handdator

Visa fullständig version : Effekten av måltider rika på MUFA el SFA på insulinfrisättning


King Grub
2011-01-06, 09:22
Background: The nature of dietary fats and fasting concentrations of triglycerides affects postprandial hypertriglyceridemia and glucose homeostasis.

Objectives: The objectives were to examine the effects of meals enriched in monounsaturated fatty acids (MUFAs) or saturated fatty acids (SFAs) on postprandial lipid, glucose, and insulin concentrations and to examine the extent of β cell function and insulin sensitivity in subjects with high fasting triglyceride concentrations.

Design: Fourteen men with fasting hypertriglyceridemia and normal glucose tolerance were given meals (≈10 kcal/kg body wt) containing MUFAs, SFAs, or no fat. Blood samples were collected at baseline and hourly over 8 h for analysis.

Results: The high-fat meals significantly increased postprandial concentrations of triglycerides, nonesterified fatty acids, and insulin and postprandial indexes of β cell function. However, postprandial indexes of insulin sensitivity decreased significantly. These effects were significantly attenuated with MUFAs relative to SFAs.

Conclusions: MUFAs postprandially buffered β cell hyperactivity and insulin intolerance relative to SFAs in subjects with high fasting triglyceride concentrations. These data suggest that, in contrast with SFAs, MUFA-based strategies may provide cardiovascular benefits to persons at risk by limiting lipid and insulin excursions and may contribute to optimal glycemic control after meal challenges.

Effects of meals rich in either monounsaturated or saturated fat on lipid concentrations and on insulin secretion and action in subjects with high fasting triglyceride concentrations. Am J Clin Nutr Jan 5 2011

http://www.ajcn.org/content/early/2011/01/05/ajcn.110.003251.full.pdf+html

Insulinus
2011-01-06, 12:14
Intressant! :thumbup:

Även om mina β-celler är ur funktion med tillhörande brist på Insulin och Amylas så ska jag försöka mig på lite empiriska experiment framöver.

Erkserks
2011-01-06, 16:38
Intressant! :thumbup:

Även om mina β-celler är ur funktion med tillhörande brist på Insulin och Amylas så ska jag försöka mig på lite empiriska experiment framöver.

Du menar väl ändå att du inte har några β-celler. Aldrig hört talas om β-celler som inte skulle fungera. Kanske finns någon ovanlig sjukdom jag inte hört talas om. Annars brukar det ju vara Diabetes typ I eller typ II, varvid den första så är det inte funktionen av β-cellerna utan istället att de har dukat under p.g.a. immunförsvaret.

salmiak
2011-01-08, 01:26
Du menar väl ändå att du inte har några β-celler. Aldrig hört talas om β-celler som inte skulle fungera. Kanske finns någon ovanlig sjukdom jag inte hört talas om. Annars brukar det ju vara Diabetes typ I eller typ II, varvid den första så är det inte funktionen av β-cellerna utan istället att de har dukat under p.g.a. immunförsvaret.

De finns, men de är ovanliga. Normalt är diabetes väldigt multifaktoriell, men det finns typer med punktmutationer i receptorer o signalvägar.

Ot: Trevligt att man börjar hitta sätt att få bukt med resistens-eländet

Insulinus
2011-01-08, 10:59
Du menar väl ändå att du inte har några β-celler.

Givetvis! :thumbup:

Även om de avtar gradvis kan jag med en över 20år gammal diagnos säga med ganska stor säkerhet att samtliga β-celler är borta!

hejhopp79
2011-01-08, 12:29
Intressant studie!

Sverker
2011-01-09, 18:57
Vi ser inte vilket fett deltagarna fick. Det omättade fettet är säkert olivolja eller ren oljesyra, triolioin.

Jag misstänker att det är större skillnad på det mättade fettet. Är det palmolja med palmitinsyra eller härdad olja med sterinsyra eller t o m kokosfett med kortare fettsyror ???

Eddie Vedder
2011-01-09, 18:59
Vi ser inte vilket fett deltagarna fick. Det omättade fettet är säkert olivolja eller ren oljesyra, triolioin.

Jag misstänker att det är större skillnad på det mättade fettet. Är det palmolja med palmitinsyra eller härdad olja med sterinsyra eller t o m kokosfett med kortare fettsyror ???

Här har du kosten :)

The test meals were given in random order with an interval of
’1 wk between meals. The meals consisted of a portion of plain
pasta (30 g/m2 body surface area), one slice of brown bread, one
skim yogurt, and either olive oil or butter (50 g/m2 body surface
area). The average total energy provided by the high-fat meals
was ’800 kcal (’10 kcal/kg), with a macronutrient profile of
72% fat, 22% carbohydrate, and 6% protein (8). The fatty acid
composition was 14.9% SFAs, 81.0% MUFAs, and 4.1% polyunsaturated
fatty acids (PUFAs) for the meals enriched with
olive oil and 65.3% SFAs, 31.3% MUFAs, and 3.4% PUFAs for
the meals enriched with butter (7). The subjects also consumed
a test meal containing the same foods, but no fat, as a control
meal.

malfunction
2011-01-09, 22:01
Eddie, redovisas kontrollmåltidens påverkan av biomarkörerna i fullängdaren?

RandomC
2011-01-09, 22:24
Det gör dom.