handdator

Visa fullständig version : mackor ?


skumpah
2011-04-24, 20:58
Jo jag har en fråga angående mackor. Är det ok att äta mackor ofta om man "bulkar"/bygger på ett litet kcal+ ? Äter fullkornsbröd med mycket kalkon/lax/ägg/makrill på. Men det känns inte som mackor är en bra källa ? Jag äter det ganska så ofta så det är bra och veta :) Äter såklart middag frukost och sen brukar det bli några mackor några timmar innan man tar sov shaken :) Äter också mackor emellan middag frukost t.ex. Så är detta bra :) ?

King Grub
2011-04-24, 21:00
Ja. Bröd är en minst lika bra kolhydratkälla som potatis, pasta, ris, osv.

SiSenior
2011-04-24, 21:01
Klart man kan.
Postat via en mobil enhet

skumpah
2011-04-24, 21:05
Ja. Bröd är en minst lika bra kolhydratkälla som potatis, pasta, ris, osv.

gott

hejhopp79
2011-04-25, 10:26
Ja. Bröd är en minst lika bra kolhydratkälla som potatis, pasta, ris, osv.

Förutom att bröd ofta innehåller en massa skit; fruktossirap etc. Så hur menar du att det är en lika bra kolhydratskälla som t ex ris?

Eddie Vedder
2011-04-25, 10:40
Förutom att bröd ofta innehåller en massa skit; fruktossirap etc. Så hur menar du att det är en lika bra kolhydratskälla som t ex ris?

Fruktossirap i bröd är definitivt inte vanligt i Sverige dock. Och det står ju redovisat i så fall. Men som sagt, just fruktossirap är väldigt ovanligt i Sverige, även bland matbrödet som är på gränsen till fikabröd (typ Lingongrova).

Pintan
2011-04-25, 10:53
Förutom att bröd ofta innehåller en massa skit; fruktossirap etc. Så hur menar du att det är en lika bra kolhydratskälla som t ex ris?

Finns en hel del bra brödsorter. Bara kolla innehållsförteckningen.
Annars kan man ju baka eget, ganska lätt.

King Grub
2011-04-25, 12:20
Förutom att bröd ofta innehåller en massa skit; fruktossirap etc. Så hur menar du att det är en lika bra kolhydratskälla som t ex ris?

Vad är bra med ris?

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=30348&lang=sv

Jämfört med ett vanligt blandrågbröd.

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=29811&lang=sv

Eller t o m vanligt vetebröd, rostbröd.

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=29795&lang=sv

Pansartax
2011-04-25, 12:28
Vad är bra med ris?

Jag tror han syftar på aminosyror.

King Grub
2011-04-25, 12:31
Jaha? Då är ju ris verkligen inte mycket att ha, med mindre än 3 gram ofullvärdigt.

Eddie Vedder
2011-04-25, 12:33
Jag tror han syftar på aminosyror.

Nej det verkar mer som att han syftar på fruktossirap, det var ju det han skrev. Och det stämmer som sagt inte.

Pansartax
2011-04-25, 12:42
Jaha? Då är ju ris verkligen inte mycket att ha, med mindre än 3 gram ofullvärdigt.

http://www.slv.se/upload/dokument/mat/ldb/Aminosyrorper100g.xls

6707 Långfranska eller småfranska 8,3 1,46 5,7 370 630 200 135 160 440 200 250 88 570 340 190 280 410 2700 350 960 440

Ris, parboiled 7,4 1,24 5,95 320 570 275 174 113 385 210 245 104 485 560 161 435 660 1120 335 335 370

Ja du kan ju titta i tabellen själv, orkar inte sitta och klippa & klistra.

King Grub
2011-04-25, 12:46
Jag jämförde just med länkarna ovan.

z_bumbi
2011-04-25, 12:47
Kolla per 100 kcal istället för 100 g.

Pansartax
2011-04-25, 13:05
Jag jämförde just med länkarna ovan.

Förlåt vad menar du nu? Jag länkade precis till en tabell där det visar på att ris innehåller mer aminosyror än bröd, eller?

King Grub
2011-04-25, 13:09
Du länkade till otilligad vara. Det kan man inte jämföra med. Brödet är ätfärdigt och tillagat, och då måste det man jämför med också vara det. Som i mina länkar.

Pansartax
2011-04-25, 13:56
På vilket sätt menar du skulle tillagning försämra proteinet?

