handdator

Visa fullständig version : Knäproblem och knäbekymmer


jseffel
2010-12-30, 18:52
Har haft problem med mina knän i kanske 4 år nu. De senaste två åren har jag tampats med sjukgymnaster och läkare.

Historien börjar med ett hopparknä i högerknä till där jag är idag med hopparknä tendenser i båda knäna, knän som får ont vid stilla sittande (med utsträckta ben, lagomt böjda ben, skräddar ställning, sittande osv). Löpning går sådär. Att gå ned på huk gör ont - på vägen upp. Har jag suttit på huk mycket så får jag ont i båda knäna ovanför knäskålen. Smärtan flyttar sig dock runt hela knäskålen, främst ovansida knäskålen, men ondast har jag på insidan av knäna (där menisken sitter). Varje vårdinstans har gjort menisktest (det där där de vrider och vrickar på knät) utan att jag känt nånting. Vänster knä låser sig ibland (mycket sällan kan tilläggas). Vissa dagar kan jag känna bultande och känna mig stela i båda knäna, bultandet har blivit bättre nu när jag fått inlägg. Stelheten finns kvar och jag kännet ett begär efter att "poppa" knät (spark rakt ut så att det knakar till).

Mitt träningsprogram ser ut som följer:
* 1km löpning (hade cykel först), har börjat göra ont, ska cykla igen
* Benpress
* Benböj, men endast sista kicken
* Stå på ett ben på en balansplatta, gå ned till 90 grader
* Stå på en 20cm hög pall, stå på ett ben och gå ned tills andra foten tar i marken
* Stretch baksida lår
* Stretch framsida lår á la höftböjaren

Dessa personer har jag gått igenom:
Gick till läkare 1 - ordinerade voltaren.

Gick till sjukgymnast 1 som insåg att jag hade hopparknä, han utförde en sorts massage på knät samt ordinerade excentriska benböj. Blev betydligt bättre men blev inte helt återställd. Sjukgymnast 1 påpekade att knäskålen löpte en aning snett, men någon åtgärd till det beskrevs aldrig. Kände hopparknä tendenser i vänster knä också, men inte alls lika farligt. Fick lite massage på den sidan också.

Gick till sjukgymnast 2 som höll med sjukgymnast 1 - fortsätt med excentrisk träning + att höger knäskål löper snett.

Gick till läkare 2, försökte få magnet röntgen. Icke, det var det bara patienter som var klara för operation som fick. Erbjöds voltaren dock. Tackade nej.

Gick till sjukgymnast 3 som ansåg att benböj var kontraproduktivt så mitt ytterlår var alldeles för starkt jämfört med innerlåret / muskeln som sitter till ovan knäskålen till vänster om man tittar uppifrån på höger knä. Stretch á la höftböjaren sattes in + sitta ned och ha vikter runt anklen och lyft benet från marken. En avsevärd skillnad. Satte in ett vanligt benprogram efter det vilket i olika omgångar gjorde saken värre. Började märka att vänsterknä började knorra, inget åtgärd på det. Fortsatte med benträningen i några månader utan att komma vidare.

Gick till osteopaten som inte riktigt hade någon aning, påpekade dock att jag var väldigt stel i baksida lår. Ordinerade stretch och höll med sjukgymnast 3.

Gick till kiropraktorn som påpekade att sjukgymnast 3 har fel och att jag hade diagnosen "chondromalacia patellae". Efter lite googling så visade det sig att det är en slaskdiagnos - "du har ont i knäna".

Gick till sjukgymnast 4. Höll med sjukgymnast 3 + såg till att jag fick inlägg avgjutna av min fot. Bultandet i knät försvann, men är fortfarande inte normal.

Nån upplyst själ som känner ingen symptomen? Hur tar man sig till magnetröntgen utan att först bli påkörd?

Ego
2010-12-30, 19:00
Ålder?

Mazr
2010-12-30, 19:06
Läskigt! Jag har exakt samma problem som du, men lite olika grader av "ondhet" i knäna.
I vänstra knäet har jag ont i menisken som du säger, under själva knäskålen.
Och i högra knäet har jag lite ont över knäskålen...

