handdator

Visa fullständig version : Tips vid tillagning av 1-1.5kgs burgare?


Kimball
2011-05-11, 08:41
Tanken är att vi ska bjuda några på en halvgigantisk hemmagjord hamburgare imorgon! Har bestämt för mig det gjorts tidigare på av någon på Kolo, men jag lyckas inte googla fram tråden?!

Tänkte mest på om någon har tips på vad man bör ha i / vilka mängder ströbröd osv som kan tänkas behövas för att spektaklet ska hålla ihop? Hade ju varit najs att kunna helsteka hela burgaren i stekpanna så den får lite yta, för att sedan slänga in den i ugnen i någon timme/timmar (?) så den blir klar!

Brödet funderar jag lite över också, kan man köra tex detta:

http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/hamburgerbrod/

För att sedan göra en gigantisk bulle av det hela som gräddas i ugnen? Risken för att hela bullen inte blir genombakad känns ju rätt stor, no?

Arty
2011-05-11, 11:15
Jag testade göra något liknande förra året, stekte i pannan och sedan in i ugnen.
Den blev betydligt mindre och rundare än jag tänkt när den fick stå i ugnen ett tag, vet inte om jag hade för lite ägg / ströbröd men kan vara värt o kanske ha något som pressar ner burgaren om du vill ha den platt i formen, annars blir den nog rund av sig.

Reaper123
2011-05-11, 11:41
En "riktig" hamburgare bör ju inte innehålla annat nötfärs (helst mald själv), så att blanda i ägg/ströbröd och liknande verkar onödigt!

Hur som helst skulle jag föreslå att du hittar en stekpanna med passande storlek för att få en lagom tjock 1kg's burgare! Väl i pannan bör du nog trycka med något platt för att få den att fylla ut HELA pannan och minimera att den krymper på diametern! Stek på båda sidorna x antal minuter så färgen är OK sen in i ugnen med en köttermometer så du har koll på att den inte blir för torr (google temp efter vad du vill ha för "stekning").

Ang hamburgebröd så borde det inte vara några problem att göra en rejäl bit, men den bör inte vara supertjock för att lyckas grädda den rakt igenom! Är dock helt oerfaren av att göra hamburgebröd av denna storlek, så bara min gissning! Ev göra lock och botten separat vore en bra idé?

Lycka till!

StarkaUlf
2011-05-11, 18:17
En "riktig" hamburgare bör ju inte innehålla annat nötfärs (helst mald själv), så att blanda i ägg/ströbröd och liknande verkar onödigt!

Hur som helst skulle jag föreslå att du hittar en stekpanna med passande storlek för att få en lagom tjock 1kg's burgare! Väl i pannan bör du nog trycka med något platt för att få den att fylla ut HELA pannan och minimera att den krymper på diametern! Stek på båda sidorna x antal minuter så färgen är OK sen in i ugnen med en köttermometer så du har koll på att den inte blir för torr (google temp efter vad du vill ha för "stekning").

Ang hamburgebröd så borde det inte vara några problem att göra en rejäl bit, men den bör inte vara supertjock för att lyckas grädda den rakt igenom! Är dock helt oerfaren av att göra hamburgebröd av denna storlek, så bara min gissning! Ev göra lock och botten separat vore en bra idé?

Lycka till!

Lycka till att få en sådan stor hamburgare att sitta ihop med 100% kött :P
Ägg är väl viktigaste delen för att hålla ihop köttet. Jag skulle tro på 4-5 ägg på 1 kilo kött.
Sen köra i lite worcestersås, rök-arom, lite ketchup/bbq sås, lök kanske osv osv :) bara fantasin sätter gränser för att få en riktigt god smak iallafall :)

OneManArmy
2011-05-11, 18:28
Jag skulle provat fylla en pajform med köttfärs och in i ugnen sen vända den upponed på bröden

Morrris
2011-05-11, 18:30
Jag skulle provat fylla en pajform med köttfärs och in i ugnen sen vända den upponed på bröden

+1

Steka verkar bökigt.

Gurkyngel
2011-05-11, 19:20
Pappa brukar göra pannbiff på typ detta sätt. Istället för flera små fyllar han hela pannan med "smet". Vid vändning kan du ta hjälp av ett större lock. Funkar fint, blir gott även om man inte eftersteker i ugn.
Vad gäller bröd kan du köra på nåt långpannebröd typ foccacia?

Kimball
2011-05-11, 20:06
Många bra tips! Lär bli en del ägg + annat smått och gott i färsen ja!

Receptet på bröd jag länkade i första posten ser dock inte ut att bli mycket för världen, failure. Får se hur det blir efter jäsning osv ikväll, pallar inte gå bort och köpa mer mjölk för att göra en större sats heller :/

Blir nog att köra det direkt i ugnen också ja, steka känns sjukt osmidigt, det var mest för att få till lite roligare yta än ugnen kan åstadkomma.

Big Sleazy
2011-05-11, 20:53
Fick denna bild i huvudet direkt när jag läste trådens namn:

http://clisanti.files.wordpress.com/2011/04/fat-guy-eating-giant-hamburger.jpg

Kimball
2011-05-11, 23:10
Fick denna bild i huvudet direkt när jag läste trådens namn:



Något sådant vi kommer försöka efterlikna, även om vi ska ha korvar ovanpå för att efterlikna tårtljus.

