handdator

Visa fullständig version : Sötade drycker och risk för diabetes


King Grub
2011-03-23, 19:40
Background: Sugar-sweetened beverages are risk factors for type 2 diabetes; however, the role of artificially sweetened beverages is unclear.

Objective: The objective was to examine the associations of sugar- and artificially sweetened beverages with incident type 2 diabetes.

Design: An analysis of healthy men (n = 40,389) from the Health Professionals Follow-Up study, a prospective cohort study, was performed. Cumulatively averaged intakes of sugar-sweetened (sodas, fruit punches, lemonades, fruit drinks) and artificially sweetened (diet sodas, diet drinks) beverages from food-frequency questionnaires were tested for associations with type 2 diabetes by using Cox regression.

Results: There were 2680 cases over 20 y of follow-up. After age adjustment, the hazard ratio (HR) for the comparison of the top with the bottom quartile of sugar-sweetened beverage intake was 1.25 (95% CI: 1.11, 1.39; P for trend < 0.01). After adjustment for confounders, including multivitamins, family history, high triglycerides at baseline, high blood pressure, diuretics, pre-enrollment weight change, dieting, total energy, and body mass index, the HR was 1.24 (95% CI: 1.09, 1.40; P for trend < 0.01). Intake of artificially sweetened beverages was significantly associated with type 2 diabetes in the age-adjusted analysis (HR: 1.91; 95% CI: 1.72, 2.11; P for trend < 0.01) but not in the multivariate-adjusted analysis (HR: 1.09; 95% CI: 0.98, 1.21; P for trend = 0.13). The replacement of one serving of sugar-sweetened beverage with 1 cup (≈237 mL) of coffee was associated with a risk reduction of 17%.

Conclusion: Sugar-sweetened beverage consumption is associated with a significantly elevated risk of type 2 diabetes, whereas the association between artificially sweetened beverages and type 2 diabetes was largely explained by health status, pre-enrollment weight change, dieting, and body mass index.

Sugar-sweetened and artificially sweetened beverage consumption and risk of type 2 diabetes in men. Am J Clin Nutr March 23, 2011.

http://www.ajcn.org/content/early/2011/03/23/ajcn.110.007922.full.pdf+html

Pretorian
2011-03-23, 21:08
Jag förstår inte slutsatsen. Är det andra saker i samband med artificiellt sötningsmedel som gör att risken ökar?

Bozar
2011-03-24, 00:47
Kanske bra att man käkar naturellt vassle nu, mindre bra att den andra påsen blev fel smak, äcklig mint-chocklad som man varken får ut någon positiv smakupplevelse av och dessutom ökar risken för Typ 2 diabetes är ingen hit direkt :P.

Jr.
2011-03-24, 01:02
Resultatet visade väl på att det finns ett samband mellan drycker med socker i och typ 2 diabetes och att det inte fanns något samband mellan artificiellt sötningsmedel och typ 2 diabetes?

Scratch89
2011-03-24, 08:36
Vart kom kaffet in i det hela?

inter
2011-03-24, 09:00
Vart kom kaffet in i det hela?

Delfinansiering av kaffetillverkarna som ville ha en studie som visar på reducerad risk för diabetes typ 2 som motpol till de som visar på en ökad risk? http://dl.dropbox.com/u/13249215/emoticon/the_emoticon_pack_by_sereneworx/gif/%3Dp.gif

Eddie Vedder
2011-03-24, 09:03
Kanske bra att man käkar naturellt vassle nu, mindre bra att den andra påsen blev fel smak, äcklig mint-chocklad som man varken får ut någon positiv smakupplevelse av och dessutom ökar risken för Typ 2 diabetes är ingen hit direkt :P.

Men sötningsmedlet ökar ju inte risken enligt den här studien. Inte som oberoende faktor. Den är ju bara en (kanske helt obetydlig) markör för ett ohälsosammare liv.

Scratch89
2011-03-24, 13:39
Delfinansiering av kaffetillverkarna som ville ha en studie som visar på reducerad risk för diabetes typ 2 som motpol till de som visar på en ökad risk? http://dl.dropbox.com/u/13249215/emoticon/the_emoticon_pack_by_sereneworx/gif/%3Dp.gif

Men sötningsmedlet ökar ju inte risken enligt den här studien. Inte som oberoende faktor. Den är ju bara en (kanske helt obetydlig) markör för ett ohälsosammare liv.

Jag tolkade det såhär; de som använder mycket sötningsmedel har förhöjda riskvärden, men det beror snarare/troligen på andra saker än sötningsmedel per se, t.ex att man är tjock men försöker dra ner på kalorier, att man har höga blodfetter/högt blodtryck för att man är tjock osv. Lite ungefär som det vi sagt hela tiden, dvs.