handdator

Visa fullständig version : "Livsmedelsverket mörkar att du blir fet av frukt"


xlucasx
2011-02-03, 22:14
Snacka om fruktansvärt, Livsmedelsverket vill hålla oss i mörkret och lura i oss ohälsosam frukt. ;)

"En 64-årig kvinna hade under några år behandlats för typ 2-diabetes och högt blodtryck och vägde 124 kilo. Hon fick i januari 2007 tipset av sin nya läkare att sluta med de båda bananer hon sedan länge åt som mellanmål varje dag, en på förmiddagen och en på eftermiddagen. Utan att vidta några andra kost- eller livsstilsförändringar gick hon det första året fram till januari 2008 ner 12 kilo i vikt och nu våren 2009 har hon totalt gått ned drygt 30."

http://www.dn.se/debatt/livsmedelsverket-morkar-att-du-blir-fet-av-frukt

vicarious
2011-02-03, 22:16
Referenser till studierna vore intressant.

King Grub
2011-02-03, 22:18
Hade hon dragit bort samma kalorimängd från någon annan källa hade hon fått samma effekt.

kalajset
2011-02-03, 22:45
http://ngruppen.blogspot.com/2010/11/text-anki-sundin-ngruppen-for-en-kort.html

The Truth
2011-02-03, 22:51
Hade hon dragit bort samma kalorimängd från någon annan källa hade hon fått samma effekt.Exakt. "+1".

Landström
2011-02-03, 22:54
Två bananer per dag i ett års tid motsvarar teoretiskt ca 12 kg kroppsvikt. Fantastiskt att verkligheten stämmer överens med teorin :Virro

panzerpig
2011-02-03, 23:02
Hade hon dragit bort samma kalorimängd från någon annan källa hade hon fått samma effekt.

Studien påstår att detta inte stämmer? Låter som nått nytt i så fall..

"I studien fick två grupper försökspersoner lika stora mängder av fruktos och glukos mätt i kalorier, men de som fick fruktos blev trots det mera runda om magen än de som fick glukos. Studien är visserligen gjord på söta drycker, men fruktos torde vara fruktos om än i dryckesform."
från DN som länkas i första posten.

The Truth
2011-02-03, 23:04
Studien påstår att detta inte stämmer? Låter som nått nytt i så fall..

"I studien fick två grupper försökspersoner lika stora mängder av fruktos och glukos mätt i kalorier, men de som fick fruktos blev trots det mera runda om magen än de som fick glukos. Studien är visserligen gjord på söta drycker, men fruktos torde vara fruktos om än i dryckesform."
från DN som länkas i första posten.Fruktos i stora mängder (från läskedrycker, safter etc, det är svårt att få den stora mängden från frukt) är negativt.

kettlebellGuden
2011-02-03, 23:05
http://images1.memegenerator.net/ImageMacro/5517148/t-30-bananer-om-dagen-bli-oddlig.jpg?imageSize=Medium&generatorName=Kolozzeums-Opti-Goat

Joe Hardgainer
2011-02-03, 23:26
http://images1.memegenerator.net/ImageMacro/5517148/t-30-bananer-om-dagen-bli-oddlig.jpg?imageSize=Medium&generatorName=Kolozzeums-Opti-Goat

Glöm inte vindruvorna för bövelen!!! :D

Danne2k
2011-02-04, 00:37
http://images1.memegenerator.net/ImageMacro/5517148/t-30-bananer-om-dagen-bli-oddlig.jpg?imageSize=Medium&generatorName=Kolozzeums-Opti-Goat

Loled så in i helvete :laugh: :laugh:

Passar perfekt in i debatten om frukterianerna och LCRV :D

eriksvensson
2011-02-04, 00:55
Passar perfekt in i debatten om frukterianerna och LCRV :D

http://www.videnskab.dk/composite-6145.htm?utm_source=nyhedsbrev&utm_medium=email&utm_campaign=dato-2-2

*flex*

Zorgus
2011-02-04, 07:58
Att frukt är enbart nyttigt är en seg myt att avliva..för vissa.

Eddie Vedder
2011-02-04, 08:35
Referenser till studierna vore intressant.

