Frumpish
2011-04-05, 07:23
Har sen jag upptäckte det på gymnasiet (och förmodligen några år innan) varit laktosintolerant. Hur mycket laktos jag klarat har varierat under åren men jag tycker mig känna en ökad tolerans när jag utesluter glutenprodukter ur kosten. Dock räcker detta inte alltid när jag käkar en stooor portion (~400g) turkisk yoghurt och magen kan bli lite halvknas, samma gäller om jag ätit laktosprodukter på morgonen och inte väntar tillräckligt länge och käkar det även till lunch.
Har dock upptäckt något häftigt, om jag blandar i runt en matsked psylliumfrön och äter såpass mycket yoghurt som vanligtvis gör magen halvknass (gaser, loose poop etc.) så ger det ingen påverkan! Långsammare process genom magen --> mer laktos hinner spjälkas? Vilken del av magen är det egentligen som laktasenzymen spjälkar och vilken (senare?) del är det som bakterier spjälkar och ger upphov till gaserna och racerpoop?
Är psylliumfrön the magic pill? Finns det några cons med att käka psylliumfrön? Lär väl gå rätt genom tarmen antar jag och ingen risk för vätecyanid som med linfrön.
Har dock upptäckt något häftigt, om jag blandar i runt en matsked psylliumfrön och äter såpass mycket yoghurt som vanligtvis gör magen halvknass (gaser, loose poop etc.) så ger det ingen påverkan! Långsammare process genom magen --> mer laktos hinner spjälkas? Vilken del av magen är det egentligen som laktasenzymen spjälkar och vilken (senare?) del är det som bakterier spjälkar och ger upphov till gaserna och racerpoop?
Är psylliumfrön the magic pill? Finns det några cons med att käka psylliumfrön? Lär väl gå rätt genom tarmen antar jag och ingen risk för vätecyanid som med linfrön.