handdator

Visa fullständig version : 5 kg köööött och kyckling (bild)


Fredrik_S
2011-03-26, 10:23
http://img821.imageshack.us/img821/2479/img2258g.jpg (http://img821.imageshack.us/i/img2258g.jpg/)

Först gjorde jag köttet
Två stycken 1,5 kilos bitar av picnicbog(gris) som jag delade i två bitar la i en 5 liters kastrull och hällde på typ 2-3 dl ketchup och nån halvliter vatten
7 timmar på 125 grader. Därefter tog jag upp köttbitarna ur grytan och hällde bort allt vatten och mosade sönder med en sked(EXTREMT MÖRT) när man lagar så länge.
Sen diskade jag kastrullen och över natten la jag i 2 kg kyckling och en shaker vatten(7 dl) i 7 timmar på 100 grader, och på morgonen var kycklingen färdig.

Det är 600 gram kött i varje matlåda vilket gör att det är två portioner i varje låda. Sen är det totalt 7 kyckling filer vilket ger knappt 300 gram per file(vissa väger mer vissa mindre, men inte så noga att det blir mer vissa portioner och mindre vissa)

rooz
2011-03-26, 10:27
Only by Fredrik_S*cupid*

AlmostRipped
2011-03-26, 10:46
Protein *drool*

Det är altså sådär man håller en 500g prot om dagen kost! *flex*

Ristretto
2011-03-26, 11:14
Jag som hoppades på ett meat mastery. Känner mig lurad. :/

Hur blir kycklingen?

svennebanan
2011-03-26, 11:43
Skall det här se gott ut? Är det ett tips? Vill du visa hur 5kg kött ser ut?

Inge Enveten
2011-03-26, 11:54
Cool story bro?

limenka
2011-03-26, 12:55
Vad kommer hända nu?

Bra gjort hittills!
http://4.bp.blogspot.com/_ugrWkliRCJQ/TNNHqUlU8YI/AAAAAAAAArw/nRX7CIMH_qA/s1600/good+work.gif

bug
2011-03-26, 13:17
Kycklingen ser extremt torr ut iaf.

hejhopp79
2011-03-26, 13:20
Haha, kycklingfiléer i ugnen över natten var något nytt. Inte helt oäven idé faktiskt om man är stressad.

svennebanan
2011-03-26, 13:20
Kycklingen ser extremt torr ut iaf.

Köttet ser saftigt ut?

bug
2011-03-26, 13:24
Köttet ser saftigt ut?

Inte kycklingen.

Pompere
2011-03-26, 13:27
cool story bro?

+1

wo0ord
2011-03-26, 13:32
Önskar jag kunde tillföra såna här trådar :(

Fredrik_S
2011-03-26, 13:37
Köttet ser saftigt ut?
Det ser rätt, både köttet och kyckling blir vääldigt saftiga och möra med denna tillagningsmetod.

svennebanan
2011-03-26, 13:42
Det ser rätt, både köttet och kyckling blir vääldigt saftiga och möra med denna tillagningsmetod.

Du förväxlar inte mör och saftig nu? Köttet ser torrare ut än en öken.

Fredrik_S
2011-03-26, 13:51
Du förväxlar inte mör och saftig nu? Köttet ser torrare ut än en öken.

Nej, du förväxlar inte blöt och saftig?

svennebanan
2011-03-26, 13:57
Nej, du förväxlar inte blöt och saftig?

Kanske. Förtälj mig om skillnaden.
http://3.bp.blogspot.com/_3cSn3Qz_4IA/TU08tjWBMVI/AAAAAAAAAvw/eca5HZZGfWE/s1600/cheesecake+045.JPG

Jag tycker köttet på bilden ser saftigt ut. Jag tycker ditt kött ser ut som motsatsen, ja torrt.

Fredrik_S
2011-03-26, 14:01
aha.. .nej då vet du inte skillnaden.
Köttet på bilden är blött av vätska eller fett på ytan, omöjligt att säga något om dess saftighet, mitt kött ser torrt ut för att jag hällt bort vätskan och låtit ytvätskan dunsta bort. Men det är mycket saftigt...
Jag kunde förståss fotat det tidigare när det fortfarande var blött så hade det sett saftigare ut...

bb X
2011-03-26, 14:01
Kycklingen ser rå ut?

vicarious
2011-03-26, 14:33
Långkok är skitbra om man vill få mört kött. Dock låter 7h som lite overkill :) Jag brukar köra mina picnicbogar i 2-3h och då faller de nästan sönder. Skönt att laga mycket mat på samma gång.

