Visa fullständig version : Omöjligt lagra fett utan insulin???
Tjabba!
Har haft lite äs tidigare som jag nu är frisk ifrån.
nu till grejen. tänkte för ett tag sedan prova LCHF. var ju inga omställningssvårigheter eller så.
men efter bara nån vecka så hade jag droppat mkt i vikt, o jag kände mig hungrig hela tiden nästan. efter två veckor var jag ännu smalare fast ökad kcal intag (obs att målet med LCHF INTE var att gå ner).
så jag började käka ca 1000-1500 över iprincip varje dag, massa nötter, grädde, ost etc. men fett vikten fortsätter att gå ned. har ganska lågt BF så jag har koll på skillnaden mellan vatten o fett (kan tom känna mina enstaka fettceller på typ magen, bröstet etc).
däremot har jag inte tappat muskelmassa, alls, vad jag kan se.
så nu undrar jag. är det så att min kropp typ saknar nåt hormon så att jag måste ha insulin för att lagra fett, eller krävs det typ dubbelt så mkt kcal fär att vara viktstbil med LCHF.
sry för långt inlägg:smash:
King Grub
2010-09-16, 05:16
Fett lagras in obehindrat utan insulin.
OneManArmy
2010-09-16, 06:09
Väg / Räkna allt så får du se ;)
Jag vet att fett ska lagras in obehindrat utan insulin. Har räknat kalorierna varje dag oxå. Just darför som jag tycker det är lite småläskigt.
Har tex märkt att om jag tar vassleprotein i samband med käket så får jag en annan effekt. Har börjat med det nu, sam höja carbsen lite, främst från mjölkprodukter.
Vassle ger ju en större/snabbare insulin utsöndring i kroppen.
Är vikten stabil eller går nedåt så äter du inte över dina behov. Att uppskatta en sådan sak är väldigt svårt och med kcal-räkning blir det lättare men det handlar fortfarande om uppskattningar.
På det stora hela har inte makronutrientfördelningen något med energiförbrukning att göra. Ett alternativ är ex en inflammerad eller skadad tarm som försvårar upptag men du skulle då med stor sannolikhet inte må så bra.
Vad heter hormonet som lagrar in fett utan insulinets hjälp?
Vad heter hormonet som lagrar in fett utan insulinets hjälp?
Du menar lipoproteinlipas (LPL)? Inget hormon, ett enzym. Stimuleras av insulin.
Kolla över dina ÄS igen eller ät mer.
Eddie Vedder
2010-09-16, 08:35
Du menar lipoproteinlipas (LPL)? Inget hormon, ett enzym. Stimuleras av insulin.
Nej Acylation Stimulating Protein, ASP.
Nej Acylation Stimulating Protein, ASP.
Juste ASP var det! Tack.
Kan man ha brist på det?
Kolla över dina ÄS igen eller ät mer.
Nej jag behöver inte kolla mina äs. Har börjat på gym och lyckats gå upp ca 8 kg på 4 mån. Bygger muskler o äter.
Ville testa LCHF och detta problem uppstod.
Jag skulle också vilja överäta 1500 och droppa i fettmassa. Det är alltså LCHF som är lösningen.
Så mikaelj har haft rätt hela tiden... in your face kolozzeum!
Nej jag behöver inte kolla mina äs. Har börjat på gym och lyckats gå upp ca 8 kg på 4 mån. Bygger muskler o äter.
Ville testa LCHF och detta problem uppstod.
Stabilt att droppa i fett samtidigt som du ökar 8kg i rena muskler efter 4 månaders träning. Grattis :naughty:
Stabilt att droppa i fett samtidigt som du ökar 8kg i rena muskler efter 4 månaders träning. Grattis :naughty:Gener min vän, gener. :cool:
Stabilt att droppa i fett samtidigt som du ökar 8kg i rena muskler efter 4 månaders träning. Grattis :naughty:
Det är väl inte riktigt det h*n påstår?
Sysslar du inte även med s.k. periodisk fasta? Jag tycker att det verkar troligt att du, som Apos78 skrev, inte lyckas rätt uppskatta hur mycket du äter (en del av viktnedgången i samband med övergång till LCHF kan ev. även förklaras av att du tappat lite vatten, det är vanligt). Båda extremsätten att äta (att äta jättesällan och jättemycket vs. att småäta konstant) kan nog göra det svårare att få en bild av hur mycket man äter. Det är heller inte ovanligt att man har en skev bild av vad som är lite och mycket när man haft ätstörningar; det är inte säkert att din bild av vad som är "mycket" mat verkligen är "mycket" mat.
