handdator

Visa fullständig version : 2 åring med magproblem


Overhard
2010-11-09, 15:51
Hej

Mitt första inlägg här så ha överseende. :-)

Jag postar här eftersom jag flera gånger fått svar på diverse frågor genom att kika runt bland trådarna. Många verkar ha stora kunskaper om näring och matsmältning osv.

Vi har en dotter på 2 år som har problem med mage/tarmar. Vi är i kontakt med barnkliniken men det känns som de inte har så mycket mer att gå på så därför tänkte jag höra om nån här har några idéer.

Problemet är att hon redan efter 3 dygn började få extrema kramper i magen och hon bajsade 15-25 ggr per dag. Vi fick veta att det var kolik och skulle gå över. Detta pågick dygnet runt till skillnad från de flesta fallen med kolik där det börjar på kvällen och fortsätter nån timme.

Från 2 månader åt hon vad läkarna kallade astronaut-kost, Nutramigen, en välling vi fick på recept som är helt fri från mjölkprotein och gluten. Hon åt enbart denna i ett par månader, totalt ca 5 månader. Hon fick mindre problem men fortfarande väldigt stora. Hon bajsade grönt flera ggr per dag (5-10) och skrek och stockade andningen. Hon har hela tiden haft mycket gaser. Läkarna började säga att det var en utdragen kolik och att det kan vara så ibland, brukar försvinna vid 7 månader.

Vi har introducerat gluten och slutat med det 2 gånger. Vi har upptäckt att hon bajsar färre gånger och hon behöver inte göra efter varje måltid när hon är glutenfri, men magsmärtorna blir inget bättre.

Hon är helt mjölk-, soya- och havrefri. Får hon i sig minsta lilla får hon hemska smärtor och utslag i ansiktet. Inga allergier har påvisats mot varken mjölk- eller gluten. Inga andra kända allergier heller.

Dessa smärtor blir värre och sen lite bättre i perioder. Ibland är hon bra en vecka, ibland fem. När hon blir dålig håller det i sig mellan tre veckor och två månader. Detta har blivit bättre efter som. Förr var hon dålig två månader och bra tre dagar, sen började det om igen.

Hon äter väldigt dåligt över huvud taget, men speciellt under de dåliga perioderna. Ibland äter hon inte på två dagar för att sen äta väldigt mycket i en två dagar om hon blir bättre. Hon äter nästan ingen mat utan man får försöka få i henne nån korv eller lite grillad kyckling ibland. Hon har även fått för sig att fruktsoppa är väldigt bra, men detta försöker vi hålla nere så mycket som möjligt. Detta har dock varit svårt när man vet att hon har levt i svält några dagar och skriker efter FS.

Hon har undersökts i magsäcken och tarmarna med skopi utan att de hittat något. Hon har röntgats och kollats med ultraljud utan att de hittar något mer än att kontrastvätskan passerar snabbt.

Vi är inne på att det kan vara nåt som har med insulin eller andra hormoner att göra. Eftersom hon ibland är helt bra (om hon är utan mjölk och allt det andra) så borde det inte vara en fysisk defekt utan mer en kemisk tycker jag.?


Nu blev det långt och mycket mer info finns men jag antar att jag får ge mig och se om det finns någon som har några idéer eller frågor innan jag fortsätter. Tack på förhand.

young_george
2010-11-09, 16:33
Visst finns det kunniga här, men snälla, sånt här tar man inte på ett internetforum.

Prata med riktiga läkare, som är specialister på detta.

Tänk om du får ett ogenomtänkt råd här, som av någon anledning gör det mycket sämre. Inte speciellt roligt varken för er eller personen som gav det.

Overhard
2010-11-09, 16:36
Vi har naturligtvis varit i kontakt med diverse specialister redan och de har gått bet. Jag är mer ute efter ett kompetent bollplank. Jag tänker inte testa nåt på mitt barn. Tack för ditt inlägg dock. :)

Eddie Vedder
2010-11-09, 16:40
Tänk om du får ett ogenomtänkt råd här, som av någon anledning gör det mycket sämre. Inte speciellt roligt varken för er eller personen som gav det.

Finns å andra sidan dietister på forumet till exempel. Apos78, machine gun, Stridis, Mental och Ola Wallengren. Men visst, självklart skall man inte applicera första bästa forumtips på sitt barns hälsa. Men med sunt förnuft kan man avvisa det som känns tvivelaktigt.

Overhard
2010-11-09, 16:44
Precis. Vi är i kontakt med en dietist som vi dock inte trivs särskilt bra med. Hon anser att vi ska erbjuda henne det vi vill att hon ska äta, och om hon inte äter får vi lägga in henne med dropp tills hon äter det. OK, man ska inte ge barnen bara det de säger att de vill ha, då skulle hon leva på piggelin och fruktsoppa men man ska kanske zooma ut lite och se vad man har för syfte med det man gör. Syftet är att hon ska lida så lite som möjligt och det innebär inte att svälta henne samt ge dropp bara för att hon inte äter grönsaker och ris.

Sniggel
2010-11-09, 21:37
Vill hon äta fruktsoppa de dagar hon har svultit?
Finns det då någon anledning att inte ge henne fruktsoppa?
Borde det inte var bättre än ingenting eller är det dåligt för hennes mage eller något?

