handdator

Visa fullständig version : Vitaminer(antioxidanter) utan grönsaker


VladTheImpaler
2010-11-09, 20:02
Tja, i ett inlägg nedanför frågar en kille om han kan leva på ägg, kött och broccoli utan att missa någon vitamin utom möjligtvis C-vitamin.

På forumet här läser man ofta om grönsaker och dess antioxidanter(vitaminer). Men man kan alltså få i sig dom på annat håll?

Visst man kan äta grönsaker för att det är gott, men det är alltså inte nödvändigt?

martinmartin
2010-11-09, 20:24
C-vitamin är essentiellt och det får man i ditt exempel i sig genom broccolin. Och nej, grönsaker är inte nödvändigt, C-vitamin kan man få i sig på andra sätt.

Sniggel
2010-11-09, 21:16
Broccoli är fullspäckad med c-vitamin.

Av de ämnen vi upptäckt att vi behöver skulle jag våga påstå att man kan få i sig allt av de 3 livsmedel du nämner. Möjligtvis att det behövs ett tillskott av omega-3.

Grönsaker är förmodligen inte nödvändigt men innehåller en hel del nyttiga ämnen som är bra för hälsan förutom de som är livsnödvändiga.
Men alla de livsnödvändiga ämnena går att hitta i andra livsmedel.

Sen kan det ju vara bra med en viss mängd fiber i kosten och broccoli tillför ju iaf lite sånt.

eiri
2010-11-09, 21:28
björnbär! grymt gott i gröten

Eddie Vedder
2010-11-10, 12:09
Lax och ägg är exempel på väldigt bra källor till antioxidanter. Likaså selen och E-vitamin från flera animalier. Så inte ens de antioxidativa egenskaperna i olika näringsämnen är något som enbart kan fås från växtriket. Det djuren äter i form av växter kan vi oftast få i oss genom att äta djuren. Samt deras ägg och mjölk.

Sverker
2010-11-10, 18:13
Selen och E-vitamin är reduktionsmedel. Pollyfenolerna och karotenerna i grönsakerna är quencher. Dvs ämnen som fångar in och släcker ut fria radikaler. Ofta sammarbetar de olika antioxidanterna så det är bra att äta både grönsaker och kött;).