handdator

Visa fullständig version : Operera bort halsmandlarna som "gammal gubbe"? :)


fabiansthlm
2011-01-04, 11:10
Ska ta bort mina kroniskt svullna halsmandlar efter x antal halsflussar och skit.
Är lite nervös inför ingreppet och är beredd på smärta från helvetet!


Men exakt HUR jädra ont gör det efteråt?

Vilka smärtstillande fungerade för er? Hört att man blir megaförstoppad av Citodon(kodein).

Var det värt det nu i efterhand?

Andra tips på hur man klarar sig igenom efteråt, närmaste dagarna tas tacksamt emot.

Sen undrar jag varför det sägs att ju äldre man är desto ondare gör det. Längre läkeprocess pga ålder kanske?

Någon som jag som var över 35 när ni tog bort halsmandlarna?

xodd
2011-01-04, 12:26
När det gäller hur ont det gör har jag inte en aning då jag inte gjort det själv.

Förstoppad blir man av så gott som alla morfinpreparat, men om du har en väl fungerande mage sedan tidigare, kommer det med stor sannolikhet att funka med lite receptfri laxantia som Laxoberal, Movicol eller Laktulos. Tvivlar dock på att du kommer behöva någon över huvud taget.

Prisman
2011-01-04, 12:32
Det gör ont men det går över efter nån vecka :P Bara att härda ut.

Tog inga tabletter mot smärtlindring efter op.

Jag antar det. Hade inget val, läkarna beslutade att jag skulle göra det. Jag hade svårt att andas när jag sov tydligen.

Ät kall, flytande föda. Jag hade svårt att äta i flera dagar efteråt. Spydde mest blod.

zeusden1
2011-01-04, 13:15
Det tog två veckor för mig innan smärtan avtagit för mig. Jag åt endast alvedon och voltaren (var på klockan hela tiden och tog så fort jag fick, ibland tidigare för smärtan var olidlig om man glömde). Ett tips är att ställa klockan mitt i natten då du ska ta tabletterna, så slipper du vakna och i princip gråta av smärta. Gör du det slipper du trycka ett piller i anus varje morgon.
Må väl, du kommer inte ånga dig!

capture
2011-01-04, 13:21
Intressant att det verkar som det skiljer sig så mycket mellan vuxen och barn. Jag kommer inte ihåg någon smärta när jag tog bort mina vid 6 års ålder men iofs så kanske jag har förträngt det :P

Kryss
2011-01-04, 13:23
Jag gjorde operationen för 5veckor sen, dock är jag endast 26 år.

För mig så var den första veckan totalt vidrig och jag levde på blåbär/nyponsoppa och glass, bara de sakerna gjorde ont nog att svälja trots all smärtstillande. Tog 2v för mig att käka en ordentlig måltid, dagarna innan det åt jag överkokta makaroner med smält ost+lite ketchup - vidrigt som tusan men lättätet. Ett stort problem för mig var att det gjorde så ont att prata att jag första veckan bara kunde mumla ut enstaka ord, och att gomspenen var så svullen att den bokstavligen la sig på tungan (detta var nog det värsta).

Jag åt diklofenak och alvedon tre gånger om dagen, när jag hade som ondast fick jag se till att äta under rätt tid i cykeln av smärtstillande (3ggr om dan= var 8e timme) då den smärtstillande effekten klingande av rejält 2-3h innan jag skulle ta nästa. Har för mig att jag åt smärtstillande i 13dagar och efter 3v var alla känningar från operationen puts väck, i dagsläget märker jag inget förutom att det är mycket mer utrymme i halsen. Gomspenen dinglar lite friare ;)

Hade aldrig något problem med förstoppning, jag fick morfin endast en gång när jag låg på uppvaket. Ej heller spydde jag blod vilket jag sett att väldigt många skriver om, spottade lite blod första natten (låg inne en natt på sjukhuset) men inget mer än det. Jag ska ha blött under operationen och jag fick några stygn, antar att de som lyckas svälja mycket blod är de som spyr upp mest också...

Pdaddy
2011-01-04, 13:50
Jag gjorde det som 25 åring, de va faan ingen höjdare !!!
ungifär 2 veckor för mig också, va helt fucked upp i halsen, ont som faan å helt snurrig av all smärtstillande man proppa i sig :D..
Men helt klart värt det...

