handdator

Visa fullständig version : Hur stort överskott kan man ligga på utan att det resultera i onödigt mycket fett?


pehr2k3
2011-05-15, 16:18
Precis som rubriken lyder, hur mycket mat kan man (vid styrketräning) trycka i sig över sin förbrukning utan att det resulterar i onödigt mycket fett?
Dvs, hur mycket kan kroppen som högst omvandla till muskelmassa (eller lean body mass).

Vore intressant att veta var taket ligger eftersom det är onödig att få i sig mer än det, då allt över den nivån endast skulle resultera i fett på kroppen. Fattaru?

Givetvis beror det på individ och hur mycket man tränar, men låt oss för enkelhetens skull anta att kaloriförbrukningen är 3500 kcal per dag och personen i fråga tränar StrongLifts 5x5 (3 tunga pass i veckan alltså). Vad är en ungefärlig högstanivå på kaloriöverskott som kan omvandlas till LBM?

limenka
2011-05-15, 16:28
Det är en max på 59.6 kalorier. Allt utöver det blir fett.

Eller nej, det går inte att svara på förresten. Fattaru?

Rikard Jansson
2011-05-15, 16:29
Du greppar inte tugget färsking. Nerå, men vanliga rekommendationer ligger väl på 200-500+ kcal om dagen. Utöver det så planar bulkfördelarna ut

Sheogorath
2011-05-15, 16:32
Den högsta nybildningen av muskelmassa får du när du har ett så stort överskott att massor även kommer bilda fett. Grovt förenklat: större överskott -> mer muskler. Det du förmodligen undrar över är om det finns något visst överskott som ger en maximal kvot mellan ökning muskler kontra ökning fett. Det gör det förmodligen, men var den ligger kan ingen svara på. Och man kan hur som helst lägga på sig mer muskler än så om man också är beredd på ökad fettvikt. Vilket vissa tycker det är värt, såklart. Därav bulk-konceptet.

Eddie Vedder
2011-05-15, 16:34
För att ytterligare krångla till det så är ju "onödigt" en högst subjektiv mängd. Till en viss nivå är muskeluppbyggnaden högre ju högre kaloriöverskott helt enkelt. Kurvan är inte linjär men ju mer man äter desto mer ökar förutsättningen för att man ska kunna öka maximalt i muskelmassa. Men man blir också fetare och fetare och förhållandet mellan fettökning:muskelökning blir sämre och sämre.

Är man då väldigt mager är ju kanske mer fett inget problem och man både välkomnar lite mer fett på kroppen samt att man vill maximera muskelökningen. Är man redan hyfsat nöjd med sin kroppsmassa men ändå vill öka i muskler och minimera fettökning blir "onödigt" fett kanske plötsligt ALLT fett. Då bör man ligga på ett väldigt lågt överskott. Kanske inte ens överskott alls utan ett försök att tokoptimera näringstimingen och ligga i balans.

Tacos
2011-05-15, 21:06
Även om du visste exakt på kalorien var en sådan gräns gick, så skulle du aldrig lyckas ligga på den dag efter dag.