handdator

Visa fullständig version : Tonfisk och kvicksilver - Bör man oroa sig?


Fredhdastar
2011-03-21, 14:16
Jag äter uppemot 4 burkar tonfisk per dag, och jag tycker det är ett enkelt och billigt sätt att få i sig mycket protein... På ett annat forum rekommenderades jag dock att minska min tonfiskkonsumtion pga dess höga innehåll av kvicksilver. Vad säger ni här på kolozzeum? Är fyra burkar tonfisk per dag för mycket och finns risken att jag får i mig för mycket kvicksilver?

King Grub
2011-03-21, 14:55
Beror på var tonfisken är fiskad. Enligt SLV är tonfisken i svenska burkar säker att äta utan begränsningar. I amerikanska burkar har man sett mängder som gör en burk om dagen till för stor mängd. Om mätningarna som SLV:s uttalanden stämmer oavsett märke eller tidpunkt kan jag inte säga.

rajjan_dammit
2011-03-21, 14:58
Jag trodde det mest gällde färsk tonfisk?

King Grub
2011-03-21, 15:01
http://ec.europa.eu/food/food/chemicalsafety/contaminants/information_note_mercury-fish_21-04-2008.pdf

Jag trodde det mest gällde färsk tonfisk?

Canned tuna, especially white, tends to be high in mercury

http://pressroom.consumerreports.org/pressroom/2010/12/my-entry.html

rajjan_dammit
2011-03-21, 15:13
http://ec.europa.eu/food/food/chemicalsafety/contaminants/information_note_mercury-fish_21-04-2008.pdf

http://pressroom.consumerreports.org/pressroom/2010/12/my-entry.html

Man lär sig något nytt varje dag. Fortsätter äta tonfisk dock ;)

Slartibartfast
2011-03-21, 15:23
Är inte tonfisk kraftigt utrotningshotad också?

MeekGeek
2011-03-21, 15:23
Tonfisken i våra burkar är inte "riktig" tonfisk, utan en mindre släkting (Skipjack, Bonit) som inte alls blir lika gammal och stor som t ex Albacore eller Bluefin, vilket gör att de inte hinner samla på sig alls lika mycket tungmetaller. SLV anser som sagt man kan äta dessa obegränsat.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Bonit

Det är egentligen en makrill. :D

Långsmal
2011-03-21, 17:25
Är inte tonfisk kraftigt utrotningshotad också?

Jo det stämmer, men inte i hela världen tror jag och vet ej om det gäller alla tonfisk-arter heller. Men vissa vatten är nästan totalt utfiskade. Finns en sort som heter blåfenad tonfisk som är utrotningshotad men tror inte den används i konservburkarna utan snarare på finare sushirestauranger.

MeekGeek
2011-03-21, 17:27
Eftersom riktig tonfisk är en dyr och fin delikatess, är det inget man hittar i konserver, eftersom den processen kokar sönder innehållet.

Slartibartfast
2011-03-21, 18:01
Så man kan med gott samvete fortsätta käka Abba-tonfisk, både ur etisk och hälsomässig synpunkt?

hejhopp79
2011-03-21, 22:49
Intressant om det stämmer MeekGeek.

Kollade precis tonfiskburkarna jag köpt och det är Skipjack.

pclillen
2011-03-21, 23:27
miljögifterna lagras i fettet om jag vet rätt, tonfisk på burk = minimalt med fett.

MeekGeek
2011-03-22, 06:37
miljögifterna lagras i fettet om jag vet rätt, tonfisk på burk = minimalt med fett.

Just kvicksilver binder dock till protein, vilket är en nackdel vad gäller tonfisk, men fördel vad gäller omega3-kapslar.

pclillen
2011-03-23, 20:46
Just kvicksilver binder dock till protein, vilket är en nackdel vad gäller tonfisk, men fördel vad gäller omega3-kapslar.

Nått nytt lär man sig varje dag! :)

Akerhage
2011-08-11, 09:56
Funderar med angående det här med tonfisk. Köper eldorados tonfisk i olja samt happy tuna. Brukar bli 2-3 burkar om dagen nu den senaste månaden med lite ägg till. Men då bör det inte vara några problem. Är det bara tonfisk detta gäller, eller samma sak med makrill i tomatsås?