Pd

panzerpig
2011-01-04, 14:41
diklofenak och alvedon fick jag ocksp. dom ska tas tillsammans, vilket jag missade :)
Jag säger som jag fick förklarat innan: det gör ont att ta bort halsmandlarna men har du haft rejäla halsfluss så är det ingen fara, känns ungefär likadant.
Jag har flera gånger innan haft halsfluss som varit så jävliga att jag inte kunde svälja alls, fick sitta och spotta i en kopp (sexigt). Värre än så var operationen inte :)

Mantus
2011-01-04, 14:51
Klart som fan det gör ont när man är barn, det är väl bara det att barn tenderar att skrika för minsta lilla så vuxna märker ingen skillnad på barns skrik för lite och mycket smärta. Jag tog bort mina halsmandlar när jag var fem år och mer traumatisk upplevelse får man leta efter. Inte nog med att det krävdes fyra sköterskor för att få på mig den djävla äckelsövningsmasken (jag hade opererat in rör i öronen och bort polyper tidigare och tänkte inte ge mig utan strid) sedan gjorde det riktigt, riktigt ont efteråt och man tvingades vara på sjukhus ett tag. Jag tror de flesta som opererat bort halsmandlar förtränger det som vuxna även om det nog kan vara så att man har bättre läkekött som ung och kanske inte lider lika mycket.
Sedan tror jag också många vuxna är riktigt mesiga av sig och tror att det absolut måste göra mer ont på dem än på barn av någon anledning. :Virro Antagligen som ett försvar över att barnet i sängen intill tacklar smärtan bättre än vad han själv gör.

fabiansthlm
2011-01-04, 18:14
Bara att förbereda sig mentalt på smärtan antar jag.

Men som sagt jag ser bara vinster med operationen(ja om jag nu inte kolar), är eller blir hela tiden sjuk vid minsta träning och har kroniskt svullna halsmandlar.

Hoppas kirurgen vet vad h*n gör bara. =)

limenka
2011-01-04, 18:31
Gjorde sjukt ont när jag tog bort mina som liten Limenka. Värsta var att jag inte fick någon glass efter ingreppet som de lova och inte heller några smärtstillande hemma. Hur som helst så tog det nog närmare två veckor innan smärtan gick över helt.

Angel
2011-01-04, 18:34
jag tål inte kodein, spydde i 2dagar.

Mantus
2011-01-04, 22:14
Gjorde sjukt ont när jag tog bort mina som liten Limenka. Värsta var att jag inte fick någon glass efter ingreppet som de lova och inte heller några smärtstillande hemma. Hur som helst så tog det nog närmare två veckor innan smärtan gick över helt.

Ja, det är väl det värsta, att inte få glass menar jag. Vuxna kan gå runt och vara höga efter operation, det tillåts väl inte för barn antar jag? Så jag tror det gör ondare för barn.

Tolkia
2011-01-04, 23:19
Ja, det är väl det värsta, att inte få glass menar jag. Vuxna kan gå runt och vara höga efter operation, det tillåts väl inte för barn antar jag? Så jag tror det gör ondare för barn.
Alltså, nog finns det smärtlindring att ge barn. Däremot har man ju tidigare (det har svängt här, jag vet iofs inte hur det är med genomslaget) inte alla gånger brytt sig så mycket om barns smärta. Ganska länge var det t.ex. regel att ta blodprover på spädbarn i fötterna (det gör jävligt ont) för att man antog att de inte hade så utvecklat nervsystem att det spelade någon roll (det gör det, men det var väl svårt att skilja det ena spädisvrålet från det andra). Det gör man inte nu längre. Det finns förstås gränser för hur mycket man kan pumpa in, men det gör det ju för vuxna också.

Jag tror dock att många som gjort olika ingrepp som barn och inte minns att det gjort så ont helt enkelt glömt smärtan. Människan är rätt bra på det, i allmänhet (vilket väl är tur, annars hade inga barn fått några syskon, typ).

fabiansthlm
2011-01-06, 15:09
Nu karvar jag snart ut dessa själv! :(

Tung snöskottning förvisso men fasen vid minsta ansträngning svullnar mandlarna, tror jag har mer eller mindre kronsikt halsfluss eller infektion som bråkar.

Någon som vet hur ofta patienter blir nöjda med resultatet eller symtomfria efter ett sådant ingrepp?

LindaS
2011-01-06, 15:12
Du får leva på flytande föda i upp till en vecka. Glass lindrar skönt.
Efter halsingrepp brukar det vara skönt att värma öronen, så be någon ta med en riktigt skön och go mössa till uppvaket.

fabiansthlm
2011-02-12, 17:26
Ja nu har man lyckats tajma in en förkylning också, op på Tisdag. Orkar verkligen inte vänta på en ny operationstid och är relativt lite förkyld men misstänker att man inte blir opererad när man är förkyld?
Någon som tror sig ha en gissning om man ändå opererar lätt förkylda personer? Har ingen feber alls.

Mental
2011-02-12, 17:54
Gissa hur kul det är att hosta postop.

