handdator

Visa fullständig version : Jämförbar data föreslår att människans näringsbehov är liknande frugivorkost


JacobHeitmann
2011-01-24, 01:48
“Anthropoids, including all great apes, take most of their diet from plants, and there is general consensus that humans come from a strongly herbivorous ancestry” [7]. Bonobos, “humans’ closest relatives in the animal kingdom” [10], “eat mainly ripe fruit, supplemented with herbaceous terrestrial plants” [11]. “Humans and apes are remarkably similar biologically. In the wild, apes and monkeys consume diets composed largely of plant foods, primarily the fruits and leaves of tropical forest trees and vines. Considerable evidence indicates that the ancestral line giving rise to humans (Homo spp.) was likewise strongly herbivorous (plant-eating)” [6]. In fact, “Humans are ancestrally derived from frugivorous primates” [3]. “Study of the diet of frugivorous human ancestors is accordingly of relevance to understanding the nutritional requirements of modern humans” [8]. A frugivorous dietary heritage of humans is frequently posited [1][2][3][4]. The molar morphology of the earliest hominins implies “a fairly frugivorous diet” [5]. “Comparative data suggests that human nutrient requirements and most features of human digestive morphology and physiology are conservative in nature and probably were little affected by the hunter-gatherer phase of human existence” [6]. “We were not biologically selected by the evolution process to eat the way we do today” [9]. “The widespread prevalence of diet-related health problems, particularly in highly industrialized nations, suggests that many humans are not eating in a manner compatible with their biology.” Consumption of “more fresh fruits and vegetables in greater variety” is recommended [7].

[1] “Fruits, fingers, and fermentation: The sensory cues available to foraging primates”, Dominy NJ, Integrative and Comparative Biol, 44 (4): 295-303, 2004.
[2] “Ferment in the family tree: Does a frugivorous dietary heritage influence contemporary patterns of human ethanol use?”, Milton K, Integrative and Comparative Biol, 44 (4): 304-314, 2004.
[3] “Ethanol, fruit ripening, and the historical origins of human alcoholism in primate frugivory”, Dadley R, Integrative and Comparative Biol, 44 (4): 315-323, 2004.
[4] “Evolutionary origins of human alcoholism in primate frugivory”, Dadley R, Q Rev Biol, 75(1):3-15, 2000.
[5] “Origin of Human Bipedalism: The Knuckle-Walking Hypothesis Revisited”, Richmond BG, Begun DR, Strait DS; Yearbook of Physical Anthropology, 44:70-105, 2001.
[6] “Back to basics: why foods of wild primates have relevance for modern human health”, Milton K, Nutrition, 16(7):480-483, 2000.
[7] “Nutritional characteristics of wild primate foods: do the diets of our closest living relatives have lessons for us?”, Milton K, Nutrition, 15(6):488-498, 1999.
[8] “The Comparative Biology of Ethanol Consumption: An Introduction to the Symposium”, Dudley R, Dickinson M, Integrative and Comparative Biology, 44(4):267-268, 2004.
[9] “Similarities of prostate and breast cancer: Evolution, diet, and estrogens”, Coffey DS, Urology, 57(4 Suppl 1):31-8, 2001.
[10] “Divergence of T2R chemosensory receptor families in humans, bonobos, and chimpanzees”, Parry CM, Erkner A, le Coutre J, Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 101 (41): 14830-14834 OCT 12 2004.
[11] “The social behavior of chimpanzees and bonobos - empirical evidence and shifting assumptions”, Stanford CB, Current Anthropology, 39 (4): 399-420 AUG-OCT 1998.

anton2000
2011-01-24, 02:11
http://officeforward.com/main/wp-content/uploads/2009/09/Cool-Story-Bro.jpg

Edit, är för trött för att läsa inlägget men läste rubriken iaf :)

Klein
2011-01-24, 06:15
Det förekommer förvisso en hel del variation inom den mänskliga arten men den mänskliga emaljen är generellt väldigt illa lämpad att hantera frukt. Den fräts helt enkelt upp av för mycket fruktätande. Att människan sedan blir betydligt äldre än övriga primater någonsin har blivit i fångenskap / tamt tillstånd har antagligen att göra med den högre kvalitén på den mänskliga kosten (större andel animalier) och den genetiska anpassningen till densamma.