Den här debatten har ett drygt år på nacken nu. Vi skrev om det här:

http://traningslara.se/frukt-ar-overskattat-men-knappast-en-fetmabov/

Här är studien:

Studies in animals have documented that, compared with glucose, dietary fructose induces dyslipidemia and insulin resistance. To assess the relative effects of these dietary sugars during sustained consumption in humans, overweight and obese subjects consumed glucose- or fructose-sweetened beverages providing 25% of energy requirements for 10 weeks. Although both groups exhibited similar weight gain during the intervention, visceral adipose volume was significantly increased only in subjects consuming fructose. Fasting plasma triglyceride concentrations increased by approximately 10% during 10 weeks of glucose consumption but not after fructose consumption. In contrast, hepatic de novo lipogenesis (DNL) and the 23-hour postprandial triglyceride AUC were increased specifically during fructose consumption. Similarly, markers of altered lipid metabolism and lipoprotein remodeling, including fasting apoB, LDL, small dense LDL, oxidized LDL, and postprandial concentrations of remnant-like particle–triglyceride and –cholesterol significantly increased during fructose but not glucose consumption. In addition, fasting plasma glucose and insulin levels increased and insulin sensitivity decreased in subjects consuming fructose but not in those consuming glucose. These data suggest that dietary fructose specifically increases DNL, promotes dyslipidemia, decreases insulin sensitivity, and increases visceral adiposity in overweight/obese adults.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2673878/

Stanhope K et al Consuming fructose-sweetened, not glucose-sweetened, beverages increases visceral adiposity and lipids and decreases insulin sensitivity in overweight/obese humans. J Clin Invest. 2009 May 1; 119(5): 1322–1334.

A.Steinbach
2011-02-04, 08:39
Studien påstår att detta inte stämmer? Låter som nått nytt i så fall..

"I studien fick två grupper försökspersoner lika stora mängder av fruktos och glukos mätt i kalorier, men de som fick fruktos blev trots det mera runda om magen än de som fick glukos. Studien är visserligen gjord på söta drycker, men fruktos torde vara fruktos om än i dryckesform."
från DN som länkas i första posten.

Om den studien om jag inte missminner mig så gick båda grupperna upp lika mycket i fettvikt men fruktosgruppen gick upp mer i viskeralt fett.

Eddie Vedder
2011-02-04, 08:41
Om den studien om jag inte missminner mig så gick båda grupperna upp lika mycket i fettvikt men fruktosgruppen gick upp mer i viskeralt fett.

Ja högre DNL och mer VAT.

King Grub
2011-02-04, 09:16
Studien påstår att detta inte stämmer? Låter som nått nytt i så fall..

"I studien fick två grupper försökspersoner lika stora mängder av fruktos och glukos mätt i kalorier, men de som fick fruktos blev trots det mera runda om magen än de som fick glukos. Studien är visserligen gjord på söta drycker, men fruktos torde vara fruktos om än i dryckesform."
från DN som länkas i första posten.

Visst, men två bananer ger inga skadliga doser av fruktos. Om hennes övervikt berodde på överkonsumtion av fruktos fanns det andra källor till detta i hennes kost. T ex ett par påsar geléhallon eller liknande. Man överäter inte fruktos från ett par frukter. Och om så vore fallet, är det dom andra källorna, det raffinerade sockret, som man bör ta bort först, inte frukten.

A.Steinbach
2011-02-04, 09:30
Ja högre DNL och mer VAT.

Ja just det

BW and body fat.
Given the comparable weight gain in the 2 groups of subjects, the differences in intraabdominal fat gain and in the gene expression of lipogenic enzymes from subcutaneous adipose biopsies suggest that fructose consumption may specifically promote lipid deposition in VAT, particularly in men, whereas glucose consumption appears to favor SAT deposition
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2673878/

mikaelj
2011-02-04, 10:07
För en diabetiker är det väl inte fruktosen så mycket som glukosen som är problemet?

A.Steinbach
2011-02-04, 10:10
Från artikeln:

En annan lika intressant motsägelse i studien är just detta att försökspersonerna i båda grupperna fick lika mycket kalorier. Det skulle alltså inte alls vara kalorierna och energibalansen som i första hand reglerar fettbildningen och därmed fetman, vilket vi är många som känner till, men som ju den traditionella medicinska vetenskapen ändå fortsätter att hävda.
http://www.dn.se/debatt/livsmedelsverket-morkar-att-du-blir-fet-av-frukt

Vet att det har disskuterats förut men som jag skrev innan så gick båda grupperna upp lika mycket i fettvikt bara det att fördelningen av fettinlagringen skiljde sig.
Det var ju till och med så att kroppsvikten och den totala kroppsfettbildningen ökade lite mer i glukosgruppen.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2673878/table/T3/

Alltså avgör energibalansen den totala fettbildningen. Vilket tåls att upprepas när sådana här artiklar kommer.

