handdator

Visa fullständig version : Leucine Supplementation of a Low-Protein Meal


Apos78
2010-11-22, 09:50
Protein synthesis and eukaryotic initiation factor (eIF) activation are increased in skeletal muscle of neonatal pigs parenterally infused with amino acids. Leucine appears to be the most effective single amino acid to trigger these effects. To examine the response to enteral leucine supplementation, overnight food-deprived 5-d-old pigs were gavage fed at 0 and 60 min a: 1) low-protein diet (LP); 2) LP supplemented with leucine (LP+L) to equal leucine in the high-protein diet (HP); or 3) HP diet. Diets were isocaloric and equal in lactose. Fractional protein synthesis rates and translation initiation control mechanisms were examined in skeletal muscles and visceral tissues 90 min after feeding. Protein synthesis rates in longissimus dorsi, gastrocnemius, and masseter muscles, heart, jejunum, kidney, and pancreas, but not liver, were greater in the LP+L group compared with the LP group and did not differ from the HP group. Feeding LP+L and HP diets compared with the LP diet increased phosphorylation of mammalian target of rapamycin (mTOR), 4E-binding protein 1, ribosomal protein S6 kinase-1, and eIF4G and formation of the active eIF4E·eIF4G complex in longissimus dorsi muscle. In all tissues except liver, activation of mTOR effectors increased in pigs fed LP+L and HP vs. LP diets. Our results suggest that leucine supplementation of a low-protein meal stimulates protein synthesis in muscle and most visceral tissues to a rate similar to that achieved by feeding a high-protein meal and this stimulation involves activation of mTOR downstream effectors.



http://jn.nutrition.org/content/140/12/2145.abstract?etoc

Erkserks
2010-11-22, 14:30
Väldigt intressant, ytterligare bevis för att leucine är värt att supplementera med. Väldigt priseffektivt också, kanske i längden (mer studier etc) leder till proteinnojan försvinner och att det istället blir en stor supplementering med leucin (som också är billig att framställa) efter att proteinbalansen blivit positiv.

Apos78
2010-11-22, 14:33
Enskilda aminosyror är klart intressant. Om det går att lyfta ut specifika, ex leucin, så skulle det kunna vara användbart även på andra områden än detta forums. En proteinhög kost kanske rent av kan kapas en del om bara rätt aminosyror finns tillgängliga i rätt mängd.

Nu är det här bara en studie och man ska aldrig dra för höga växlar på detta men just leucin har varit föremål för forskning tidigare.

WHITEFOLKS
2010-11-22, 14:37
Det behövs ju antagligen inte mycket leucin heller. I fullvärdiga proteinkällor ligger ju leucin% på runt 10% av aminosyrorna.

Det betyder att en måltid med 30g fullvärdigt leucin innebär cirka 3g leucin.

Om man kan få motsvarande stimulans från 10g + 2g leucin så är det ju klart intressant. Antagligen blir ju en del andra funktioner påverkade också av minskat proteinintag men det är ju svårt att sia om.

Erkserks
2010-11-22, 14:56
En proteinhög kost kanske rent av kan kapas en del om bara rätt aminosyror finns tillgängliga i rätt mängd.

Precis min tanke i mitt föregående inlägg.


Nu är det här bara en studie och man ska aldrig dra för höga växlar på detta men just leucin har varit föremål för forskning tidigare.

Precis, men när en sån här studie kommer fram så leder det ofta till att nya studier görs inom detta område vilket är väldigt intressant, särskilt för oss tränande individer. Blir ju inte direkt att minska leucin supplementeringen efter detta. *popcorn*

Eddie Vedder
2010-11-22, 15:24
Jag har ingen koll på hur lika vi är grisar i det här sammanhanget. Någon som vet mer om det?

Apos78
2010-11-22, 15:50
Jag har ingen koll på hur lika vi är grisar i det här sammanhanget. Någon som vet mer om det?

