handdator

Visa fullständig version : Leka sig lite...


3bz
2011-03-02, 21:14
Ber i förväg om ursäkt för att jag inte ger svenska namn på vissa övningar och att min svenska grammatik håller på att fallera.

Backstory:

Sysslande i min ungdom med längdskidor, fotboll, och senare även innebandy, utöver detta har jag har jag även sysslat med löpning till och från. Jag tvingades sluta med skidor i tonåren (vart fan tog snön vägen? :/ ) men fortsatte med fotboll och innebandy fram till jag var 22-25 eller något sånt. Efter jag slutade med lagidrotterna så blev det mest stillasittande framför datorn med lågt energiintag och en vikt på 63kg som lägst. När jag flyttade till Nederländerna, där jag numer bor, för att studera så bestämde jag mig för att börja strykaträna för första gången. Detta var hösten 2008, så ca 2½ år sedan. Jag har tränat "seriöst" i ca 1½ år och har sedan lagt på
mig lite vikt och ökat lite i styrka. I skrivandets stund sitter jag med en stukad vänsterfot, detta är den huvudsakliga anledningen till att jag startar denna journal, då min partiella invaliditet tvingar mig bort från gymmet ett tag.

Jag har inte tidigare fört någon journal alls över hur jag har tränat eller åtit, vilket jag ångrar lite såhär i efterhand. Jag har dock ganska god koll på hur saker har förändrats. I början var man väldigt osäker i gymmet och man höll sig till maskinerna till 50%. Senare blev det fria vikter med mer och mer basövningar. Efter lite små krämpor insåg man att viss balans och prehab är väldigt nyttigt, speciellt då man trots allt är ganska gammal.

Precis innan foten gick åt helvete för en vecka sedan så låg mitt fokus på teknikträning för ryck och stöt, plus assistansövningar för dessa moment. Utöver detta kör jag mest variationer på marktlyft, militärpress, chinups/pullups, dips när jag befinner mig på gymmet. Utöver leken med vikter så har jag de senaste månaderna även blivit väldigt intresserad av kroppsviktsträning, så som gymnaster gör den. Sedan så pysslar jag även med basket, boxning och volleyboll några gånger i veckan.


Mål:

Kortfattat så lyder väl mina mål träningsmål såhär: bli stark, snabb, mobil och spänstig samtidigt som jag lägger på mig lite mer muskler, får bättre balans, håller mig skadefri och samtidigt kanske lär mig några partytricks. Målet med att starta journal är inte att strukturera eller planera min träning bättre, utan den är mest till för att det är skoj att ha en logg över vad man gjort, och om jag gör den online så känns det troligare att jag kommer uppdatera den.

Mer specifika träningsmål:

Kortsiktiga (innan 2012:

Stabil back lever, 30 sec tuck planche (rygg paralell med marken), stå på händerna 20 sec, dragonflags med perfekt form, våga göra tunga kronlyft med hook grip, chinup (supinerat) och dip med 50kg extravikt, muscleup i ringar (förutsatt att jag monterar upp mina ringar hemma), ryck med kroppsvikt, overhead squat (ryckböj?) med 80kg, 10 strikta reps handstående pressar reps kunna hoppa upp och hänga mig i en basketkorg situerad på fullhöjd, l-sit i 30 sec, tuck planche -> handstand, Sen vill jag också införskaffa ett par tynglyftardojor, men det får vänta då de inte har en enda fysisk butik i Holland som säljer det (va fan pysslar de med här nere...). Jag är säker på att det finns fler saker jag vill göra, men kommer inte på något mer för tillfället.


Långsiktiga (minst 1 år bort):

200kg marklyft
100kg overhead squat
enarmschins
full planche
front lever
manna
planche pushups
diverse manövrar i ringar
+ massa andra kroppsviktsmanövrar
bli hyggligt vig (förutsättning för många gymnastiska övningar)
läka skador i: min högra hälsena, min högra lcl + fibula som sitter lite fel efter jag vred sönder knät (att hålla en triangle choke i 2 minuter med stela höfter är ingen bra ide...), min högra underarm där jag slet av en muskel vid bouldering, sen så vill jag även försöka få mina adduktorer att bli mindre stela (om inte skada så kan det iaf räknas som partiellt handikapp)
fortsätta få min kropp att må bättre

vissa mål är realistiska, men gällande gymnastiken så blir det nog mest drömmande :)


Hur jag ska försöka nå målen:

FÖr att slippa kommentarer så vill jag bara påpeka att jag själv vet om att det är förbannat dumt att försöka bli bra på allting på en gång, men jag vill ha skoj när jag tränar, annars kan det kvitta. Roligast har jag när jag testar nya övninngar och hittar nya utmaningar att försöka klara av, vilket är anledningen till att jag nyss börjat med gymnastiska övningar.