Jag har blivit tillsagd att träna bort det både av sjukgymnaster och läkare, men det har inte hjälpt. Känner även av att det gör väldigt ont när jag varit stillasittande under en lång tid. Långa bilfärder blir nästan outhärdligt efter ett tag om jag har lite benutrymme...

Ska bli spännande att följa denna tråd och se vad kolo-eliten har för råd.
Dock kommer tråden antagligen flyttas till Skador/Rehab-delen...

jseffel
2010-12-30, 19:30
Jag fyller 30 i år.

Det hela började väl med en tur i fjällen där båda knäna gick åt fanders (4 år sen). Kunde knappt gå dagen efter. Det läkte dock ihop. Kunde känna smärta i längre nedförsbackar ibland efter det, men det gick alltid bort efter någon dag. Det bröt lös fullständigt efter en tur upp för fjället (igen) - djupsnö med snöskor och snowboard på ryggen (2 år sen nu). Efter det läkte det inte ihop. Vänster knä blev riktigt grinigt efter en tur i fjällen nu i somras. Till saken hör väl att män i kvinnor i 60 års åldern inte hade några problem med sista turen - jag var sist ned. Vänsterknä fick mer stryk än det högra som krånglade mest innan dess. Dessa turer har inte varit långa, någon kilometer. Det var bara första turen som det var lite längd på - 18km, 9km upp och 9km ned.

Ego
2010-12-30, 19:45
Det här låter banalt, men har de uteslutit knäartros?

Är ditt knä svullet eller ömt? Natt och vilovärk?

spann
2010-12-30, 20:05
nu har jag verkligen ingen aning inom sånt här, är skitdålig.. Men såg ett program häromdagen på kunskapskanalen med att den bästa träningen för att komma tillbaka (rehab träning alltså) var att träna tung och långsam styrketräning. Killen som snackade om det var helt övertygad om att detta var det bästa, och att vila inte är speciellt bra heller, OK precis vid skadad men annars så ska man köra endå.

Så även om det gör ont så ska du träna tungt och långsamt. Visade exempel på hur dom hjälpte en kille med hopparknä, då satt han i benpressen och körde långsamt och ganska djupt (3 sekunder ner, och 3 sekunder upp).

Detta va dom iaf helt övertygade om att de va den bästa rehab träningen, även för senor.



Haha.. Vet inte varför jag skrivit detta, och säger inte alls att det är sant, men du kan ju alltid testa? Har som sagt 0 koll inom detta, utan skriver bara det jag sett! lycka till :)

jseffel
2010-12-30, 20:47
Frågade om artros men det trodde inte sista sjukgymnasten.
Knät är aldrig svullet, och jag hittar inga direkta punkter att trycka på för att det ska göra ont. Ingen nattvärk, vid vila kan det pulera och/eller sticka i knäna.

Har hört tung träning ska vara bra, därför har jag provat att lägga tyngre vikter de sista veckorna.

Ego
2010-12-30, 22:11
Frågade om artros men det trodde inte sista sjukgymnasten.
Knät är aldrig svullet, och jag hittar inga direkta punkter att trycka på för att det ska göra ont. Ingen nattvärk, vid vila kan det pulera och/eller sticka i knäna.

Har hört tung träning ska vara bra, därför har jag provat att lägga tyngre vikter de sista veckorna.

Blir svårt med en sådan grej på nätet, vill inte spekulera i nattmössan :)

Om magnetröntgen är målet så kan du göra följande :

- Ring upp till sjukgymnasterna du var hos och be de att skriva ut journalerna till dig.

- Boka tid hos en AT-läkare.

- Förbered dig hur du skall framföra fram hela grejen och överdriv psykiska obehaget associerat med problemet - du kan inte sova, tänker på det hela tiden.

- Få remiss till MRI eller en ortoped.

- Om AT kan skriva ut MRI, tryck på hopplösheten och ställ honom eller henne mot väggen. Samma gäller specialistläkaren. Använd fraser såsom: "Så du vet inte vad det är?", "Så du kan inte hjälpa mig med det här problemet?" osv.

