handdator

Visa fullständig version : Semlor - tråden för oss som dyrkar semlor


Pudzianovski
2011-03-03, 16:45
Årets säsong har redan inletts. På tisdag den 8 mars är det dags (samtidigt som det är den internationella kvinnodagen!)

Själv har jag nog snittat 2,5 i veckan senaste månaden.

När det gäller intagningssätt så är det oralt för min del. Det är dessutom lag på att ha varm mjölk till :thumbup:

Jag gillar den vanliga modellen bäst :D

Hur många semlor har ni ätit och hur många fler siktar ni på? Hur äter ni semlor?

kaffekopp
2011-03-03, 16:47
man maste ata "locket" forst!

har inte fatt en enda en an sa lange :\ funderar pa om det ar latt att gjora sjalv?

Akerhage
2011-03-03, 16:54
man maste ata "locket" forst!

har inte fatt en enda en an sa lange :\ funderar pa om det ar latt att gjora sjalv?

ungefär lika lätt som att göra en avancerad macka med smör, ost och sallad på :)

creperiet
2011-03-03, 17:07
2 hittills i år, köpta. Fattar inte att bagerierna ska ha så jävla svårt att fylla skiten. Idealet är 2mm tunn bullvägg, resten fyllning. Inte för mycket grädde. Trodde jag hade missat själva dagen då den brukar vara i februari.

MrHyde
2011-03-03, 17:10
Finns absolut inget bättre! Skulle ha köpt en idag men blev dock väldigt imponerad av en mega-punchrulle så testade den. Semla i morgon, och som sig bör så avnjuts den med mandelmassan utblandad i grädden, utan mjölk och locket först:)

MrHyde
2011-03-03, 17:11
2 hittills i år, köpta. Fattar inte att bagerierna ska ha så jävla svårt att fylla skiten. Idealet är 2mm tunn bullvägg, resten fyllning. Inte för mycket grädde. Trodde jag hade missat själva dagen då den brukar vara i februari.

Jag hade oxå för mig att den är i februari. Varför denna ändring? Lr har man varit itutad detta i alla år?

Degpekka
2011-03-03, 17:17
Det varierar från år till år.

Tolkia
2011-03-03, 17:24
Jag hade oxå för mig att den är i februari. Varför denna ändring? Lr har man varit itutad detta i alla år?
Fettisdagen flyttar sig med påsken (dagen är den sista dagen före fastan - ätardagen innan späkningstiden, typ - som föregår påsken). I år är påsken sen.

PCX
2011-03-03, 17:27
Jag älskar semlor, med en polare som jobbar på konditori=gratis fika när som är detta ingen bra kombination för min kosthållning. Men man måste få leva *cupid*.

Och man käkar självklart locket först och drar upp grädden med locket, för att sedan käka själva bullen och mandelmassan!

MrHyde
2011-03-03, 17:30
Fettisdagen flyttar sig med påsken (dagen är den sista dagen före fastan - ätardagen innan späkningstiden, typ - som föregår påsken). I år är påsken sen.

Aha, okej. Tackar!

L Johnsson
2011-03-03, 17:34
man maste ata "locket" forst!


Håller med!
Locket äts först sen kan man trycka i resten hur man vill:thumbup:

omnibus
2011-03-03, 17:36
Köpesemlor förtäres i en tallrik med varm mjölk.
Hembakade avnjutes au naturel med så mycket fyllning som är fysiskt möjligt att trycka i bullen.
Alltid. Locket. Först.

944RS
2011-03-03, 17:38
Jag åt en Wienersemla för några veckor sedan uppe i Norberg. Det var riktigt gott med den frasiga bullen istället för den vanliga släta!

Har normalt inga problem med att äta runt 10-15st på en säsong men i år har det bara blivit wienersemlan.

Än så länge....:cool:

Kimball
2011-03-03, 17:49
Gjorde misstaget att för någon månad sedan köpa två påsar släta "semlebullar" (whatever de nu eg. heter) + semlefyllning som smakade exakt som den på konditori + sprutgrädde.

Misstaget var väl egentligen att jag åt upp de två påsarna med tillbehör nästintill helt själv, på 3 dagar.

Semlor är fortfarande gott, dock! Aldrig testat mjölk-på-fat-metoden heller, får försöka komma ihåg det ngngång i framtiden!

Baskagge
2011-03-03, 19:05
Man får inte glömma att tillsätta kanel i den varma mjölken.

Joe Hardgainer
2011-03-03, 19:30
Köpesemlor förtäres i en tallrik med varm mjölk

Hetvägg är den korrekta benämningen !! Petig som man är ;)

Andy.da.wohoo
2011-03-03, 19:42
Jag dyrkar semlor.

isterbuk
2011-03-03, 20:01
Jag älskar grädde, mandelmassa kombon. Har på senare kommit på att själva bullen inte har så stor betydelse :) Men jag är absolut inte den som tackar nej om det bjuds på temla.

Patrik Cutler
2011-03-03, 20:18
Det måste vara rätt fördelning bulle/mandelmassa/grädde. Semlor med runda lock brukar vara bättre på den fördelningen av nån anledning. En del semlor har så stor bulle att man bryter käken när man försöker äta den, och den stora bullen lämnar väldigt lite plats åt grädden. (fail)

Larsson
2011-03-03, 20:22
Semlor är gott men jag tycker att det blir lite mastigt med all grädde och fyllning. Vad jag vet nu blir det nog bara en semla i år och det är den jag får från jobbet. Har inga planer på att köpa en själv.