En annan dum fråga kanske, men någon annan som märker att det luktar tonfisk som fan när man pissar? Är det normalt? Vill ju liksom inte det ska lukta tonfisk där ;p

Rahf
2011-08-11, 10:48
Funderar med angående det här med tonfisk. Köper eldorados tonfisk i olja samt happy tuna. Brukar bli 2-3 burkar om dagen nu den senaste månaden med lite ägg till. Men då bör det inte vara några problem. Är det bara tonfisk detta gäller, eller samma sak med makrill i tomatsås?

En annan dum fråga kanske, men någon annan som märker att det luktar tonfisk som fan när man pissar? Är det normalt? Vill ju liksom inte det ska lukta tonfisk där ;p

Japp, stinker som ett fiskeri efter en enstaka burk.

Om du går in på livsmedelsverkets hemsida så har de säkert information om dina frågor.

Akerhage
2011-08-11, 10:54
Okay, då e det inte bara jag som märker av det ;p
Får man kanske dra ner på tonfisken innan helgen, haha.
Men det står inget på burken vad det är för fisk? Har kollat upp vad det står, rent allmänt är det ingen fara med konserver då de kommer från en sort som inte lever så länge eller blir så stor, men svårt när det inte står vad för tonfisk det är på burken.

King Grub
2011-08-11, 11:44
Fråga tillverkaren.

Akerhage
2011-08-11, 13:43
Tänkte kanske någon visste här annars. Det brukar ju ges svar på det mesta och får jag inte ngt svar så får jag kolla med dem.

Alxndr
2011-08-12, 22:03
Konserver kan innehålla Bisfenol A, möjligt att man inte får i sig farliga mängder, men kan vara bra att veta, så man inte överdriver konsumtionen av burkmat.

lofito
2011-08-13, 23:00
Hur käkar ni eran tonfisk? Jag menar, käkar ni direkt från burken eller har ni några tillbehör? Själv gillar jag att lägga till lite ägg, gurka och tomat till.

Barbastark
2012-10-02, 11:05
Konserver kan innehålla Bisfenol A, möjligt att man inte får i sig farliga mängder, men kan vara bra att veta, så man inte överdriver konsumtionen av burkmat.

Vad mer vet ni på kolozzeum om detta? Är en sak som jag hört mycket om men vet inte hur det ligger till egentligen. Hur är det med detta gällande burk-fisken?

Sverker
2012-10-02, 17:47
Bisfenol A löser sig i fettet.
Tonfisk i vatten bör vara säkert. Kusinen i olja är mer tveksam...men jag vet inte.

Barbastark
2012-10-02, 18:09
Bisfenol A löser sig i fettet.
Tonfisk i vatten bör vara säkert. Kusinen i olja är mer tveksam...men jag vet inte.

Okok. Så makrill på burk är no no då..

Dreas
2012-10-02, 18:19
Okok. Så makrill på burk är no no då..Kanske.

Ser du Sverker säga det eller drar du en egen slutsats?

Sverker
2012-10-02, 18:28
NyTeknik bekräftar vad jag skrev:
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article3540066.ece

Men läser vi Livsmedelsverkets hemsida verkar bisfenol A lösa relativt bra också i vatten.

Silencer
2012-10-02, 18:41
NyTeknik bekräftar vad jag skrev:
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article3540066.ece

Men läser vi Livsmedelsverkets hemsida verkar bisfenol A lösa relativt bra också i vatten.

Så man ska ge fan i konserver nu då om man vill bry sig om detta?

Sverker
2012-10-02, 18:50
Läser vi på Livsmedelsverkets hemsida kan vi tåla 50 mikrogram / kg kroppsvikt och dag. Det blir 4000 mikrogram / dag.
Ett kg kokosmjölk ger 475 mikrogram vilket är extremvärdet. Med värden mellan 5 och 50 mikrogram per kg kan vi äta massor av mat innan mängden blir 4000 mikrogram. Övriga källor är av mindre betydelse:
http://www.slv.se/upload/dokument/risker/kemiska/Tabell%202%20Vuxnas%20BPA%20exponering.pdf

Artikel:
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Kemiska-amnen/Forpackningsmaterial/Bisfenol-A/