handdator

Visa fullständig version : Pandan


Minimjölk
2011-04-29, 10:46
Det tydligaste kännetecknet för pandan är färgen på dess päls. Pälsen är vit med svarta områden. Oftast men inte alltid är ben och armar svarta samt runt ögonen brukar det vara svarta ringar. Pälsen är väldigt tjock och dess färger smälter bra in i den skuggiga vegetationen bland bambusnår och övertäckta grenar som pandan trivs i. Som andra björnar har pandan fem tår men på tassens nedre sida finns en sjätte tå som används när pandan greppar efter sin mat. Tänderna är tydliga bevis för att pandan enbart äter vegetarisk föda. Pandan har små fram och hörntänder medan kindtänderna är breda och passar utmärkt för malande av föda. Matsmältningssystemet för pandan tyder på att den en gång i tiden varit en köttätare men är numera anpassad helt efter vegetarisk föda. Födan består numera nästan uteslutande av bambuskott vilket gör att pandans vakna liv består av att främst leta efter bambu för att äta. En fullvuxen panda behöver äta cirka tio kilo bambu om dagen. Bambun blommar enbart var 40-50 år vilket gör att pandorna ständigt måste vara i rörelse för att hitta nya skott.

Både hanar och honor markerar ut revir även om hanen är mer flitig med det. Reviret markeras ut genom att pandan ställer sig på framtassarna och gnider rumpan mot olika träd. Inom reviret trampar sedan pandan upp olika stigar som den gärna återkommande använder sig av. Pandorna lever i ensamhet och träffas enbart för parningen. Honan är dräktig i cirka fem månader och föder därefter vanligtvis en unge i ett ihåligt träd. Det händer att hon ibland föder två men det är ovanligt. Ungen väger vid födseln mellan 100-150 gram och är bara tio centimeter lång. Vid födseln är ungen både blind och döv samt saknar päls. Efter tjugo dagar börjar pälsen växa fram och vid tre månaders ålder har nu ungen en fullt utväxt päls. Vid den här åldern tillbringar ungen mest tid med att sova hela dagarna. Först vid sju månaders ålder börjar ungen bli mer nyfiken och livlig. Huvuddelen av dess föda består nu av bambu. Ungen följer efter mamman fram till 1,5 års ålder då den lämnar henne och beger sig iväg på egen hand. Först efter sex års ålder blir ungen könsmogen.

http://blogg.kwerthan.com/wp-content/uploads/2009/04/panda0106.jpg

G_lund
2011-04-29, 10:48
Har du fått tillåtelse av Vunnis att lägga ut bilder/info om honom på forumet?



:D

hidden
2011-04-29, 10:49
Fin panda.

Mazr
2011-04-29, 10:50
Stört vad dem slackar...

Nitrometan
2011-04-29, 10:53
Har du snackat med Timme om detta?

Mass-Tech
2011-04-29, 10:54
Vi måste så klart ha en bild på den coolaste pandan av dem alla: Chen Stormstout


http://img571.imageshack.us/img571/6531/chenart.jpg (http://img571.imageshack.us/i/chenart.jpg/)

Spartansk
2011-04-29, 10:56
Fint initiativ, Minimjölk, men se till att hålla isär begreppen. Ditt inlägg handlar om jättepandan. Det finns även en mindre panda.

Den mindre pandan är upp till 120 centimeter lång med den 37 till 47 centimeter långa svansen inräknad. Mankhöjden är cirka 25 cm. Hannar når en vikt mellan 4,5 och 6 kilo, men honor blir bara 3 till 4,5 kilo tunga.