Minimjölk
2011-03-03, 20:26
ungefär lika lätt som att göra en avancerad macka med smör, ost och sallad på :)

Naah, då får det vara för min del.

Jag älskar semlor, med en polare som jobbar på konditori=gratis fika när som är detta ingen bra kombination för min kosthållning. Men man måste få leva *cupid*.

Och man käkar självklart locket först och drar upp grädden med locket, för att sedan käka själva bullen och mandelmassan!

Vad käkar du egentligen först då, grädden eller locket eller kanske en kombination?

Käkade ett gäng semlor i Februari men nu är det fasta som gäller.

Brickhead
2011-03-03, 20:28
Undrar hur många semlor man skulle kunna trycka i sig? :D Semlor är ju så sjukt gott

Galningen
2011-03-03, 20:35
Semla, mums *cupid* Blir dock ingen i år

Och självklart äter jag locket först och skopar upp lite av grädden med det.

Adama
2011-03-03, 20:36
Slukade en semla med vaniljsmak idag.

Vikt: 125g, Kcal: 416, Protein: 7g

Gottis!

L-Sami
2011-03-03, 20:42
En har jag ätit hittils i år, blev bjuden, är ingen som äter semlor som mackor. Tackar inte nej vid ett fikatillfälle dock.

Finska Lejonet
2011-03-03, 20:53
Ligger på diet till 16 mars, men nog slinker det ner en kondissemla kommande tisdag och det på ett fat av mjölk.

Funderar dock på att göra en egen hemma med proteinfluff, men känns som man inte ska pilla på perfektion.

PCX
2011-03-03, 20:57
Naah, då får det vara för min del.



Vad käkar du egentligen först då, grädden eller locket eller kanske en kombination?

Käkade ett gäng semlor i Februari men nu är det fasta som gäller.

Ops blev lite luddigt, jag använder locket som en sked typ :)

944RS
2011-03-03, 21:02
Undrar hur många semlor man skulle kunna trycka i sig? :D Semlor är ju så sjukt gott

Nu ska vi inte förstöra tråden med en massa "hur mycket kan du äta trams" men jag är en jäkel på semlor så över 10st på ett bräde skulle bara sitta fint:D

Minimjölk
2011-03-03, 21:04
Ops blev lite luddigt, jag använder locket som en sked typ :)

Bara skojade. ;)

panzerpig
2011-03-03, 21:07
Ätit ca 8 stycken hittills i år. Gillar dock dom inte med varm mjölk, tycker det blir geggigt..
Det jag egentligen vill åt är mandelmassan tillsammans med lite grädde. Äter runt om för att nå mitten, så att säga..

PCX
2011-03-03, 21:09
Bara skojade. ;)

Man vet aldrig!

En polare fick ett papper med alla kontinenters befolkningsmängd och kom till slutet och ropade (100 % seriös) förvånat "Vart fan ligger Summa: det är ju asmånga som bor där? :confused:"

The_RobRoy
2011-03-03, 21:18
Alltid hetvägg!

Kryss
2011-03-03, 21:50
Semmelbak planerat på tisdag, då blir det svulla av.

Hetvägg har jag provat någon gång de senaste 2 åren, men tycker det brukar bli lite väl slaskigt så jag tar hellre ett glas varm mjölk vid sidan av.

T-train
2011-03-04, 09:01
Årets säsong har redan inletts. På tisdag den 8 mars är det dags (samtidigt som det är den internationella kvinnodagen!)

Själv har jag nog snittat 2,5 i veckan senaste månaden.

När det gäller intagningssätt så är det oralt för min del. Det är dessutom lag på att ha varm mjölk till :thumbup:

Jag gillar den vanliga modellen bäst :D

Hur många semlor har ni ätit och hur många fler siktar ni på? Hur äter ni semlor?

Jag är semmelfantast! Varje år börjar jag äta semlor så fort Balders bröd börjar sälja dem. Min favvo är kalsbadersemla:) Normalt sett brukar semlor rymmas i min kcalbudget men nu när jag är på tjocken så tror jag semlorna satt sig på röven*gah!* Balders bröd rockar för övrigt:)

Spinkis
2011-03-04, 09:12
"30 temlor, det är inte mycket det"-Ture Sventon

shut teh face
2011-03-04, 12:34
Det ska vara wienersemla, wienerbröd-botten, och grädden är vispad tillsammans med mandelmassa. Varning för förstoppning och hjärtklappning.

http://iloapp.photocat.eu/blog/matsidan?ShowFile&image=1264182635.jpg

emi23j
2011-03-04, 14:00
Det ska vara wienersemla, wienerbröd-botten, och grädden är vispad tillsammans med mandelmassa. Varning för förstoppning och hjärtklappning.

http://iloapp.photocat.eu/blog/matsidan?ShowFile&image=1264182635.jpg

det där ser riktigt jävla smaskigt ut!!

Fan... sånt här gör att man längtar hem....

Någon som provat semlor med vaniljkräm istället för mandelmassa? också riktigt jävla gott, samma med hallon salt.

14K
2011-03-04, 14:21
Fick denna av tjejen när jag fyllde år. Eftersom hon vet att jag älskar semlor. Kostade 99 kr o vägde ca: 1kg.

http://i56.tinypic.com/vgk1g4.jpg

proteinsynthesis
2011-03-04, 15:23
Det lätta bulkandet hamnar i en extrem "overdrive" just nu. Inte så bra då man får det lite jobbigare med deffen framöver.... hmm...

jaaaaag
2011-03-04, 15:53
Det ska vara wienersemla, wienerbröd-botten, och grädden är vispad tillsammans med mandelmassa. Varning för förstoppning och hjärtklappning.

http://iloapp.photocat.eu/blog/matsidan?ShowFile&image=1264182635.jpg

Jävlar vad god den ser ut, bara ätit vanliga, aldrig en wienersemla.

