handdator

Visa fullständig version : Tränas brachialis istället för biceps? - bicepsproblem


Zorban
2010-12-11, 23:01
Ända sedan jag började träna har jag haft problem med bicepsträningen och inte tyckt att den ger så mycket som övriga muskelgrupper. Jag började att köra skivstångscurls och sittande koncentrationscurls. Jag tyckte inte skivstångscurlsen gick bra och jag ökade dåligt, så jag provade ett tag att köra väldigt strikt. Ökade fortfarande dåligt och dessutom spännde jag hela kroppen och blev trött snabbt. Därför kör jag dem lite mindre strikt nu (dock inget okontrollerat svingande eller ryggen i en båge) och det känns lite bättre. Koncentrationscurlsen kändes däremot inte alls och jag ökade ingenting, utan bytte till preachercurls. Tröttar också ut musklerna med lite cable-curls i slutet.

Problemet är iaf att jag aldrig känner att det riktigt tar i biceps. Jag får aldrig pump eller så, vilket de flesta jag tränar tillsammans med brukar få. När jag kört exempelvis skivstångscurls så känner jag bara lite i armvecket, men inte i själva biceps. Samma sak gäller med preachercurls. Under själva övningen har jag någon gång, väldigt sällan, kännt att det värker lite (i positiv bemärkelse) och att biceps verkligen får arbeta. Men oftast känns det som att jag blir trött i armvecket. På sista rep:en är det inte riktigt biceps som inte orkar mer, utan känslan av utmattning känns längre ner i armen, samma sak med eventuell träningsvärk. Dock är jag inte direkt klen i underarmarna utan de har faktiskt växt lite.

Vad kan detta bero på? Jag tycker som sagt att jag ökar betydligt mindre i biceps jämfört med andra muskelgrupper, och jag ser inte så stor skillnad på dem. Efter lite surfande så verkar folk säga att det kanske är brachialis som främst blir tränade. Jag trodde först att preachercurls var till för biceps, men tydligen är det en övning för brachialis. Finns det någon teknik eller övning som kan lösa mina problem? Förutom mera knäböj? :P

Som sagt, efter ett hårt set med skivstångscurl så känns det ordentligt i armvecket (det dunkar och känns lite avdomnat och nästan värker), men ingenting i själva biceps.

sp123ltd1
2010-12-11, 23:27
alla är olika! Biceps är den muskeln som jag får mest pump i! Kör bicepscurl och skivstångscurl.

bearwolf
2010-12-12, 00:01
hade också problem att få någon slags kontakt med biceps förut. Svalde min stolthet och började köra riktigt lätt, börjar med silverhantel eller en 2 plattor i CC'n och kör så många reps så jag börjar få riktig känning i biceps utan att jag känner någon påfrestning i rygg eller axlar. sen när den infinner sig ökar jag långsamt långsamt vikterna så jag alltid hittar kontakten i biceps tills jag kommer upp i dom tunga setten.
Det har hjälpt mig iaf!

Falle_
2010-12-12, 00:11
Viktade chins kanske kan vara något att testa, inte primärt för biceps men de får sig en rejäl omgång beroende på set och rep antal förstås. Brukar vara helt slut i både biceps och rygg efter 5x5. Funkar för mig men som nämnt innan i tråden så tror jag att du får testa dig fram och se vad som funkar bäst för dig.