Springer
2011-02-04, 10:24
Men hallå här nu! Så här skriver allstå överläkaren och den medicinska rådgivaren till VG-regionen:

"En annan lika intressant motsägelse i studien är just detta att försökspersonerna i båda grupperna fick lika mycket kalorier. Det skulle alltså inte alls vara kalorierna och energibalansen som i första hand reglerar fettbildningen och därmed fetman, vilket vi är många som känner till, men som ju den traditionella medicinska vetenskapen ändå fortsätter att hävda."

Tidigare skrev han om bukfett specifikt, men nu är det fetman totalt? Och då har han helt fel?

Antingen är det något jag inte begriper, eller så borde VG-regionen skaffa sig en annan rådgivare.

Edit: Är den länkade debattartikeln från 2009, och den som kommenteras hos Träningslära?

A.Steinbach
2011-02-04, 10:34
Nu är detta bara abstraktet och har ej läst hela studien men jämförelse frukt och söta drycker gällande en hälsomarkör. Och så var det kostregistrering mm men iaf.

Our results showed that high intakes of dietary fructose and sweetened fruit juices, but not whole fresh fruits, were associated with impaired glucose tolerance among genetically susceptible individuals
Dietary fructose, fruits, fruit juices and glucose tolerance status in Japanese–Brazilians
Volume 19, Issue 2, Pages 77-83 (February 2009)

mikaelj
2011-02-04, 11:41
Jo, men nu syftar jag på att en typ 2-diabetiker gör rätt i att minska det totala kolhydratintaget då insulinkänsligheten, per definition, är värdelös.

A.Steinbach
2011-02-04, 13:02
Jo, men nu syftar jag på att en typ 2-diabetiker gör rätt i att minska det totala kolhydratintaget då insulinkänsligheten, per definition, är värdelös.

Skriver du till mig eller?

Inget av inläggen jag skrev var direkt riktat mot dig utan mer mot tråden i sig.

z_bumbi
2011-02-04, 13:12
Jo, men nu syftar jag på att en typ 2-diabetiker gör rätt i att minska det totala kolhydratintaget då insulinkänsligheten, per definition, är värdelös.

I de flesta fallen är det bra att minska energiintaget och samtidigt öka den fysiska aktiviteten. Att minska kolhydraterna är ett sätt att minska energiintaget men jag vet inte om det ger några speciella fördelar jämfört med någon annan variant?

mikaelj
2011-02-04, 14:09
I de flesta fallen är det bra att minska energiintaget och samtidigt öka den fysiska aktiviteten. Att minska kolhydraterna är ett sätt att minska energiintaget men jag vet inte om det ger några speciella fördelar jämfört med någon annan variant?

Om du har dålig kolhydrattolerans känns det väl lämpligt att börja där?

Eddie Vedder
2011-02-04, 14:31
I de flesta fallen är det bra att minska energiintaget och samtidigt öka den fysiska aktiviteten. Att minska kolhydraterna är ett sätt att minska energiintaget men jag vet inte om det ger några speciella fördelar jämfört med någon annan variant?

Du tycker väl inte att HbA1C, fasteglukos och blodfetter är helt obetydligt?

Abstract

Many current popular weight-loss diets advocate restricting carbohydrates, but risks and benefits of these diets for patients with diabetes is unclear. We searched for articles published in English between 1980 and April 2006 regarding carbohydrate-restricted diets that included and reported separate results for adult, nonpregnant patients with type 2 diabetes. Articles were limited to studies completed in the United States and Canada. Available data on study design; carbohydrate composition of diet; duration of diet; and the outcomes of weight, lipid levels (total, low-density lipoprotein and high-density lipoprotein cholesterol, and triglycerides), hemoglobin A1c percent and/or fasting glucose were extracted. A total of 56 studies or reviews were evaluated. Thirteen studies met our inclusion criteria. Meta-regression analyses show that hemoglobin A1c, fasting glucose, and some lipid fractions (triglycerides) improved with lower carbohydrate-content diets. Overall effect on weight was equivocal among the studies evaluated in this meta-analysis. Randomized, controlled studies of restricted-carbohydrate diets in patients with diabetes need to be conducted in order to evaluate the overall sustainability of outcomes and long-term safety.

Restricted-carbohydrate diets in patients with type 2 diabetes: a meta-analysis. J Am Diet Assoc. 2008 Jan;108(1):91-100.

Pepz
2011-02-04, 14:33
Jag ser detta som en spik i kistan för mellanmålshysterin snarare än att frukt är dåligt;)

Apos78
2011-02-04, 14:48
Mellanmål är så mycket annat än frukt.

