handdator

Visa fullständig version : Hur kokar man ris?


Xtronal
2011-01-24, 22:08
Jag har alltid undrat hur man kokar ris..
Förstår inte om man ska lägga i riset i vattnet direkt eller vänta? salt eller inte? ...

Kan någon förklara detta för mig :D ?

benacii
2011-01-24, 22:11
Jag har alltid undrat hur man kokar ris..
Förstår inte om man ska lägga i riset i vattnet direkt eller vänta? salt eller inte? ...

Kan någon förklara detta för mig :D ?

har du inga föräldrar..?

det står på påsen hur du gör. men ha i 1dl ris sen 2dl vatten sen följ koktiden. salta/krydda om du vill. det är en smaksak.

Fru_Flisa
2011-01-24, 22:55
Lite buljong, olja eller smör i minskar risken att det bränns. En smaksak men jag tycker det blir godare då också.

beckman88
2011-01-25, 00:39
Bästa sättet så att det aldrig bränns:

Häll i ris i grytan
Häll upp vatten till ca 1 cm över riset
Koka upp med lock på
Rör om och stäng av plattan när det börjar koka (låt grytan stå kvar på plattan)
Låt det stå tills det blir klart.

kauf
2011-01-26, 06:17
Mkt enkelt:

1 dl ris
2 dl vatten (dvs alltid dubbelt så mkt vatten)

Koka upp vattnet
Häll i riset
Lägg på locket
Stäng av plattan
Vänta tills klart

Jag gör alltid enligt ovan och det innebär minimalt antal moment och blir alltid perfekt ris. Man behöver inte ens röra om skiten.

Troll
2011-01-26, 07:40
Stänga av plattan?
Då blir det ju aldrig färdigt!

Häll i ris samt den dubbla mängden vatten (salta om du vill) i en gryta och rör om.
Lägg på locket och koka upp, vrid sedan ner på värmen och lägg locket lite på sniskan så det kokar väldigt försiktigt resten av tiden.
Var sedan vaksam på när allt vatten kokat bort, (ca:20min) då är det klart.

Har aldrig lyckats med att bränna ris.. .

Tacos
2011-01-26, 14:25
Hört att man kan ha i ett par droppar citron för att riset inte skall klibba.
Någon som har erfarenhet? Har inte hunnit testa själv.

Pansartax
2011-01-26, 15:46
Tror alla gör olika men jag gör enligt följande;

Lägger riset i vattenbad i ca 45-60 minuter.
Kokar upp vatten, spolar av riset samtidigt i sil.
Häller ner riset i det kokande vattnet och vrider ner plattan till hälften
Ställer av kastrullen så plattan får svalna lite (Ställer man tillbaka direkt på med lock brukar det koka över)
Väntar några minuter (ca 5) på att det ska svalna sen ställer jag bara på kastrullen igen och sedan är det bara till att vänta, oftast 10 minuter men brukar inte gå efter klocka utan hur det ser ut.

Får alltid bra resultat.

Skolkat hemkunskapen eller?