Du kan släppa tankarna på insulinbrist om du inte har övriga symptom på diabetes. Det är nog f.ö. ovanligt med hormonsjukdomar som inte ger något annat symptom än att man tappar vikt; man brukar må dåligt även på ett bredare plan.
Jag skulle också vilja överäta 1500 och droppa i fettmassa. Det är alltså LCHF som är lösningen.
Så mikaelj har haft rätt hela tiden... in your face kolozzeum!
Yeah!
TS kan helt enkelt ha haft en attans tur i genlotteriet. Det är ju per definition inte över om man går ned i vikt, däremot kanske uttaget ökat i takt med uttaget.
Hur många kcal totalt per dag får du i dig?
Finns inget genlotteri.
Vi är rätt lika när det gäller gener. Vad som istället påverkar är våran miljö.
Miljö är alltså erfarenhet, inställning, kunskap, förmåga att prestera rätt vid rätt ögonblick, stimulans från omgivning etc, etc.
Hur förklarar du då att vissa lägger på sig nästan enbart muskler vid överätning och andra nästan enbart blir tjocka?
Hur förklarar du då att vissa lägger på sig nästan enbart muskler vid överätning och andra nästan enbart blir tjocka?
Två extremer om man väger in andra faktorer som påverkar:
Tidigare övervikt
Träning
Proteinintag
Intag av kolhydrater
Osv
Det är väl inte riktigt det h*n påstår?
Jag tolkar det lite så om jag läser hans första inlägg och därefter det jag citerade. Men visst var jag lite ironisk.
Hur förklarar du då att vissa lägger på sig nästan enbart muskler vid överätning och andra nästan enbart blir tjocka?
Så är det såklart inte. Hur viktuppgången upplevs är en sak, att faktiskt ta reda på kroppssammansättningen en helt annan. I övrigt har z-bumbi ett par poänger.
Ett genlotteri som ger såpass tydiga skillnader som den som nämns skulle också kunna verka åt andra hållet. Människans framgång som art skulle då inte vara så framgångsrik längre.
Nej Acylation Stimulating Protein, ASP.
Ah. my bad. Men även där sker en stimulans av insulin, bland annat?
Så är det såklart inte. Hur viktuppgången upplevs är en sak, att faktiskt ta reda på kroppssammansättningen en helt annan. I övrigt har z-bumbi ett par poänger.
Ett genlotteri som ger såpass tydiga skillnader som den som nämns skulle också kunna verka åt andra hållet. Människans framgång som art skulle då inte vara så framgångsrik längre.
Tendensen att bygga fett eller muskler vid energiöverskott, alternativt bränna bort överskottet, beror väl en hel del på hormonell status (leptin och leptinkänslighet t ex), och denna påverkas ju mycket, om inte av genetisk varians så i varje fall av pre- och postnatala faktorer, vilket väl inte riktigt är "miljö" i den mening Sverker beskrev.
Tendensen att bygga fett eller muskler vid energiöverskott, alternativt bränna bort överskottet, beror väl en hel del på hormonell status (leptin och leptinkänslighet t ex), och denna påverkas ju mycket, om inte av genetisk varians så i varje fall av pre- och postnatala faktorer, vilket väl inte riktigt är "miljö" i den mening Sverker beskrev.
Ja. Men inte till den grad som det ibland påstås. Se på leptinbrist som ett exempel. Visst är det genetiskt betingat men samtidigt så makalöst ovanligt att det inte blir en faktor att räkna med. Så länge man inte tittar på extremer som dessa så kommer miljökortet att väga tungt, då det faktiskt går att påverka själv samt utgör en stor del (all?) vår tid.
Vad blir skillnaden i muskeltillväxt mellan någon som har schyssta gener för ändamålet jämfört med någon som har usla? Vid identiska yttre faktorer. Marginella på sin höjd.
Är det också miljön som gjort att jag inte är 2 meter lång?
Är det också miljön som gjort att jag inte är 2 meter lång?
