handdator

Visa fullständig version : Smidighetsträning


deckarn
2011-03-10, 12:00
Är 58 år, tränat på gym 15 år, är nöjd med musklerna. MEN är väldigt stel
Hade S1 syndrom i 20 års åldern, svårt att knyta skorna, osmidig över huvud taget klumpig i och ur bilen, vända mig om m.m. OBS är smärtfri. problemet är nog mest brist på smidighetsträning.
Frågor.
1. Är streching samma sak som smidighetsträning
2. Skall jag börja Yoga, ta kontakt med circustränare, gymnasttränare,
gubbjumpa, karate.o.s.v
Hur blir man mjuk och följsam i kroppen är altså frågan.
Länkar att hitta på nätet?
Mvh Deckarn

kettlebellGuden
2011-03-10, 12:06
Mina 0.02 euro i frågan.

Jag rekommenderar att leta upp Steve Maxwells "Encyclopedia of Joint Mobility". Ett packe DVD:er med bra övningar. Finns både lagligt att köpa och olagligt att tanka. Eller besöka en av hans workshops.

Det är ett mycket bra ställe att börja.. rörlighet och stretching är lite olika saker. För att vara smidig så krävs ju visserligen stretchade muskler, men även att ditt nervsystem förstår vad du vill att det ska göra.

Yoga är helt klart ett alternativ (dock ofta svårt att sålla bort skiten för det är många en-dagarsutbildade yogainstruktörer). Gymnast verkar också helt klart bra. Eller titta in på någon lokal kampsportsklubb.. gärna något med fall och kasta och lekande på golvet (judo, bjj, brottning...). Känner du någon circustränare så do it!

Kan också varmt rekommendera att leta upp någon Z-health-specialist.

z_bumbi
2011-03-10, 14:09
Just do it!

Rörlighet och smidighet består av flera faktorer. Är man stel som ett kylskåp så blir man aldrig så särskilt rörlig men lösningen är också oftast ganska så enkelt dvs stretcha regelbundet som en grund.
Sen kommer man in det som handlar om kroppskontroll, en stor del i det hela är att man helt enkelt inte riktigt har koll på var man har kroppen och för att komma förbi det så behöver man variera sin träning mer än vad man gör idag.
Tredje delen är att man helt enkelt inte är anpassad för det man vill göra.

Så hur gör man i praktiken. Lek mer!
Joggar du 5 km tre gånger i veckan så jogga 5 km en gång, andra passet så springer du rakt fram i lugnt tempo ca 50 m och sen springer du i sicksack tillbaka till startpunkten i full fart, antingen med koner, märken, lyktstolpar eller bara som du känner för, det tredje passet så joggar du men t ex varje gång du passerar en parkbänk så ska du göra något kul, hoppa 10 jämfota hopp, saxhopp, göra armhävningar etc Konditionseffekten är ungefär den samma men kroppen lär sig röra sig på nya sätt. Konditionsträning kan också varieras med hopprep, dans, rodd, kanot, att simma, terränglöpning, bollsporter osv för att träna kroppen på olika sätt. Olika grupppass på gymmet är också bra, gympa togs t ex från början fram för att öva kordination, rörlighet och kondition vid samma tillfälle.

Styrketränar du med standardövningar så släng in variation, kör ett pass med bara kroppsvikt, hantlar eller skivstänger, lär dig tekniskt svårare övningar, kör högre reps på vissa övningar etc. Här är en stor fördel att man redan är van vid att gå till gymmet så skillnaden blir bara att man kör lite andra övningar. Bara för att man är på gymmet så innebär det inte heller att man inte kan köra kondition så släng in lite hopprep kombinerat med magträningen, kör intervall i roddmaskinen, testa att köra cirkelträning etc.

Sen kan man direkt träna smidigheten vid fysisk ansträngning genom att utföra specifika övningar vilket på engelska går under beteckningen agility. Då springer man hinderbanor, övar hopp, slår kullerbyttor osv för att öka kroppskontrollen men i många fall så anpassar man svårighetsgraden efter den man tränar och i många fall förutsätts den som tränas också redan vara en vältränad idrottare så det blir en lite senare fråga.