag deras grill-bestick, fast jag använder dem till all mat.. De e grymma att käka med.. :eating:

Haft den första kniven i över 5 år.. o den e som ny!

tristan
2003-12-15, 19:10
Originally posted by MrT
Victorinox..

Gillar dock mest av allt min kniv som jag gjorde i Damaskstål för x antal år sedan. Lövtunn med rakbladsvasst egg. Har härdat den till den grad att den förmodligen skulle gå i småbitar om jag skulle slå till den lite hårdare mot t.ex. en diskbänk. Handtaget är gjort i betsad masurbjörk och jag slipar eggen ngn gång per år med diamantbryne.

Kul!
Sysslar du också med smide?
Vällde du damasken själv eller köpte du bara ett ämne och slipade fram formen? Skicka en bild på kniven vetja! det vore kul att se.

Mvh

Örjan
2003-12-15, 19:39
Haft en Globalkniv ett par år. Vässar bladet varannan månad med porslinsbryne och den är alltid in i helsikes vass. Bladet är mkt bra.

MEN vad är det för skithandtag? Kan omöjligt lära mig att hacka ordentligt med den eftersom jag inte kan få den att passa min hand bra.

Nu har jag förstått att man måste prova kniven innan man köper.

En till sak med Globalknivar: Bladet svetsas på skaftet eftersom de tillverkas av olika stål. Vissa exemplar blir då sneda i skarven, vilket man bör kolla på (efter man konstaterat att handtaget passar en).

Prankie
2003-12-15, 20:01
Jag har länge funderat varför man inte kan använda en gullfiber kniv som kockkniv om det är bara till färska varor. De är ju rena rakblad med skaft. :)

Örjan
2003-12-15, 20:35
Prankie, här är några andra:
*Sax är många gånger överlägsen kniv: Klippa lövbiff och tunnare biffar, pizza, bacon osv.
* Borrmaskin med en handvisp som man tagit av handtaget på (om man saknar elvisp). Går långsammare än man tror, men det är bekvämare än att handvispa.
* Torr stekpanna med lock till hamburger-, korv-, pitabröd. Man kan inte få bröden bättre än så här!
* Rivjärn till fint "hackad" lök om man saknar riktigt bra kniv.
* Mikrougn till att akuttorka kläder innan man ska ut: värm upp, skaka (ånga av), värm upp... Stryk bort sista fukten.
* Diskmaskin till isärskruvat tangentbord. Även till frukt/grönsaker/potatis/rakhyvlar.
* Självklart dammsugare till bord innan man torkar av.

rossi
2003-12-15, 21:13
Man ser på Prankie's avatar att han saknar ett par fingrar på höger hand :nono:

Arwen
2003-12-16, 08:16
Originally posted by Örjan
Prankie, här är några andra:
*Sax är många gånger överlägsen kniv: Klippa lövbiff och tunnare biffar, pizza, bacon osv.
* Borrmaskin med en handvisp som man tagit av handtaget på (om man saknar elvisp). Går långsammare än man tror, men det är bekvämare än att handvispa.
* Torr stekpanna med lock till hamburger-, korv-, pitabröd. Man kan inte få bröden bättre än så här!
* Rivjärn till fint "hackad" lök om man saknar riktigt bra kniv.
* Mikrougn till att akuttorka kläder innan man ska ut: värm upp, skaka (ånga av), värm upp... Stryk bort sista fukten.
* Diskmaskin till isärskruvat tangentbord. Även till frukt/grönsaker/potatis/rakhyvlar.
* Självklart dammsugare till bord innan man torkar av.

Glöm inte den glade drinkaren Floyd´s tips kring tillagning av lax...placeras i foliepaket under motorhuven när man kör till jobbet....för dom om åker kollektivt gäller att förhandla med föraren...:thumbup:

Kristinyyyzzz
2013-08-29, 07:51
Jag skulle satsa på någon Japansk kniv och då menar jag inte Global eller Porsche vilket enbart är en design produkt (helt värdelöst stål och skäregenskaper). Kolla in märken som Takamura, Mashairo eller Nagomi.

Dreas
2013-08-29, 08:18
Jag skulle satsa på någon Japansk kniv och då menar jag inte Global eller Porsche vilket enbart är en design produkt (helt värdelöst stål och skäregenskaper). Kolla in märken som Takamura, Mashairo eller Nagomi.Bra bump, finns en köksknivtråd i Allmänt-delen :p

Japanesechefknives är en bra sida som jag antar att du känner till men inte alla andra :)

Mental
2013-08-29, 08:32
Bra bump, finns en köksknivtråd i Allmänt-delen :p

Japanesechefknives är en bra sida som jag antar att du känner till men inte alla andra :)

Pfft, tråden är inte ens 10 år gammal, bara nästan. TS kanske än idag sitter och väntar på svar i den här tråden


:D

Jag måste å topic ändå nämna att Ikea har en riktigt skön (och billig) kniv i VG10 stål, i sin Slitbar serie.

http://farm9.staticflickr.com/8172/8053678496_16632fe9b7_o.jpg

Den ligger bra i handen på mig, bra i pris (kring 500kr) och damaskering är ju snyggt! ;)

Knatcharn
2013-08-29, 08:50
Kniven ska vara stabil och sitta bra i handen. Vass som satan!
Victorinox är bästa märket jag haft kontakt med.


+1 För Victorinox om man inte ska köpa japanskt men då blir det dyrt... :)

Tacos
2013-08-29, 10:06
Hur är det med slipning av knivarna. Slipar ni? Hur ofta i sådant fall och vilken sorts slip använder ni?

Reaper123
2013-08-29, 11:06
Hur är det med slipning av knivarna. Slipar ni? Hur ofta i sådant fall och vilken sorts slip använder ni?Efter behov? Kan ibland bli en gång i veckan om min favoritkniv fått jobba hårt.

Jag har två olika slipar, men av ren lathet kör jag nästan alltid med ikea-varianten nedan!

http://www.ikea.com/se/sv/images/products/aspekt-knivslip__75038_PE192705_S4.jpg

Annars blir det ett par varv med ett gammalt hederligt slipstål för knivar :)

Gober
2013-08-29, 12:36
Hur är det med slipning av knivarna. Slipar ni? Hur ofta i sådant fall och vilken sorts slip använder ni?

Beror på hur bra knivar du har. Är det dyra fina knivar så är det bästa att lära sig slipa med sten. Annars är det många som kör med spyder. Vågar du inte själv då kan du alltid skicka in till proffs.

Zorban
2013-08-29, 12:39
Hur är det med slipning av knivarna. Slipar ni? Hur ofta i sådant fall och vilken sorts slip använder ni?
Brukar bli några få gånger om året. Bryner dem innan varje användning (bra vana).

Knatcharn
2013-08-29, 12:48
Beror på hur bra knivar du har. Är det dyra fina knivar så är det bästa att lära sig slipa med sten. Annars är det många som kör med spyder. Vågar du inte själv då kan du alltid skicka in till proffs.

+1, Slipsten om du har fina knivar, annars skicka till proffs som slipar åt en. Rekommenderas om du känner en kock eller så, att be honom / henne ta med din kniv nästa gång så det inte blir lika dyrt.

Fått lära mig att hellre slipa fint och mer sällan än att slipa halvdant ofta, sliter mer på kniven antar jag.