Älskar semlor, så smarrigt. Var f.ö. det sista som jag åt innan dieten drog igång :D (två)

Förstår dock inte hur folk kan stoppa ner dom i varm mjölk, måste bli helt slaskigt.

J.V
2011-03-04, 17:23
Macka med grädde? Nej tack.

Äter jag semla så ska det vara gratis och vaniljkräm istället för mandelmassa, eller varianten face the shut visade.

Durre
2011-03-04, 17:32
Vill köpa semla idag men chips är nog mer värt.

Olegh
2011-03-04, 17:33
Några år tillbaka så missbrukade jag semlor. Jag älskar dom fortfarande, men jag för ett mindre krig mot sötsaker och fika för tillfället.. (Jag vinner.)

944RS
2011-03-04, 20:23
Det ska vara wienersemla, wienerbröd-botten, och grädden är vispad tillsammans med mandelmassa. Varning för förstoppning och hjärtklappning.

http://iloapp.photocat.eu/blog/matsidan?ShowFile&image=1264182635.jpg

Åh, det var ju precis en sån jag åt!! Riktigt goda!

sunkan
2011-03-04, 20:38
har blivit två stycken än så länge men har date på söndag och hennes enda krav var en semla och att vi inte missade solsidan.

Men det där med hetvägg förstår jag verkligen inte. Jag har ätit det en gång och ALDRIG igen, sällan man blivit så besviken som då när jag besudlade min semla och den förvandlades till någon sorts gegga typ.

Pudzianovski
2011-03-07, 16:35
EN dag kvar :D

Funderar på att byta ut en måltid imorgon och kompensera med 4-6 semlor istället.

:thumbup:

944RS
2011-03-07, 16:36
EN dag kvar :D

Funderar på att byta ut en måltid imorgon och kompensera med 4-6 semlor istället.

:thumbup:

Haha, jag har oxå haft en liknande tanke!

Pudzianovski
2011-03-07, 16:40
Haha, jag har oxå haft en liknande tanke!

Great minds think alike :)

Upptaget
2011-03-07, 16:50
Ångest över att jag tryckte i mig 2 st igår, jävla onödigt..

ThisIsTheOne
2011-03-07, 16:55
Tössebageriet brukar vinna stockholmstidningarnas semeltester. Är det värt att resa hela vägen från Södermalm till Karlavägen för att handla en?

Crocker
2011-03-07, 17:00
Vilken fin tråd, jag skiter i att äta buffé.
Idag ska jag äta semlor för 2Mcal!
Gottigotti!

J.V
2011-03-07, 17:13
Vilken fin tråd, jag skiter i att äta buffé.
Idag ska jag äta semlor för 2Mcal!
Gottigotti!Det är ju imorgon som gäller!

Nitrometan
2011-03-07, 17:27
Det är ju imorgon som gäller!

Alla dagar.

Crocker
2011-03-07, 17:39
Det är ju imorgon som gäller!
Då blir det 2 dagar bara! *drool*

Brickhead
2011-03-07, 17:54
Hemmagjorda semlor *drool*

Semlor imorgon*drool*

drakfelt
2011-03-07, 18:04
jag skulle köpa sådana här semlor efter jobbet idag.
sprudlande av lycka och förväntan nästan svävade jag bort till den lokala ockraren(läs:konditorn) för att till min stora förfäran mötas av en låst och larmad port med texten 06.30-17.00

fml

944RS
2011-03-07, 18:50
jag skulle köpa sådana här semlor efter jobbet idag.
sprudlande av lycka och förväntan nästan svävade jag bort till den lokala ockraren(läs:konditorn) för att till min stora förfäran mötas av en låst och larmad port med texten 06.30-17.00

fml

Då vet du vilken tid du ska vara där imorgon:D

bear.flowertwig
2011-03-07, 23:21
EN dag kvar :D

Funderar på att byta ut en måltid imorgon och kompensera med 4-6 semlor istället.

:thumbup:

Bra tips. DO IT. Det ska jag.

Ångest över att jag tryckte i mig 2 st igår, jävla onödigt..

Nää, däremot mår man ju lite illa rent fysiskt efter att ha klämt den andra på raken. Men men så går det med 2-pack... inget att göra något åt :)

vicarious
2011-03-07, 23:35
Åfan, är det imorgon man ska äta semlor. :D

dupper
2011-03-08, 01:14
Har kompenserat med att ligga högt på protein idag. Imorgon ska kvoten fyllas med semlor och varm mjölk!

Ristretto
2011-03-08, 03:40
http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article195310.ab

MAX FEM!!!!!!!!

Btw, hon som ska äta i artikeln är ju kass på sitt uppdrag.

Crocker
2011-03-08, 04:12
http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article195310.ab

MAX FEM!!!!!!!!

Btw, hon som ska äta i artikeln är ju kass på sitt uppdrag.
Jag åt sex stycken igår, i'm gonna die? :(

dmjardell
2011-03-08, 05:23
Ett stort glas mjölk(eller två) + en semla. Bra start på dagen. OM NOM NOM NOM!

creperiet
2011-03-08, 09:13
Jag har tröttnat på alla (fyllnings)snåla bagerier. Jag gör egna idag.

O_Wao
2011-03-08, 09:18
hetvägg kommer ju av att bullarna förr i tiden kunde bli lite gamla och hårda, då funkade det bra att ha mjölk runt om för att mjuka upp dem. En helt nygjord semla i varm mjölk slutar ju bara med gegg. Själv gillar jag inte grädde (är dessutom allergisk), men älskar semmelbullar så jag brukar äta släta.