1684_
2011-04-25, 14:06
Bröd e väl bra? Kan variera pålägg enormt, å bra proteinkällor till!
Finns hur mycket brödsorter som helst! Frökusar eller rågkusar e gott. Annars finns de ju butiksbakade bröd som heter Thor, dom e smarriga. Knäckebröd e fint med. Som sagt, de finns hur mycket som helst. Å jag tror allt beror på din egna aktivitetsnivåd, kroppsförbänning, å annat så välj å vraka på vad du e sugen på, har gjort å vad din kropp tycker om. Endel tål ju inte extrem fullkorn å då e ju ett ljust bröd bra! Precis som fullkornspasta vs vanlig pasta. Ät å se glad ut.

King Grub
2011-04-25, 14:08
På vilket sätt menar du skulle tillagning försämra proteinet?

Vad fick du det från? Har inte nämnt något om det.

hejhopp79
2011-04-25, 14:44
Ja nu handlar jag mest bröd på Netto när det nu blir av och där är det oftast fruktossirap i bröden. Men de är ju danska, så kanske är skillnad där

Eddie Vedder
2011-04-25, 14:56
På vilket sätt menar du skulle tillagning försämra proteinet?

Det gör det inte och det skrev han inte.

Pansartax
2011-04-25, 14:56
Vad fick du det från? Har inte nämnt något om det.

Okej, men du påstår fortfarande att proteinet och aminosyrorna är bättre i vanligt vitt bröd än i ris?

Och i så fall, vad baserar du det på?

Det är ju inte direkt vad som står i aminosyror-tabellen på livsmedelverket.

Jag tror knappast att bröd har ett högre biologiskt värde än ris...

King Grub
2011-04-25, 15:00
Mängden... http://bestsmileys.com/sleeping/15.gif Precis som jag sade från början.

Och du jämför tillagad med otillagad, ätbar med icke ätbar. Jämför du 100 gram bröd, som är i ätbart tillstånd och tillagat, får du använda 100 gram kokt ris som jämförelse, inte 100 gram okokt.

z_bumbi
2011-04-25, 15:10
Ja nu handlar jag mest bröd på Netto när det nu blir av och där är det oftast fruktossirap i bröden. Men de är ju danska, så kanske är skillnad där

Allt bröd jag köper på netto är lokalproducerat (inom 5 mil) och innehåller ingen fruktossirap. Inte för att jag inte skulle köpa det för den sakens skull men har man av någon anledning bestämt sig att det inte är önskvärt i dieten är det alltså inga som helst problem att handla på netto.

Spridis
2011-04-25, 15:13
Risken med att äta mycket bröd är att du får i dej för lite proteiner. Kolhydraterna från brödet gör att kalorierna skenar iväg på bekostnad av protein och fett. Du skrev ju att du ligger på ett litet kcal+. Må vara att proteinets andel har mindre betydelse vid bulk men ju närmare kaloribalans du ligger desto viktigare är mängden protein.

Eddie Vedder
2011-04-25, 15:17
Risken med att äta mycket bröd är att du får i dej för lite proteiner. Kolhydraterna från brödet gör att kalorierna skenar iväg på bekostnad av protein och fett. Du skrev ju att du ligger på ett litet kcal+. Må vara att proteinets andel har mindre betydelse vid bulk men ju närmare kaloribalans du ligger desto viktigare är mängden protein.

Fast det är ju ingen skillnad där heller jämfört med ris och pasta. Handlar ju bara om mängden och tillbehören i samtliga fallen.

Spridis
2011-04-25, 17:43
Så sant, så sant...
Men mackor är djävligt goda och dom slinker ner lite för lätt ibland. Inte direkt så att man far i kylskåpet och tar en sked ris eller pasta lite då och då för att det är gott ;)

Livankaret
2011-04-25, 21:30
Så sant, så sant...
Men mackor är djävligt goda och dom slinker ner lite för lätt ibland. Inte direkt så att man far i kylskåpet och tar en sked ris eller pasta lite då och då för att det är gott ;)

Att mackor är godare än ris är anledningen att jag väljer just smörgåsar före ris och vad det nu må vara. Köttfärs med bröd, kycklingsmörgås, ostsmörgås med mjölk :D

Bra, lättlagat och gott! :)

1684_
2011-04-26, 04:47
De e väl bara gör iordning två rejäla smörgåsar eller tre? Med ägg, skinka å grejer på, en makrill? Pnanbiff? Finns mängder som mättar å inntehåller bra protein! Sen kan man dricka mjölk till, eller gör iordning en liten sallad för utfyllnad å käka keso på å dressing! Då över äter man nog knappast en hel skogaholmslimpa iaf!