- Spinna vidare på psykologiska biten för de är rädda för den.

- Säg att du inte tänker gå någonstans utan svar och att du är trött på att gå från en läkare till en annan och besöka tiotusen sjukgymnaster.


Har du förresten försökt sluta träna benen i några veckor och kolla om det hjälper?

jseffel
2010-12-30, 22:21
Jo, det där tipset om hopplöshet har jag fått förr. Kanske dags att spela det kortet. Men magnetröntgen i sig är inte ett mål. Målet är att få reda på exakt vad det är som ligger bakom problemet. Med träning kommer jag tydligen inte hela vägen - den saken börjar bli ganska klar.

En gång gjorde jag ingenting - varken träning elller stretch. En annan gång körde jag voltaren + stretch. Gjorde varken till eller ifrån.

grimfish
2010-12-31, 12:25
Det är troligt att dina besvär, åtminstone delvis, kan förklaras av kondromalaci. Jag tycker också att det du beskriver låter ganska normalt för en person i din ålder.

Jag har svårt att se nyttan med att göra en magnetkameraundersökning. Det finns ingen anledning att simulera någonting vid ett läkarbesök.

jseffel
2011-01-11, 10:55
Tja, det är möjligt. Men de senaste veckorna har jag haltat på både höger och vänster ben, "stuckit" i båda knäna på nätterna så nu har jag bokat tid hos läkare för att försöka gå till roten med problemet. Fått tid om 1 vecka.

jseffel
2011-01-18, 15:29
Har nu varit hos läkaren. Han gjorde de vanliga testerna för att kontrollera menisk och korsband - inga fel. Fick remiss till röntgen, får se när det blir av och vad det ev. kan visa.

Danne2k
2011-02-18, 14:34
Har nu varit hos läkaren. Han gjorde de vanliga testerna för att kontrollera menisk och korsband - inga fel. Fick remiss till röntgen, får se när det blir av och vad det ev. kan visa.

Hur gick det??

Min faster har fått diagnosen kondromalaci i båda knäna och jag skulle försöka ta reda på lite vad hon kan göra åt saken.

Sökte men hittade bara din tråd och en annan.

De kunniga (sjukgymnasterna) i tråden får gärna ge tips.

logo
2011-02-20, 20:41
Mitt tips är att läsa lite angående Iliotibial-bandet.
Köp Kinesio-tejp för att stabilisera ditt knä.


Sen för att fixa problemet så du slipper problem i framtiden..
Skaffa en Foam Roller.. så du reparerar dina muskler och ditt Iliotibial-band.

jseffel
2012-05-14, 21:05
Länge sen jag var här men hade tråden i minnet. Det som hänt sedan sist:

Röntgen som jag var iväg på visade ingenting. Läkaren såg också att knäskålarna var aningens tighta men påstod att det skulle växa bort. Gav upp där. Gick efter ca 6 månader till en privat ortoped eftersom allmänläkaren vägrade öppna plånboken. Mr privat ortoped som tyckte att jag skulle besöka Orthocenter i Göteborg. Sagt och gjort så åkte jag dit (1700:-), gjorde magnetröntgen (7500:- om jag inte minns fel). Magnetröntgen visade på förstorade plicor i båda knäna. Fick remiss till sjukhuset och fick träffa ännu en ortoped. Nu var det inga problem att få till en operation, lång kö dock så jag jag fick remiss tillbaks till Orthocenter. Opererades i fredags, de tog bort plican och utförde en lateral release för att släppa på knäskålen.

"Var inte konstigt att du haft ont" var kirurgens utlåtande efter operationen. Ska göra samma operation på vänster knä lite senare är tanken.

Grymt skönt att äntligen hittat vad det beror på!

Danne2k
2012-05-14, 21:36
Intressant. Känns ju nästan som att du borde kunna få tillbaka pengar från socialstyrelsen?
De första läkaren samt ortopeden hittade ju inget, trots att något uppenbarligen var fel.

Ganska mastigt att tvingas punga ut 9200 kr för allt det där..