Nej. Och det får väl ses som ytterligare incitament för att studera vidare på ämnet. Men att valet blivit grisar kanske kan tala för att det finns likheter.

Om man kan få motsvarande stimulans från 10g + 2g leucin så är det ju klart intressant. Antagligen blir ju en del andra funktioner påverkade också av minskat proteinintag men det är ju svårt att sia om.

Sett till de jag träffar så är det bara positivt om det går att peta ned proteinet, ibland under <0,8g/kg/dag men ändå klara sig bra genom att se mer på enskilda aminosyror. Supplemetering med EAA har vid långvarigt sängliggande visat sig minska muskelkatabolism och nästa steg är just aminosyror för sig.

Eddie Vedder
2010-11-22, 15:52
Nej. Och det får väl ses som ytterligare incitament för att studera vidare på ämnet. Men att valet blivit grisar kanske kan tala för att det finns likheter.

Jo man kan ju hoppas på det. Så det inte blir samma missar som när fröätande djur får hjärt- kärlsjukdomar av mättat fett och kolesterol och det överförs på människor.

Eller vice versa, när en björn äter blåbär inför idevilan och det tas som obestridligt bevis för att man blir fet av kolhydrater.:D

Apos78
2010-11-22, 15:56
Eller vice versa, när en björn äter blåbär inför idevilan och det tas som obestridligt bevis för att man blir fet av kolhydrater.:D

Klart man blir. Tillräckligt mycket blåbär bara.

Eddie Vedder
2010-11-22, 15:58
Klart man blir. Tillräckligt mycket blåbär bara.

Nej det har inget med mängd att göra. Det är blåbären i sig. Om björnen äter lika mycket kött svälter den.

Apos78
2010-11-22, 16:05
Nej det har inget med mängd att göra. Det är blåbären i sig. Om björnen äter lika mycket kött svälter den.

Björnar kan tydligen stoppa i sig sjuka mängder bär. Naturskyddsföreningen hänvisar till en amerikansk björn som studerats och vid en kroppsvikt på 302 kg proppade han i sig strax under 200 000 bär per dag. Det ger ungefär en tredjedel av kroppsvikten i bär...per dag. Detta under förberedelserna för ide. Bär står tydligen för hälften av björnens matintag sett över ett år.

Då har vi lärt oss något om kära Ursus Arctos.

Sverker
2010-11-22, 18:06
Jag har ingen koll på hur lika vi är grisar i det här sammanhanget. Någon som vet mer om det?

Egentligen inget alls. Men vi fördubblar vår kroppsvikt på ett år. Grisar har ökat sin kroppsvikt 200 gånger på 6 månader*.
Kanske inte helt rättvist att överföra stimulans på proteinsyntesen rakt av.






( * ) från 0.5 kg vid födseln till 100 kgs slaktvikt.

Erkserks
2010-11-22, 18:27
Egentligen inget alls. Men vi fördubblar vår kroppsvikt på ett år. Grisar har ökat sin kroppsvikt 200 gånger på 6 månader*.
Kanske inte helt rättvist att överföra stimulans på proteinsyntesen rakt av.

( * ) från 0.5 kg vid födseln till 100 kgs slaktvikt.


Studien var ju på huruvida just en enskild aminosyra (leucine) kunde stimulera proteinsyntesen lika mycket som en större mängd protein. Inte hur mycket över basnivåerna som proteinsyntesen ökade p.g.a. leucinsupplementering.

Därför borde det inte spela någon större roll att grisar då har en större proteinsyntes. Dock inte sagt att det kan finnas metabola skillnader mellan grisar och människor varför detta inte skulle kunna bli applicerbart på oss.

Var det på kultingar som PS mättes eller på vuxna grisar? (har ej läst fullängdaren)

Eddie Vedder
2010-11-22, 18:56
Var det på kultingar som PS mättes eller på vuxna grisar? (har ej läst fullängdaren)

Kultingar