Gällande kolhydrater så ser jag det som vanligt att det är här man kan kapa lite. Givetvis då i samarbete med de åtgärder z-bumbi nämner. Men att få resultat bara genom en enda åtgärd är sällan skådat i verkliga livet. Orsaken är helt enkelt att det krävs en viss compliance för att resultat ska visa sig och att skapa denna compliance genom endast en förändring är svårt. Lite småjusteringar här och där brukar vara en lämpligare väg att välja.

Sverker
2011-02-04, 18:00
Om du har dålig kolhydrattolerans känns det väl lämpligt att börja där?



Eller sänker man sitt fettintag. Jag tror att det är mer av vilka preferenser man har i livet. Kommer man bara på en negativ kaloribalans så ökar insulinkänsligheten. Damen i exemplet var överviktig. Hon åt mindre och vann tillbaka sin insulinkänslighet.

z_bumbi
2011-02-04, 18:02
Du tycker väl inte att HbA1C, fasteglukos och blodfetter är helt obetydligt?



Restricted-carbohydrate diets in patients with type 2 diabetes: a meta-analysis. J Am Diet Assoc. 2008 Jan;108(1):91-100.

Den såg intressant ut, du har inte referenslistan? Min inloggning på div bibliotek funkar inte som den borde (ahhhh).

Pepz
2011-02-04, 18:28
Mellanmål är så mycket annat än frukt.

Gällande kolhydrater så ser jag det som vanligt att det är här man kan kapa lite. Givetvis då i samarbete med de åtgärder z-bumbi nämner. .

hur många "vanliga" människor äter annat än kolhydratrika mellanmål?

Miri
2011-02-04, 18:43
http://images1.memegenerator.net/ImageMacro/5517148/t-30-bananer-om-dagen-bli-oddlig.jpg?imageSize=Medium&generatorName=Kolozzeums-Opti-Goat

Lol irl. :D :D :D <3

Anders The Peak
2011-02-04, 18:45
Lol irl. :D :D :D <3

Den här posten (http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=4844892&postcount=12)

Apos78
2011-02-04, 19:32
hur många "vanliga" människor äter annat än kolhydratrika mellanmål?

Ja det är inte många. Men det säger inte att det inte finns alternativ. En betydande del rör aldrig på sig heller men det betyder inte att de kan välja att göra annorlunda.

Jag förstår din poäng.

Eddie Vedder
2011-02-04, 20:21
Den såg intressant ut, du har inte referenslistan? Min inloggning på div bibliotek funkar inte som den borde (ahhhh).

Här kanske du kommer åt den?

http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B758G-4RDH61V-P&_user=651519&_coverDate=01%2F31%2F2008&_rdoc=1&_fmt=high&_orig=search&_origin=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_acct=C000035158&_version=1&_urlVersion=0&_userid=651519&md5=32cb0a44a0a7605a5dd801af769f3ca5&searchtype=a

