handdator

Visa fullständig version : Nybörjare som ska bli stor!


oscar89
2010-12-06, 13:36
Hej, har tränat i 3-4 månader nu 4 ggr i veckan.
21 år
179cm
74kg

Mån: Bröst - Biceps
Tis: Rygg - Triceps
Ons: Vila
Tor: Axlar - Mage
Fre: Ben

Vill somsagt bli större och har en hel del funderingar kring kosten.. Ska jag käka så mycket proteiner som möjligt??

karlingen
2010-12-06, 13:45
Kcalöverskott (ca 300-500 kcal extra) på träningsdagar. minst 2g protein per kilo kroppsvikt.
Prioritera protein och fett. Fyll ut med kolhydrater.

Lycka till!

oscar89
2010-12-06, 14:14
Okej vad är kcalöverskott? Ursäkta min okunnighet...

karlingen
2010-12-06, 14:16
Ursäkta, missade ordet "Nybörjare" i ämnet.

Du måste först räkna ut ditt dagliga energibehov för att veta hur mycket din kropp gör av med per dag.

Det räknar du ut genom ex. den här formeln:

Män: 66.5 + (13.75 x kg) + (5.003 x cm) - (6.775 x ålder)

Kvinnor: 655.1 + (9.563 x kg) + (1.850 x cm) - (4.676 x ålder)

Slutsiffran är ditt BEE, dvs ditt basala energibehov vid vila.

Därefter multipliceras BEE:t med en stress- och aktivitetsfaktor från 1.2 - 2.0, där 1.2 är en dag framför datorn och 2.0 är en idrottsmans dag inom en konditionsgren

King Grub
2010-12-06, 14:17
Vet man inte vad kcal betyder tror jag det där inlägget säger noll.

karlingen
2010-12-06, 14:32
Orkar du inte räkna kalorier så är det bara till att prioritera protein främst. Kött, kyckling, fisk, kvarg, ägg m,m.
Ät större portioner om du har svårt att gå upp i vikt. Kör i 2 veckor och utvärdera sedan om du ökar snabbt eller lagom i vikt. Ökar du för snabbt äter du mindre.

oscar89
2010-12-06, 14:43
okej.sitta och räkna på allt jag äter har jag ingen större lust med (än):)men att äta kött varje dag och fimpa t.ex potatis makaroner osv och istället köra sallad till. vad tror ni om det. tänker även börja med proteindryck. har hört att man ska köra med långsam protein om man ska ta det innan man går och lägger sig..Kör med kreatin nu!

Dreas
2010-12-06, 14:44
Kött innehåller E250 i de flesta fall, det bör inte intas i några större mängder.

Rekommendationerna ligger på 500g tillagat rött kött och 0g chark i veckan :)

King Grub
2010-12-06, 15:04
Kött (icke chark) innehåller inte E250.

Dreas
2010-12-06, 15:12
Kött (icke chark) innehåller inte E250.Ofan, bättre sent än aldrig att få reda på det :)

Men varför ligger rekommendationen på 500g tillagat rött kött isf? Eller är det också fel?

Pepz
2010-12-06, 15:16
okej.sitta och räkna på allt jag äter har jag ingen större lust med (än):)men att äta kött varje dag och fimpa t.ex potatis makaroner osv och istället köra sallad till. vad tror ni om det. tänker även börja med proteindryck. har hört att man ska köra med långsam protein om man ska ta det innan man går och lägger sig..Kör med kreatin nu!

makaroner och potatis är bra mat, varför ska du ta bort det?

Ät mycket proteinrika produkter och mycket mat. börja inte ta bort livsmedel i tron att det gör dig större.

Du kan däremot skippa överdrivna mängder socker.

Eddie Vedder
2010-12-06, 15:29
Men varför ligger rekommendationen på 500g tillagat rött kött isf? Eller är det också fel?

Rekommendationen bygger på teorin om samma men lägre risk. Men det gäller inte tillagat specifikt.

Dreas
2010-12-06, 15:30
Rekommendationen bygger på teorin om samma men lägre risk. Men det gäller inte tillagat specifikt.Ah, okk, tack för svar :)

karlingen
2010-12-06, 15:33
Kött innehåller E250 i de flesta fall, det bör inte intas i några större mängder.

