handdator

Visa fullständig version : Dietära fettsyror och risk för depression


King Grub
2011-03-05, 09:16
Emerging evidence relates some nutritional factors to depression risk. However, there is a scarcity of longitudinal assessments on this relationship.

OBJECTIVE: To evaluate the association between fatty acid intake or the use of culinary fats and depression incidence in a Mediterranean population.

MATERIAL AND METHODS: Prospective cohort study (1999-2010) of 12,059 Spanish university graduates (mean age: 37.5 years) initially free of depression with permanently open enrolment. At baseline, a 136-item validated food frequency questionnaire was used to estimate the intake of fatty acids (saturated fatty acids (SFA), polyunsaturated fatty acids (PUFA), trans unsaturated fatty acids (TFA) and monounsaturated fatty acids (MUFA) and culinary fats (olive oil, seed oils, butter and margarine) During follow-up participants were classified as incident cases of depression if they reported a new clinical diagnosis of depression by a physician and/or initiated the use of antidepressant drugs. Cox regression models were used to calculate Hazard Ratios (HR) of incident depression and their 95% confidence intervals (CI) for successive quintiles of fats.

RESULTS: During follow-up (median: 6.1 years), 657 new cases of depression were identified. Multivariable-adjusted HR (95% CI) for depression incidence across successive quintiles of TFA intake were: 1 (ref), 1.08 (0.82-1.43), 1.17 (0.88-1.53), 1.28 (0.97-1.68), 1.42 (1.09-1.84) with a significant dose-response relationship (p for trend = 0.003). Results did not substantially change after adjusting for potential lifestyle or dietary confounders, including adherence to a Mediterranean Dietary Pattern. On the other hand, an inverse and significant dose-response relationship was obtained for MUFA (p for trend = 0.05) and PUFA (p for trend = 0.03) intake.

CONCLUSIONS: A detrimental relationship was found between TFA intake and depression risk, whereas weak inverse associations were found for MUFA, PUFA and olive oil. These findings suggest that cardiovascular disease and depression may share some common nutritional determinants related to subtypes of fat intake.

PLoS One. 2011 Jan 26;6(1):e16268. Dietary Fat Intake and the Risk of Depression: The SUN Project.

http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0016268

hejhopp79
2011-03-05, 09:25
Intressant studie

Transfetter suger alltså fortfarande.

Eddie Vedder
2011-03-05, 10:13
Intressant studie

Transfetter suger alltså fortfarande.

Eller så äter personer i riskzonen för depression mer skräp. ;) En annan intressant sak att diskutera, OM nu fettsammansättningen har en kausal påverkan, är ju om de som äter transfettsyror i högre grad blir deprimerade på grund av just transfettsyrorna eller snarare bristen på nyttigare fettsyror.

Allt det här diskuteras säkert men jag orkar inte läsa den nu. :D

Sverker
2011-03-05, 11:01
Vad äter man i Spanien som innehåller delvis härdat fett ? Kakor, kex, margarin, godis ?

hejhopp79
2011-03-05, 11:05
Eller så äter personer i riskzonen för depression mer skräp. ;) En annan intressant sak att diskutera, OM nu fettsammansättningen har en kausal påverkan, är ju om de som äter transfettsyror i högre grad blir deprimerade på grund av just transfettsyrorna eller snarare bristen på nyttigare fettsyror.

Allt det här diskuteras säkert men jag orkar inte läsa den nu. :D

Ja, det har du rätt i. Finns många faktorer att beakta

hejhopp79
2011-03-05, 11:06
Vad äter man i Spanien som innehåller delvis härdat fett ? Kakor, kex, margarin, godis ?

Skulle anta att det blir mycket kakor eftersom de konstant har munchies p g a kroniskt marijuana-rökande.

Tolkia
2011-03-05, 11:08
Gode gud så svårtolkat. :Virro

Eddie Vedder
2011-03-05, 12:29
Intressant ändå att de i princip rökte lika mycket i genomsnitt. I sydeuropa kanske inte rökningen bör ses som samma markör för ohälsosamt leverne som i Sverige. Där röks det ju fortfarande massor bland alla grupper i samhället med avseende på inkomst, utbildning, SES med mera.

perak
2011-03-05, 21:28
Vad jag kan se så är det 0,4% av energiintaget (fettet i ost och fullfet mjölk) som är det som orsakat den negativa påverkan de ser. Någon som kan säga hur stor del av energiintaget som kommer från dietärt fett i en "normal" svensk kost?

Sverker
2011-03-06, 07:16
Du har texten ?

