handdator

Visa fullständig version : Backup på dator


fiskarn
2010-10-18, 13:54
Hur gör man enklast och bäst backup på datorn. Har en del program som jag inte vill förlora. Är det bara att föra över c-disken till en en usb-disk som gäller eller?

King Grub
2010-10-18, 14:53
Är det enskilda filer eller mappar är det bara att dra över dom till enheten du vill backa upp till. Helst en annan fysisk enhet än dom ligger på från början, annars är det inte mycket nytta om det blir hårdvarufel.

Är det en hel partition eller disk som skall klonas måste du göra det via ett dedikerat program. I Windows 7 finns funktionen inbyggd; med XP eller Vista måste du använda ett tredjepartsprogram, t ex Norton Ghost eller Acronis (betalprogram) eller Paragon Backup & Recovery Free eller Macrium Reflect Free (gratisprogram).

eriksvensson
2010-10-18, 14:59
Backup mot nätet skadar inte heller. Jag kör med https://www.keepit.com/ och det fungerar kanon. Det backas upp på deras server + en backup-server för denna. Känns relativt säkert + att det var billigt.. :)

simmejävel
2010-10-18, 14:59
Handlar det om applikationer (program) vilket trådskaparen skriver så kommer det inte fungera med att dra katalogerna till en usb-disk. Då lyckas du bättre med ex. Norton Ghost som är gjort för att skapa en avbildning av hela ditt filsystem. Denna flyttar du sedna lämpligen till en usb-disk. Varning dock att denna kan bli väldigt stor. Skulle datorn då krascha så kan du återställa den till ett läge som är identiskt det läget den var i vid backupen.