handdator

Visa fullständig version : Chokladplatta


sii
2011-05-24, 19:57
Hej hej!

För några dagar sen så hävde jag mig i en fazer's blå chokladplatta
Då för att vara nyfiken så tog jag o kika vad för näringsvärden de hade..

Blev chockad då de stod 20~ gram proteiner.

Så nu lyder min fråga, vad är detta? detta kan ju ej stämma.

Rickard
2011-05-24, 20:00
Var i ligger det omöjliga?
Att något annat än kvarg och proteinpulver innehåller protein?

sii
2011-05-24, 20:06
De är väl inte omöjligt såklart, men är de faktiskt "riktiga" proteiner som finns i chokladen? de är ju mycket.. om man jämför med andra produkter, t.ex ägg.

limenka
2011-05-24, 20:16
kakao innehåller 20g protein/100g. Inga konstigheter.

sp123ltd1
2011-05-24, 20:18
var det 20g/100g eller 20g i hela kakan?

salmiak
2011-05-24, 20:21
Chocolate goes in, muscles come out. You can't explain that.

rajjan_dammit
2011-05-24, 20:26
Chocolate goes in, muscles come out. You can't explain that.

:laugh:

2HE
2011-05-24, 20:27
På tal om choklad. Rekomendera någon choklad som är någrlunda "nyttig" med hyffsat protein ?

limenka
2011-05-24, 20:39
På tal om choklad. Rekomendera någon choklad som är någrlunda "nyttig" med hyffsat protein ?

ren kakao.

sii
2011-05-24, 20:48
limenka, är de verkligen sant? :) och det finns inga negativa proteiner heller?

sii
2011-05-24, 20:50
mm de var runt 11g per 100g

salmiak
2011-05-24, 20:52
limenka, är de verkligen sant? :) och det finns inga negativa proteiner heller?

Vad menar du med negativa proteiner?

sii
2011-05-24, 21:10
Att om vi tar omättade och mättade fetter så är ju dom omättade hälsosamma medan mättade fetter är ej hälsosamma (rätta mig om jag har fel), så då undrade jag om proteinerna fungerar samma? ex. negativa och positiva proteiner. Vet ej hur man ska förklara de.. hoppas ni förstår mig.

salmiak
2011-05-24, 21:21
Att om vi tar omättade och mättade fetter så är ju dom omättade hälsosamma medan mättade fetter är ej hälsosamma (rätta mig om jag har fel), så då undrade jag om proteinerna fungerar samma? ex. negativa och positiva proteiner. Vet ej hur man ska förklara de.. hoppas ni förstår mig.

Kortfattat. Det är svårare än att peka på mättade fetter och säga att de är dåliga och omättade bra. Man får försöka se på helheten. Vissa fetter är för oss livsnödvändiga*; omega 3 och 6.
På liknande sätt fungerar det med proteiner. Man får försöka se på hela proteinintaget istället för enskilda delar. Vissa aminosyror är för oss livsnödvändiga*, varvid man brukar nämna att vissa proteinkällor är "bättre" än andra. Dvs de med de aminosyror vi inte kan göra själva.

Tänkte att jag skulle nämna att man/du bör försöka se på helheten av näringsintaget en gång till när jag väl är igång.

*livsnödvändiga: kroppen kan ej göra dom själv och vi behöver dom för att överleva.

sii
2011-05-24, 21:30
Jaha, tack för svaret :) så då undrar jag om kakao har aminosyror och är dom livsnödvändiga? Är kakao en bra proteinkälla?

Crocker
2011-05-24, 21:31
Att om vi tar omättade och mättade fetter så är ju dom omättade hälsosamma medan mättade fetter är ej hälsosamma (rätta mig om jag har fel), så då undrade jag om proteinerna fungerar samma? ex. negativa och positiva proteiner. Vet ej hur man ska förklara de.. hoppas ni förstår mig.
Ja du har fel, det finns inget kausalt samband. Och det finns inga negativa proteiner, det finns 22 aminosyror (9 är EAA)(11 är NEAA). EAA är essentiella, och NEAA är inte essentiella. Du får i dig alla från kosten, men EAA är ett måste. Förstår du? :)

BengtBurk
2011-05-24, 21:40
Ja du har fel, det finns inget kausalt samband. Och det finns inga negativa proteiner, det finns 22 aminosyror (9 är EAA)(11 är NEAA). EAA är essentiella, och NEAA är inte essentiella. Du får i dig alla från kosten, men EAA är ett måste. Förstår du? :)

Du har också fel. 9+11 är 20. Sen finns det dessutom fler aminosyror.

mikaelj
2011-05-24, 21:42
De är väl inte omöjligt såklart, men är de faktiskt "riktiga" proteiner som finns i chokladen? de är ju mycket.. om man jämför med andra produkter, t.ex ägg.

Det är låtsasprotein!

Animaliskt protein (förutom gelatin, t ex fläsksvålar) är bäst, följt av spenat, potatis och soja (och andra bönor/baljväxter), därefter alla andra grönsaker och sist kommer nötter.

sii
2011-05-24, 21:42
Ja, jag förstår :D så kakao är NEAA då? tippar jag på. Skulle vilja ha svar på de jag posta i #15 :D, tack.

maRRtin
2011-05-24, 21:43
Fazer blå är faktiskt gjord på färsk mjölk. Läser ni innehållsförteckningen så står det nog mjölk först i listan. Så det är som vilken proteinbar som helst ;)

sii
2011-05-24, 21:44
Ojoj!! tackar mikaelj, så de proteinerna som finns i kakao är låtsas proteiner då? ;) dvs inget byggnadsmaterial för muskler? :D

Crocker
2011-05-24, 21:54
Du har också fel. 9+11 är 20. Sen finns det dessutom fler aminosyror.
9+13 då, jaja. Vilka finns det fler?

BengtBurk
2011-05-24, 21:59
9+13 då, jaja. Vilka finns det fler?

Vet faktiskt inte men fler finns det, de används dock inte i musklerna.

Sverker
2011-05-25, 06:12
Dax att leta reda på aminosyraprofilen för just kakaobönan:D
Ska inte vara helt omöjlig. Gissar att den som många andra bönor är svag på svavelaminosyror och lite starkare på lysin. Därmed inte sagt att lysinet är lika starkt som i sojabönor eller i linser.

Det finns en risk att sammansättningen är så usel som jordnöten och inte går att kombinera på något sätt alls.

Har vi tur så är kakao lite starkare på svavelaminosyrorna och t o m kan komplettera upp mjölken...fast det är nog Utopia:D