handdator

Visa fullständig version : Träning för bibehållen styrka.


JAM
2003-12-01, 00:53
Hur ska man träna för att bibehålla sin styrka (förutsatt att man äter korrekt)? Räcker det att köra igenom kroppen under en tvåveckorscykel? Går det kanske till och med med en treveckorscykel? Vad är att föradra: färre sets/muskelgrupp eller längre tid mellan passen? Kanske hel-/halvkroppspass?

Vi talar inte om några längre "uppehåll", men låt oss säga en månad under vilken man har klart mindre tid över att träna på.

z_bumbi
2003-12-01, 11:00
För att bibehålla styrkan räcker det med ett helkroppspass var 5-7 dag, om du i övrigt är aktiv så kommer det fungera ännu bättre (NHL-spelare med "hjälpmedel, mycket hårda matcher och ett styrkepass var tionde dag bibehåller styrkan på en hög nivå under hela säsongen.).
På så kort tid som en månad spelar det dock ingen större roll.

Har du tränat tungt en längre period så kan du t o m märka en styrkeökning vecka 2 till 3 om du inte tränar.

Kör du splittat så kan du slakta en muskelgrupp mer än vad du brukar för den ska ju i alla fall vila mycket mer än normaltm har man två veckor vila för t ex ben så kan man hitta på mycket som man i normala fall inte skulle tåla. :)

JAM
2003-12-02, 00:12
Originally posted by z_bumbi
För att bibehålla styrkan räcker det med [...]OK, tackar. Det var lugnande... :)

Någon annan som tycker något?

King Grub
2003-12-02, 11:36
Originally posted by JAM
Någon annan som tycker något?

Ja, men inget annorlunda. ;)

aliquis
2003-12-02, 12:08
råkade se i något vårnummer av b&k att ast hade kommit fram till att man inte tappade något på 6veckor om man fick i sig tillräckligt med protein, men så har dom ju iofs kommit fram till en hel del annat också ;)

men så snabbt tappar man nog inte trots allt.

Nils
2003-12-02, 12:40
1 månad är inget större problem hur du än gör. Men annars beror det ju på vilken nivå du ligger på. Om du ligger på hög nivå så kan du behöva "full" träning bara för att inte tappa.
Vid hög nivå och lite äldre krävs "full" träning bara för att bara tappa långsamt.
Vid låg nivå och sådär 20 så blir du starkare utan att träna alls...
Nils

z_bumbi
2003-12-02, 12:45
aliquis: Sätter man sig i tv-soffan i 6 veckor så lär man tappa maxstyrka oavsett hur mycket protein man än äter. Även om det är ett vassleprotein med låg hydrolyseringsgrad som VP2. :)

Har man i övrigt en aktiv livstil så man gör saken som belastar kroppen samt sköter kosten så kommer minskningen på 6 veckor inte vara så stor att man behöver oroa sig nämvärt då det snabbt kommer tillbaka.

Volymmässigt kommer man dock att tappa oavsett metod då glykogeninlagringen kommer att minska, antagligen mer om man sitter i soffan än om man är aktiv men det är nog ganska självklart.
Viss skillnad för volyme gör det även att den "svullnad" som de flesta som tränar ständigt går omkring med kommer att försvinna efter någon vecka.

JAM
2003-12-02, 22:23
Nä, det är inte så att jag egentligen ska göra något uppehåll i dess rätta mening. Ville dock ändå höra vad ni sa om det. Jag ska bara "dra ner" lite på träningen de närmste två veckorna. Tre tentor veckan innan jul tar sin lilla tid, bl.a. från just träningen... :cryout: