Visa fullständig version : Hur kommer det sig att 1 gram fett som man äter är 9 kcal...
Grodsilla
2011-05-10, 15:57
...medan 1 gram kroppsfett är 7 kcal?
Fettvävnad innehåller mer än enbart fett.
Nitrometan
2011-05-10, 16:12
Gåtan fick sin lösning så snabbt. :thumbup:
Grodsilla
2011-05-10, 16:38
Experter brukar säga att om man har legat på ett kaloriunderskott på 7000 kcal, så har man minskat 1 kg i fett. Men hur vet man att det var just 1 kg fett? Skulle inte majoriteten av dessa 7000 kcal lika gärna kunna vara kroppsprotein eller kolhydrater?
Grodsilla
2011-05-10, 16:50
Fettvävnad innehåller mer än enbart fett.
Vad mer innehåller det (förutom vatten)?
Vad mer innehåller det (förutom vatten)?
Stödjevävnad, extracellulärt matrix etc.. Tänk som så att det är ju inte direkt ren olja som skvalpar runt i bilringarna.
Experter brukar säga att om man har legat på ett kaloriunderskott på 7000 kcal, så har man minskat 1 kg i fett. Men hur vet man att det var just 1 kg fett? Skulle inte majoriteten av dessa 7000 kcal lika gärna kunna vara kroppsprotein eller kolhydrater?
Vem är det som säger att kroppen bara använder fett som energikälla vid kcalunderskott?
Grodsilla
2011-05-10, 17:24
Vem är det som säger att kroppen bara använder fett som energikälla vid kcalunderskott?
Visserligen skrev aldrig King Grub att kroppen enbart använder fett som energikälla vid ett kaloriunderskott, men han skrev i sin deffguide att ett kilogram kroppsfett är ungefär 7000 till 7500 kcal, och att om man har förlorat den mängd kalorier under ett kaloriunderskott, så har man gått ner ett kilogram.
Ola Wallengren
2011-05-10, 17:37
Experter brukar säga att om man har legat på ett kaloriunderskott på 7000 kcal, så har man minskat 1 kg i fett. Men hur vet man att det var just 1 kg fett? Skulle inte majoriteten av dessa 7000 kcal lika gärna kunna vara kroppsprotein eller kolhydrater?
1 kg fett i kroppen innehåller ungefär 9400 kcal, medan 1 kg fettväv innehåller ca 8000 kcal och 1 kg fettfri massa ca 900-1000 kcal.
Beroende på i vilka proportioner av fett och fettfri massa man förlorar så kommer viktförlusten motsvaras av olika mängd energi.
Enklaste sättet att räkna ut energibalansen över en lägre tid är att mäta kroppsammansättningen med en bra metod och utifrån förändringen i kroppsammanssättningen beräknas energibalansen.
Att göra tvärt om, dvs räkna ut förändringen i kroppsammansättningen genom att beräkna energibalansen från kost- och aktivitetsregistering blir aldrig lika exakt.
Grodsilla
2011-05-10, 18:24
1 kg fett i kroppen innehåller ungefär 9400 kcal, medan 1 kg fettväv innehåller ca 8000 kcal och 1 kg fettfri massa ca 900-1000 kcal.
Beroende på i vilka proportioner av fett och fettfri massa man förlorar så kommer viktförlusten motsvaras av olika mängd energi.
Enklaste sättet att räkna ut energibalansen över en lägre tid är att mäta kroppsammansättningen med en bra metod och utifrån förändringen i kroppsammanssättningen beräknas energibalansen.
Att göra tvärt om, dvs räkna ut förändringen i kroppsammansättningen genom att beräkna energibalansen från kost- och aktivitetsregistering blir aldrig lika exakt.
Resulterar ett kaloriunderskott alltid i att man minskar i fettvikt? Eller kan det också resultera i att man innehåller mindre fettfri massa men mer fett, samtidigt som man väger mindre?
Ola Wallengren
2011-05-10, 18:50
Så länge man är frisk så kan man nästan alltid förutsätta att en viss fraktion av ett energiunderskott kommer från fettförråden. För att öka i fettvikt måste man i stort sett alltid vara i positiv energibalans, finns inget realistiskt undantag.
Grodsilla
2011-05-10, 18:52
Så länge man är frisk så kan man nästan alltid förutsätta att en viss fraktion av ett energiunderskott kommer från fettförråden. För att öka i fettvikt måste man i stort sett alltid vara i positiv energibalans, finns inget realistiskt undantag.
Hur kan man nästan alltid förutsätta att en viss fraktion av ett energiunderskott kommer från fettförråden?
Hur kan man nästan alltid förutsätta att en viss fraktion av ett energiunderskott kommer från fettförråden?
För att det är så människokroppen fungerar. Får man inte i sig tillräckligt med energi så frisätts fett från fettcellerna för att andra celler inte ska dö.
A.Steinbach
2011-05-10, 19:01
Hur kan man nästan alltid förutsätta att en viss fraktion av ett energiunderskott kommer från fettförråden?
Den metabola samt endokrina miljön som skapas vid eneregiunderskott alt fasta skapar förutsättningar för att oxidationen av fettsyror sker och energin kommer därmed tas från de lagrade depåerna, RQ minskar.
Grodsilla
2011-05-10, 19:06
Den metabola samt endokrina miljön som skapas vid eneregiunderskott alt fasta skapar förutsättningar för att oxidationen av fettsyror sker och energin kommer därmed tas från de lagrade depåerna, RQ minskar.
Vad står RQ för?
Grodsilla
2011-05-10, 19:11
För att det är så människokroppen fungerar. Får man inte i sig tillräckligt med energi så frisätts fett från fettcellerna för att andra celler inte ska dö.
Förbränner man inte mer eller mindre fett från fettcellerna hela tiden?
A.Steinbach
2011-05-10, 19:12
Vad står RQ för?
http://en.wikipedia.org/wiki/Respiratory_quotient
Förbränner man inte mer eller mindre fett från fettcellerna hela tiden?
Jo, men det var inte riktigt min poäng.
Grodsilla
2011-05-11, 01:26
Jo, men det var inte riktigt min poäng.
Men din poäng är väl att vid ett kaloriunderskott blir fettförbränningen garanterat förr eller senare så överväldigande att man till slut minskar i fettvikt?
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.