handdator

Visa fullständig version : Nyttig mandelmassa?


14K
2011-03-13, 13:57
Finns det nåt sätt och göra en nyttig mandelmassa?

Där är rätt mkt fett och kolhydrater i en vanlig. Tänkte kanske nån har gett sig in på testa göra egen?

Mandelmassa innehåller i princip 50% mandel och 50% socker. Finare (och dyrare) mandelmassa innehåller lite högre andel mandel. Mandelhalten måste vara minst 50% för att det ska kallas mandelmassa.

Mandelmassa kan man köpa i affären men man kan också göra mandelmassa själv om man har en matberedare eller mixer.

Gör din egen mandelmassa
Om man vill ha fin ljus mandelmassa måste man först skålla och skala mandeln. Det gör man genom att lägga mandeln i kokande vatten en stund och sedan låta svalna lite och sedan skala mandlarna. Därefter kör man i matberedare eller mixer:

200 g mandel
1 dl florsocker
1 dl strösocker
När mandeln är finmald, tillsätt lite vatten, grädde eller mjölk under mixning tills mandelmassan får den rätta konsistensen.

Vanliga receptet.

bug
2011-03-13, 14:04
Borde ju gå att köra med hermestas strö istället för vanligt socker :)

Gurkyngel
2011-03-13, 14:24
Är det till semlor?

Min mamma brukar i så fall skålla mandel och mala. Sedan blanda detta med innankråmet från bullarna och lite vispgrädde. Socker/sötningsmedel efter smak.

14K
2011-03-13, 14:43
Är det till semlor?

Min mamma brukar i så fall skålla mandel och mala. Sedan blanda detta med innankråmet från bullarna och lite vispgrädde. Socker/sötningsmedel efter smak.

Ja till semlor. Kan ju för sig köra vanlig mandelmassa recept men byta ut sockret mot hermestas strö.

14K
2011-03-13, 14:46
Hittade fan ett recept.

Hemmagjord mandelmassa både med och utan socker
Att göra egen mandelmassa är verkligen hur enkelt som helst. Eller som Tuva sa idag efter att ha smakat av båda sorterna av mandelmassan "man borde göra allt hemma istället för att köpa det färdigt". För att den ska räknas som mandelmassa så har man i minst 50% mandel. För mer socker så blir det marsipan och det vill vi ju inte ha.

Ingredienser:
200 g mandel
ca 0,5-2 dl florsocker beroende på hur sockerberoende du är (utesluts för den sockerfria)
En skvätt grädde

Gör såhär:
1. Koka upp vatten och skålla mandlarna och skala dem.
2. Kör mandlarna till ett jämt mandelmjöl i en mixer.
3. Krydda med socker och grädde till lagom konsistens (för den sockerfria så utesluter man förstås sockret).

För en sockerfri mandelmassa så tog jag 1/4 del av mandlarna och mixade ihop de med en skvätt grädde. Den sockerfria ser lite mer ljus ut men var god som attan.