Den mindre pandan är svart på magen och orangebrun på ryggen. Den har en ganska lång och tjock päls och korta ben. Ansiktets färg är beroende på individ, den är oftast vit med röda strimmor från ögonen neråt. Nosen saknar hår och är svart. De upprätt stående öronen är medelstora och slutar i en spets. Den yviga svansen har flera ljusa och mörka ringar och svansens spets är oftast gråaktig. Djuret är hälgångare. Vid varje tå finns böjda skarpa klor som delvis kan dras in. Dessutom har de päls under fotsulorna vilket är en anpassning till dess miljö med våta och hala grenar. På dessa träd där kattbjörnen vistas finns ofta mossa och lav och därför utgör djurets pälsfärg ett utmärkt kamouflage.

Den mindre pandan lever i bambuskogar i södra Himalaya 2 200–4 800 meter över havet. Utbredningsområdet sträcker sig från Nepal till Burma samt över de kinesiska provinserna Yunnan och Sichuan. Populationen i Sichuan är större och stabilare än populationen i Yunnan, det antas därför att arten är mera ursprunglig i Sichuan och att den ökade sitt utbredningsområde söderut till Yunnan. Bredvid bambu finns ofta rododendron och ekträd i skogarna och temperaturen ligger vanligen mellan 10 och 25 °C.

Den mindre pandan lever mest på bambuskott men även andra växter, bär och frukter och det händer att den fångar fåglar och äter ägg eller insekter. Djuret är anpassad till ett kyligt klimat så när det blir för varmt söker den skydd i skuggan under träd. När den vilar balanserar den till hälften på och till hälften hängande på en gren. Den gillar också att rulla ihop sig och ta upp svansen som en kudde. När den känner sig hotad eller jagad kan den ta över 1,5 meter långa skutt. Mindre pandor som förekommer i viltmarken lever utanför parningstiden ensamma. De är skickliga klättrare tack vare sina välskapta klor.

Parningen sker på vintern och efter en uppskattad dräktighetstid på 134 dagar föder de upp till fyra ungar. Ungarna har päls när de föds men är inte alls lika färgstarka som föräldrarna. De är gråbruna i ansiktet och ryggen är svagt rödbrun. De väger cirka 75 - 95 gram när de är nyfödda. Deras ögon öppnas efter 13 dagar. De accepterar ungarna i cirka ett år, sedan får de klara sig själva. Djuren kommunicerar med varandra genom höga skrik, visslingar och fågellikt kvittrande. När den blir irriterad på något, till exempel en annan kattbjörn, så reser den sig på bakbenen samtidigt som den klöser med framtassarna och morrar, fnyser och väser.

Mindre pandor beter sig ungefär som en katt när de putsar pälsen. Först slickar de insidan av benet, sedan använder de benet till att putsa öronen och nosen. Däremot så lapar de inte i sig vatten som katter utan använder framtassarna, de tar vatten på tassarna och slickar sedan bara av dem.

Vid bra förhållanden kan de bli 14 år gamla men den genomsnittliga livslängden uppskattas till 8 till 10 år.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fe/Ailurus_fulgens_RoterPanda_LesserPanda.jpg/491px-Ailurus_fulgens_RoterPanda_LesserPanda.jpg

Nitrometan
2011-04-29, 11:01
Spartansk - nuförtiden tror jag att det korrekta (PK) namnet på den lite mindre av pandorna är röd panda. Vilket antagligen beror på dess politiska åsikter.

Spartansk
2011-04-29, 11:08
Vilket antagligen beror på dess politiska åsikter.

Ja, för hade de syftat på pälsen hade den väl hetat rödbrunsvartvit panda?

Tack för rättelsen. Tydligen går den även under namnet kattbjörn.

Vunnis
2011-04-29, 11:09
Både hanar och honor markerar ut revir även om hanen är mer flitig med det. Reviret markeras ut genom att pandan ställer sig på framtassarna och gnider rumpan mot olika träd.
Re...vir? Jag brukar bara klia mig? *jorgen*

Har du fått tillåtelse av Vunnis att lägga ut bilder/info om honom på forumet?

Det får gå bra för den här gången, dessutom la han ju ut en ganska fin bild!