Sheogorath
2010-12-12, 00:19
Förmodligen gör du inget "fel": böjer du armen mot belastning tränas biceps. Det är inte heller några större skillnader mellan vanliga curls, preachers och koncentrations-varianten heller. Verkligen inte för brahialis' del iaf som inte alls är beroende av vad som händer uppe i axeln. För mig tog det flera år innan jag fick träningsvärk i biceps av vanliga skivstångscurls, och nu är det bara efter ett uppehåll jag får det. För det mesta sitter det över armvecket. För att jag säkert ska känna av själva muskelbuken (och dessutom vecka efter vecka) ska jag göra adduktionsdrag med raka armar. Nedanstående rörelse i mitten av kabelcrossen med drag från övre trissorna:

http://i55.tinypic.com/awvqy8.jpg

Dock vill jag lägga in ett litet observandum: i studier på biceps har man sett att inte alla människor har aktivitet i muskeln i adduktion. Jag tänker mig att det har det att göra med varianter på hur den urspringer eller kanske med hur den är innerverad. Det är bara att pröva om du är intresserad. Fem set om tolv reps till muscle failure bör ju göra klarhet i saken ;) Tänk på att låta armvecken peka framåt eller lite nedåt hela tiden och att du har armen rak eller lätt böjd.

MEN: Mitt viktigaste budskap är detta: det spelar förmodligen ingen roll. Om du inte "känner i biceps" när du gör vanliga curls är det förmodligen för att din biceps fortfarande är för stark i förhållande till kringliggande muskulatur. Omskrivet: p.g.a. svagare länkar i muskelkedjan utmanas inte dina biceps. Om ett par år när brachialis (med vänner) stärkts upp så råder det en bättre balans mellan dina armbågsböjare, och alla muskler får ordentlig träning. Att gå in nu och prickskjuta biceps (så att de drar iväg ytterligare) kanske bara är att skjuta den här utveckling på tiden.

Zorban
2010-12-12, 01:15
Tack för alla svar!

Svalde min stolthet och började köra riktigt lätt, börjar med silverhantel eller en 2 plattor i CC'n och kör så många reps så jag börjar få riktig känning i biceps utan att jag känner någon påfrestning i rygg eller axlar.
Altså jag kan känna i biceps om jag kör med riktigt låga vikter och länge, men den träningen ger mig knappt något, förutom mjölksyra.

Viktade chins kanske kan vara något att testa, inte primärt för biceps men de får sig en rejäl omgång beroende på set och rep antal förstås.
Kan inte göra chins ännu (har bara tränat i några månader och är långt ifrån deffad), och har ingen "hjälpmaskin" på gymmet heller. Känner av biceps lite i latsdrag / rodd, men är mer ute efter att hitta en övning som verkligen fokuserar på biceps.

Förmodligen gör du inget "fel"...
Tackar! Ska prova adduktionsdragen på nästa pass :)
En fråga dock: I början hade du samma "problem" som jag, och kände bara i armvecket. Om detta nu var för att de omkringliggande musklerna inte var lika utvecklade som biceps, hämmade detta din bicepsutveckling? Och vad är det egentligen i armvecket som känns, är det muskelfästena för biceps? Och om jag ändå vill kunna överbelasta biceps, skulle det då funka att köra ännu tyngre skivstångscurls med lite hjälp/sving i början?

Sheogorath
2010-12-12, 01:37
Tackar! Ska prova adduktionsdragen på nästa pass :)
En fråga dock: I början hade du samma "problem" som jag, och kände bara i armvecket. 1. Om detta nu var för att de omkringliggande musklerna inte var lika utvecklade som biceps, hämmade detta din bicepsutveckling? 2. Och vad är det egentligen i armvecket som känns, är det muskelfästena för biceps? 3. Och om jag ändå vill kunna överbelasta biceps, skulle det då funka att köra ännu tyngre skivstångscurls med lite hjälp/sving i början?

