handdator

Visa fullständig version : Nybörjare


Deva
2011-01-11, 20:36
Är nybörjare och ska börja med starting strength eller strong lift 5x5 programmet. Dessa program ska ju köras med lösa vikter. Finns det några liknande maskiner man kan köra dessa i början tills man har byggt upp lite styrka? Ska träna ensam så jag har ingen som kan hjälpa mig med en lös skivstång om det skulle bli för tungt.

*flex*

Knaz
2011-01-11, 20:38
Kör i maskiner och träna upp lite grundstyrka innan du börjar på nått av dom programmen istället.

ddewe
2011-01-11, 21:34
Eller så tränar du upp grundstyrkan med fria vikter

quisten
2011-01-11, 22:05
Det smart att köra med fria vikter med låg vikt för att bana in rörelserna och slipa på tekniken, det blir enklare att öka vikter om du har en stabil grund i varje övning!

svennebanan86
2011-01-12, 05:16
Det smart att köra med fria vikter med låg vikt för att bana in rörelserna och slipa på tekniken, det blir enklare att öka vikter om du har en stabil grund i varje övning!

Håller med helt och hållet. Kör själv tungt i både böj och bänk utan passning och man lär sig rätt bra var gränsen går. Detta på betydligt tyngre vikter än man använder som nybörjare.

Sedan så e det väll så att om det tar stopp med perfekt teknik så kan man i t.ex. bänken ta ner stången, vila en sek och lyfta på häcken så kommer ju mycket tyngre vikter upp. I nödfall alltså. I böj kan man släppa stången bakåt. Prova gärna det med lätt vikt någon gång först så du vet hur man gör.

Syftet med programmet är knappast att du ska träna till fail varje gång
så det bör inte vara några större problem.

Träning i maskiner kommer dessutom inte göra så mycket för dina resultat i ss-programmet.

Pjotor
2011-01-12, 09:04
quisten har helt rätt. Börja med låga vikter och var noggrann med tekniken. Se för sjutton till att komma ner tillräckligt långt i böjen.

Rippetoes metod för att hitta utgångsvikten är att göra 5 reps på en vikt och öka stegvis med 5 kilo i taget. När stången rör sig tydligt långsammare så är det den vikten som är startvikten. Gör två 5-repsset till under passet och öka med 5 kg (knäböj och marklyft) eller 2,5 kg (alla andra övningar) till nästa pass.