1. Dansinger ML, Gleason JA, Griffith JL, Selker HP, Schaefer EJ.
Comparison of the Atkins, Ornish, Weight Watchers, and Zone diets
for weight loss and heart disease risk reduction: A randomized trial.
JAMA. 2005;293:43-53.
2. Klein S, Sheard NF, Pi-Sunyer X, Daly A, Wylie-Rosett J, Kulkarni K,
Clark NG, American Diabetes Association, North American Association
for the Study of Obesity, American Society for Clinical Nutrition.
Weight management through lifestyle modification for the prevention
and management of type 2 diabetes: Rationale and strategies: A
statement of the American Diabetes Association, the North American
Association for the Study of Obesity, and the American Society for
Clinical Nutrition. Diabetes Care. 2004;27:2067-2073.
3. Krieger JW, Sitren HS, Daniels MJ, Langkamp-Henken B. Effects of
variation in protein and carbohydrate intake on body mass and composition
during energy restriction: A meta-regression 1. Am J Clin
Nutr. 2006;83:260-274.
4. Avenell A, Brown TJ, McGee MA, Brown TJ, McGee MA, Campbell
MK, Grant AM, Broom J, Jung RT, Smith WC. What are the longterm
benefits of weight reducing diets in adults? A systematic review
of randomized controlled trials. J Hum Nutr Diet. 2004;17:317-335.
5. Anderson JW, Randles KM, Kendall CW, Jenkins DJ. Carbohydrate
and fiber recommendations for individuals with diabetes: A quantitative
assessment and meta-analysis of the evidence. J Am Coll Nutr.
2004;23:5-17.
6. Moore H, Summerbell C, Hooper L, et al. Dietary advice for treatment
of type 2 diabetes mellitus in adults. Cochrane Database Syst Rev.
2004:CD004097.
7. Arora SK, McFarlane SI. The case for low carbohydrate diets in
diabetes management. Nutr Metab. 2005;2:16.
8. Kennedy RL, Chokkalingam K, Farshchi HR. Nutrition in patients
with type 2 diabetes: Are low-carbohydrate diets effective, safe or
desirable? Diabet Med. 2005;22:821-832.
9. Bravata DM, Sanders L, Huang J, Krumholz HM, Olkin I, Gardner
CD, Bravata DM. Efficacy and safety of low-carbohydrate diets: A
systematic review. JAMA. 2003;289:1837-1850.
10. Nordmann AJ, Nordmann A, Briel M, Nordmann A, Briel M, Keller U,
Yancy WS Jr, Brehm BJ, Bucher HC. Effects of low-carbohydrate vs
low-fat diets on weight loss and cardiovascular risk factors: A metaanalysis
of randomized controlled trials. Arch Intern Med. 2006;166:
285-293.
11. Sheard NF, Clark NG, Brand-Miller JC, Franz MJ, P-Sunyer FX, Mayter-
Davis E, Kulkarni K, Geil P. Dietary carbohydrate (amount and type)
in the prevention and management of diabetes: A statement by the
American Diabetes Association. Diabetes Care. 2004;27:2266-2271.
12. Crowe TC. Safety of low-carbohydrate diets. Obes Rev. 2005;6:235-45.
13. Miyashita Y, Koide N, Ohstuka M, Ozaki H, Itoh Y, Oyama T, Uetake
T, Ariga K, Shirai K. Beneficial effect of low carbohydrate in low
calorie diets on visceral fat reduction in type 2 diabetic patients with
obesity. Diabetes Res Clin Pract. 2004;65:235-241.
14. Nielsen J, Jonsson E, Nilsson A. Lasting improvement of hyperglycaemia
and bodyweight: Low-carbohydrate diet in type 2 diabetes. A
brief report. Ups J Med Sci. 2005;109:179-184.
15. Parker B, Noakes M, Luscombe N, Clifton P. Effect of a high-monounsaturated
fat weight loss diet on glycemic control and lipid levels in
type 2 diabetes. Diabetes Care. 2002;25:425-430.
16. Brinkworth GD, Noakes M, Parker B, et al. Long-term effects of advise
to consume a high-protein, low-fat diet rather than a conventional
weight-loss diet, in obese adults with type 2 diabetes: A one year follow-
up of a randomised trial. Diabetologia. 2004;47:1677-1686.
17. SAS Institute Inc. SAS/STAT User’s Guide 9.1. Cary, NC: SAS Institute
Inc; 2004:2659-2851.
18. Hox JJ. Multilevel Models for Meta-Analysis. Mahwah, NJ: Lawrence
Erlbaum Associates; 2003.
19. Berkey CS, Houglin DC, Mosteller F, Colditz GA. A random-effects
regression model for meta-analysis. Stat Med. 1995;14:395-411.
20. Gannon MC, Nuttall FQ, Saeed A, Jordan K, Hoover H. An increase
in dietary protein improves the blood glucose response in persons with
type 2 diabetes. Am J Clin Nutr. 2003;78:734-741.
21. Gannon MC, Nuttall FQ. Effect of a high-protein, low-carbohydrate
diet on blood glucose control in people with type 2 diabetes. Diabetes.
2004;53:2375-2382.
22. Garg A, Bonanome A, Grundy SM, Zhang ZJ, Unger RH. Comparison
of a high-carbohydrate diet with a high-monounsaturated-fat diet in
patients with non-insulin-dependent diabetes mellitus. N Engl J Med.
1988;319:829-834.
23. Garg A, Grundy SM, Unger RH. Comparison of effects of high and low
carbohydrate diets on plasma lipoproteins and insulin sensitivity in
patients with mild NIDDM. Diabetes. 1992;41:1278-1285.