Overhard
2010-11-09, 21:44
Dietisten menar att vi lika gärna kan ge saft eller godis som att ge fruktsoppa och att vi istället ska få henne att äta nyttigt. Jag tror att hon kan bli sämre av för mycket snabba kolhydrater om jag ser på hur det påverkar mig. Men hon vill ha fruktsoppa även när hon är bra. Ibland äter hon bara fruktsoppa en dag, och då är det de ända hon får i sig. Så det är lite av ett dilemma.

Sniggel
2010-11-12, 13:35
Ok, ja det låter ju väldigt klurigt förstås.
Tänkte väl mest att om hon ändå får i sig så liten mängd mat så gör inte fruktsoppan någon skada. Men det är klart att det kan utvecklas till en vana och så används fruktsoppan allt oftare som en nödlösning istället för bättre mat.

Overhard
2010-11-12, 13:40
Exakt. Vi ska till barnkliniken på måndag och ta fler prover. Vi får se om de hittar något nytt...

Apos78
2010-11-12, 14:16
Vågar tyvärr inte råda åt något håll i detta. Jag arbetar inte med barn annat än vid fetma och det finns alldeles för mycket man skulle vilja gräva i för att kunna sätta samman någon form av plan.

Overhard
2010-11-12, 14:18
Jag förstår att ni inte vill ge mig råd osv när det gäller ett litet barn. Jag tänkte mer om det var någon som hade egna erfarenheter av "sjuka barn". Eller om nån kände igen symptomen. Tack alla för era inlägg. Jag uppskattar det verkligen.

CarroB
2012-03-24, 23:28
Sitter här och googlar och hittar då detta gamla inlägg, låter till stor del som vår dotter som nu är 14 mån och har fortfarande otroliga magproblem. Vi har fått så dålig respons från barnmedicin men nu ska dem iaf testa henne igen för komjölk vilket jag betvivlar kommer påvisa något. De har testat en gång förut.
Vår dotter skrek i princip dygnet runt de första 6 mån, sen har det blivit lite bättre succesivt. Vi hade henne på mjölkfri ersättning Althera tills hon var 6 mån. Hon klarar ej mjölk i kosten nu heller utan sover då ingenting bara gallskriker. Men hon har ont i magen annars också, det är som du beskriver det kommer håller i lite olika lång tid, sen blur det lite bättre. Men det kommer alltid igen, däremot så har vår dotter väldigt god aptit inget fel på den alls. Det är nästan så att när hon har ont vill hon äta mera vad vet jag det kanske känns bättre för stunden. När hon var nyfödd bajsade hon också sådär extremt mycket och har haft otroligt med gaser och har än. Hon bajsade också grönt precis som ditt barn. Jag börjar känna mig desperat som förälder och undrar om ni kanske fått några fler svar? samt kommit längre i er utredning. Jag är så ledsen för mitt barn som fått plågas av smärtor sen hon föddes. Och jag skulle bli så lycklig om du såg detta meddelande så.man fick någon med samma problem att prata med.

Carro

Lillleif
2012-03-25, 01:45
En riktig longshot från min sida: Vi har större delen av vårt serotonin i tarmarna/magen. Vet ej hur det är om barn kan få någon defekt vid serotoninbrist? Jag testade googla lite i ämnet men hittade inget jättevettigt:

http://www.parentingscience.com/causes-of-colic.html
http://www.mychildhealth.net/abdominal-migraine-in-children.html

Holabandola
2012-03-25, 12:29
Låter som "IBS"-mage.
Iallafall om de har perioder när de mår helt bra (på samma kost).
Man kan få IBS som små, men det är ovanligt.(ofarlig symtomlindring Silicea)
Signifikativt för IBS är dock om de är besvärfria om natten och sover. Har de magbesvär om natten så skulle jag vilja härleda det hela till kosten (intoleranser)

När jag säger IBS menar jag en mindre irritation av tarmen (ej att förväxla med inflammation) skadad tarmslemhinna och för snabb passage av maten genom tarm.

Mjölk och gluten är vanliga intoleranser och bör provas utesluta i början för att påvisa någon förbättring eller ej.
Sen finns det potatisfamiljen, som är en rätt ny okänd intolerans, men våran kost är späckad med potatis och tomat och vi som individer är inte helt skapta för denna föda.
Prova utesluta hela potatisfamiljen Chilli paprika tomat och potatis.
Jag själv är nattskattaintolerant, men det tog låååång tid att finan det sambandet http://www.vitaviva-info.com/sv/content/view/full/3042

Sverker
2012-03-25, 12:52
CarroB !

Underskatta aldrig mormor och farmor. Hur fungerar det när du lämnar bort ditt barn ? De har säkert några bra knep eller erfarenhet från snarlika besvär.

rutiga
2012-04-04, 14:29
Det här kanske låter väldigt dumt nu men kan det vara så att hon reagerar starkt på vissa saker i maten när hon har en allergisk reaktion på någonting annat i omgivningen. typ lite som korsallergier eller vad det heter? Min lillebror reagerar t.ex. på vissa sorters frukt när han har blivit allergisk mot annat nyligen (så som att klappa en hund)
Det jag menar är att om det på samma kost kan variera om hon är frisk eller inte bör ni kanske föra dagbok över andra variabler med. Typ förkylning pälsdjur och liknande.
Och angående att ge fruktsoppa om det är de barnet äter skall du självklart ge fruktsoppa. Man skall inte skapa ännu mer stress runt mat. Byt dietist om hon föreslår svält det är misshandel. Om barnet inte vill äta vissa saker pga smaken får man försöka leka sig fram till att testa istället.