Pudzianovski
2011-03-08, 09:40
Jag åt en Wienersemla och en Wienerkam igår som smakade obehagligt. ALDRIG MER detta förräderi mot originalsemlorna! *cry*

Olegh
2011-03-08, 09:42
HNNG. Jag misstänker starkt att det kommer slinka ner minst en semla idag.

Snafu
2011-03-08, 11:54
Finns inga semlor i englandet. Dock säljs scones med grädde och sylt, det får bli substitut. Eller kanske börja göra själv. Mandelmassa i mitten va? Eller är det äppelmos eller var det bara hippiesarna som gjorde med äppelmos kanske

Cilia
2011-03-08, 12:13
Jag gillar också hetvägg, spelar ingen roll att det blir lite geggigt. Måste med kanel till.

Men idag har jag köpt 85 semlor till mina medarbetare. Blir ingen hetvägg då. Funkar inte på jobbet. men det var lite pampigt med 4 backar semlor.


btw åt jag 5 semlor på en dag skulle jag inte behöva äta något annat. Det skulle hålla mig mer än mätt och däst.

Kabuto
2011-03-08, 12:28
2 semlor idag på jobbet. = glad arbetare

eiri
2011-03-08, 12:38
Macka med grädde? Nej tack.

Äter jag semla så ska det vara gratis och vaniljkräm istället för mandelmassa, eller varianten face the shut visade.

+1 mandelmassa sux :(, samma med äppelmos munkar, vanilj går hem mycket bättre här *drool*

hahavaffan
2011-03-08, 13:22
Östras Bageris hallon/vanilj-semla...


http://www.nioutaik.fr/images/galerie/i-came-ghostbuster.jpg
http://1.bp.blogspot.com/_v8qVPZ3hYhs/SwrI_Q4zFGI/AAAAAAAAAEo/_JjD5uRdLLE/s1600/i-came.jpg
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR4jxVt36rv75gDjm6_ftFPJeFP6ZweA TfvR9-QYD0zeGX3Ng5i&t=1
http://images.cheezburger.com/completestore/2010/12/3/f95e2871-d11e-477e-bdde-dcfc35bfb43a.jpg

ThisIsTheOne
2011-03-08, 13:51
Finns inga semlor i englandet. Dock säljs scones med grädde och sylt, det får bli substitut. Eller kanske börja göra själv. Mandelmassa i mitten va? Eller är det äppelmos eller var det bara hippiesarna som gjorde med äppelmos kanske

Sconesen med grädde och sylt är ju inte särskilt lika semlor men ack så goda. *drool* Man borde springa på afternoon tea oftare.

kaer
2011-03-08, 14:41
Sådär, en del av en semletårta har gått ner. Men jag måste nog till att köpa en riktigt kvalitetssemla efter träningen ikväll.

1684_
2011-03-08, 14:42
Kardemumma bullen e godast :) Nä men semla e inte helt fel.

cero
2011-03-08, 14:48
Slukade en semla med vaniljsmak idag.

Vikt: 125g, Kcal: 416, Protein: 7g

Gottis!

:hbang:

Finska Lejonet
2011-03-08, 15:37
Var och införskaffade en på droppens konditori i Sumpan idag.
Var ärligt den godaste temlan jag ätit i hela mitt liv och fick tillomed in den i min deffbudget. *flex*

Sarwien
2011-03-08, 16:24
Semlor är så jävla gott!! Brukar bli 1-2 st per vecka just nu lol.

MouZe
2011-03-08, 16:46
Semlor är så jävla gott!! Brukar bli 1-2 st per vecka just nu lol.

http://media.tumblr.com/tumblr_lhnane042K1qa449j.jpg

Joe Hardgainer
2011-03-08, 16:50
PICS OR IT DIDN'T HAPPEN!!!!:hbang:

Olegh
2011-03-08, 16:58
2st per vecka!!!!

J.V
2011-03-08, 17:01
Semlor är så jävla gott!! Brukar bli 1-2 st per vecka just nu lol.ÄT INTE IHJÄL DIG!!!1 Galning!

pedersen1980
2011-03-11, 00:01
Jag har fått en semla av jobbet idag, den ligger fortfarande i kylen. Den kommer antagligen bli kvar där, trots att jag älskar semlor. Kanske slickar i mig grädden lite senare inatt. Deff it is!!!

Elso
2011-03-11, 01:04
Åt dödssemlan inte så länge sen :D, från Lasses livs i Vidingsjö, Linköping.

Den är så god att man dör lite när man äter den.

nmanradnävna
2011-03-13, 13:46
Tyckte dagens semla var lite smått hård så körde hetvägg men fy fan vad geggig den blev på en gång. Förstörd njutning :(

Kryss
2011-03-13, 14:51
Bakdags i fredags då det gjordes semlor och egen mandelmassa, femte semlan slukad nyss och har runt 15st kvar (ganska små) i frysen.

Mums!

The_RobRoy
2011-03-13, 14:52
Tyckte dagens semla var lite smått hård så körde hetvägg men fy fan vad geggig den blev på en gång. Förstörd njutning :(

Man måste sluka semlan på ungefär 1 minut när man väl börjat äta, annars faller den ihop i mjölken.

andyone
2011-03-14, 14:35
Jag äter en nu. Om nom nom!
Vit text som inte är svart utan vit. Den är inte heller röd, utan vit. =)















http://davidmoore.info/wp-content/uploads/2008/10/om-nom-nom-tree.jpg

vicarious
2012-02-21, 17:24
Hur var det här då? Ätit några semlor?