24. Garg A, Bantle JP, Henry RR, Coulston AM, Griver KA, Raatz SK,
Brinkley L, Chen YD, Grundy SM, Huet BA, et al. Effects of varying
carbohydrate content of diet in patients with non-insulin-dependent
diabetes mellitus. JAMA. 1994;271:1421-1428.
25. Gerhard GT, Ahmann A, Meeuws K, McMurry MP, Duell PB, Connor
WE. Effects of a low-fat diet compared with those of a high-monounsaturated
fat diet on body weight, plasma lipids and lipoproteins, and
glycemic control in type 2 diabetes. Am J Clin Nutr. 2004;80:668-673.
26. McCargar LJ, Innis SM, Bowron E, Leichter J, Dawson K, Toth E,
Wall K. Effect of enteral nutritional products differing in carbohy-
drate and fat on indices of carbohydrate and lipid metabolism in
patients with NIDDM. Mol Cell Biochem. 1998;188:81-89.
27. Sargrad KR, Homko C, Mozzoli M, Boden G. Effect of high protein vs
high carbohydrate intake on insulin sensitivity, body weight, hemoglobin
A1c, and blood pressure in patients with type 2 diabetes mellitus.
J Am Diet Assoc. 2005;105:573-580.
28. Samaha FF, Iqbal N, Seshadri P, Chicano KL, Daily DA, McGrory J,
Williams T, Williams M, Gracely EJ, Stern L. A low-carbohydrate as
compared with a low-fat diet in severe obesity. N Engl J Med. 2003;
348:2074-2081.
29. Gumbiner B, Low CC, Reaven PD. Effects of a monounsaturated fatty
acid-enriched hypocaloric diet on cardiovascular risk factors in obese
patients with type 2 diabetes. Diabetes Care. 1998;21:9-15.
30. Boden G, Sargrad K, Homko C, Mozzoli M, Stein TP. Effect of a
low-carbohydrate diet on appetite, blood glucose levels, and insulin
resistance in obese patients with type 2 diabetes. Ann Intern Med.
2005;142:403-411.
31. Gutierrez M, Akhavan M, Jovanovic L, Peterson CM. Utility of a
short-term 25% carbohydrate diet on improving glycemic control in
type 2 diabetes mellitus. J Am Coll Nutr. 1998;17:595-600.
32. Yancy WS Jr, Foy M, Chalecki AM, Vernon MC, Westman EC. A
low-carbohydrate, ketogenic diet to treat type 2 diabetes. Nutr Metab.
2005;2:34.
33. Stern L, Iqbal N, Seshadri P, Chicano KL, Daily DA, McGrory J,
Williams M, Gracely EJ, Samaha FF. The effects of low-carbohydrate
versus conventional weight loss diets in severely obese adults: Oneyear
follow-up of a randomized trial. Ann Intern Med. 2004;140:778-
785.
34. Yancy WS Jr, Vernon MC, Westman EC. A pilot trial of a lowcarbohydrate,
ketogenic diet in patients with type 2 diabetes. Metab
Syndrome Relat Disord. 2003;1:239-243.
35. Low CC, Grossman EB, Gumbiner B. Potentiation of effects of weight
loss by monounsaturated fatty acids in obese NIDDM patients. Diabetes.
1996;45:569-575.
36. Last AR, Wilson SA. Low-carbohydrate diets. Am Fam Physician.
2006;73:1942-1948.
37. Freedman MR, King J, Kennedy E. Popular diets: A scientific review.
Obesity Res. 2001;9(suppl 1):S1-S40.
38. Bonow RO, Eckel RH. Diet, obesity, and cardiovascular risk. N Engl
J Med. 2003;348:2057-2058.
39. Knight EL, Stampfer MJ, Hankinson SE, Spiegelman D, Curhan GC.
The impact of protein intake on renal function decline in women with
normal renal function or mild renal insufficiency. Ann Intern Med.
2003;138:460-467.
40. Pijls LTJ dVH, van Eijk JthM, Donker AJM. Protein restriction, glomerular
filtration rate and albuminuria in patients with type 2 diabetes
mellitus: A randomized trial. Eur J Clin Nutr. 2002;56:1200-1207.
41. Bantle JP, Wylie-Rosett J, Albright AL, Apovian CM, Clark NG,
Franz MJ, Hoogwerf BJ, Lichtenstein AH, Mayer-Davis E, Mooradian
AD, Wheeler ML. Nutrition recommendations and interventions for
diabetes—2006: A position statement of the American Diabetes Association.
Diabetes Care. 2006;29:2140-2157.
42. Ash S, Reeves MM, Yeo S, Morrison G, Carey D, Capra S. Effect of
intensive dietetic interventions on weight and glycaemic control in
overweight men with Type II diabetes: A randomised trial. Int J Obes
Relat Metab Disord. 2003;27:797-802.
43. American Diabetes Association. Nutrition Recommendations and Interventions
for Diabetes. A position statement of the American Diabetes
Association. Diabetes Care. 2007;30(suppl 1):S48-S65.
44. American Diabetes Association. Standards of medical care in diabetes—
2007. American Diabetes Association. Diabetes Care. 2007:
30(suppl 1):S4-S41.
45. Look AHEAD Research Group, Bray G, Gregg E, Haffner S, Pi-Sunyer
XF, Wagenknecht LE, Walkup M, Wing R. Baseline characteristics of
the randomized cohort from the Look AHEAD (Action for Health in
Diabetes) study. Diab Vasc Dis Res. 2006;3:202-215.
46. The Look AHEAD Research Group. Reduction in weight and cardiovascular
disease risk factors in individuals with type 2 diabetes.
Diabetes Care. 2007;30:1374-1383.
100 January