Mänskliga fruktarianer får minskad libido och försämrat immunförsvar väldigt snabbt och efter några år förtvinar musklerna, skelettet går i princip sönder, tänderna faller ur munnen medan hår, hy och naglar berättar en sorglig historia. Veganer tenderar också att drabbas av liknande problem med tiden. Och det är alltså vuxna människor vi talar om här. Inte barn som är betydligt mer känsliga mot undernäring.

z_bumbi
2011-01-24, 07:16
Vad är källan?

jikajd
2011-01-24, 07:49
Vad är källan?

Tog mig friheten och googlade upp den:

http://www.30bananasaday.com/forum/topics/our-frugivorous-origin?

Pepz
2011-01-24, 11:47
Jakob

Vad säger du om att människans matsmältningssystem är bättre på att ta upp protein från animalier jämfört med vegetabilier. detta om något borde ju påvisa vad vi är gjorde för att äta

och att mycket grönsaker innehåller antinutrienter som hämmar upptaget av viktiga mineraler osv..

JacobHeitmann
2011-01-24, 17:06
Det förekommer förvisso en hel del variation inom den mänskliga arten men den mänskliga emaljen är generellt väldigt illa lämpad att hantera frukt. Den fräts helt enkelt upp av för mycket fruktätande. Att människan sedan blir betydligt äldre än övriga primater någonsin har blivit i fångenskap / tamt tillstånd har antagligen att göra med den högre kvalitén på den mänskliga kosten (större andel animalier) och den genetiska anpassningen till densamma.

Mänskliga fruktarianer får minskad libido och försämrat immunförsvar väldigt snabbt och efter några år förtvinar musklerna, skelettet går i princip sönder, tänderna faller ur munnen medan hår, hy och naglar berättar en sorglig historia. Veganer tenderar också att drabbas av liknande problem med tiden. Och det är alltså vuxna människor vi talar om här. Inte barn som är betydligt mer känsliga mot undernäring.

Att man får korroderade effekter av frukt är pga syran från omogna frukter, även då en del från omogna citrus som är en av de större bovarna. Men den största boven är ändå en kost som innehåller alldels för lite mineraler och kalorier. Tandhygien är viktigt, men det beror absolut inte på mogna färska frukter.

Frukterianer och frugivorer är två olika saker.

JacobHeitmann
2011-01-24, 17:10
Jakob

Vad säger du om att människans matsmältningssystem är bättre på att ta upp protein från animalier jämfört med vegetabilier. detta om något borde ju påvisa vad vi är gjorde för att äta

och att mycket grönsaker innehåller antinutrienter som hämmar upptaget av viktiga mineraler osv..

Animalierna måste vara upphettade för att tas upp till en ~90% upptag från det råa tillståndet då det blir bara en ~50%. Det har inget med att det är kött.

Vi äter inga vegetabilier som är svåra att bryta ner. Späda bladgrönsaker och mogna färska frukter är det mest lättsmälta som finns då de har majoriteten av aminosyror, fettsyror och sockret fria i moget tillstånd.

Jag är faktiskt inte insatt i om det finns några antinutrienter som har påvisad negativ effekt från färska mogna frukter och späda bladgrönsaker.

Pepz
2011-01-24, 17:22
Animalierna måste vara upphettade för att tas upp till en ~90% upptag från det råa tillståndet då det blir bara en ~50%. Det har inget med att det är kött.

det där gäller väl främst ägg och exempelvis bindvävsrikt kött. Oxfilé torde tas upp väldigt väl även rått... likaså inälvsmat torde ha ett väldigt högt upptag även rått, exempelvis lever


Vi äter inga vegetabilier som är svåra att bryta ner. Späda bladgrönsaker och mogna färska frukter är det mest lättsmälta som finns då de har majoriteten av aminosyror, fettsyror och sockret fria i moget tillstånd.


Aha ni är så selektiva....


Jag är faktiskt inte insatt i om det finns några antinutrienter som har påvisad negativ effekt från färska mogna frukter och späda bladgrönsaker.

nej det är väl främst från grövre grönsaker men de har ni ju selekterat bort för att människan inte är gjord för att äta broccoli?

Sverker
2011-01-24, 18:20
Jag är faktiskt inte insatt i om det finns några antinutrienter som har påvisad negativ effekt från färska mogna frukter och späda bladgrönsaker.

Frukt är muta för att vi ska sprida växten till nya marker. Skulle växten förgifta sin sammarbetspartner skulle den skjuta sig själv i roten. Alltså har frukt en angenäm smak, energi och är absolut inte giftigt.

