handdator

Visa fullständig version : Angående ägg


Gladiatorerna
2001-10-18, 08:55
Hur många gram protein finns det i ägg? Utan ägg gulan och med?

cral
2001-10-18, 09:44
jag har förmodligen fel men jag tror det rör sig om ca 6 gram, troligtvis utan ägggula (tänk på att storleken på äggen skiljer sig markant åt)

Att rekommendera är "LättKesella", bra med proteiner, runt 30g vill jag ha för mig.

leffo
2001-10-18, 15:23
Står på förpackningen, ett ägg väger ca 40-60 gram. Tror det är ca 10-12 gram per ägg (hela ägget).

Mahatma
2001-10-18, 16:20
Kolla på kosttabeller i vänsterkolumnen. ;)

hulken
2001-10-18, 17:02
Jag tror det rör sig om ca:4-5 gram i vitan och ca:3 gram i gulan,eller??

Helen@
2001-10-18, 19:45
100 gram äggula ger 359 kcal varav 16.4 gram protein, 33 gram!!! fett och 0,2 gram kolhydrater

100 gram äggvita ger 46 kcal varav 10.1 gram protein, 0 gram!!! fett och 1.2 gram kolhydrat

I ett normalstort ägg väger ungefär vitan 36 gram och då får Du 3.6 gram protein

En utmärkt proteinkälla tycker jag eftersom jag ej gillar tonfisk *smakar som kattmat luktar* *yack* men säger bara tyvärr till det....har försökt lära mig att äta det på alla sätt men men.....brukar göra äggviteomelett på ca 8 äggvitor, 0.5 dl minimjölk.....hyfsat gott men kanonkäk och så lite ris till det och en klick med lökkeso....

H-L
2001-10-19, 16:43
Har du aldrig provat svälja dom hela :D

Helen@
2001-10-20, 04:32
Har du aldrig provat svälja dom hela

Antar att Du menar råa?! ;)

I den otillagade äggvitan finns ett speciellt protein (avidin), som har en otrolig förmåga att binda till B-vitaminet biotin. Upptaget av biotin blir därmed försämrat, men det krävs över 20 äggvitor om dagen under en längre tid för att det ska uppstå biotinbrist. Salmonellan är en större fara. Innan medlemskapet i EU hade vi bra kontroll över salmonellan i Sverige, mycket bättre än andra delar av Europa och USA. Idag importeras det mer ägg från övriga Europa, både i färdiga livsmedel och hela ägg. Dessutom är gränskontrollen inte helt tillfredsställande.

Svälja råa ägg??!! *tvi vale* :D

Bison
2001-10-20, 09:24
Fördelen enligt mig är att det går så jvla snabbt att hälla i sig ett par råa ägg. Sen så har ju ovanst skribent rätt i att det finns vissa risker bla salmonellan. Men största problemet med ägg är risken för gasbildningen.........

Spud
2001-10-20, 15:39
Ursprungligen skickat av Bison:
<STRONG>Fördelen enligt mig är att det går så jvla snabbt att hälla i sig ett par råa ägg. Sen så har ju ovanst skribent rätt i att det finns vissa risker bla salmonellan. Men största problemet med ägg är risken för gasbildningen.........</STRONG>


hoho, är najs att klunka råa ägg, se till att hela äggulan är intakt, sedan häller du i allting i munnen och sväljer det utan att krossa gulan...känns coolt, annars kan du krossa den i gommen innan du sväljer om du vill undvika känslan av en stor klump som slinker ner

men äkta män sväljer med gulan intakt :D :D

leffo
2001-10-20, 17:31
Jag brukar svälja en hel ägggula och två äggvitor. Det tar ett tag innan man lär sig att göra det på rätt sätt, men när man väl gjort det så smakar/känns det faktiskt inte ett dugg. Man måste försöka lägga hela klumpen bak i munnen och svälja på en gång. Misslyckas man är det inte så kul de första gångerna kanske.. :) :)

Kjellstroem
2001-10-20, 18:23
Antar att alla har sett Rocky 1.

Väldigt god drink han kör på morgonen :)
4 råa ägg i ett glas, sen dricker det rakt upp och ner.

leffo
2001-10-21, 00:22
Någon som vet om denatureringen av äggproteinen när man steker ägget gör att det biologiska värdet sjunker? Proteinerna koagulerar ju. Är upptaget sämre eller lika bra?

Helen@
2001-10-21, 01:58
Denaturering

"Vitan i ett vanligt hönsägg innehåller många olika proteiner, i huvudsak albumin.
Upphettas äggvitelösningen till temperaturer över 60 grader blir proteinet svårlösligt och faller ut. Alla vattenlösliga proteiner uppför sig på detta sätt. Man säger att proteinet denatureras, vilket innebär att proteinet blir svårlösligt och de biologiska egenskaperna går förlorade. Vid denaturering bryts de svaga bindningar som stabiliserar sekundär och tertiärstrukturen. Uppvärmning har däremot ingen inverkan på primärstrukturen.
Denaturering sker också om proteinlösningens pH-värde ändras betydligt eller med vissa salter. Om proteinet kan återta sin struktur igen efter det att störningen avlägsnats är denatureringen reversibel.
Om man upphettar en äggvitelösning kraftigt och länge t.ex kokar ägg fälls proteinet ut fullständigt. Det koagulerar. Koagulering är irreversibel denaturering.
Koagulering inträffar också om joner av tungmetaller som kvicksilver, bly, kadmium och koppar får reagera med proteiner. Tungmetalljoner är därför mycket farliga för organismer. tungmetalljoner binds t ex till proteiner i äggvita och mjölk, Det förklarar varför äggvita och mjölk används som motmedel vid tungmetallförgiftningar."