Jävla miljöjävel.*mini
Eddie Vedder
2010-09-16, 15:44
Vi är rätt lika när det gäller gener.
I den litteratur jag läst pratas det om 30-80%. Anser du det vara lite eller har du läst annat?
Ja. Men inte till den grad som det ibland påstås. Se på leptinbrist som ett exempel. Visst är det genetiskt betingat men samtidigt så makalöst ovanligt att det inte blir en faktor att räkna med. Så länge man inte tittar på extremer som dessa så kommer miljökortet att väga tungt, då det faktiskt går att påverka själv samt utgör en stor del (all?) vår tid.
Vad blir skillnaden i muskeltillväxt mellan någon som har schyssta gener för ändamålet jämfört med någon som har usla? Vid identiska yttre faktorer. Marginella på sin höjd.Jag pratade som sagt inte om gener utan om pre/postnatala faktorer som kan påverka risken att utveckla leptinresistens (och därmed påverka hur man svarar på energiöverskott). Det är mer eller mindre medfödda förutsättningar, utan att för den skull vara genetiskt betingade.
KaptenKnäsvag
2010-09-16, 16:07
Finns inget genlotteri.
Haha, ta inte i så du spricker.
Känner en person som lever på snus och musli och har +40 cm armar och magrutor. Har andra vänner som har minst lika lätt att lägga på sig massa. Personligen är jag fet och tunn trots att jag är fruktansvärt seriös i jämförelse, påstå inte och säg att det är små skillnader i förutsättningar.
Det är väl inte riktigt det h*n påstår?
Nej precis. Fram till för några veckor sedan har jag haft stabil viktuppgång. NU när jag börjat testa LCHF så har vikten droppat ca 1,5-2kg (ej vätska)
Haha, ta inte i så du spricker.
Känner en person som lever på snus och musli och har +40 cm armar och magrutor. Har andra vänner som har minst lika lätt att lägga på sig massa. Personligen är jag fet och tunn trots att jag är fruktansvärt seriös i jämförelse, påstå inte och säg att det är små skillnader i förutsättningar.
Nej nej, lyssna nu på z_bumbi i #40. Du inbillar dig bara.
Sysslar du inte även med s.k. periodisk fasta? Jag tycker att det verkar troligt att du, som Apos78 skrev, inte lyckas rätt uppskatta hur mycket du äter (en del av viktnedgången i samband med övergång till LCHF kan ev. även förklaras av att du tappat lite vatten, det är vanligt). Båda extremsätten att äta (att äta jättesällan och jättemycket vs. att småäta konstant) kan nog göra det svårare att få en bild av hur mycket man äter. Det är heller inte ovanligt att man har en skev bild av vad som är lite och mycket när man haft ätstörningar; det är inte säkert att din bild av vad som är "mycket" mat verkligen är "mycket" mat.
Du kan släppa tankarna på insulinbrist om du inte har övriga symptom på diabetes. Det är nog f.ö. ovanligt med hormonsjukdomar som inte ger något annat symptom än att man tappar vikt; man brukar må dåligt även på ett bredare plan.
Hade lite märklig bild av 'mycket' och 'lite' ett tag efter men nu är det borta. Väger maten o är bra på matte. Tror inte jag skulle missupskatta 1000 kcal:)
Känner en person som lever på snus och musli och har +40 cm armar och magrutor.
Som jag alltid har vetat: Müsli ger magrutor.;)
I den litteratur jag läst pratas det om 30-80%. Anser du det vara lite eller har du läst annat?
Vad menar du med den siffran(intervallet)?
Eddie Vedder
2010-09-16, 16:23
Vad menar du med den siffran(intervallet)?
Att det är vad jag läst. Jag kan inte tolka siffrorna själv, har svårt att sätta det i ett sammanhang eftersom det dels är ett väldigt stort spann samt att procentsatser alltid är svårt att tyda.
Hursomhelst är det från "Fetma" av Lindroos m.fl. Du har säkert samma bok.
Är det också miljön som gjort att jag inte är 2 meter lång?Ja, du har inte passat på att växa i rätt ögonblick. *popcorn*
Fredrik_S
2010-09-16, 17:37
Nej precis. Fram till för några veckor sedan har jag haft stabil viktuppgång. NU när jag börjat testa LCHF så har vikten droppat ca 1,5-2kg (ej vätska)
För det första kan vikten diffa +-flera kilo mellan olika vägningar enbart beroende på hormonnivåer tarminnehåll vätska sömn tidpung etc etc.
