handdator

Visa fullständig version : Dålig rygg!


Nathanson
2010-09-16, 21:25
Godkväll gott folk!

Nu ställer jag förmodligen frågor som jag hade kunnat läsa ut någon annanstans men jag är ny här och hittar inte.

Jag fick i våras veta att jag har 2 dåliga diskar och och en svullen kota rätt långt ner i ryggen. Jag började gymma för cirka 6 veckor sen men har inte hittat nån övning som känns "okej". Jag är ständigt orolig för att fördärva ryggen ordentligt.

Min fråga är alltså om det är någon utav er som kan komma med några bra tips på övningar för att träna den nedre delen utav ryggen. Jag har testat att känna lite på marklyft med lite vikt och det känns inte alls bra.

Tack på förhand, Simon

j0nte
2010-09-16, 21:45
goodmornings, rygglyft

HulkH
2010-09-16, 22:19
goodmornings tar gudomligt bra, sjukt skoj att köra:) Se dock till att inte belasta för mkt dock.

Pjotor
2010-09-17, 07:07
Goodmornings tar även rätt bra på lårens baksidor. Jag tycker att det är bra, men det är inte alla som håller med mig.

z_bumbi
2010-09-17, 07:31
Utan att ha en aning om hur du reagerar på träningen (nackdelen med internettips) så kör små enkla övningar med lättare vikter tills ryggen börjar bli starkare. Om du har möjlighet så ta hjälp av en sjukgymnast för att få övningar som stärker just det aktuella området. Innan du har stärkt det skadade området/områdena så kommer du hela tiden att riskera att skada dig mer.

Kör absolut inte goodmorning, mark eller motsvarande den första tiden.

mixedskills
2010-09-17, 08:04
Lite off kanske men varför i helv.. har de inte remitterat dig till en duktig sjukgymnast, som kan hjälpa dig med övningar ! Det borde ju ligga i dina läkares största intresse att du kan bli så frisk som möjligt, så fort som möjligt.
Nåja, ring upp vårdcentral och boka tid.

Bluesparv
2010-09-17, 11:42
Nåja, ring upp vårdcentral och boka tid.

Hoppas du menar nån specialistvård, och inte en vårdcentral. Om man nu vill att något ska hända förstås, och vill ha nån slags kompetens.

Pjotor
2010-09-17, 12:26
Hoppas du menar nån specialistvård, och inte en vårdcentral. Om man nu vill att något ska hända förstås, och vill ha nån slags kompetens.

Specialistvård kan man inte boka själv utan remiss. Däremot går det bra att boka tid hos sjukgymnaster i den offentliga vården.

Tolkia
2010-09-17, 13:26
Väldigt många väldigt vanliga sjukgymnaster i den offentliga vården är dessutom fullt kompetenta att hantera ländryggsproblem. Ländryggsproblem är lätt en av de vanligaste sakerna man söker sjukgymnast för, och det är väldigt mycket i behandlingen/kurerandet av ländryggsproblem som inte är rocket science.

Ett förtydligande av mixedskills/Pjotors poster till TS: Du kan alltså boka tid hos sjukgymnast själv, och på många (de flesta?) vårdcentraler funkar det också så att du gör det själv utan att läkaren skickar dit dig eller föranmäler dig, även om du har varit hos läkare innan.

+1 på z_bumbi.

nyrjoh
2010-09-17, 13:34
Hoppas du menar nån specialistvård, och inte en vårdcentral. Om man nu vill att något ska hända förstås, och vill ha nån slags kompetens.

Det finns alldeles utmärkt kompetens på vårdcentraler ute i landet, precis som det finns inkompetens. Det gäller självklart även den privata vården. Specialistremiss behövs absolut inte i 99% av fallen av ländryggsbesvär.

Nathanson
2010-09-17, 19:03
Får tacka för alla tips! Det här forumet är en guldgruva för nybörjare som mig!

Om vi då ska prata läkare och sjukgymnaster så har jag varit hos nästan allt. Kiropraktor, naprapat, homeopat, sjukgymnast, ortoped och läkare. Alla har haft olika diagnoser på min rygg, ryggen har varit dålig sen jag va 15 och är nu 26. Jag har frågat flera utav de läkare och specialister om man inte skulle röntga ryggen? Inte förräns i höstas fick jag äntligen medhåll utav en läkare som skrev en remiss. Hans tips när vi fått svaret var dock i stil med "rulla-runt-och-dö". Jag har spelat fotboll sen jag va 5-6 år och han tyckte att jag skulle lägga av, annars kunde det gå riktigt illa med ryggen. Jag dog väl lite inombords och segnade ihop, la av med fotbollen men har nu förstått att jag förmodligen klarar mig om jag tränar upp överkroppen.

Nu ränner jag på gymmet 4 dagar i veckan. Kommer förmodligen inte satsa på fotbollen eftersom jag trivs så bra på gymmet, men jag har åtminstone valmöjligheten. :)