Vad jag vet så äter gorillor och orangutanger blad och jäser cellulosan till energi, precis som kossorna. Det är därför aporna har enoma magar. Vi saknar de tarmbakteriena och kan alltså bara utnyttja en lite del av energiinnehållet i bladen.

Eddie Vedder
2011-01-24, 18:21
Påverkan på etanolförbränning, apors sociala liv, apors matvanor med mera. Toppkällor! :D

Om det är något som VERKLIGEN övertygar en om att någon pratar strunt så är det när just den personen ytterligare förtydligar hur extremt ovetenskapligt det är genom sina egna källor. Bristerna i "stödet" för en tes är ibland så bedrövliga att motbevis inte ens behövs, "vem behöver fiender med såna vänner" typ. ;)

dupper
2011-01-24, 18:25
“We were not biologically selected by the evolution process to eat the way we do today”



i giggled

JacobHeitmann
2011-01-24, 19:25
Frukt är muta för att vi ska sprida växten till nya marker. Skulle växten förgifta sin sammarbetspartner skulle den skjuta sig själv i roten. Alltså har frukt en angenäm smak, energi och är absolut inte giftigt.

Vad jag vet så äter gorillor och orangutanger blad och jäser cellulosan till energi, precis som kossorna. Det är därför aporna har enoma magar. Vi saknar de tarmbakteriena och kan alltså bara utnyttja en lite del av energiinnehållet i bladen.

Det är därför vi 811or får 95% av vår energi från frukt. Bladen äter vi mest för att kompensera det lägra mineralinnehållet från frukt.

JacobHeitmann
2011-01-24, 19:36
nej det är väl främst från grövre grönsaker men de har ni ju selekterat bort för att människan inte är gjord för att äta broccoli?

Hela Brassica familjen är väldigt svårsmält.

http://www.youtube.com/watch?v=zuhWjVb8Lqo

Hi Ladies and Guys, most people, most vegetarian, most vegans, and even most raw vegans don't realize that out digestive system is very different from Herbivores digestive system. Cows, Horses, sheep etc. that have a digestive system designed to digest grasses / green leafy plants. They have the digestive power the enzymes needed to brake down the high cellulose content greens. Our closest cousins to humans are all frugivores and they do eat greens don't get me wrong but they choose the more tender greens to eat that will not give them indigestion. Our closest cousin the Bonobo is known to be so picky that they consume the tender tips of greens that are the youngest, and easiest to digest, and more appealing. Look if you don't believe me than chew up a head of lettuce or eat a couple pounds of tomatoes and you will she how the chunks of tomato skin that you swallow will come out of you in the same size and the same for lettuce. Seeds that are not chewed will pass through undigested. Try it, look at it and you will see. Our digestive system is predominantly geared / designed to digest, absorb, and eliminate the flesh of fruits. So I am trying to say that not all greens are going to serve us well if we want great nutrition and excellent digestion.
Besides be honest what greens are appealing to you to eat AS IS?, and which ones are not and you have to blend them, juice them, play around with them? Which ones can you eat a full head of happily and which not. Your psychology is going to guide you to eating the right stuff by making the healthier greens more appealing than the indigestible ones. Also guys / ladies please please listen to you body to the cells in your mouth that are telling you that some greens are bitter, spicy, hot, burning, sour as these are non appealing sensations and your body is begging you to listen and not consume these. Plants protect themselves with toxic substances so that they are not eaten. Seeds are protected to some degree also. Some more than others. If you can't eat a large bowl of some particular greens because it is NOT appealing than think twice before hiding it diluting it into your meals, as health is not build this way. Keep it reasonable guys, I am aware that all greens have some protection in them, so don't give me any of that Spinach is toxic mumbo jumbo, just eat it when it is young and has less..

stevebc
2011-01-24, 19:46
Varför ens använda stenåldersargumentet när ni erkänner att ni ändå måste ta B12-tillskott? Jag förstår inte det.

Pepz
2011-01-24, 19:47
dina källor är ju oklanderliga....................

JacobHeitmann
2011-01-24, 20:11
Varför ens använda stenåldersargumentet när ni erkänner att ni ändå måste ta B12-tillskott? Jag förstår inte det.

Det har jag personligen aldrig gjort. B12 skall tas om man utsätter sig för en miljö som orsakar b12-brist och att det uppstår tecken på b12 i blodprov.

