handdator

Visa fullständig version : Äta utgången mat / efter bäst före.


shadowfire
2011-02-06, 14:26
Bäst före är ju bara en rekommendation och i många fall så klarar sig givetvis maten bra mycket längre än det datumet.

Men vad kan hända om man äter något som egentligen har blivit för gammalt? Vi äter ju "för gamla" produkter i vanliga kosten så som filmjölk, surströmming, mögelost och allt vad det nu är.

Finns det någon produkt som är värre än övriga, som orsakar väldigt destruktiva bakterier eller annat?

Hur ser det ut bland köttprodukterna? Varför är just "kyckling" så speciellt med temperaturer/tillagning jämfört mot nötkött? Hur står sig korv?

Finns det något som kan orsaka mer än gaser i magen/bra med rännskita dagen efter?

Sverker
2011-02-06, 15:00
Bäst före är satt för att vara just bäst före.
Antalet dagar är alltid en avvägning. Tillverkaren och handlaren vill naturligtvis ha så många dagar som möjligt för att slippa kasta varor.

Mjölksyrade produkter som yoghurt, filmjölk, kvarg, ost mm håller bra länge. Det är först när ni öppnar förpackningen den kan börja mögla efter någon vecka.

Korv, leverpastej, rökt fisk mm är känsligare. Speciellt ifall de är kryddade. Det är här risken finns att matförgiftande bakterier kan ta över.

Rått kött, rå fisk, rå kyckling mm är känslig. Här skulle jag inte använda någonting efter Sista förbrukningsdag eller bäst före ( för kött ).

Att det finns bäst före på mjukost, majonäs, potatismospulver, vassleprotein mm är mer en fråga om att smaken försämras med tiden.

shadowfire
2011-02-07, 21:41
Tack för utvecklande och bra svar Sverker!

Vad kan hända om man blir matförgiftad? Kan det rent teoriskt innebära till allvarliga komplikationer, eller är det mest att tarmen skjuter ut innehållet på ett eller annat sätt?

isterbuk
2011-02-07, 21:56
Jag blir nojig just när det kommer till kött.
Som idag så gjorde jag en köttfärsås på köttfärs som hade sitt bäst före datum igår, köttfärsen har varit i kylen sen jag köpte den i butik är det något att oroa sig för?

shadowfire
2011-02-07, 21:59
Jag blir nojig just när det kommer till kött.
Som idag så gjorde jag en köttfärsås på köttfärs som hade sitt bäst före datum igår, köttfärsen har varit i kylen sen jag köpte den i butik är det något att oroa sig för?

Just köttfärs har jag erfarenhet av att den verkligen kan skvallra om den mår bra eller dåligt. Är den dålig så avger den en syrlig lukt som inte går att ta fel på. En gång försökte jag göra köttbullar på det ändå då jag var osäker på om den verkligen var dålig, men hur mkt jag än pepprade o kryddade, så kom den syrliga lukten genom... då åkte allt ut i soporna.

Många tror jag dock tar fel på det gråa, oxideringen eller vad det är och tror att grå köttfärs = dålig.
Mitt tips: ner med trynet o lukta på färsen! :D

isterbuk
2011-02-08, 13:31
Den luktade helt OK och smakade ljuvligt, bytte ut creme fraichen mot grädde, gudars så gott :)

Cytoxid
2011-02-08, 23:04
Som min kära och mycket kloka mor en gång lärde mig. Bäst före betyder inte dåligt efter, som vi redan lyckats konstatera. ;)

Hon lärde mig också att det bästa sättet att kolla om något är dåligt, är genom att använda näsan. Luktar det surt, konstigt, onormalt eller funky, så är det förmodligen så. Sen finns det ju livsmedel som alltid luktar funky, men det är en annan sak.
Pallar näsan så pallar magen.

AngryFinnishGuy
2011-02-08, 23:38
Äter det mesta efter 'Bäst före'-datum bara det inte avger en konstig lukt. Tror jag man kommer långt med. Näsa, och öga.

miaz
2011-02-11, 10:01
Som idag så gjorde jag en köttfärsås på köttfärs som hade sitt bäst före datum igår, köttfärsen har varit i kylen sen jag köpte den i butik är det något att oroa sig för?
att det ska gå från 100% ätbart till 100% oätbart på 24timmar
(eller 1minut mellan 23:59-00:00) är högst otroligt.

Tolkia
2011-02-12, 00:29
Angående kycklig så vill jag understryka vikten av att tillaga den ordentligt (inkluderar god hygien när man håller på). Höns har campylobacter som en del av tarmfloran, vilket kan ge präktiga matförgiftningar. Vad de också kan ge - även om man inte haft några tydliga symptom på matförgiftning - är reaktiv ledinflammation, d.v.s. att immunförsvaret går bananas och ger sig på lederna. Jag har haft det och det var INTE kul. Hade så ont i lederna att jag typ inte kunde ta mig upp från golvet om jag hade satt mig ner, kompisarna fick handla för att jag inte kunde ta mig till ICA fem minuter bort. Stek pippin ordentligt.