Galningen
2012-02-21, 17:29
Två stycken skall under kvällen inmundigas med andakt.

312
2012-02-21, 17:29
Hur var det här då? Ätit några semlor?

Nej, mjölk ger mig akne, och semla utan grädde är som att bajsa utan att läsa Kalle Anka - Äckligt, onödigt och oskönt.

BelowAverage
2012-02-21, 17:30
2 down, 2 to go.
Hur gör ni egna semlor?
Ogillar att baka bröd så köpte semelbullar.
Plattar ut mandelmassa med händerna och doppar i mjölk, lägger på bottnen.
Vispar grädde med lite extra socker i.
På med grädden, på med lock, floursocker över locket.

Sarwien
2012-02-21, 17:35
http://media.tumblr.com/tumblr_lhnane042K1qa449j.jpg

PICS OR IT DIDN'T HAPPEN!!!!:hbang:

2st per vecka!!!!

ÄT INTE IHJÄL DIG!!!1 Galning!

:laugh:

vicarious
2012-02-21, 17:37
2 down, 2 to go.
Hur gör ni egna semlor?
Ogillar att baka bröd så köpte semelbullar.
Plattar ut mandelmassa med händerna och doppar i mjölk, lägger på bottnen.
Vispar grädde med lite extra socker i.
På med grädden, på med lock, floursocker över locket.

2 down här med, men blir nog inga fler idag. Kommer ju fler dagar :D

Också sugen på göra egna. Köper man semelbullar lösa styckvis eller är det typ en baksats som man bakar själv?

BelowAverage
2012-02-21, 17:45
2 down här med, men blir nog inga fler idag. Kommer ju fler dagar :D

Också sugen på göra egna. Köper man semelbullar lösa styckvis eller är det typ en baksats som man bakar själv?

Jag köpte på ica, 8 st för 27 spänn tror jag det var. Heter då semelbullar och låg bland bröden.
Har varken sett baksatser eller styckvis men det kanske finns. Nånstans!

http://www.semlor.nu/klassiska-semlor
Kanske är ett bra recept annars.

Bra krubbat! Semla är... gott. I brist på bättre ord :D

vicarious
2012-02-21, 17:52
Jag köpte på ica, 8 st för 27 spänn tror jag det var. Heter då semelbullar och låg bland bröden.
Har varken sett baksatser eller styckvis men det kanske finns. Nånstans!

http://www.semlor.nu/klassiska-semlor
Kanske är ett bra recept annars.

Bra krubbat! Semla är... gott. I brist på bättre ord :D

Grymt, tack för tipset :)

Löjligt gott med varm mjölk till *cupid*

Fredriiik
2012-02-21, 18:15
fyra köpta idag ;D
Kul att det är semla-SM på tv3 nu på adam live.

StrangeKraem
2012-02-21, 18:37
2 down, 2 to go.
Hur gör ni egna semlor?
Ogillar att baka bröd så köpte semelbullar.
Plattar ut mandelmassa med händerna och doppar i mjölk, lägger på bottnen.
Vispar grädde med lite extra socker i.
På med grädden, på med lock, floursocker över locket.

Jag gör en muffins-version, bullen är då mycket sötare och mindre.. brödigt till smaken. Mycket mandelmassa (Godaste delen av hela semlan), och vit choklad i grädden.

Ska väl tillföra att jag i vanliga fall inte gillar semlor. Alls. Dom där slinker ner ganska lätt dock!

BelowAverage
2012-02-21, 18:39
Jag gör en muffins-version, bullen är då mycket sötare och mindre.. brödigt till smaken. Mycket mandelmassa (Godaste delen av hela semlan), och vit choklad i grädden.

Ska väl tillföra att jag i vanliga fall inte gillar semlor. Alls. Dom där slinker ner ganska lätt dock!

Det där låter sjukt gott.
Var själv sugen på att strössla choklad över dagens semlor, men vit choklad i grädden - genious *drool*

StrangeKraem
2012-02-21, 18:54
Oh ja, dom är to-die-for! Bara att hojta om du vill ha hela receptet. Var försiktig dock, dom är "små" och extremt lätta att klämma i sig en sisådär 4-5st. på en gång.
Farligt, farligt

Fishtank
2012-02-21, 19:02
Jag gör en muffins-version, bullen är då mycket sötare och mindre.. brödigt till smaken. Mycket mandelmassa (Godaste delen av hela semlan), och vit choklad i grädden.

Ska väl tillföra att jag i vanliga fall inte gillar semlor. Alls. Dom där slinker ner ganska lätt dock!

Vi behöver bilder i den här tråden! :o

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

mangemani
2012-02-21, 19:03
jag älskar semlor, men chefen på mitt jobb älskar också semlor och bombarderar vårat fika rum dagligen med semlor(maffiga sådana från bagarstugan) vilka jag mer än gärna hjälper till att äta upp, så jag är tok less på dem, men älskar dem ändå.

Eddie Vedder
2012-02-21, 19:18
Blev bjuden på en semla till fikat idag. Men de är för stora för mig. Åt halva dock och det smakade bra.

Men jag tycker helt klart att semlor är kraftigt överskattade med tanke på hur mycket goda sötsaker det finns. Det är gott men lite "Jaha?" över semlor känner jag. Samma sak med lussekatter.

vicarious
2012-02-21, 19:24
Min första semla för 2012. Självklart är det varm mjölk till.

http://www.kolozzeum.com/forum/attachment.php?attachmentid=86871&d=1329848592

Vad väger en normalstor semla?