Nykropp
2011-05-12, 07:54
Får man länka till ett annat forum? Eller sök på pizzahamburgare på flashback om man inte får.

http://img402.imageshack.us/img402/9651/p5030439.jpg

Silveta
2011-05-12, 08:08
Får man länka till ett annat forum? Eller sök på pizzahamburgare på flashback om man inte får.

http://img402.imageshack.us/img402/9651/p5030439.jpg

pizzaburgare är för övrigt jääävligt gott. vet att det finns recept på hur man gör också.

Nykropp
2011-05-12, 08:22
Saxat.

Så, vi börjar med en lista på ingredienserna :

Gul lök
Röd lök
Bacon x3
Tomat
Sallad
Habanero
Champinjoner
1.6kg Köttfärs
500g Port Salut (ost)
250g mozzarella
Pizza extra allt x2
Räksallad
Mexicana sås
Aioli
Hamburgerdressing bacon
Johnnys beaneise dressing
Svamp sås
Oriental dressing
Ägg x4
Oliv & Chili tappenade

Och såhär såg det ut när tre tappra matriddare påbörjade sin resa mot den totala lyckan :

http://img143.imageshack.us/img143/1946/p5030407.jpg
Här är alla ingredienserna uppställda

http://img718.imageshack.us/img718/3786/p5030408.jpg
Upphackningen påbörjas

http://img413.imageshack.us/img413/65/p5030409.jpg
Löken klar, köttfärsen påbörjas

http://img683.imageshack.us/img683/8770/p5030412.jpg
Där är pizzorna vi ska ha som bröd, och habaneron är nu uppskuren

http://img571.imageshack.us/img571/9249/p5030413.jpg
mums fillibubban!

http://img80.imageshack.us/img80/5579/p5030414.jpg
Osten börjar bli hackad

http://img227.imageshack.us/img227/8353/p5030415.jpg
Pizzorna med mozzarellan på

http://img402.imageshack.us/img402/5862/p5030418.jpg
Hamburgerköttet, precis när vi börjar steka det

http://img696.imageshack.us/img696/681/p5030424.jpg
Köttet är nu stekt på båda sidorna (notera att det var skitdrygt att vända den utan att den skulle gå sönder)

http://img594.imageshack.us/img594/7167/p5030425.jpg
Vi var smått hungriga vid det här laget :D

http://img12.imageshack.us/img12/733/p5030426.jpg
Osten pålagd!

http://img52.imageshack.us/img52/7366/p5030427.jpg
Här är all garnering vi tänkt att använda.
Sallad, tomat, gul lök, röd lök & bacon (inte med på bild)

http://img143.imageshack.us/img143/208/p5030429.jpg
Pizzabottnen börjar garneras

http://img687.imageshack.us/img687/2499/p5030430.jpg
På med köttet, efter ca 3 timmar börjar hamburgaren äntligen ta form!

http://img202.imageshack.us/img202/3452/p5030434.jpg
Så på med lite sallad och bacon

http://img534.imageshack.us/img534/541/p5030435.jpg
http://img512.imageshack.us/img512/4701/p5030436.jpg
Och här är vår majestätiska skapelse färdigställd!

http://img402.imageshack.us/img402/9651/p5030439.jpg
http://img210.imageshack.us/img210/5298/p5030441.jpg
Och här är första slicen av burgaren.

All dressing, sås etc hade vi på sidan av på tallriken, det hade blivit omöjligt att ha det direkt på burgaren då det bara hadde slabbat ner allting.

Denna best tog oss ca 5-6timmar att göra (draget lite hastigt ur minnet) och 2-3timmar att äta - delat på tre personer.

Ingredienserna kostade totalt 600:- blankt och hamburgaren vägde in på 3,5 kilo utan dressing.

Kimball
2011-05-12, 08:42
Där var den ja! Tanken var att använda två pizzor som bröd först faktiskt, men vi kände att det ser mer festligt ut om vi faktiskt bakar åtminstone toppen av brödet själva :)

En pizzaburgare är planerat nästa bakfylla!

Förstår inte hur deras kunde ta 5-6h att tillaga, dock?

Hejnomax
2011-05-12, 08:48
Se till att köttfärsen inte är kylskåpskall är mitt tips. Krånglar till uppvärmningen

ErikHB
2011-05-12, 09:27
Se till att köttfärsen inte är kylskåpskall är mitt tips. Krånglar till uppvärmningen

Skulle nog hellre ta den lite kall, försök bearbeta en rumstemp färs till den formen som den skall ha är inte det lättaste då den inte binder lika bra om den inte är kall.

Kimball
2011-05-14, 15:04
Såhär såg skapelsen tillslut ut!

http://i.imgur.com/jB3SZ.jpg

Bacon, dressing, ketchup, lök och sallad blev tillbehören till de hembakta bröden och den ~1.7kg tunga hamburgaren, ungefär 3kg totalt!

Hela hamburgaren/"tårtan" blev uppäten på mindre än 30 min av ~10 pers:

http://i.imgur.com/QBZ2i.jpg

Overall fett lyckat :)

Ristretto
2011-05-14, 15:08
HAHA! Härligt! :)

johanhej
2011-05-14, 20:05
haha, ska lätt göra en sån någon dag. Vad pluggar du kimball och vad var det för event?

Kimball
2011-05-14, 22:31
haha, ska lätt göra en sån någon dag. Vad pluggar du kimball och vad var det för event?

Linjen som är ökänd för att inte leda till jobb i HBG eller nåt, typ. Service Management - Hälsa.
Eventet var en "fadderfest", jag och 2 polare är några av de som ska ta hand om höstens nollor är det tänkt!

Fredron
2011-05-15, 09:31
Snyggt, ser lyckat ut :)