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fe/Ailurus_fulgens_RoterPanda_LesserPanda.jpg/491px-Ailurus_fulgens_RoterPanda_LesserPanda.jpg
Indeed Nitro; jävla sossepanda. *grr*
Även om dom råkar vara ganska söta :$

G_lund
2011-04-29, 11:13
Re...vir? Jag brukar bara klia mig? *jorgen*



Är det någon här som tränat med Vunnis?
Brukar han gnida baken mot cablecrossen när han tror att ingen ser?

hultman
2011-04-29, 11:15
Spartansk - nuförtiden tror jag att det korrekta (PK) namnet på den lite mindre av pandorna är röd panda. Vilket antagligen beror på dess politiska åsikter.

Är det därför ditt namn står i röd text?

eternallord
2011-04-29, 11:22
Jag läser för tillfället kinesiska och har lite kul trivia att bjuda på. På kinesiska heter pandan 大熊猫, som är uppbyggt av tecken för "stor", "björn" och "katt".

Stor-björn-katt!

Tokiga kineser :D

FzRH3iTQPrk

Nitrometan
2011-04-29, 11:39
Tack för rättelsen. Tydligen går den även under namnet kattbjörn.
Helt klart en förvirrad person som har gett den det namnet. Är det en häst? En giraff? En katt? En varg? En hund? En lax? En björn? En fjäril?
En katt? En björn? En katt? En björn? En katt? En björn? En katt? En björn?
En kattbjörn!
Är det därför ditt namn står i röd text?
Det skulle kunna vara det. Fast då hade det varit fel. Det är mer för att markera att jag är elak och arg.

Nils.R
2011-04-29, 11:43
[QUOTE=Mass-Tech;5021580]Vi måste så klart ha en bild på den coolaste pandan av dem alla: Chen Stormstout
QUOTE]


Is trouble brewing?

Spartansk
2011-04-29, 11:46
Jag trodde att moderatorerna hade röd text för att de dyrkade guden Khorne.

Khorne, also called the Blood God, is the Chaos God of Blood, War and Murder. Within the Realm of Chaos his domain covers the most basic and brutal of sentient emotions and actions, such as hate, anger, rage, war and killing. Every act of killing or murder in the material universe gives Khorne power; the more senseless and destructive, the better. Khornates take no artful approach to killing, seeking only to slay rather than to inflict pain, because while the blood of their victims strengthens Khorne, their suffering actually empowers his nemesis Slaanesh. The name "Khorne" derives from his name in Chaos' Dark Tongue, Kharneth, meaning "Lord of Rage" or "Lord of Blood". He is the mightiest and the second oldest of the four major Chaos Gods, after Grandfather Nurgle. He is also known as the Lord of Skulls. Khorne is said to have inherited a martial nobility and honour, and considers the weak and helpless to be unworthy of his wrath. The battle-cry of the followers of Khorne reflects his desire for wanton violence: "Blood for the Blood God! Skulls for the Throne of Khorne!" Alternatively, they may cry, "Skulls for the Skull Throne!" In the throes of violence, Khorne's followers are also known to bellow, "KILL! MAIM! BURN!" repeatedly while hacking apart their enemies. Followers of Slaanesh, who Khornates see as degenerate scum who kill only for pleasure rather than simple slaughter, are favored foes to go up against in battle. Khorne's sacred number is eight, reflected in the organization of his armies, and in smaller matters such as the number of syllables in a daemonic follower's name. Where possible, his warriors will form up into squads of this number. His primary colors are blood red, black and brass. Also note that his mark looks vaguely like a figure of eight or a stylized human skull.

http://www.deviantart.com/download/135262542/Chaos_Khorne_Lord_by_Kseronarogu.jpg

Nitrometan
2011-04-29, 11:56
Det är nog snarare Yama, Osiris eller Set vi dyrkar isåfall.

Spartansk
2011-04-29, 12:13
Set

Eller... Reps?

Nitrometan
2011-04-29, 12:18
Eller... Reps?

SL-konspirationen föreskriver så få reps som möjligt. Därav Set.