Kryss
2011-02-12, 18:10
Min uppfattning är att en lättare förkylning inte bryddes om, men fråga sjukhuset innan - vore dumt att dölja något sådant.

Men som Mental sa, att hosta postop är hemskt. Jag nös en del efter min operation och det gjorde så ont att jag blev rädd inför varje gång nysningen började komma.

fabiansthlm
2011-02-13, 19:15
Kloka ord, ja inte fasen vill jag ju riskera något men jag pallar inte vänta x antal månader till känner jag, men blir det ingen operation pga förkylning kanske jag inte behöver hamna "sist i kön" igen så att säga.

Får höra vad läkarna säger och bara tanken på att hosta eller nysa efteråt verkar sjukt obehagligt och plågsamt!

fabiansthlm
2011-03-14, 14:14
Snart dags med nytt försök, var för förkyld sist med lätt feber så det blev inställt.

Angående smärtstillande vid detta ingrepp, tackar man för vad man får eller har ni ngt tips som jag kanske kan be om att få som bevisligen fungerade bra för er?

Blir man snurrig av Citodon tex? Ogillar starkt känna mig groggy pga tabletter och glad om det kan undvikas.

Har inhandlats nyponsoppa, youghurt, glass,potatismos,krämer,soppor och gröt i stora lass.
De som inte ätit efteråt verkar vara de som mått sämst fast kanske gör så in i h-e ont att man inte ens kan öppna käften. :(

fabiansthlm
2011-03-18, 16:00
Ny opererad och ingen som helst smärta än men den lär ju komma.
(fick ju med mig morfintabletter så jag hoppas på god verkan)

Det som är jobbigast jus nu är att gomspenen nu är x antal ggr sin normala storlek.
Någon som vet hur lång tid det tar att få ned svullnaden?

Svårt att andas ut när jag ligger ned då gomspenen liksom täpper till och sen ligger den mot tungan på ett vidrigt sätt.

hejhopp79
2011-03-18, 16:03
Citadon är klockrent.

Det enda jag kände av dem var en fullständigt avslappnad känsla kombinerat med en mysig kittland känsla i magen. Stor missbrukspotential

Leon90
2011-03-18, 20:36
Hade också väldigt mycket problem med mandlarna, fick höra att läkaren aldrig sett något liknande innan. Hade halsfluss en gång i månaden kanske. Nu har jag inte haft problem övertaget. Även jag fick diklofenak och Alvedon 1g. Den första veckan var jävlig. Kunde knappt få ner milkshake. Men piggelin är ju en klassiker :) lycka till!

LinusM
2012-08-07, 16:50
Ska man fråga om citodon eller skriver dom bara ut det om de själva tycker att det behövs? Vanliga smärtstillande med paracetamol/diklofenaknatrium/ibuprofen hjälper inte alls för mig. Gick ner 10 kg och kunde inte prata när jag hade halsfluss och halsböld under 1-2 veckor, tog då bara vanliga receptfria smärtstillande.

Tolkia
2012-08-07, 19:19
Ska man fråga om citodon eller skriver dom bara ut det om de själva tycker att det behövs? Vanliga smärtstillande med paracetamol/diklofenaknatrium/ibuprofen hjälper inte alls för mig. Gick ner 10 kg och kunde inte prata när jag hade halsfluss och halsböld under 1-2 veckor, tog då bara vanliga receptfria smärtstillande.
Om du har erfarenhet av att receptfria smärtstillande i den dosering som anges inte räcker, så prata med den läkare som behandlar dig för vad det nu är du behandlas för den gång det blir aktuellt. Vilket preparat som är bäst beror lite på vad det är som gör ont och vem man är som har ont. Citodon är absolut inget magiskt preparat; alla metaboliserar t.ex. inte kodein så bra och får då väldigt liten effekt av Citodon. Opiater är inte det bästa valet mot all slags smärta. Osv.

LinusM
2012-09-18, 15:11
Om du har erfarenhet av att receptfria smärtstillande i den dosering som anges inte räcker, så prata med den läkare som behandlar dig för vad det nu är du behandlas för den gång det blir aktuellt. Vilket preparat som är bäst beror lite på vad det är som gör ont och vem man är som har ont. Citodon är absolut inget magiskt preparat; alla metaboliserar t.ex. inte kodein så bra och får då väldigt liten effekt av Citodon. Opiater är inte det bästa valet mot all slags smärta. Osv.
Fick enbart Voltaren 50mg trotts att jag sa att det knappt gjorde någon skillnad. Fick till och med ta Voltaren (dom var lite crazy och gav mig 2 tabletter, Voltaren T dessutom som har ett lager snabba kolhydrater utanpå för extra turbosnabb upptagning!!11) innan operationen, då man vanligtvis brukar få något lugnande.
När jag frågade varför jag inte fick citodon som man får på alla andra kliniker jag hört talas om sa hon att voltaren var bättre. Lustigt i och med att man använder morfin timmarna efter själva operationen kan jag tycka, bör ju vara bättre att köra in diklofenaknatrium i armen efter operationen isåfall.