0.4 energiprocent verkar vara energiandelen från transfett. Ifall det då är transfett i mjölken som avses så har vi fått problem:D

Alla är kategoriska att transfett från delvis härdad olja är farligt medan transfettet i mjölk som är naturligt, minst är neutralt som mättat fett eller t o m nyttigt.

perak
2011-03-06, 07:29
Du har texten ?

0.4 energiprocent verkar vara energiandelen från transfett. Ifall det då är transfett i mjölken som avses så har vi fått problem:D

Alla är kategoriska att transfett från delvis härdad olja är farligt medan transfettet i mjölk som är naturligt, minst är neutralt som mättat fett eller t o m nyttigt.

Texten ligger ju i länken i första inlägget: http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0016268


The present analysis was carried out among a sample in which TFA intake was fairly low and where the two main sources of TFA intake were natural foods (cheese and whole-fat milk accounting both for 60% of the variability in total TFA intake, R2 = 0.60). In spite of the low absolute average intake of TFA in this cohort (TFA contributed only for a very small percentage of total energy, approximately only 0.4%) a substantial relative increment (48%) in depression risk was found for the highest category of intake. So, the repercussion of these results might be really important in other settings such as the American population where TFA intake is by far higher (up to 2.5% of total energy intake) [52], [53] and in which the main sources of TFA are artificial foods [54].


edit: Någon som kan ge en bra länk till vad dietärt fett är?

mikaelj
2011-03-06, 19:26
Dietärt fett = fett i maten du äter.
Postat via en mobil enhet

Eddie Vedder
2011-03-06, 21:40
Publicerade precis en bloggtext om studien:

http://traningslara.se/depression-och-transfettsyror-ny-studie/

perak
2011-03-07, 21:19
Dietärt fett = fett i maten du äter.
Postat via en mobil enhet

Tackar =)

nu är jag kanske ovanligt dum när det gäller sådant här men vilket annat fett finns det? Är det redan inlagrat fett som man kan tänkas syfta på om man inte kallar det dietärt? jaja... tack för klargörandet i alla fall.

Tolkia
2011-03-07, 21:25
Vilka distinktioner man gör beror nog lite på vad man vill förmedla. I studier som den här skriver man "dietary fat" för att vara extremtydlig med att man menar fett som personerna i studien äter. Fackspråk, helt enkelt. I vardagsspråk behöver du sällan vara så petig; folk förstår för det mesta om du syftar på smöret du brukar ha på mackan eller smörjolja (iofs kommer även smörjoljan att vara dietärt fett om du äter den).

hejhopp79
2011-03-07, 22:01
Det finns för övrigt en väldigt intressant bok som heter "Näring och mental hälsa", skriven av en finsk läkare vid namn Matti Tolonen. Där diskuteras både omega-3, peptider, mineraler och vitaminer och dess förhållande till psykisk hälsa. Fullt av referenser. Den kom ut 2008.

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9525428176

Fru_Flisa
2011-03-07, 22:21
Det finns för övrigt en väldigt intressant bok som heter "Näring och mental hälsa", skriven av en finsk läkare vid namn Matti Tolonen. Där diskuteras både omega-3, peptider, mineraler och vitaminer och dess förhållande till psykisk hälsa. Fullt av referenser. Den kom ut 2008.

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9525428176

Hur tillförlitlig då? Han gör ju själv gör affärer av kosttillskott.

hejhopp79
2011-03-07, 22:36
Hur tillförlitlig då? Han gör ju själv gör affärer av kosttillskott.

Ja, det gör han men boken är full av referenser och forskning. Dessutom anser jag att det är gynnsamt för folkhälsan att sälja D-vitamin, folsyra, Omega-3 (E-EPA) etc, vilket gör hans eventuella vinsintressen ganska ointressanta.

Hursomhelst är det väldigt intressant läsning.

Fru_Flisa
2011-03-07, 23:07
Ja, det gör han men boken är full av referenser och forskning. Dessutom anser jag att det är gynnsamt för folkhälsan att sälja D-vitamin, folsyra, Omega-3 (E-EPA) etc, vilket gör hans eventuella vinsintressen ganska ointressanta.

Hursomhelst är det väldigt intressant läsning.

Ja, det tycker jag med! Men jag tycker inte det är fog för att enbart belysa en sida av myntet när flera andra aspekter kan ha betydelse som hålls i dunkel eller inte lyfts fram. Vinstintressen är väl alltid oerhört intressanta när det kommer till vetenskap och fakta.