Dessutom finns samband mellan högre GL och högre GI och ökad risk för diabetes i observationsstudier. Men min åsikt är ju att observationsstudier inte bör ligga till grund för rekommendationer på befolkningsnivå om inte resultaten är så starka att det är i princip omöjligt att bortse ifrån. Typ att invånare i områden med helt jodfri kost får struma, då kan man rekommendera jod till de med struma. Eller där populationer får rakitis genom att aldrig få tillräckligt med solljus eller D-vitamin från kosten, då kan man dra slutsatsen att D-vitaminbrist ger osteopeni.

Abstract

BACKGROUND: Inconsistent findings from observational studies have prolonged the controversy over the effects of dietary glycemic index (GI) and glycemic load (GL) on the risk of certain chronic diseases.

OBJECTIVE: The objective was to evaluate the association between GI, GL, and chronic disease risk with the use of meta-analysis techniques.

DESIGN: A systematic review of published reports identified a total of 37 prospective cohort studies of GI and GL and chronic disease risk. Studies were stratified further according to the validity of the tools used to assess dietary intake. Rate ratios (RRs) were estimated in a Cox proportional hazards model and combined by using a random-effects model.

RESULTS: From 4 to 20 y of follow-up across studies, a total of 40 129 incident cases were identified. For the comparison between the highest and lowest quantiles of GI and GL, significant positive associations were found in fully adjusted models of validated studies for type 2 diabetes (GI RR = 1.40, 95% CI: 1.23, 1.59; GL RR = 1.27, 95% CI: 1.12, 1.45), coronary heart disease (GI RR = 1.25, 95% CI: 1.00, 1.56), gallbladder disease (GI RR = 1.26, 95% CI: 1.13, 1.40; GL RR = 1.41, 95% CI: 1.25, 1.60), breast cancer (GI RR = 1.08, 95% CI: 1.02, 1.16), and all diseases combined (GI RR = 1.14, 95% CI: 1.09, 1.19; GL RR = 1.09, 95% CI: 1.04, 1.15).

CONCLUSIONS: Low-GI and/or low-GL diets are independently associated with a reduced risk of certain chronic diseases. In diabetes and heart disease, the protection is comparable with that seen for whole grain and high fiber intakes. The findings support the hypothesis that higher postprandial glycemia is a universal mechanism for disease progression.

http://www.ajcn.org/content/87/3/627.long

Glycemic index, glycemic load, and chronic disease risk--a meta-analysis of observational studies. Am J Clin Nutr. 2008 Mar;87(3):627-37.

Eller sänker man sitt fettintag. Jag tror att det är mer av vilka preferenser man har i livet. Kommer man bara på en negativ kaloribalans så ökar insulinkänsligheten. Damen i exemplet var överviktig. Hon åt mindre och vann tillbaka sin insulinkänslighet.

Fast den negativa energibalansen är ju inte ensamt avgörande. Även vid identisk viktnedgång skiljer sig resultaten åt. Och jag tror säkert att mer balanserat blodsocker även ökar förutsättningen för att orka röra på sig när man börjar gå ner i vikt.

JacobHeitmann
2011-02-04, 21:17
Den här posten (http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=4844892&postcount=12)

Redan sågad här (http://rawfooddenmark.ning.com/forum/topics/dr-og-videnskabdks-usaglige). Notera igen, Studien är utförd enligt Erica Palmcrantz recept som är i grund och botten ren skräpmats raw food och inte relevant när det gäller hälsa.

Sverker
2011-02-05, 07:07
Helt OT !

Du måste kontrollera dina källor Jakob.
Raw Food-tilhængere får også masser af frugt og grønt, og de undgår at spise dårlige stoffer, som opstår, når man brænder sit kød på under opvarmning. Stofferne - som f.eks. akrylamid - er mistænkt for at give kræft.