Har dock kunnat äta fast föda sedan strax efter operationen och smärtan kan inte ens jämföras med den jag fick med halsböld och halsfluss. Lider med dem som faktiskt får svåra smärtor efter operationen på den här kliniken dock.

LinusM
2012-11-11, 00:12
Är det möjligt att läkarna missar att ta bort delar av halsmandlarna? Nu två månader efter får jag svaga smärtor i halsen på morgonen som påminner om den jag fick vid halsfluss. Ser inte helt rätt ut i halsen heller, tycker mig se små svullnader som inte var där innan.

krilleh
2012-11-11, 01:53
Under själva operationen får du nog morfin (de fick jag iaf). Så då känner du inget. Du kommer även va lite borta dagen efter.

Mig opererade dom när jag hade halsflussen, vilket nog är ganska ovanligt så vet inte om de gjorde mer ont för mig än andra.

Kommande 1-2 veckorna kommer du ha mycket ont i halsen. Tänk dig att det är som ett öppet sår i halsen och maten du får ner är som sandpapper mot såret.

Ett starkt tips är att gör en jävla massa risalamalta, de går ner bra. Även glass.

Sen kan du luta dig tillbaka och se fram emot många friska år. Själv har jag knappt varit sjuk alls efter ingreppet. Innan hade jag säkert 2 halsfluss per år. Nu har jag endast någon lätt förkylning väldigt sällan

LizaK
2012-11-11, 18:11
Jag tog bort mina då jag var yngre. Minns att smärtan var värst då jag vaknade upp ur narkosen. Blev inte direkt bättre av att en sjuksköterska tvingade i mig glass. Gjorde sjukt ont att svälja och var väl inte direkt sugen heller.

Det läkte ganska snabbt. Inom 2 veckor var halsen som vanligt.

Tror att min mor gav mig en och annan Alvedon, och det räckte. Iofs är jag väldigt smärttålig.

Ett tips är att suga på en liten isbit emellanåt efter opn. Minskar svullnad och bedövar en smula.
Flytande kost är också att föredra. Barnmat, puréer, soppor. Men glöm inte fibrerna för det. Drick tillräckligt & följ läkarens eftervårdsrekommendationer.

Lycka till!

LizaK
2012-11-11, 18:16
Ffs.. Så ser man att man just svarat på ett inlägg gammalt nog för att hamna på museum. Love when it happends.:smash:

Dreas
2012-11-18, 12:15
Det är bra att tråden kommer upp igen!

Jag märkte för två dagar sedan lite svårt att svälja, igår kollade jag nere i halsen och självklart är min ena sida kraftigt röd - Halsfluss eller något åt det hållet.

Det var fyra månader sen jag hade halsfluss senast och när jag för några veckor sen var till en öron-, näsa-, halsspecialist så frågade han mig om min hals trots att jag var där för näsan(snarkar).

Det jag vill komma till. Ni som opererat halsmandlarna, har liknande symptom varit nog?

Sokrates696
2012-11-18, 13:51
Opererade bort mina halsmandlar när jag var 15 år, för ca 30 år sedan, då det efter 2:a halsflussen på kort tid utvecklade sig till halsböld, blev det akut punktering med skalpell i svalget och därefter nedsövning och operation.

Har inte varit allvarligt sjuk efter detta, knappt sjuk alls faktiskt.

/Tommy.

LinusM
2012-11-18, 14:03
Är det möjligt att läkarna missar att ta bort delar av halsmandlarna? Nu två månader efter får jag svaga smärtor i halsen på morgonen som påminner om den jag fick vid halsfluss. Ser inte helt rätt ut i halsen heller, tycker mig se små svullnader som inte var där innan.
Åkte in till sjukhuset och det visade sig att dom hade lämnat kvar bitar av halsmandlarna så att inte kraftigare blödningar skulle uppstå under operationen. *facepalm* Får käka penicillin i ytterligare några månader tills dom får tid att operera mig igen med andra ord.

begt
2012-11-18, 14:09
Hade öroninflammation säkert bortemot 20 gånger då jag var 5-6 år gammal, med en massa 10-dagars penicillinkurer. Blev nedsövd och fick halsmandlar och polyper i näsan borttagna. Har aldrig haft öroninflammation sen dess. Efter operationen fick jag äta mycket glass :)