handdator

Visa fullständig version : Fryst broccoli


Savantielle
2010-12-13, 13:09
Min fråga är ifall man ska mäta broccolin frusen eller när den har tinat? Kollade på värdena för "fryst broccoli" idag, och de va lite sämre än i färsk broccoli men det gör mig ingenting. Men då jag tog ut 400g broccoli ur fryspåsen och lät de tina under dagen blev det plötsligt endat 325g broccoli kvar efter att jag tömt på vatten.

Min fråga är då vad som räknas som 400g broccoli, det frysta eller det tinade tillståndet? Då näringsinnehållet brukar stå för tillståndet man får varan i (dvs fryst).

Min andra fråga är ifall någon vet om det är 800g i fryst tillstånd man köper eller 800g efter att det tinat? Bra marknadsföring ifall det är för fryst, "lurar" ju kunden att köpa vatten?

Ledsen om något var oklart :)

brodernyberg
2010-12-13, 13:12
800 g fryst vara. Liksom 1 kg fryst kyckling som i praktiken kanske bara är 800 g.

Savantielle
2010-12-13, 13:15
800 g fryst vara. Liksom 1 kg fryst kyckling som i praktiken kanske bara är 800 g.

Ok tack för snabbt svar på andra frågan :) någon på första?

cero
2010-12-13, 13:18
Skulle tippa på att det är för den frysta varan.

Savantielle
2010-12-13, 13:25
Skulle tippa på att det är för den frysta varan.

Ok, antar att jag fått mitt svar. Men inser att jag ställde fel fråga isåfall!

Här är vad jag egentligen undrar över: Ska jag skriva in 325 eller 400g på min excel-tabell när jag använt 400g fryst vara som tinat upp till 325g broccolio?

cero
2010-12-13, 13:36
Är det fryst broccoli som väger 400g är det väl bara att skriva in "broccoli fryst - 400g" där man söker efter näringsvärden. Är det 325g tinad broccoli skriver du in "broccoli - 325" bara. Eller har jag missuppfattat dig helt nu?

Bwall
2010-12-13, 13:47
För just broccoli blir ju skillnaden i energi försumbar dock.

Savantielle
2010-12-13, 13:48
Är det fryst broccoli som väger 400g är det väl bara att skriva in "broccoli fryst - 400g" där man söker efter näringsvärden. Är det 325g tinad broccoli skriver du in "broccoli - 325" bara. Eller har jag missuppfattat dig helt nu?

Jo ja, det är det ju, men blev nog bara förvirrad för att SLV har "fryst broccoli", och jag menar, den är ju fortfarande fryst när man tinat den? Dvs, den ändrar inte näringsinnehåll till färsk broccoli? Eller tillfaller den tinade mängden på 325 till "fryst broccoli", i.e 94.25 kcal eller 113.75. Vet att det är en liten mängd, men blir ju större mängder till slut över lång tid om man äter broccoli ofta. Tack på förhand!

cero
2010-12-13, 14:15
Den är ju inte fryst när man har tinat den. Näringsvärdet ändrar inte, men det ändrar i förhållande till vikten eftersom att vattnet försvinner. Kollade upp det lite snabbt:

Fryst broccoli, 400g: ~ 116 kcal
Broccoli, 330g: ~ 116 kcal

Savantielle
2010-12-13, 14:26
Den är ju inte fryst när man har tinat den. Näringsvärdet ändrar inte, men det ändrar i förhållande till vikten eftersom att vattnet försvinner. Kollade upp det lite snabbt:

Fryst broccoli, 400g: ~ 116 kcal
Broccoli, 330g: ~ 116 kcal

Aha då förstår jag! Är ju ungefär lika mycket som försvann för min del (diffar bara 5g!). Anledningen till att jag frågat är att jag inte vill skriva in 325 gram när det egentligen ska räknas som 400, och ligger på ett överskott när jag vill likka på ett så precist underskott som möjligt. Tack för alla svaren! :D

cero
2010-12-13, 14:34
Inga problem. Lycka till! :)

davvvan
2010-12-13, 14:38
Nyttigt med broccoli!

Savantielle
2010-12-13, 14:47
Nyttigt med broccoli!

Får inte glömma billigt (Fryst :D) och mättande!

NiCrue
2010-12-13, 16:09
Ok, antar att jag fått mitt svar. Men inser att jag ställde fel fråga isåfall!

Här är vad jag egentligen undrar över: Ska jag skriva in 325 eller 400g på min excel-tabell när jag använt 400g fryst vara som tinat upp till 325g broccolio?

Snälla du, vi snackar knappt 20 kcal?
Spelar det någon egentlig roll?

eriksvensson
2010-12-13, 16:19
Liksom 1 kg fryst kyckling som i praktiken kanske bara är 800 g.

Det där är ärligt talat världens största scam. Jag vägde 900 gram fryst kyckling innan/efter tillagning och det försvann minst 350 gram i vätskevikt (och det var kronfågeln som enl. spec. ska ha 87% kyckling.)