Kimball
2012-02-21, 19:25
Men jag tycker helt klart att semlor är kraftigt överskattade med tanke på hur mycket goda sötsaker det finns. Det är gott men lite "Jaha?" över semlor känner jag. Samma sak med lussekatter.

Testat att dela en lussekatt på mitten, rosta den och sedan äta den med enbart margarin / ost? Gnnnnn!

Ska ge mig på att laga semlor från scratch nu snart med jäntan min, fann ingen färdig fyllning i butiken som jag gjorde förra året, får se hur jag löser det, om jag orkar koka egen mandelmassa + mjölk eller vad det nu kan bestå av!

Fishtank
2012-02-21, 19:28
Runt 100 gram de jag vägt iaf.
5 vägda från olika butiker.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Pudzianovski
2012-02-21, 19:29
Det blev 3 st idag. 1 naturell. 2 med varm mjölk. :thumbup:

Ristretto
2012-02-21, 19:31
Min första semla för 2012. Självklart är det varm mjölk till.

h.ttp://www.kolozzeum.com/forum/attachment.php?attachmentid=86871&d=1329848592

Vad väger en normalstor semla?

typ 150g, runt 500 kcal.

http://www.kalorier.eu/kalorier-i-semla/

daloatf
2012-02-21, 19:38
Käkade en idag från konditori, den vägde 135g :) så mellan 100 (väldigt liten) till 150g (normal stor)

Mackan58
2012-02-21, 19:40
Älskar sämlor, men i strävan efter att vara opti har jag neglegerat dem i år.

vicarious
2012-02-21, 19:49
Runt 100 gram de jag vägt iaf.
5 vägda från olika butiker.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

typ 150g, runt 500 kcal.

http://www.kalorier.eu/kalorier-i-semla/

Käkade en idag från konditori, den vägde 135g :) så mellan 100 (väldigt liten) till 150g (normal stor)

Tackar för svar :) Så runt 350-500 kcal beroende på storlek då. Bäst man nöjer sig med 2st idag :D

StrangeKraem
2012-02-21, 19:53
vi behöver bilder i den här tråden! :o

sent from my gt-i9100 using tapatalk


http://img13.imageshack.us/img13/1266/img20120216wa0000v.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/13/img20120216wa0000v.jpg/)

http://img804.imageshack.us/img804/5007/dsc00188rc.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/804/dsc00188rc.jpg/)

Ser inte mycket ut för världen, men fruktansvärt goda!

Eddie Vedder
2012-02-21, 19:57
Testat att dela en lussekatt på mitten, rosta den och sedan äta den med enbart margarin / ost? Gnnnnn!

Hehe, ja oavsett om det är gott ändrar det ju ingenting i sak. När en sak ändrats till oigenkännelighet är det ju inte samma sak längre.

egge
2012-02-21, 23:19
Trycker min tredje för dagen. Nomnomnom.

DOCROE
2012-02-21, 23:22
Glömde bort att det var idag, så blev inga semlor käkade : S

Herr Oberst
2012-02-21, 23:30
Fixade egen mandelmassa till temlorna. Fan så värt det och tar typ 5 minuter. Helt från scratch är kung
Har dock inte förstått/testat på det där med hetvägg ännu, men det är kanske gott

Olegh
2012-02-21, 23:56
En idag. Tre tidigare under säsongen.

Det är tur att man ändå har begåvats med ett visst mått av självbehärskning när det gäller godsaker, annars skulle det lätt bli ett par om dagen.

Kål
2012-02-22, 00:48
Någon annan som tycker wienersemlor är sjukt gott? Klämt en sådan och en vanlig idag. Trots deff :)

Finska Lejonet
2012-02-22, 08:45
Blev 1 vanlig som jag gjorde hetvägg av och en saffranssemla(sjukt god) igår.*drool*

vicarious
2012-02-22, 12:28
Fixade egen mandelmassa till temlorna. Fan så värt det och tar typ 5 minuter. Helt från scratch är kung
Har dock inte förstått/testat på det där med hetvägg ännu, men det är kanske gott

Hur gjorde du och vilka ingredienser använde du?

VicVella
2012-02-22, 12:31
Tappade sugen när jag stod på ICA och läste innehållsförteckningen på deras 2-pack semlor.

Bara "grädden" innehöll 8-10 olika komponenter.

:(

Galningen
2012-02-22, 12:33
Vi fick en semla på skolan idag. Glad i hågen tog jag en tugga, sedan märkte jag att brödet hade kardemumma i sig. Tjoho.

inter
2012-02-22, 13:47
Slutsålda semlor ledde till dödshot (http://gd.se/nyheter/blaljus/1.4410010-slutsalda-semlor-ledde-till-dodshot)

raQblad
2012-02-22, 14:31
I år blev det tio stycken førdelat på två dagar. Om ni befinner er runt Luleå, kan jag starkt rekommendera Holms på Ørnæset. Har ætit deras semlor i 20 år, alltid bæst!

hidden
2012-02-22, 14:39
Hur mycket kcal innehåller konsumsemlor?

tjabon
2012-02-22, 14:39
Åt tre st. igår !

Nitrometan
2012-02-22, 15:02
Hur mycket kcal innehåller konsumsemlor?

En vanlig semla innehåller runt 500 kcal. Så där nånstans ligger väl de också.

Herr Oberst
2012-02-22, 15:44
Hur gjorde du och vilka ingredienser använde du?