För det andra Så droppar man VISST VÄTSKA om man övergår till lågkolhydratdiet, kanske 2-3 kg även om du lägger dig på samma kaloriintag.
1,5-2 kg är alltså helt extremt försvinnande liten viktskillnad.....
Jag själv ligger på lågkolhydrats kost nu och väger mellan 80 och 82 kilo.. men när jag var sjuk i tre dagar förra veckan gick jag upp till 88 kilo temporärt pga kraftigt ökat kolhydratsintag och matintag bortglömt toabesök etc...
I den litteratur jag läst pratas det om 30-80%. Anser du det vara lite eller har du läst annat?
Nu tänker vi efter lite. Du har läst massor av undersökningar.
Hur ofta har du läst om att försöksledarn uteslutit resultat på ex proteinsyntesen beroende på att denne fått med ett genetiskt freak bland försökspersonerna.
Har du någonstans hört att Kreatintillverkaren XYZ avbrutit en långtidsstudie beroende på det funnits två genetiska freaks i kontrollgruppen och tillverkarens kreatin skulle därmed visat negativa värden jämtemot kontrollgruppen:D
Hur förklarar du då att vissa lägger på sig nästan enbart muskler vid överätning och andra nästan enbart blir tjocka?
Hur visar man det vetenskapligt ?
Måste vara förbaskat svårt att hitta två personer med samma utgångsläge som frivilligt tvångsmatar sig feta.
King Grub
2010-09-16, 18:35
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199005243222101
Är inte monozygotic twins enäggstvillingar ?
Hmm..tvillingforskning är inte min grej. Borde bli identiska resultat för de båda personerna. Förutsatt att de uppträder identiskt i sin miljö.
Eddie Vedder
2010-09-16, 18:57
Nu tänker vi efter lite. Du har läst massor av undersökningar.
Hur ofta har du läst om att försöksledarn uteslutit resultat på ex proteinsyntesen beroende på att denne fått med ett genetiskt freak bland försökspersonerna.
Har du någonstans hört att Kreatintillverkaren XYZ avbrutit en långtidsstudie beroende på det funnits två genetiska freaks i kontrollgruppen och tillverkarens kreatin skulle därmed visat negativa värden jämtemot kontrollgruppen:D
Jag pratar om förutsättningar för att bli/inte bli fet. Jag ser inte hur det skiljer sig riktigt ur muskelbyggarsynpunkt dock. Har man genetiskt goda förutsättningar att inte lagra fett borde muskelökningarna bli bättre och vice versa.
Men min fråga till dig var mer hur du tolkar siffrorna, jag vet som sagt inte riktigt hur jag ska tolka det. Men jag ser i alla fall genetiska skillnader som en viktig faktor även om jag gärna hör motargument.
Hur visar man det vetenskapligt ?
Måste vara förbaskat svårt att hitta två personer med samma utgångsläge som frivilligt tvångsmatar sig feta.
1. Observera gener som tros kunna påverka, t.ex. genom råttstudier.
2. Undersök ett stort antal människor och se om de med den typen av gener oftare är överviktiga.
Så har man ju gått till väga i fråga om virus och tarmflorans påverkan.
King Grub
2010-09-16, 19:03
Hmm..tvillingforskning är inte min grej. Borde bli identiska resultat för de båda personerna. Förutsatt att de uppträder identiskt i sin miljö.
Men man jämför olika tvillingpar.
Vad menar du med den siffran(intervallet)?
Siffran betyder att det finns korrelationer mellan genuppsättning och kroppstyp. Dvs, kroppstypen styrs till 30-80 % av din arvsmassa.
Det folk ofta missar i debatten kring genetik och fetma är att den genetiska kopplingen sällan har med ämnesomsättning och likande att göra utan snarare med mättnads- och hungerssystemen som i sin tur påverkar ätbeteendet i stor utsträckning.
Är inte monozygotic twins enäggstvillingar ?
