handdator

Visa fullständig version : GL säger mer än total kolhydratmängd för insulin- och blodglukossrespons


Eddie Vedder
2011-04-21, 10:23
Friska deltagare.

Background: Dietary glycemic load (GL; defined as the mathematical product of the glycemic index and carbohydrate content) is increasingly used in nutritional epidemiology. Its ability to predict postprandial glycemia and insulinemia for a wide range of foods or mixed meals is unclear.

Objective: Our objective was to assess the degree of association between calculated GL and observed glucose and insulin responses in healthy subjects consuming isoenergetic portions of single foods and mixed meals.

Design: In study 1, groups of healthy subjects consumed 1000-kJ portions of 121 single foods in 10 food categories. In study 2, healthy subjects consumed 2000-kJ servings of 13 mixed meals. Foods and meals varied widely in macronutrient content, fiber, and GL. Glycemia and insulinemia were quantified as area under the curve relative to a reference food (= 100).

Results: Among the single foods, GL was a more powerful predictor of postprandial glycemia and insulinemia than was the available carbohydrate content, explaining 85% and 59% of the observed variation, respectively (P < 0.001). Similarly, for mixed meals, GL was also the strongest predictor of postprandial glucose and insulin responses, explaining 58% (P = 0.003) and 46% (P = 0.01) of the variation, respectively. Carbohydrate content alone predicted the glucose and insulin responses to single foods (P < 0.001) but not to mixed meals.

Conclusion: These findings provide the first large-scale, systematic evidence of the physiologic validity and superiority of dietary GL over carbohydrate content alone to estimate postprandial glycemia and insulin demand in healthy individuals.

http://www.ajcn.org/content/93/5/984.long

Bao J et al. Prediction of postprandial glycemia and insulinemia in lean, young, healthy adults: glycemic load compared with carbohydrate content alone. Am J Clin Nutr. 2011 Feb 25.

mikaelj
2011-04-21, 10:26
Mixed meals är intressant. Oavsett vad du äter till är ren stärkelse en generellt dålig idé, alltså?

Eddie Vedder
2011-04-21, 10:29
Oavsett vad du äter till är ren stärkelse en generellt dålig idé, alltså?

Om det nu ger högt GL bverkar det påverka mer ja. Men ett högt GL, men mindre kolhydrat, verkar ju kunna påverka mindre om jag tolkat rätt. Det är ju en kombination av total mängd och GI.

mikaelj
2011-04-21, 10:30
Jo, men det stod ju att "mixed meals" med högt GL gav samma påverkan. Så det där med att protein och fett sänker GI verkar alltså inte stämma. Har jag missuppfattat?

Eddie Vedder
2011-04-21, 10:32
Jo, men det stod ju att "mixed meals" med högt GL gav samma påverkan. Så det där med att protein och fett sänker GI verkar alltså inte stämma. Har jag missuppfattat?

Inte att det alltid gav samma väl? Utan att GL var det som bäst predikterade för responsen? Att man alltså genom GL kan gissa bättre än total kolhydratmängd eller påverkan från fett etc.

Men jag har inte hunnit läsa hela mer än högst flyktig skumläsning.

hejhopp79
2011-04-21, 12:05
Blir det samma GL om man kränger kolisar direkt efter träning när insulinkänsöigheten är bättre?