handdator

Visa fullständig version : Styrketräning och meditation


Yardbird
2011-03-11, 12:48
Jag mediterar en del och tycker att det ger mig fantastiskt mycket i form av själslig ro och frihet från stress och andra jobbigheter. Det ökar också mitt fokus i det mesta jag företar mig. Jag är en nybörjare inom meditation med bara något års erfarenhet och har enbart sysslat med traditionell buddhistisk meditation.

Sedan jag började styrketräna har jag undrat och funderat på om meditation är något som kan vara till hjälp för muskelbyggare och styrkelyftare (eller vilken idrottare som helst för den delen). Men eftersom jag började meditera innan jag började styrketräna så har jag svårt att bedöma men nån annan kanske har erfarenheter.

Meditation bidrar ju till att stärka ens fokus på ett väldigt kraftfullt sätt. Det gör också att man får ut väldigt mycket mer av sin vila/sömn eftersom sinnet lättare töms på störande tankar vilket ger en lugnare och behagligare sömn. Det borde ju också därför främja muskeltillväxten?

Styrketräning stärker kroppen
Meditation stärker sinnet
Kombinationen därav borde därmed vara optimal

Googlade lite och hittade den här sidan som verkar tillhöra Frank Zane (Mr Universe, Mr Olympia en massa gånger från 1961-1980):
http://www.frankzane.com/1989_flex_magazine.htm
http://micke.treningsblogg.no/files/2010/08/FrankZane.jpg
Superstar bodybuilders understand that the most massive, well-proportioned physique does not necessarily win shows year after year. It's neither muscle. nor posing, nor dieting that assures longevity in the sport. The winning advantage that repeatedly carries a bodybuilder to the top is an aspect of conditioning that many also-rans neglect --training the mind.


Där talar han sig varm om meditation som komplement till träning i allmänhet och livet i synerlighet.

Vore intressant att höra vad ni tror om detta. Kanske finns det fler kolloiter som mediterar på daglig basis?