Mandelmassan? Bara att koka upp lite vatten, släng ner ett gäng mandlar och koka i 1-2 minuter. Häll av vattnet, låt mandlarna svalna. Sen Drar du enkelt av skalet. Mixar mandlarna, slänger i lite florsocker och strösocker. Sen några droppar vatten/mjölk/grädde vilket man vill tills du får rätt konsistens.

Skitgott, enkelt och utan skumma tillsatser

vicarious
2012-02-22, 16:14
Mandelmassan? Bara att koka upp lite vatten, släng ner ett gäng mandlar och koka i 1-2 minuter. Häll av vattnet, låt mandlarna svalna. Sen Drar du enkelt av skalet. Mixar mandlarna, slänger i lite florsocker och strösocker. Sen några droppar vatten/mjölk/grädde vilket man vill tills du får rätt konsistens.

Skitgott, enkelt och utan skumma tillsatser

Tack :) Var just och handlade ingredienser. Kommer dock köra med sötströ istället för socker, får se hur resultatet blir.

Herr Oberst
2012-02-22, 16:20
Här finns mer utförligt recept om du behöver
http://www.recepten.se/info/mandelmassa.html

Kimball
2012-02-22, 17:49
Hur gjorde du och vilka ingredienser använde du?

Riv mandelmassan, i med vaniljsocker och blanda runt, i med det urgröpta innehåller från semlorna (inte riktigt allt, beroende på hur stor sats man gör såklart), rör ihop. Slå in lite mjölk efter hand tills det hela blir en kletig massa -> profit!

vicarious
2012-02-22, 18:05
Kokade och skalade mandlarna, sedan körde jag med stavmixer. I med lite vatten och sötströ. Blev lyckat.

Blev 4st semlebullar med mandelmassa och grädde idag! De var ganska små så man får äta många istället :D

Såna här
http://www.pagen.se/Global/Products/Produktbilder/Kaffebrod/gode_semle_packshot.png

JB12K
2012-02-22, 18:06
Vi fick en semla på skolan idag. Glad i hågen tog jag en tugga, sedan märkte jag att brödet hade kardemumma i sig. Tjoho.

Va? :MrT:

vicarious
2012-02-22, 18:07
Va? :MrT:

Antagligen är han allergisk.

Eddie Vedder
2012-02-22, 19:55
Idag blev det semla igen. Ingen hel men fortfarande mer än jag var sugen på. Gratis kcal.

yooii
2012-02-22, 20:48
Vi fick en semla på skolan idag. Glad i hågen tog jag en tugga, sedan märkte jag att brödet hade kardemumma i sig. Tjoho.
Det måste ju vara kardemumma i en semla. Annars är det bara en vetebulle med grädde och mandelmassa.

tossefar
2012-02-22, 21:32
Det är alltid kardemumma i semlor!

944RS
2012-02-23, 12:52
Det blev bara 1 semla för migbi år. Och det blev en repris på förra året. Nämligen en wienersemla på Elsas kafe i Norberg.

Spettet
2015-02-17, 08:19
Nå?

Blir själv 2st efter träningen ikväll.

Pudzianovski
2015-02-17, 08:45
Färre än vanligt i år. Men tydligen så ska jag få en på fikat. :)

Arne Persson
2015-02-17, 08:47
Jag åt en wienersemla igår som PWO på café Uven vid gymet. Eftersom gubbjäveln framför mig köpte den sista semlan så fick dom tillverka en ny färsk till mig. Jag bad om extra mycket mandelmassa. Fick en helt underbart tung w-semla som pga av den extraordinära mandelmassvikten hängde i ca 45 grader när jag lyfte upp den. Resten är historia... :)

Snubben
2015-02-17, 08:49
Hej!
På tisdag (17/2) är det Semmeldagen, Fettisdagen, Fastlagsdagen eller vad man vill kalla den. Det tänkte vi fira med en semla.


Varför firar man denna dag? Lite historia!
Fettisdagen är i kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk. Dagen är därmed rörlig, och kan infalla som tidigast 3 februari och senast 9 mars. Fettisdagen är den tredje av de tre dagarna i fastlagen, dagarna före fastan, där den första är fastlagssöndagen och den andra är blå måndagen.

Namnet fettisdag är bildat av "fet" och "tisdag", där fet syftar på all god mat som brukade ätas på fettisdagen. Ordet är belagt sedan 1594.

Att det är sista dagen innan påskfastan har givit upphov till traditionen att denna dag, och ursprungligen bara denna dag, äta semlor, även kallade fastlagsbullar eller fettisdagsbullar. I södra Sverige har de traditionellt ätits på fastlagsmåndagen. Dagen kallades då för "bullamåndag".

I Sverige äts bullarna oftast med vispgrädde under bullens avskurna ovansida, och med mandelmassa i en urgröpning mitt i bullen. I Norge och Danmark har fastlagsbullarna sylt i stället för mandelmassa och ibland även vaniljkräm.

I Svenskfinland och Skåne kallas semla för fastlagsbulle, i Norge och Danmark för fastelavnsbolle

I början av 1900-talet förekom en lovdag, fettisdagslovet, i Stockholms skolor.


Man vet att man arbetar inom offentlig sektor när det bokas in ett möte dedikerat till Semlor. :D

Pudzianovski
2015-02-17, 08:55
Sjukt sugen på "semmlewrap" och "semmlekorv med bröd" eller vad det nu heter. Har inte kommit till mina lilla stad ännu ;)

BlötSnö
2015-02-17, 09:48
Sitter och trycker i norra Japan. Såg något på ett bageri som påminde om en semla. Funderar på att införskaffa den som substitut. Kan ju alltid tralla förbi mataffären och se om de har kardemumma. Mandelmassan är förmodligen bara att glömma.

