handdator

Visa fullständig version : Stel bröstrygg - kiropraktor, naprapat eller massör?


Calamity
2011-01-10, 20:20
Har haft problem med stel bröstrygg ett tag viket leder till att jag får ont i ryggen ganska ofta. Har försökt träna bort det själv men det har inte hjälpt speciellt mycket.

Jag börjar tro att jag behöver hjälp med att luckra upp min stela ryggrad och undrar vem som skulle vara lämpligast att vända sig till? En kiropraktor, naprapat eller massör?

ChrisDEFC
2011-01-10, 20:25
Kiropraktor är ju specialist på ryggen så jag tycker att du ska börja där, men jag tror inte att det skadar att även ta en rejäl helkroppsmassage (ryggproblemen kan ju sitta längre ner som baksida lår, rumpa och göra att ryggen får kompensera för en obalans, så va det nämligen för mig).

amazonas
2011-01-10, 20:37
säker på att det är bröstryggen?
jag har en låsning i bröstryggen och knutar vid skulderbladen,och mina symtom är ont vid skulderbladen,ont när jag andas och tungt att andas.

jag gick iaf till en naprapat förra veckan,jag trode jag skulle avlida under behandlingen,gjorde nå fruktansvärt ont när han jobbade med knutarna.

men han gjorde ett bra jobb,för nu har jag mkt mindre ont,och jag kan andas nästan helt normalt,ska dit på torsdag igen.

machine gun
2011-01-10, 20:46
Naprapater arbetar ju med både massage, mobilisering, manipulation och rehabträning, så en bra naprapat kan nog vara ett tips. En grym sjukgymnast med vidareutbildning inom OMT är säkert inte heller fel. Dock finns det ju stor variation mellan olika utövare inom samma yrkeskår, så lyssna runt efter omdömen innan du bokar tid hos nån.

Insulinus
2011-01-10, 21:26
Yrkesfolk i all ära men du kan ju börja med stretching utav bröstryggen (förutsatt att du vet att det är den som är stel)

Tomas W
2011-01-10, 23:05
Yrkesfolk i all ära men du kan ju börja med stretching utav bröstryggen (förutsatt att du vet att det är den som är stel)

Är väll bättre att kolla upp det hos yrkesfolk innan man ger sig in på vägen att stretching löser alla problem?

Lovisa
2011-01-11, 08:15
Jag går själv hos kiropraktor och på massage för mina ryggbesvär. Men jag har en dokumenterad skada som ger låsningar i nacke och bröstrygg med jämna mellanrum. Har testat naprapat, som jobbar både med "hårdvaran" och mjukdelarna. Precis som amazonas skrev, så var det grymt smärtsamt men effektivt. Dock föredrar jag kombinationen kiropraktor vid behov (kanske en gång per månad i snitt) och massage (varje vecka).

Sjukrymnast har jag testat men det fungerade inte för mig. Men det beror väl på vem man träffar och vad just den personen jobbar bäst med och är intresserad av.

Prova även träning som är anpassad för att stärka upp ryggen. Leta rätt på en PT som är utbildad inom rehab eller idrottsskador, till exempel.

Obs, detta är bara råd utifrån min egen erfarenhet. Du skall givetvis först kolla upp vad du har för problem i detalj, t ex om du har någon skada, förslitning, om det är spänningssmärtor eller liknande.

ceejay
2011-01-11, 12:02
Ryckböjar är väldigt bra för smidigheten, men kolla upp om det är något speciellt först.