Fredrik_S
2011-03-26, 14:35
2-3h har inte alls fungerat för mig.. då går det inte aatt mosa med sked.. 5h är minimum iaf för 125 grader och ugn...

bear.flowertwig
2011-03-26, 14:41
Picnicbog har på något märkligt sätt gått mig förbi. Möjligen pga den förvirrande förpackningen.
http://www.mathem.se/images/products/medium/picnicbog-340g-tulip.jpg

Vad rekommenderas för märken?

Fredrik_S
2011-03-26, 15:02
oj nej.. det där är inte alls samma sak som den picnic bog jag menar

Jag köpt färsk köttbit från lidl för 39-49 kronor kilot
Ibland heter den picnicbog ibland skinkbit ibland nått liknande, men det är en färsk bit kött vakumförpackad i plast EJ konserv...

SiSenior
2011-03-26, 22:21
Tycker picnicbogen lätt kan torr av för lång tid i ugnen. 7 timamr låter ju helt galet länge :Virro 2 timmar i ugnen är optimalt för mycket perfekt saftighet, imo.

Eddie Vedder
2011-03-26, 22:31
Något annat om man har ett stort köttstycke, nötstek eller bog exempelvis, är ju att ta en bra sax och klippa grytbitar av det. Saxen är nog det mest underskattade köksverktyget, jag skär aldrig i kött med kniv. Bara klipper med sax.

Fredrik_S
2011-03-26, 23:40
Tycker picnicbogen lätt kan torr av för lång tid i ugnen. 7 timamr låter ju helt galet länge :Virro 2 timmar i ugnen är optimalt för mycket perfekt saftighet, imo.

Den ligger täckt i vätska hela tiden. Det är absolut omöjligt att få den konsistensen efter 2 timmar. Det är nånting som händer efter 5-7 timmar som gör att köttet blir så extremt mört och saftigt att man bara kan mosa sönder med sked till saftiga trådar. Det går inte alls efter 2 timmar...

vicarious
2011-03-26, 23:56
Något annat om man har ett stort köttstycke, nötstek eller bog exempelvis, är ju att ta en bra sax och klippa grytbitar av det. Saxen är nog det mest underskattade köksverktyget, jag skär aldrig i kött med kniv. Bara klipper med sax.

Stort +1! Har börjat göra grytbitar av mina bogar eftersom det funkar bättre och är enklare till matlådan. Särskilt kyckling är grymt händigt att klippa med sax. Det enda som kan vara knepigt är om köttet är lite fruset fortfarande, det blir även sjukt kallt om händerna :D

Picnicbogarna brukar vara billiga på LIDL, 39kr/kg. Hittade dom även på ICA Maxi förra veckan för 29kr/kg, men då var det max 2 köp per hushåll (givetvis letade man reda på de bitarna som vägde mest :naughty:)

LIDL brukar sällan ha begränsningar för hur många köp man får göra per person, vilket kan innebära att disken är tom när man väl kommer dit :D eller så tömmer man den halvt själv.. Det är nästan alltid Scans. Picnicbogen är griskött, ibland har de även nötbog, skinkstek eller karré för 39-49kr/kg.

RassK
2011-03-27, 00:04
Inspirerande. Bra gjort Fredde :thumbup:

SiSenior
2011-03-27, 00:17
Den ligger täckt i vätska hela tiden. Det är absolut omöjligt att få den konsistensen efter 2 timmar. Det är nånting som händer efter 5-7 timmar som gör att köttet blir så extremt mört och saftigt att man bara kan mosa sönder med sked till saftiga trådar. Det går inte alls efter 2 timmar...

Jag har i och för sig aldrig testat ha den i vätska under tiden den är i ugnen, då är det klart att konsistensen blir annorlunda. Tyckte bara 7 timmar lät lite overkill. 2 timmar i ugnen på 175 grader på en plåt, rikligt kryddad, är mitt tips på en underbart god picnicbog.
Postat via en mobil enhet

Pansartax
2011-03-27, 00:28
Något annat om man har ett stort köttstycke, nötstek eller bog exempelvis, är ju att ta en bra sax och klippa grytbitar av det. Saxen är nog det mest underskattade köksverktyget, jag skär aldrig i kött med kniv. Bara klipper med sax.

Samma här, klipper alltid mina kycklingfilér, är mer än dubbelt så smidigt och enkelt som att stå och skära med kniv.

Har du tips på nån bra mat-sax? Typ märke och så.

Trushy
2011-03-27, 17:30
Hur brukar du äta köttet?