Hittade det här på

web page (http://www.vsv.slu.se/marieb/klm2/kem2.3.htm)

Kan kanske vara ett litet svar på Din fråga ang. denaturering *ja, ja, fina ord ska de va* ;)
Där står även en hel del annat intressant om protein.......

cral
2001-10-22, 18:51
hällde i mig 5 ägg...

tjejjen som satt bredvid mig höll på att kräkas - DET var däremot riktigt äckligt. :D :D :D ..så tänk på omgivningen..

Caligula
2001-10-23, 22:56
[QUOTE]Ursprungligen skickat av hean65 Q:
[QB]Denaturering

"Vitan i ett vanligt hönsägg innehåller många olika proteiner, i huvudsak albumin.
Upphettas äggvitelösningen till temperaturer över 60 grader blir proteinet svårlösligt och faller ut. Alla vattenlösliga proteiner uppför sig på detta sätt. Man säger att proteinet denatureras, vilket innebär att proteinet blir svårlösligt och de biologiska egenskaperna går förlorade. Vid denaturering bryts de svaga bindningar som stabiliserar sekundär och tertiärstrukturen. Uppvärmning har däremot ingen inverkan på primärstrukturen.
Denaturering sker också om proteinlösningens pH-värde ändras betydligt eller med vissa salter. Om proteinet kan återta sin struktur igen efter det att störningen avlägsnats är denatureringen reversibel.
Om man upphettar en äggvitelösning kraftigt och länge t.ex kokar ägg fälls proteinet ut fullständigt. Det koagulerar. Koagulering är irreversibel denaturering.

Just D tänk på det när ni äter tillagad mat, tom tonfisken i burken är kokt därför denaturerat.

hulken
2001-10-24, 14:24
Faan,man skulle egentligen köpa sig ett tolvpack struts ägg,tänk så bekvämt, behöver bara gå till kylen och ta ut ett mega ägg,knacka ett litet hål och sen i med ett sugrör,kan sen ligga och sippa på det hela kvällen framför tv`n :D :D

ToXY
2002-04-18, 20:48
Hejsan!

Fick idag på jobbet 24st ägg! Kruxet è att dom gick ut igår.. è det bara att kasta eller kan man göra en hejdundrades äggvite omelette ikväll? :D

/Martin

r90
2002-04-18, 21:00
Asså vänta vänta vänta....vissa säger att det inte är bra att äta "si och så" många ägg per dag....typ max 3 st....

Och sen höjjer man ju kolesterol halten mycket med ägg..så är ägg verkligen så bra?

ToXY
2002-04-18, 21:03
Davve&gt;&gt;Det è väl bara gulan som höjer kolestrålet pga av fettet?? det è la tpy nada fett i vitan så tar jag 1 gula + 5-6vitor så går det la perfekt? Men nu undrar jag med datumet här! :D

krambanan
2002-04-18, 21:06
Pluttesnutten&gt;&gt; Jag lovar att du känner om de är dåliga när du knäcker dem...det luktar päckel....knäck dem ett o ett i en bunke och ta de friska i en bunke å hoppas att du inte hittar nåt dåligt...isåfall...VÄDRA....och släng....

Kjamis Maria ;)

r90
2002-04-18, 21:07
Aha....så mycket äggVITA!

Och sen om jag fattat det rätt så är det bäst med råa ägg...

ToXY
2002-04-18, 21:12
Snuffsan&gt;&gt;&gt;Ahhh tackar för det snabba svaret ;) Skall genast sätta igång med min omelette hungerig som sjutton nu!! :D

Kjaaaam!
Martin

ToXY
2002-04-18, 22:19
Äggen var perfekta..blev 1helt + 5vitor..+ 3skivor rostbiff å så gôtt va!!! :D

/Martin

Frazze
2002-04-19, 10:42
Saken är den, att när man sitter efter ett pass och småpratar med Graneheim och Wiklund samt resterande veterangubbar på gymmet så känns det som om råa ägg är befogat. Så man känner sig som en riktig man!

Daemon
2002-04-19, 14:56
Ursprungligen skickat av ToXY:
<STRONG>Snuffsan&gt;&gt;&gt;Ahhh tackar för det snabba svaret ;) Skall genast sätta igång med min omelette hungerig som sjutton nu!! :D

Kjaaaam!
Martin</STRONG>

Fan va gulliga ni är :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

krambanan
2002-04-19, 16:42
Snutteplutten&gt;&gt; Tror vi har fler avis personer här... ;) :D

Kjamis

r90
2002-04-20, 17:26
Frazze : Ja det är manligt att äta råa saker.....det håller jag med om.

Fast är det kvinnligt att ära stekta/kokta saker :D ?

ToXY
2002-04-24, 22:02
Här kommer det senaste ifrån ägg nytt: Vita ägg värps utav vita hönor..dom bruna får ni gissa er till ;) Vill kolla om äggen (som ni kanske fått på jobbet :D )è okej..lägg dom i en djuup kastrull t.ex och sjunker dom så käka på! Skulle dom flyta så kasta dom grannen ;)

/Martini