Jo, jag förstår inte riktigt hur de kan uttala sig om hur viktigt skillnader i genotyp skulle vara när de inte har en kontrollgrupp med tvåäggstvillingar. Dessa 12 par enäggstvillingar delar väl inte bara genotyp utan även i princip samma uppväxtmiljö?
Jo, jag förstår inte riktigt hur de kan uttala sig om hur viktigt skillnader i genotyp skulle vara när de inte har en kontrollgrupp med tvåäggstvillingar. Dessa 12 par enäggstvillingar delar väl inte bara genotyp utan även i princip samma uppväxtmiljö?
De har även studerat tvåäggstvillingar och dessutom enäggstvillingar som blivit separerade vid födseln och vuxit upp i väldigt olika miljöer. Ofta slå genetiken igenom i stor utsträckning även då.
För det första kan vikten diffa +-flera kilo mellan olika vägningar enbart beroende på hormonnivåer tarminnehåll vätska sömn tidpung etc etc.
För det andra Så droppar man VISST VÄTSKA om man övergår till lågkolhydratdiet, kanske 2-3 kg även om du lägger dig på samma kaloriintag.
1,5-2 kg är alltså helt extremt försvinnande liten viktskillnad.....
Jag själv ligger på lågkolhydrats kost nu och väger mellan 80 och 82 kilo.. men när jag var sjuk i tre dagar förra veckan gick jag upp till 88 kilo temporärt pga kraftigt ökat kolhydratsintag och matintag bortglömt toabesök etc...
Är helt med på vad du menar. När jag skrev 1,5-2 kg menade jag endast kroppsfettet. Den totala vikten har sjunkit mer. Jag äter alltid ganska lite kolhydrter då jag trivs med det. Vattenförlusten blev ca 1,5 kg.
Har väldigt (enligt mig iaf) låg fettprocent, typ 6-8%, så jag ser och känner skillnaden på vatten och fett ganska tydligt.
Landström
2010-09-17, 03:10
Siffran betyder att det finns korrelationer mellan genuppsättning och kroppstyp. Dvs, kroppstypen styrs till 30-80 % av din arvsmassa.
Tycker vi kan enas om 0-100% så kan vi vara säkra på att vi har rätt.
Men min fråga till dig var mer hur du tolkar siffrorna, jag vet som sagt inte riktigt hur jag ska tolka det. Men jag ser i alla fall genetiska skillnader som en viktig faktor även om jag gärna hör motargument.
Jag kan inte tolka några siffror. Jag har läst statistik EN vecka. Jag brukar undvika uträkningar i möjligaste mån:D
Finns det en spik i diagrammet, en kontrollpunkt/person som kraftig avviker, ska den givetvis undersökas ytterligare. Oftast är det i ytterpunkterna man lättast hittar svaren på olika frågeställningar.
Nu tror jag att många genetiska skillnader drunknar i omgivningen försökspersonen lever i. En person som kraftigt överäter kommer troligen självmant att röra sig lite mer.
Kanske flytta tyngdpunkten i soffan något fler gånger beroende på att fjädrarna skaver lite mer:D
Erkserks
2010-09-18, 11:27
Finns inget genlotteri.
Vi är rätt lika när det gäller gener. Vad som istället påverkar är våran miljö.
Miljö är alltså erfarenhet, inställning, kunskap, förmåga att prestera rätt vid rätt ögonblick, stimulans från omgivning etc, etc.
Tänk ett steg längre. Inställning, kunskap etc beror mycket på gener. Det finns studier på enäggstvillingar som växt upp i olika familjer med helt skilda miljöer. Bara att söka på pubmed. Det du tror är miljö är nog snarare gener, bara ett steg längre bak.
Erkserks
2010-09-18, 11:34
Nu tänker vi efter lite. Du har läst massor av undersökningar.
Hur ofta har du läst om att försöksledarn uteslutit resultat på ex proteinsyntesen beroende på att denne fått med ett genetiskt freak bland försökspersonerna.
Har du någonstans hört att Kreatintillverkaren XYZ avbrutit en långtidsstudie beroende på det funnits två genetiska freaks i kontrollgruppen och tillverkarens kreatin skulle därmed visat negativa värden jämtemot kontrollgruppen:D
Det är därför man har en kontrollGRUPP, alltså mer än 1 person. För att eventuella skillnader ska jämnas ut.