Fredrik_S
2011-03-27, 20:40
Hur brukar du äta köttet?

antingen lägger jag det på 50 grams tortillabröd har på salsasås(nästintill kalorifri(35 kcal pre 100g)) och annans
Eller så äter jag det med 50 gram ris även så med saslasås och annanas

OneManArmy
2011-03-29, 10:20
This i like!
Brukar koka kycklingfiler en timma typ och använda i matlådor osv.
Men tål att testa göra långkokta jäklar också över natten :)

Ang kött, vilka köttbitar(gärna billiga) funkar att koka över natten för matlådor osv?

vicarious
2011-03-29, 10:29
This i like!
Brukar koka kycklingfiler en timma typ och använda i matlådor osv.
Men tål att testa göra långkokta jäklar också över natten :)

Ang kött, vilka köttbitar(gärna billiga) funkar att koka över natten för matlådor osv?

Typ allt du kan komma över funkar att långkoka.

Picnicbog.
Nötbog.
Skinkstek.
Fransyska och ytter/innerlår går fint att göra grytbitar på men dessa är oftast dyrare än ovanstående.

Jag kör mest på picnicbogar nu eftersom det är vad jag har i frysen :D Köpte 12-15kg när det var billigt på LIDL för ett par veckor sedan. Billigt = 39kr/kg.

Kaka
2011-04-02, 17:59
Den här tråden är hilarious.

Och utöver det är shredded pork...slurpee.

Cerberus
2011-04-02, 18:06
Något annat om man har ett stort köttstycke, nötstek eller bog exempelvis, är ju att ta en bra sax och klippa grytbitar av det. Saxen är nog det mest underskattade köksverktyget, jag skär aldrig i kött med kniv. Bara klipper med sax.

jag använder också bara sax för kött. Jay Cutler lärde mig denna ypperligt bra konst. Otroligt snabbt o bekvämt.

NiCrue
2011-04-02, 20:28
Något annat om man har ett stort köttstycke, nötstek eller bog exempelvis, är ju att ta en bra sax och klippa grytbitar av det. Saxen är nog det mest underskattade köksverktyget, jag skär aldrig i kött med kniv. Bara klipper med sax.

Samma här, klipper alltid mina kycklingfilér, är mer än dubbelt så smidigt och enkelt som att stå och skära med kniv.

Har du tips på nån bra mat-sax? Typ märke och så.

Sax? Klippa kött!? ... *cry*
Mycket ska man läsa innan ögonen trillar ur...

Bluesparv
2011-04-18, 15:19
Putsar ni även fläskfiléer med sax? :s

Akerhage
2011-04-27, 14:24
125 grader? Alltså kastrullen in i ugnen då på 125 grader? Funkar det med vanliga kastruller i ugnen, eller blir de sönderbrända? Tänkte om det krävs en såndär lergryta eller vad det heter? Hade varit kul att testa långkok på kött, aldrig gjort det, utan brukar steka eller ha i ugn någon timme max.

Zorban
2011-04-27, 15:26
Nu blir jag nyfiken på att Sous-vide:a de köttet :) Då snackar vi saftighet.

thed
2011-04-27, 19:34
Putsar ni även fläskfiléer med sax? :s

självklart gör man det

Ristretto
2011-04-27, 19:56
Orka putsa fläskfilé...

vicarious
2011-04-27, 21:18
de som dissar saxen som ett köksredskap har nog inte testat och själva sett hur effektivt och enkelt det är.

Bamse79
2011-04-28, 13:11
Prova använda en riktigt vass kniv...

Sax, effektivare? knappast! Enklare? Inte ett dugg :smash:

Men så är man ju jägare och har riktiga knivar också

Rickard
2011-05-14, 09:39
Helt underbart sätt att tillaga kött på.
Bara att köpa på sig någon stor billig köttbit man hittar.
In i ugnen över natten och sedan har man det möraste och saftigaste kött att käka dagen efter.

Bäst hittills är ketchup, salt och Louisiana hot sauce och sedan svartpeppar och lite mer ketchup efter man rivit köttet i strimlor.

Fredrik_S
2011-05-14, 10:07
Helt underbart sätt att tillaga kött på.
Bara att köpa på sig någon stor billig köttbit man hittar.
In i ugnen över natten och sedan har man det möraste och saftigaste kött att käka dagen efter.

Bäst hittills är ketchup, salt och Louisiana hot sauce och sedan svartpeppar och lite mer ketchup efter man rivit köttet i strimlor.

Fan blev sugen igen :) Ketchup e grymt!

Inge Enveten
2011-05-14, 10:35
de som dissar saxen som ett köksredskap har nog inte testat och själva sett hur effektivt och enkelt det är.

Quoted for truth! Fick en massa köttknivar av mor när hon såg att jag använde en sax och inte har jag gått tillbaka för det. Tycker att sax>pizzaslicare också, för att ta ett annat exempel.