Akrylamid bildas inte i kött. Det är i stärkelserika produkter som akrylamid finns:
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Kemiska-amnen/Akrylamid/

Det finns inget glykogen eller glukos i kött. Det förbrukas när köttet möras.
Stärkelse finns absolut inte i kött:D

JacobHeitmann
2011-02-05, 12:05
Helt OT !

Du måste kontrollera dina källor Jakob.
Raw Food-tilhængere får også masser af frugt og grønt, og de undgår at spise dårlige stoffer, som opstår, når man brænder sit kød på under opvarmning. Stofferne - som f.eks. akrylamid - er mistænkt for at give kræft.

Akrylamid bildas inte i kött. Det är i stärkelserika produkter som akrylamid finns:
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Kemiska-amnen/Akrylamid/

Det finns inget glykogen eller glukos i kött. Det förbrukas när köttet möras.
Stärkelse finns absolut inte i kött:D

Kontrollera mina källor? Det är ju amatörmässiga "forskare" som kommer med konstiga påståenden i studien, eller snarare reportern som skrev artikeln (http://www.videnskab.dk/composite-6145.htm?utm_source=nyhedsbrev&utm_medium=email&utm_campaign=dato-2-2) som sätter "upphettning av kött" och "akrylamid" i samma stycke.

Har jag missat något men är det inte Anders The Peak som ska kontrollera sina källor när han länkar till artikeln? :D

Sverker
2011-02-05, 14:22
"Med sådana vänner behöver du inga fiender" eller...:D

Jag trodde du propagerade för en kost baserad på råa grönsaker och frukt:confused:

JacobHeitmann
2011-02-05, 16:14
"Med sådana vänner behöver du inga fiender" eller...:D

Jag trodde du propagerade för en kost baserad på råa grönsaker och frukt:confused:

Jodå, det gör jag. Jag uppmanar/uppmuntrar att man ska öka med färska mogna frukter och späda bladgrönsaker i sin kost. Men inte en kost som baserar sitt energiintag på fett och har skräp i sin kost. Erica (http://www.borgen.dk/product.asp?product=3473)som skrev boken, som studien baserar sig på, representerar inte hälsa, bara inspiration till kostförändring, tyvärr åt det ohälsosamma hållet. *spy*

Sen får jag rätta mig, det var ericsvensson (http://www.kolozzeum.com/forum/member.php?u=32500)som länka.

Eddie Vedder
2011-02-05, 16:18
Jodå, det gör jag. Jag uppmanar/uppmuntrar att man ska öka med färska mogna frukter

I vilket land bor du under vinterhalvåret? Frukten och bären lyser med sin frånvaro i den svenska naturen för närvarande.

Silencer
2011-02-05, 16:23
Jag tror inte att Jacob äter som han lär. Om han gör det så kommer han bli allvarligt sjuk, men det är väl så det får bli då.

kettlebellGuden
2011-02-05, 17:02
Åh nej.. inte den här tråden igen. 80+ sidor coming up!

sandery3
2011-02-05, 22:46
ytterst tveksamt. Det vore isåfall två riktigt stora bananer för att hamna på ett tillräckligt stort underskott. Med två medelmåttliga bananers underskott/dag skulle det krävas ytterligare 170kcal underskott per dag för att gå ner 18kg på ett år.

Zaqwer
2011-02-05, 23:10
ytterst tveksamt. Det vore isåfall två riktigt stora bananer för att hamna på ett tillräckligt stort underskott. Med två medelmåttliga bananers underskott/dag skulle det krävas ytterligare 170kcal underskott per dag för att gå ner 18kg på ett år.

Ja men nu var det väl 12kg på ett år, det låter väl rimligt?

sandery3
2011-02-06, 16:32
Ja men nu var det väl 12kg på ett år, det låter väl rimligt?

Jag syftade på andra året då han gick ner 18 kg. 30kg på två år står det.

Zaqwer
2011-02-07, 13:03
Jag syftade på andra året då han gick ner 18 kg. 30kg på två år står det.

Jag tolkar det som 18kg från januari 2008 till våren 2009. Utan att veta bananstorleken och när på våren det var räknat fram till kan man så klart inte veta exakt men jag tycker ändå det låter rimligt.

Löpsko
2011-02-07, 13:17
Inte förvånad alls, sitter man still en hel dag och gör inte inte många knop och käkar 2 bananer så är de ju som att hälla på bensin på elden för att hålla energin uppe, när man i själva verket borde äta fett och protein som ger en bra och jämn energibalans.