Jag satsar på att träna med vikter/i gymmet ungefär varannan dag, troligen blir det mest helkroppspass. När det gäller den gymnastiska biten så kör jag det lite när jag känner för det, vilket betyder dagligen så länge jag inte kan stå på foten. Jag har bygget ett par parallettes och införskaffat ett par ringar Jag försöker få in lite statisk stretching/foamrolling osv ett par gången i veckan också, tyvärr är det så förbannat tråkigt att jag inte gör det så ofta som jag borde. Jag orkar inte vara specifik med vilka övningar jag planerar här då det kommer att synas senare i journalen.

Jag kommer utöver träningen också ÄTA och SOVA, det sistnämnda kommer att ske i be bekväm säng och så mcyket som möjligt. När det gäller maten så får jag det mesta av mitt protein från baljväxter, ägg, ost, och kvarg (tyskarna är snälla och säljer den till mig för 54 cent per 500g) jag käkar oftast enligt IF/PF då stora portioner passar mig fint. Jag har ingen större koll på mitt kaloriintag, men jag fortsätter bli starkare iaf, så äter väl troligen nog. Vill dock inte äta för mycket så jag lägger på mig onödig fettvikt då det är negativt för alla gymnastiska övningar.


Mina nuvarande stats:


33år, ~72 kg, ~180cm

Några styrkestats:

Mark: 150
Overhead squat: 70
Dips: 3xkv+40
Chins(supinerat): 3xkv+40
Ryck: 57.5 ( bara hunnit köra i två veckor )
Stöt (eller snarare clean + push press): 70 (har inte prövat maxa dock)
Front squat: 80 (ej prövat maxa, men troligen inte ens 90)
Bänk: 87.5 , har dock inte bänkat mer än en gång sista 6 mån
Glute brigde: ~8x~200kg (räknar varken vikter eller reps)


Summering för de lata:

* Inte tränat så länge
* Rätt så gammal
* Inte så stark
* Inte så stor
* Inte så strukturerad gällande träning och mat
* Tycker att både vikter och kroppen är ypperliga leksaker
* Vill få en träningslogg
* Vill ha skoj
* Jävligt stela adductors

Jag får ursäkta för den uttömmande avhandlingen, men tycker själv det är roligast att läsa detaljerade journaler, i dessa så ingår givetvis även bilder, så här två stycken i avslappnat tillstånd + en på foten som bonus. Eftersom jag själv gillar träningsfilmer så lägger jag även in en kort film när jag filmade ryckträning senast:
BB54K7-CAIk
(jo jag vet att tekniken måste jobbas på ).

Bilder:

Front (http://img52.imageshack.us/i/90114213.jpg/)

Back (http://img854.imageshack.us/i/32358502.jpg/)

Fossing (http://img15.imageshack.us/i/fotzo.jpg/)

sådärja....

3bz
2011-03-02, 21:41
Kan börja med att föra in gårdagens och dagens träning:

Då jag inte räknar reps så ofta och vissa övnignar är statiska så blir det mer en generell översikt när det gäller gymnastiska övningar.

När reps och sets anges ser det ut såhär:

5(sets)x10(reps)x350(vikt), vid olika antal repetitioner: 8(reps)x30(vikt),5(reps)x40(vikt), etc


2011-03-01:

Wall walk: 5x20
Paralellette tuck planche
Paralellette L-sit
Tuck front levers
Pullups från tuck front level position 3x8
Handstående press: 5,4,3,3
Walkouts
Positiva chinups kombinerat med negativa assisterade (andra armen, duh) enarms chinups: 4x2 per arm
Facepulls med gummiband
Assisterade (gmed ummiband) usla front levers
Underlig övning för triceps (ingen aning vad den kallas då jag precis hittade på den)
+ lite annat trams
Lite mobilisering av undersida på högerfoten (stel + kalleankafot)
Stretching av hamstrings + adductors

2011-03-02:

Wall walk: 5x20
Paralellette tuck planche
Tuck front levers
Pullups från tuck front level position
Handstående press: 3,3,2
Försök på tuck planche till handstand på paralellettes: Fail, FAIL!!1
20 minuter på kryckor bärandes kamera, bra träning för axelstabilitet + tålamodskrävande då man inte vill få kameran att gunga omkring allt för mycket

En liten men viktig detalj är att en kall och trevlig guinness avnjöts kvällen, höjer troligen inte proteinsyntesen, men däremot trivselfaktorn.