Maverick
2015-02-17, 09:50
Hmm var ett par år sedan jag åt en semla, men minns det som underbart gott. Undrar om dom har glutenfria någonstans, vilket för övrigt säkert är lika med misär som allt gluten fritt bröd...

Äsch skiter i det! :(

krubkungen
2015-02-17, 10:28
Vetekatten fick bäst i test i Stockholm. Tredje året i rad. Blir nog att prova 1 eller 3 :)


Sent from my iPhone using Tapatalk

Shqypnia
2015-02-17, 10:34
Det blir en kamp idag att nöja mig med en semla. Challenge accepted.

Snobbe
2015-02-17, 10:49
onlinepizza har ett ställe som kör semmelpizza :D https://twitter.com/onlinepizza/status/567313021358194689

Aliaas
2015-02-17, 11:18
Ska baka semelwrap på lördag, lite sent men ska bli intressant :)

gohei
2015-02-17, 11:28
Har nog ätit minst 15 semlor i år. Bara igår blev det 3 st (mini-semlor dock) för sambon bakade både igår och idag.

IronMaiden
2015-02-17, 11:32
ska snart ge mig ut på semlejakt för att garantera mig en dagen till ära! har några smultronställen i närheten som alltid levererar himmelska semlor, hoppas de inte tagit slut redan....

BlötSnö
2015-02-17, 13:53
Låtsas att jag äter semla.

http://i60.tinypic.com/spal53.jpg

Snubben
2015-02-17, 13:58
... på toan?

Dreas
2015-02-17, 14:00
En vanlig Semla och en med vaniljkräm. Nu får det räcka!

J.V
2015-02-17, 14:06
Sitter och trycker i norra Japan. Såg något på ett bageri som påminde om en semla. Funderar på att införskaffa den som substitut. Kan ju alltid tralla förbi mataffären och se om de har kardemumma. Mandelmassan är förmodligen bara att glömma.Förmodligen något sorts sött vetebröd med vaniljsås i. Finns drösvis med japanska caféer i Sydney som säljer dessa, asgott. :)

421
2015-02-17, 14:09
Semla var ganska gott!

anvihl
2015-02-17, 14:26
Åt två st nutella semlor imorse.

http://i52.photobucket.com/albums/g8/ledesmank/Funny/nomnomnom.gif

XXXL
2015-02-17, 14:33
... på toan?

ONE OF US ONE OF US ONE OF US

http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=218258

:d

TIMPA
2015-02-17, 14:38
Ramla precis in en semel-tårta, från en säljare som krängt grejor till oss. Frågan är om man trycker i sig hela själv eller lämnar lite till kollegorna, hm.

BlötSnö
2015-02-17, 15:12
... på toan?
Fulaste kökskaklet sedan 70-talet.
Förmodligen något sorts sött vetebröd med vaniljsås i. Finns drösvis med japanska caféer i Sydney som säljer dessa, asgott. :)
Mm, det var något i stil med det. Söt grädde. Helt ok, men en riktig semla är svårslaget.
ONE OF US ONE OF US ONE OF US

http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=218258

:d
Hehe, "I lol'd" som man säger.

Olegh
2015-02-17, 16:23
Knep två. Satt fint.

Red Apple
2015-02-17, 17:03
Tänkte skippa middag ikväll till förmån för semmelmofflande.

Starvation
2015-02-17, 17:15
Slemlor på jobbet idag (inatt) går för rekord på 15st.

svenbanan
2015-02-17, 17:48
Jag har tre semlor som jag ska tina och sedan fylla med mandelmassa och grädde och trycka i mig till PSG-Chelsea.

Fuark
2015-02-17, 17:56
Har ätit fem stycken

HMS Laestander
2015-02-17, 18:53
Har ätit fem stycken

Käkar du semlor på stream? :D

Vivaldi
2015-02-17, 20:13
5st idag trots deff.

3st bakta av min sektion på universitetet som sålde dem för 10:- under lunchen till alla i vårt program

1 semmelwrap från Uppsalas bästa cafe

1st nygräddad färsk från ett gäng ambitiösa människor i vår korridor

Wrapen var något av en besvikelse, absolut godast var utan tvekan den nygräddade där brödet fortfarande var varmt och jag själv hade vispat grädden ca 3 minuter innan förtäring

Fuark
2015-02-17, 21:03
Käkar du semlor på stream? :D

Haha nä :D spelade lite, men kan käka en på stream senare ikväll

Shqypnia
2015-02-17, 21:15
De är så himla goda. Vad kan de ligga på i kcal må tro?

Aliaas
2015-02-17, 21:39
de är så himla goda. Vad kan de ligga på i kcal må tro?

500-550?

DJJOHANSSON
2015-02-18, 00:27
De är så himla goda. Vad kan de ligga på i kcal må tro?


Standardsemlorn ifrån coop väger 93gram. Måste ju vara iallafall 70g bröd. Bara det är väl en 300kcal? + mandelmassan, gräddet o florsockret.

Datyd
2015-02-18, 08:13
Skulle säga mellan 300-600 beroende helt på storlek, mängd mandelmassa, grädde osv. Vissa bullar är ju riktigt tunga medans vissa mest är luft.

ARMSTARK
2015-02-18, 08:18
I går var det semlor, idag firar vi Askons. Hur mycket grädde ska det vara i en Askons tro?

Aliaas
2015-02-22, 17:46
Försök till Wraps.
Goda men svårt att få till bra gräddning, bröden ville brytas vid vikning men gick ändå bra och goda som sagt:)
http://i.imgur.com/5kLMiwL.jpg