Om det nu skulle finnas ett genetiskt freak så tror jag inte ens man skulle tagit med honom i någon av grupperna då han inte har samma förutsättningar som de andra och skulle ge ett skevt resultat, antingen i "negativ" eller "positiv" riktning.
Om du menar att man upptäkt det efter man gjort försöket och fått ett resultat som är skyhögt på någon enstaka person så brukar det inte spela någon roll eftesom man eliminerar extremvärdena på båda grupperna.
Erkserks
2010-09-18, 11:40
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199005243222101
Gener <3
Är inte monozygotic twins enäggstvillingar ?
Hmm..tvillingforskning är inte min grej. Borde bli identiska resultat för de båda personerna. Förutsatt att de uppträder identiskt i sin miljö.
Att googla "monozygotic" tar kortare tid än att skriva ut den meningen du skrev.
Precis som grub sa så jämfördes tvillingparen med varandra. Alla överåt 1000 kcal / dag.
Skillnaden mellan de olika tvillingparen var 3 gånger större än skillnaden inom ett tvillingpar.
Hur förklarar du det som att det är miljön?
Tänk ett steg längre. Inställning, kunskap etc beror mycket på gener. Det finns studier på enäggstvillingar som växt upp i olika familjer med helt skilda miljöer. Bara att söka på pubmed. Det du tror är miljö är nog snarare gener, bara ett steg längre bak.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c4/Mannen_som_bryter_sig_ur_klippan,_Lund,_2007.jpg
Hur får du kunskap till arv ?
Är inte kunskap beroende på i vilken miljö man växer upp i.
Erkserks
2010-09-18, 12:11
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c4/Mannen_som_bryter_sig_ur_klippan,_Lund,_2007.jpg
Hur får du kunskap till arv ?
Är inte kunskap beroende på i vilken miljö man växer upp i.
Hur får man kunskap då? Genom inlärning. Vad påverkar inlärning? Många saker, bl.a. belöningssystem.
Miljön är mindre viktig än du tror. Rekommendation till läsning är Purves et al Neuroscience eller Brodal, The central nervous system.
Annars läs lite enäggstvillingsstudier på pubmed som jag sa tidigare.
Om du tror att kunskap, intelligens etc endast är beroende av miljöfaktorer så är du helt fel ute måste jag säga.
Belöningssystem. Tänker direkt på Skinners idéer om inlärning m h a morot och piska. Vygotskijs tankar är mer tilltalande.
Men utveckla gärna. Självklart är förmågan att binda samman synapser i hjärnan beroende på arvet. Men jag är mer övertygad om att det vida överskuggas av intryck, en tillåtande miljö, duktiga pedagoger, möjligheter till reflektion etc, etc.
Erkserks
2010-09-18, 15:25
Belöningssystem. Tänker direkt på Skinners idéer om inlärning m h a morot och piska. Vygotskijs tankar är mer tilltalande.
Men utveckla gärna. Självklart är förmågan att binda samman synapser i hjärnan beroende på arvet. Men jag är mer övertygad om att det vida överskuggas av intryck, en tillåtande miljö, duktiga pedagoger, möjligheter till reflektion etc, etc.
Du har läst någon kemist-utbildning. Du om någon borde uppskatta vetenskapliga studier framför teser som någon lägger fram vilka verkar rimliga och därigenom får acceptans.
Som jag sa tidigare så finns det enäggstvillingsstudier på pubmed vilket jag antar du har tillgång till. Jag tänker inte lägga tid på att söka upp dem åt dig, särskilt som du tidigare inte ens kunde googla vad homozygot betyder (är det inte uppenbart med prefixet homo- i ordet och det gäller tvillingar?).
Jag kan själv erkänna att jag hade liknande tankar som du har gällande miljöfaktorer kontra arv för inte alltför länge sedan. Dock ju mer man läser om neurologi och genetik desto mer övergår jag till att det är arv som spelar en större roll än just miljöfaktorer.
Jag vet att du kan mycket om kemi och det uppskattas när du klargör någon kemisk process i kroppen här på forumen. Däremot betyder inte det att du nödvändigtvis har rätt när det gäller något utanför kemins primära område.