Imrn blir det lite hårdare träning igen, ska försöka fokusera på lite dragonflags och annat för core + handstående, tuck planche och lite varianter på pullups.

3bz
2011-03-03, 21:19
Den planerade träningen uteblev idag då jag inte kände mig återhämtad nog från gårdagen, så den totala träningen idag lyder som följande:

3km gång med kryckor

3bz
2011-03-04, 18:37
2011-03-04

3km på kryckor
5,6,3 ,3 HS (handstående) press
50, 25, 22, 20, 20 HS wall runs (kallade dessa felaktigt för wall walk innan, det är en annan övning)
Video på ovanstående övningar (+ bonus för skadeglada):
xBRPDwXV15g

14,14,11(bar lossnade..), mix grip chins
3,5, 6 negativa dragon flags (usel form, magen sliten vid detta laget)
5 ball plache pushups
9,5 incline pushups på paralellettes
+ tuck v-sit, l-sit, tuck planche

Annat:

Mobilisering undersida fot, thoracic spine (bröstrygg?)
Stretching hamstrings, adductors, nacke
Foamrolling thoracic spine, calves, hamstrings, glutes


Ganska usel dag overall, fixade ett fint sår på knät genom fallet som är med i videon, sen lossnade min chinup bar så att jag landade på min skadade fot, utöver detta så föll jag med en cykel över foten på morgonen, borde kanske döpa om journalen till "Se videos på klantig idiot som skadar sig själv".

Nu blir det hemmagjord pizza med majs, lax och mozzarella, till efterrätt lite glass på kvarg, proteinpulver, färskost och honung.

3bz
2011-03-05, 17:24
2011-03-05

Lite lätt och varierad träning idag:

1x16 HS wall runs
1x1 Wall walk
1x10 Parallellette incline press
1x5 Negative dragon flags
2x8 One leg tuck dragon flags
2x20 face pulls med gummiband
2x15(per arm) enarmsrodd med gummiband
1x15 Inverted row
+ lite L-sit, tuck v-sit, tuck planche

3bz
2011-03-06, 18:44
2011-03-06


2, 3, 5, 2, 3, 7.5 Pseudo planche push-ups på PL (Paralellette) med fötter uphödja
12, 17, 15, 20, 10 sec Pseudo planche på PL med fötter uphödja
8, 7, sec L-sit PL
20, 17 sec tuck v-sit PL
3x25xBW squat (för mobilisering av fotled)
1x2 wallwalk

Lite seg i kroppen men gick ganska ok trots detta. Lite känningar i högra armbågsleden, troligen för att kroppen inte är van vid de stora belastningarna som blir vid plache-liknande övningar. Får nog ta det lite försiktigt i början innan senor och ligament vant sig.

3bz
2011-03-07, 17:45
2011-03-07

Seg i kroppen och känningar i höger armbåge så det blev lite lätt träning idag:

3, 4, 5, 3, 3 HS press
20, 30, 30 sec HS mot vägg med rak kropp och full extension i axlar
5,5, 5 Negativa dragon flags
1x3xkv+25kg, 1x12xkv chins (supinerat, smalt grepp)

+ stretching, mobilisering foamrolling

3bz
2011-03-09, 11:41
2011-03-08, lite ströträning:

30, 20xkv squats
+ lite pseudo planche

3bz
2011-03-09, 22:04
2011-03-09

4x15x25kg Goblet/front squat (bakvänd ryggsäck)
2, 4,4 HS press
7, 6, 7, 6 Tuck front lever pullups

Smärtan i foten börjar försvinna, börjar få tillbaks lite rörlighet vid dorsal flexion, doch smärta och obehag vid plantar flexion.

