handdator

Visa fullständig version : Näringsvärde för kokt fullkornspasta?


Danne2k
2011-06-18, 15:19
Kokade lite fullkornsspaghetti igår och det står 330 kcal / 100g (okokt) på paketet.

Min fråga är då, vad är näringsvärdet / 100g för kokt fullkornsspaghetti?

Kollar man SLV näringstabeller så visar "pasta >50% fullkorn kokt m. salt" 160 kcal / 100g, men annan pasta som har högre näringsvärde (okokt), typ 365 kcal / 100g ger bara 140 kcal / 100g när den är kokt.

Alltså, borde inte kokt fullkornspasta ge mindre kcal än vanlig (kokt) pasta, eller tar den inte upp lika mycket vatten och därmed ger en högre energimängd / volym jämfört med "vit" pasta?

Hoppas någon förstod något :)

vicarious
2011-06-18, 15:21
Det skiljer 20 kcal per 100g, värt att fundera över? :Virro

Spara dig besväret och väg alltid innan du kokar :thumbup:

Fugly
2011-06-18, 15:43
Räkna på 140, som vanlig pasta.

Danne2k
2011-06-18, 18:44
Det skiljer 20 kcal per 100g, värt att fundera över? :Virro

Spara dig besväret och väg alltid innan du kokar :thumbup:

Blir ju större skillnad ju mer man äter :p
Är man på diet så är man.

Jag kokar alltid mer pasta än jag äter, men visst skulle jag kunna väga allt -> koka -> väga allt igen -> profit.

Räkna på 140, som vanlig pasta.

Ok, motivering till det?



Om inte annat så är jag nyfiken på hur det är och varför.

Fugly
2011-06-19, 09:43
Det är ingen stor skillnad, skiljer endast några kalorier.

Danne2k
2011-06-19, 10:22
Ok tack.

begt
2011-06-20, 16:01
Kungsörnens fullkornspasta innehåller följande:

Energi kcal 340
Protein g 14
Kolhydrater g 65
varav sockerarter g 3,0
Fett g 2,0
varav mättat fett g 0,5
Kostfiber g 6,0
Natrium g 0,005
Fosfor mg 240 (30 % av RDI)
Järn mg 3,8 (27 % av RDI)
Magnesium mg 87 (29 % av RDI)