WHITEFOLKS
2010-12-13, 16:39
Det där är ärligt talat världens största scam. Jag vägde 900 gram fryst kyckling innan/efter tillagning och det försvann minst 350 gram i vätskevikt (och det var kronfågeln som enl. spec. ska ha 87% kyckling.)

Vad är scam?

brodernyberg
2010-12-13, 16:47
Det där är ärligt talat världens största scam. Jag vägde 900 gram fryst kyckling innan/efter tillagning och det försvann minst 350 gram i vätskevikt (och det var kronfågeln som enl. spec. ska ha 87% kyckling.)

Jo, det stämmer nog som du säger. Jag utgick dock från det jag läst på olika förpackningar (80%), men i praktiken är det säkerligen mindre.

eriksvensson
2010-12-13, 16:59
Vad är scam?

Bedrägeri? Det är dyrt vatten iallafall!

WHITEFOLKS
2010-12-13, 17:10
Bedrägeri? Det är dyrt vatten iallafall!

Du får ju inte bara vatten hoppas jag.

eriksvensson
2010-12-13, 17:26
Du får ju inte bara vatten hoppas jag.

Inte än men det kommer nog om de fortsätter att spruta in en massa vätska! :thumbup:

WHITEFOLKS
2010-12-13, 17:42
Inte än men det kommer nog om de fortsätter att spruta in en massa vätska! :thumbup:

Det är fortfarande inte en scam så länge det redovisas korrekt. Det är upp till dig vad du vill köpa.

Fredrik_S
2010-12-13, 18:13
Det där är ärligt talat världens största scam. Jag vägde 900 gram fryst kyckling innan/efter tillagning och det försvann minst 350 gram i vätskevikt (och det var kronfågeln som enl. spec. ska ha 87% kyckling.)

Vad tror du en kycklingmuskel består av då?
Det är minst 60-70% vatten i kycklingbröstet redan från början. Precis som dina muskler också består av mestadels vatten.


Som exempel är det ofta ca 20 gram protein per 100 gram kycklingfile. De övriga 80 grammen är till mycket stor del vatten...

Fredrik_S
2010-12-13, 18:16
Inte än men det kommer nog om de fortsätter att spruta in en massa vätska! :thumbup:

13% insprudat vätska är enligt mig absolut nödvändigt för att den ska bli god. Testa köp färsk kycklingfile som är omörad(ingen insprutad vätska) så får du smaka på torr planka...

vicarious
2010-12-13, 18:21
Vad tror du en kycklingmuskel består av då?
Det är minst 60-70% vatten i kycklingbröstet redan från början. Precis som dina muskler också består av mestadels vatten.


Som exempel är det ofta ca 20 gram protein per 100 gram kycklingfile. De övriga 80 grammen är till mycket stor del vatten...

Precis. Om 87% är "köttvara" i kycklingen så består ändå en stor del av dessa 87% av vatten. Precis som att vi som människor består till stor del av vatten.

eriksvensson
2010-12-13, 18:30
Jao, det är förvisso sant att det redan är en massa vätska utöver de 13% som man sprutat in. Fast ibland känns det ändå som det är mer vatten än vad som redovisas på förpackningen.. :smash:

Fredrik_S
2010-12-13, 18:35
Jao, det är förvisso sant att det redan är en massa vätska utöver de 13% som man sprutat in. Fast ibland känns det ändå som det är mer vatten än vad som redovisas på förpackningen.. :smash:

Hur skulle det kunna kännas? Det är en omöjlighet att känna något sånt.
Lägg kycklingfilen i ugnen på hyfsat låg temperatur i något dygn så kan du få ett hum om vad vattenfri kycklingfile är.

Det är hårt kontrollerat att det som skrivs på förpackningarna stämmer så bra det kan stämma.
Felmarginalen är högst några %

hejhopp79
2010-12-14, 10:34
Det där är ärligt talat världens största scam. Jag vägde 900 gram fryst kyckling innan/efter tillagning och det försvann minst 350 gram i vätskevikt (och det var kronfågeln som enl. spec. ska ha 87% kyckling.)

Lidls Solängen-kyckling har jag för mig ligger på 90% kyckling om inte mer =)

cero
2010-12-14, 16:45
Lidls Solängen-kyckling har jag för mig ligger på 90% kyckling om inte mer =)

Goda? Låter väldigt torrt.

Hejnomax
2010-12-16, 22:45
13% insprudat vätska är enligt mig absolut nödvändigt för att den ska bli god. Testa köp färsk kycklingfile som är omörad(ingen insprutad vätska) så får du smaka på torr planka...

Beror på hur mycket man tillagar den. Godare omörat tycker jag, men jobbigare att laga

eiri
2010-12-16, 23:02
Lidls Solängen-kyckling har jag för mig ligger på 90% kyckling om inte mer =)

den är väll för stekt/lagad redan?

vicarious
2010-12-16, 23:42
den är väll för stekt/lagad redan?

svar ja. då är det inte så konstigt. jag hade tänkt köpa solängen men såg sen att fettinnehållet var lite högt, 14-20g/100g beroende på variant.. synd, den va riktigt billig i veckan