3bz
2011-03-11, 20:00
2011-03-11

5, 5. 6 Pseudo planche pushups, paralellettes
7, 5, 7 Tuck planche pullups
2x15x25kg front squat

+ holds: tuck planche, tuck front lever, pseudo planche

3bz
2011-03-14, 18:28
2011-03-14

För mycket alkohol, för lite sömn, väldigt seg:

2,2 HS press
5,5 tuck planche pullups
5 min (20/10sec) interval
+ lite annat ej värt att notera

3bz
2011-03-16, 20:48
2011-03-16

3,4,4,4,3 HS press
8,8,6 Tuck front lever pullups
5,3,6,6 Pseudo planche pushups

+ lite
Tuck front lever
Monster walk
Tuck v-sit

3bz
2011-03-19, 21:10
2011-03-17

5,5,6,5,5 Negative deagonflags
10,10,15,15 Variation på v-up


2011-03-18

Massage av höger peroneus
Mobilisering av vänster fotled
Statisk stretching hamstrings och adductors

2011-03-19

4,4,4,4 HS press
8,10,8 Tuck front lever pullups
2xkv+20kg, 4,10xkv Supinerade pullups
10,10,8 One leg squat (reps per ben)
5,6,5,5 Pseudo planche press, parralellettes

+ lite wall walks, wall runs,statiska holds på en hand, tuck front lever, pseudo planche

3bz
2011-03-21, 19:19
2011-03-21

Första dagen I gymmet på en månad, för tidigt på morgonen för min del, funkar inte innan 15.00, blev lite blandad omotiverad träning, åkte mest för att hjälpa min flickvän lite.

2x10x20kg, 1x10x30, 3x8x40kg 1x8x50kg Overhead squat
1x10x30kg Hang power snatch
1x5x40kg, 1x5x50kg Clean + pushpress
1x12x20kg, 2x10x30kg Lätta Rumänska marklyft med begränsad ROM, för dynamisk stretching av hamstrings
Svårt med alla rörelser pga stel fotled, men det ordnar sig nog snart.

+ lite komplement hemma senare på dagen:
4 HS press
3x8 Pseudo planche press

3bz
2011-03-23, 20:34
2011-03-23

Lite bättre pass idag, men fotleden är fortfarande lite för stel

1x10x40kg, 1x8x80kg, 1x5x110kg, 1x5x120kg, 1x3x130, 1x2x140, 2x1x145 Sumomark
1x5x120kg Smalmark

2x8x40kg, 2x5x50kg Overhead squat
2x5x40kg Snatch
1x5x50kg Clean&Jerk
2x5x50kg Clean & pushpress
1x3x60kg Clean
2x8x40kg, 1x5x50kg Split jerk

Fick lite yrsel vid de sista marklyften, extremt mycket yrsel vid 60kg cleans höll på att tappa stången, varför jag inte försökte jerk eller pushpress

3bz
2011-03-27, 10:19
2011-03-26

1x8x40kg, 1x8x50kg Overhead squat
1x5x50kg, 2x3x60kg 1x2x65kg Clean & pushpress
2x2x70kg Clean
1x8x40kg 1x5x50kg Clean & splitjerk
1x8x50kg Splitjerk
3x5x40kg, 2x3x50kg, 2x2x55kg Snatch
1x8 Tuck front lever pullups
1x8x40kg, 1x4x50kg Power curl
1x5x40kg Mil press

3bz
2011-03-29, 19:44
2011-03-29

Mixad träning, gick halvbra, sega ben och klena ben, borde väl köra lite mer front och back squat för att lösa detta :)

8x40, 8x50, 1x60 OH Squat
3x50, 5x50, 1x60 Clean & splitjerk
2x3x60, 1x65 Clean & Pushpress
2x65, 1x70 Clean (Härlig yrsel på dessa lyft, så blev ingen stång över huvudet)
2x3x40, 2x50, 2x55 Snatch
4x90, 3x120, 1x140 Sumo DL
4x120 DL
8x40 Mil. press
8x40 Power curl
8x30 BB Curl
5 L-chinups
5 Neutrala chins

3bz
2011-03-30, 17:58
2011-03-29

5 minuter träning:

Tuck planche
Tuck front lever
Pseudo planche
L-Sit

3bz
2011-04-03, 11:20
2011-03-31, seg dag, men hade skoj iaf

8x40, 4x50 OH Squat

5x40, 3x50, 2x60 Clean&Splitjerk

3x40, 2x50 Snatch

3x8xkv+18 Dips

5x50, 3x60 Frontsquat

6,5 xkv+18 Chins

5x100, 4x120 Sumo DL

3 rundor BB-complex (1 runda = C&J + rollout + powercurl + rollout)

2011-04-02

Lite lek i parken med tjejen i den sköna värmen (23 grader och sol). Tog med ett par ringar och hängde i ett träd. Övade lite muscleups, handstående, huvudstående till handstående, pullups och dips i ringar + lite blandat lekande.

G_lund
2011-11-15, 08:48
Kul journal, men lite dåligt uppdaterat ;)