Rekommendationerna ligger på 500g tillagat rött kött och 0g chark i veckan :)

Blev lite rädd när jag läste det här. Sen läste jag grubbs post och mådde bättre :P
Jag som brukade trycka i mig 600g kött varje dag.

karlingen
2010-12-06, 15:34
okej.sitta och räkna på allt jag äter har jag ingen större lust med (än):)men att äta kött varje dag och fimpa t.ex potatis makaroner osv och istället köra sallad till. vad tror ni om det. tänker även börja med proteindryck. har hört att man ska köra med långsam protein om man ska ta det innan man går och lägger sig..Kör med kreatin nu!

Inte lönt att byta ut potatis och makaroner. Inte för att det kommer att göra dig större (muskelmassa) men som sagt vill du gå upp i vikt och då borde du äta mer

Eddie Vedder
2010-12-06, 15:39
Jag som brukade trycka i mig 600g kött varje dag.

Det är ju fortfarande 3700 gram över de rekommendationerna per vecka.

karlingen
2010-12-06, 15:44
Jag har nog inte förstått det hela. Med Kött = köttfärs, fläskfärs? Innebär det alltså att 500g-600g av den här typen av kött skulle vara skadlig om den äts varje dag?

Är inte "rött kött" endast när man äter det rått?

King Grub
2010-12-06, 15:47
Nej...

Rött kött är allt från nöt, gris, lamm, får och vilt. Oavsett tillagning.

karlingen
2010-12-06, 15:48
Nej...

Nej åt fråga 1 eller 2? eller båda?

King Grub
2010-12-06, 15:53
2.

karlingen
2010-12-06, 15:55
Ok, alltså har jag tidigare fått i mig skadliga mängder.. Crap..

karlingen
2010-12-06, 16:03
Kollar runt på nätet och hittade det här:

Background—Meat consumption is inconsistently associated with development of coronary heart disease (CHD), stroke, and diabetes mellitus, limiting quantitative recommendations for consumption levels. Effects of meat intake on these different outcomes, as well as of red versus processed meat, may also vary.

Methods and Results—We performed a systematic review and meta-analysis of evidence for relationships of red (unprocessed), processed, and total meat consumption with incident CHD, stroke, and diabetes mellitus. We searched for any cohort study, case-control study, or randomized trial that assessed these exposures and outcomes in generally healthy adults. Of 1598 identified abstracts, 20 studies met inclusion criteria, including 17 prospective cohorts and 3 case-control studies. All data were abstracted independently in duplicate. Random-effects generalized least squares models for trend estimation were used to derive pooled dose-response estimates. The 20 studies included 1 218 380 individuals and 23 889 CHD, 2280 stroke, and 10 797 diabetes mellitus cases. Red meat intake was not associated with CHD (n=4 studies; relative risk per 100-g serving per day=1.00; 95% confidence interval, 0.81 to 1.23; P for heterogeneity=0.36) or diabetes mellitus (n=5; relative risk=1.16; 95% confidence interval, 0.92 to 1.46; P=0.25). Conversely, processed meat intake was associated with 42% higher risk of CHD (n=5; relative risk per 50-g serving per day=1.42; 95% confidence interval, 1.07 to 1.89; P=0.04) and 19% higher risk of diabetes mellitus (n=7; relative risk=1.19; 95% confidence interval, 1.11 to 1.27; P<0.001). Associations were intermediate for total meat intake. Consumption of red and processed meat were not associated with stroke, but only 3 studies evaluated these relationships.

Conclusions—Consumption of processed meats, but not red meats, is associated with higher incidence of CHD and diabetes mellitus. These results highlight the need for better understanding of potential mechanisms of effects and for particular focus on processed meats for dietary and policy recommendations.

http://circ.ahajournals.org/cgi/content/abstract/CIRCULATIONAHA.109.924977v1?maxtoshow=&hits=10&RESULTFORMAT=&fulltext=red+meat&searchid=1&FIRSTINDEX=0&resourcetype=HWCIT



Innebär inte det här att det inte är rött kött som är farligt utan det kött som är processat?