Jag tycker att arv/miljödiskussionen lätt blir något slags tomgångsdiskussion om definitioner av vad som är arv eller miljö. När man väl konstaterat att miljön påverkar vad i arvet som de facto uttrycks och att arvet avgör vad som finns för miljön att påverka uttrycket av går det mest runt, runt.
Jag tycker generellt att man skall vara försiktig med att låsa sig i endera extrempositionen. De riktiga extremerna - människorna som verkligen inte kan titta på en macka utan att bli feta, eller människorna som kan äta hur mycket som helst utan att det märks - är ganska få. Konstaterandet att kroppstypen till 30-80% styrs av arvet ger ju, förutom att arvet spelar en viktig roll, att det också är oerhört olika hur stor roll det spelar. Det är rätt stor skillnad på 30% och 80%. Och det är väldigt sällan som arvet är så dominerande att det inte alls påverkas av miljön, då snackar vi väl egentligen mest allvarliga ärftliga sjukdomar/defekter, alt. egenskaper som hår- och ögonfärg.
Frågan om homozygot var ett insttick för att utveckla tankarna kring tvillingarna. Allt enligt Vygotskij och sociokulturelt lärande. Djupare än så var det inte.
Men som jag skrev kan jag inget om tvillingforskning. De har helt samma genom men de har även (oftast ) haft samma uppväxt.
La upp en bild på mannen som bryter sig ur klippan. Mina tankar var att klippan är vårat arv. Vi är fjättrade till arvet och saknar förmåga att påverka. Men mannen bryter sig ur klippan och påverkar sitt egna öde...ungefär.
Helt plötsligt blev det filosofi som jag heller inte behärskar:D
OK! Nu har jag käkat ca 4k kcal varje dag i en vecka (typ hur mkt nötter som helst) ok fettet fortsätter att droppa. Börjar bli lite hålögd nästan o kinderna e smala. Ska börja käka carbs igen för det här går ju fan inte.
Tänkte beställa läkartid, snarast. Kan det vara tarmens upptag som är försämrat tro??
OK! Nu har jag käkat ca 4k kcal varje dag i en vecka (typ hur mkt nötter som helst) ok fettet fortsätter att droppa. Börjar bli lite hålögd nästan o kinderna e smala. Ska börja käka carbs igen för det här går ju fan inte.
Tänkte beställa läkartid, snarast. Kan det vara tarmens upptag som är försämrat tro??
Ja om du tappar vikt på 4000 kcal och inte precis nu befinner dig på bergsetappen Col du Galibier på touren så är det någon som är galet. Endera med upptag eller med energiberäkning. Har du några symtom som skulle kunna tyda på tamrproblem? Diarréer?
Eddie Vedder
2010-09-20, 14:19
"Typ hur mycket nötter som helst" ger en viss antydan om ett inte särskilt noggrant beräknat intag. Ändå konstaterar du 4000 kcal. Hur mycket nötter exakt och vilka nötter?
Och angående malabsorbtion frågar jag samma som Apos78, hur är avföringen? Oljig och lös? Många ggr per dag, mycket på en gång?
Ja om du tappar vikt på 4000 kcal och inte precis nu befinner dig på bergsetappen Col du Galibier på touren så är det någon som är galet. Endera med upptag eller med energiberäkning. Har du några symtom som skulle kunna tyda på tamrproblem? Diarréer?
Har varit i denna situatio en gång tidigare fast då utan att köra LCHF. Då gick det över efter ca två veckor o jag tänkte inte mer på det. Under den perioden körde jag med mycket fett, fast inte LCHF.
Diarré har jag inte men skiter för jävla ofta och ganska mjukt.
Kan det vara mina fd ÄS som skadat tarmen på nåt sätt?
Eller kan det vara typ mild version av crohns syndrom (stavning?)
Kan tillägga att jag bara e 16 bast. Glömde skriva det.
Har varit i denna situatio en gång tidigare fast då utan att köra LCHF. Då gick det över efter ca två veckor o jag tänkte inte mer på det. Under den perioden körde jag med mycket fett, fast inte LCHF.
Diarré har jag inte men skiter för jävla ofta och ganska mjukt.
Kan det vara mina fd ÄS som skadat tarmen på nåt sätt?
Eller kan det vara typ mild version av crohns syndrom (stavning?)