1. Förmodligen. Eller det är ju en definitionsfråga: Hade jag inte låtit de andra musklerna ta smällen så att de blev starkare hade ju verkligen bicepsutvecklingen blivit lidande på sikt. Men varför denna bicepsfixation? Om brachialis och/eller brachioradialis är för svaga är det väl toppen om de får maximal stimulans? Du säger att du tränat några månader. Det är... Mycket lite. Det kommer vara så i början att vissa muskler är oroportionerligt starka. En "klassiker" är ryggen: många nybörjare känner bara dragövningar i armarna och det är återigen förmodligen inte för att de "gör fel" i sina ryggövningar. Kroppen är inte så dumt konstruerad att man måste göra "exakt rätt" för att muskler ska kopplas in. Det hade varit döden på savannen med ett sånt korkat system.
2. Man kan tänka sig flera saker. Som du nämner brachialis. Man kan tänka sig biceps' fästen. Känns det på armveckets utsida är även brachioradialis en kandidat. Sen på insidan har du en del mindre armbågsböjare som pronator teres, flexor digitorum superficialis, flexor carpi radialis, flexor carpi ulnaris och palmaris longus. Det är möjligt att jag glömt någon.
3. Att svinga rejält och sedan hålla emot ordentligt på nervägen är en vinnare för många helt enkelt eftersom man kan ha mycket högre vikt i en av de två rörelseriktningarna. Om man kör långsamt både upp och ner har man begränsat vikten i båda riktningarna. Dock blir det ju fel med sving om du bara släpper vikten på tillbakavägen. Den här principen kan utnyttjas på andra övningar: den jag kommer på nu är stående militärpress. Man kickar upp vikten med så mycket benkraft man kan åstadkomma men håller emot helt på vägen tillbaka. Den här tekniken för bicepscurls är ingenting som kommer att på något väsentligt sätt ändra hur dina armbågsböjare aktiveras som jag ser det, så det är ett sätt att få bättre utveckling generellt snarare än ett sätt att träffa biceps.

Igen: låt det ta sin tid. Utför du övningarna med någorlunda vettig teknik kommer kroppen ta hand om dina muskler i tur och ordning.

Zorban
2010-12-12, 11:06
Tackar! Då kör jag på som vanligt och hoppas att det löser sig med tiden. Är egentligen inte särskilt fixerad vid biceps utan ville mer veta om det berodde på något jag Borde förändra, som dålig teknik t.ex. Men ska köra vidare på raka stångcurls och se till att ta det lugnt på nervägen :)

Förresten, under gårdagens pass så experimenterade jag lite i slutet med cable curlsen. Efter 3 vanliga set så fortsatte jag, men utan att stretcha biceps i bottenläget, utan stannade strax efter att armbågen var 90 grader, och kontraherade därifrån. Vet inte om det är bra, men känner betydligt mer i biceps nu dagen efter än jag brukar, de är ganska ömma och inte bara i armvecket.

JoeyP
2010-12-12, 11:36
Jag har alltid sjukt skönt tryck i biceps dagen efter chins och sittande rodd typ.
Dagen efter ett biceps pass är biceps ofta tomm och liten känns det som.

Zorban
2010-12-12, 11:47
Både rodd och latsdrag tar på mina biceps, fast inte så mycket. Har aldrig upplevt att biceps är den svaga länken i dessa övningar. Antar att jag haft "tur" i dessa övningar och lyckas träffa rätt, samtidigt som jag har "otur" med ren bicepsträning :\

Det är mest en konstig känsla när jag tränar biceps på sista repen och inte orkar dra upp stången. I de flesta övningar brukar jag verkligen känna att muskeln/musklerna jag försöker träffa är trötta, men för bicepsträningen är det mest en allmän känsla i hela armen, främst underst. Enda gången jag känner nåt är om jag precis lyckas få upp stången i sista rep:en och sedan gör en vääldigt långsam excentrisk rörelse.

En annan fråga, som inte direkt rör biceps, men efter min dropset-liknanade träning igår så är biceps ganska ömm, det känns om jag slår till den. Iaf, varför är dropsets bra för att bygga massa? Man överbelastar ju inte direkt muskeln.

Ponitus
2010-12-12, 16:30
Jag har alltid sjukt skönt tryck i biceps dagen efter chins och sittande rodd typ.
Dagen efter ett biceps pass är biceps ofta tomm och liten känns det som.

Känner precis samma sak.