Eddie Vedder
2010-12-06, 16:08
Ok, alltså har jag tidigare fått i mig skadliga mängder.. Crap..

Om det nu är kausala samband vill säga. Korrelationerna är ju inte helt fria från kritik. Och givetvis är det inte en fråga om att x antal gram innebär konsekvens y.

Jag har nog inte förstått det hela. Med Kött = köttfärs, fläskfärs? Innebär det alltså att 500g-600g av den här typen av kött skulle vara skadlig om den äts varje dag?

Rekommendationen är som sagt per vecka.



Innebär inte det här att det inte är rött kött som är farligt utan det kött som är processat?

Vad har hjärt- kärlsjukdom och diabetes typ 2 med saken att göra?

karlingen
2010-12-06, 16:10
Vad har hjärt- kärlsjukdom och diabetes typ 2 med saken att göra?

Är det inte detta som ansågs vara det negativa med rött kött? Eller finns det andra skadliga effekter?

Eddie Vedder
2010-12-06, 16:11
Är det inte detta som ansågs vara det negativa med rött kött? Eller finns det andra skadliga effekter?

Diskussionen gäller cancer.

karlingen
2010-12-06, 16:13
Diskussionen gäller cancer.

Okay. Då får jag låta det vara och skära ner på det röda goda köttet framöver. Tack för upplysningen! :)

Kravmaga
2010-12-06, 16:16
Kött (icke chark) innehåller inte E250.

Diskussionen gäller cancer.

Vad är det i det röda köttet som potentiellt skulle framkalla cancer vid konsumtion över 500g/vecka? Trodde denna diskussion handlade om risken för cancer med tanke på produkter som innehåller E250?

Eddie Vedder
2010-12-06, 16:22
Okay. Då får jag låta det vara och skära ner på det röda goda köttet framöver. Tack för upplysningen! :)

Ja det avgör ju du. Om du tycker den gramsiffran bygger på solid grund, att din livsstil i övrigt kräver en köttreducering för total cancerrisk och att det är värt det ur andra synpunkter så visst.

Vad är det i det röda köttet som potentiellt skulle framkalla cancer vid konsumtion över 500g/vecka? Trodde denna diskussion handlade om risken för cancer med tanke på produkter som innehåller E250?

Samma risker som sagt. Men i lägre grad från nitritfritt kött. Du har hela rapporten i min text här:

http://traningslara.se/e250-ett-tillsatsamne-att-se-upp-med-del-1/

När du läser rapporten framgår de diskuterade mekanismerna. Del 2 om nitrit här:

http://traningslara.se/e250-ett-tillsatsamne-att-se-upp-med-del-2/

King Grub
2010-12-06, 16:24
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=103956&highlight=cancer

Den här tråden handlar inte om saken överhuvudtaget. Det är en ren trådkapning.

Kravmaga
2010-12-06, 16:29
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=103956&highlight=cancer

Den här tråden handlar inte om saken överhuvudtaget. Det är en ren trådkapning.

Tråden handlar inte om det men diskussionen gjorde det, dock kan vi helt klart flytta diskussion om vi kapat tråden.

karlingen
2010-12-06, 16:34
Oj just det. Förlåt oscar89 för att vi började diskutera kött & cancer när du behövde lite råd om byggning!

oscar89
2010-12-06, 20:37
hehe ingen fara jag får bara in mer lärdom av det så =) Körde havregrynsgröt till frukost 1.5dl havregryn 2.5dl vatten(kl 15.00 jobbar natt) till middag 20.oo 450g fläskkare 400g potatisgratäng. och vid 02.30 kommer jag köra 3 kokta ägg. senare kommer det även bli proteindryck innan jag går och lägger mig 08.00. vad tror ni om detta? är jag helt ute i fel bana nu eller tror ni det kommer funka bra?

Liebe
2010-12-06, 21:03
Du är ju på rätt bana helt klart när du börjar äta mer mat iochmed att du tränar.

Silencer
2010-12-06, 21:46
Lax, mjölk, ägg och kokosnötsolja skulle man leva på i större utsträckning. Känns rätt optimalt, om det nu finns något sådant.