Vad som ger en eventuell förändring i avföringen bör utredas medicinskt, särskilt om det misstänks handla om allehanda inflammationer. Har du problem med att gallan inte fixar sitt arbete eller bekymmer med en gallsaltsmalabsorption så skulle detta visa sig som lättflytande, gulaktig och oljig avföring. Dock skulle det vid ett högt fettintag med stor sannolikhet ge rikliga diaréer och ökade vätskeförluster.
Tarmen kan vara skadad på många olika sätt, vilket även det bör utredas medicinskt om misstanke finns.
Vad som ger en eventuell förändring i avföringen bör utredas medicinskt, särskilt om det misstänks handla om allehanda inflammationer. Har du problem med att gallan inte fixar sitt arbete eller bekymmer med en gallsaltsmalabsorption så skulle detta visa sig som lättflytande, gulaktig och oljig avföring. Dock skulle det vid ett högt fettintag med stor sannolikhet ge rikliga diaréer och ökade vätskeförluster.
Tarmen kan vara skadad på många olika sätt, vilket även det bör utredas medicinskt om misstanke finns.
Tack, riktigt schyssta svar asså:)
Ska be morsan boka tid snart:)
"Typ hur mycket nötter som helst" ger en viss antydan om ett inte särskilt noggrant beräknat intag. Ändå konstaterar du 4000 kcal. Hur mycket nötter exakt och vilka nötter?
Och angående malabsorbtion frågar jag samma som Apos78, hur är avföringen? Oljig och lös? Många ggr per dag, mycket på en gång?
Med "typ hur mycket nötter som helst" menar jag 100g mandlar och 275g jordnötter utöver vanlig kost, vissa dagar uppemot 400g jordnötter.
Grejen jag har märkt på LCHF är att jag ständigt är hungrig, känns som att allt bara rinner igenom (vilket det nästan gör).
Eddie Vedder
2010-09-20, 16:18
Med "typ hur mycket nötter som helst" menar jag 100g mandlar och 275g jordnötter utöver vanlig kost, vissa dagar uppemot 400g jordnötter.
Grejen jag har märkt på LCHF är att jag ständigt är hungrig, känns som att allt bara rinner igenom (vilket det nästan gör).
Ja då är ju något fel låter det som. Bra att du tog tag i det direkt efter Apos78's uppmaning. :)
Skrollovicz
2010-09-21, 06:30
Fett lagras in obehindrat utan insulin.
All mat och dryck utom vatten frisätter väl insulin? Finns väl några sötningsmedel också har jag för mig?
All mat och dryck utom vatten frisätter väl insulin? Finns väl några sötningsmedel också har jag för mig?De som innehåller kcal ja.
King Grub
2010-09-21, 09:34
All mat och dryck utom vatten frisätter väl insulin? Finns väl några sötningsmedel också har jag för mig?
Och? Fett i kosten lagras in som kroppsfett oavsett.
eriksvensson
2010-09-21, 11:11
Och? Fett i kosten lagras in som kroppsfett oavsett.
Så det finns ingen sanning i påståendet om att insulinet är den största boven till vår övervikt som så många strikta LCHFare framhäver det? Jag ser var och varannan dag LCHFare som säger att man kan äta 'tonvis' med fett utan att gå upp i vikt p.g.a att insulinnivåerna är låga. Självklart finns det mycket som spelar roll men oavsett energityp så blir fet av för mycket mat. Fördelen med riktigt strikt LCHF var att man uteslöt så mycket mat att småätande/överätande gick bort då maten blev relativt tråkig, och då åt man mindre energi helt enkelt (och inte några fria mängder mat som vissa påstår att man kan äta..)
Kör själv numera en mer kolhydratvänlig form av LCHF och det fungerar lika bra det sålänge som man äter rimliga mängder (15%kh, 25%p och 60%f)
King Grub
2010-09-21, 11:17
Den "största boven till vår övervikt" är att vi äter mer än vi behöver.
Den "största boven till vår övervikt" är att vi äter mer än vi behöver.
alternativt rör oss mycket mindre än vi borde! :)
King Grub
2010-09-21, 11:24
Inte så mycket "alternativt" - går man upp i vikt när man är stillasittande, beror det också på att man äter mer än man behöver, inte på stillasittandet i sig. Det är ju inte alla som kan vara aktiva och motionera så mycket att det påverkar kroppsvikten meningsfullt.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.