JacobHeitmann
2011-01-24, 20:16
OFFTOPIC!
http://www.youtube.com/watch?v=iUvjXQHt6QQ&feature=fvw

Pintan
2011-01-24, 20:19
OFFTOPIC!
http://www.youtube.com/watch?v=iUvjXQHt6QQ&feature=fvw

Fast han käkade ju bönor och nötter oxå, vilket borde göra en ganska stor skillnad från att bara äta frukt.

JacobHeitmann
2011-01-24, 20:22
offtopic!
http://www.youtube.com/watch?v=iuvjxqht6qq&feature=fvw

offtopic offtopic offtopic!

WHITEFOLKS
2011-01-24, 21:16
OFFTOPIC!
http://www.youtube.com/watch?v=iUvjXQHt6QQ&feature=fvw

"He also takes testosterone regularly under a doctor's supervision, as do many men and women. "It keeps my fat level down, it keeps my energy up, my libido up," he said."

http://articles.latimes.com/2007/sep/04/local/me-morris4/2

Klein
2011-01-25, 02:48
Det har jag personligen aldrig gjort. B12 skall tas om man utsätter sig för en miljö som orsakar b12-brist och att det uppstår tecken på b12 i blodprov.

För att slippa vitaminbrist på sikt så måste du äta din egen avföring såsom de flesta herbivorer. Smaklig måltid.

Kalven
2011-01-25, 11:21
Tycker stenåldersargument är rätt lustiga överhuvudtaget :) i ett jägare-samlar-samhälle som dom levde i under stenåldern åt man hyfsat mycke kött vågar jag påstå? Det gör iaf dagens jägare-samlarfolk. Tror inte man brydde sig så mycket om vad man åt på den tiden, rötter eller älglever, allt åkte ner :P

Jagax
2011-01-25, 12:23
Dåliga argument att försöka framställa att fruktdieten skulle vara något människan är byggd för när du tar huvuddelen av ditt kaloriintag från framhybridiserat godis. Dagens bananer är ju verkligen inte något som någon apa evolutionsmässigt är uppbyggd för att äta då det är ett väldigt nytt påfund.
Sedan att "människoapor" är växtätare så är ju det en sanning med modifikation då t.ex. schimpanser när tillfälle bjuds äter både kött infångat genom jakt och insekter som tex myror/termiter.
Att huvudparten kommer från vegetarisk kost kan ju ha att göra med att deras levnadsområden erbjuder detta. Apor som lever i andra miljöer ändrar också sin diet. En del apor fiskar, samlar krabbor, musslor osv.

mikaelj
2011-01-25, 14:26
Hela Brassica familjen är väldigt svårsmält.

http://www.youtube.com/watch?v=zuhWjVb8Lqo

Om du ska vara sån kan jag kontra med tabellen på http://www.second-opinions.co.uk/carn_herb_comparison4.html

(dessutom med referenser istället för en text med "nedbromsande cellulosa", vad det nu är.)

filmjölk
2011-01-25, 14:46
Bonobon, lol. ta en närmare släkting till Homo Sapiens...homo neanderthalensis. De åt kött och vegetabilier ungefär 6månader om året, resten av året enbart kött. Bonobon, gorillan och dagens andra människoapor är rätt långt från homo sapiens. Varenda en av våra förfäder är mer lik oss än dom, från australopithecus africanus till homo erectus, homo ergaster, homo habilis, homo neanderthalensis, cro-magnon. Vad åt dom? Vegetabiler och asätare i de tidigare stadierna för 1.5-3 milj. år sedan till aktiva jägare allt efter det. mmmmmhh kött.

Näringsbehov är relativt, men människor som rör på sig behöver mer än 10% av sitt näringsbehov i form av protein.

jag rekommenderar Jacob Heitman en saftig biff på 150g lammfärs och 150g nötfärs, fylld med fetaost omlindad av bacon.

blanda lammfärsen och nötfärsen med en ägggula, lite ströbröd, svartpeppar, salt och någon grillkryddemix. Baka till en stor rund boll, gör en grop i bollen, fyll med 30g Fetaost. täck igen hålet och platta ut biffen till en massiv hamburgare c:a 4cm tjock och stek den i stekpanna med smör tills den fått en fin stekyta.

Linda rå bacon runt din biff, lägg den i en ugnsform, in med hela spektaklet i ugnen på 150 grader i en halvtimme eller tills den är genomstekt. Avnjut med ett stort lass keso och drick 3%:ig mjölk till.