handdator

Visa fullständig version : Fjällröding i kylen - hur tillaga?


GurraGo
2010-09-11, 16:46
Hej,

Tänkte se om vi har någon fiskexpert här på forumet som kan ge mig lite tipsa på vad jag ska göra med min fisk.

Det jag har är en fjällröding som jag ska tillaga för mig själv till middag. Som tillbehör har jag tänkt mig något ganska enkelt så som pressad potatis, grönsaker samt någon sås.

Jag behöver hjälp med hur jag gör med rensning och all annan förberedning/tillagning av fisken.

Tips på god sås mottages också med stor tacksamhet.

Såå, har vi några fiskexperter här?

Icefire
2010-09-11, 19:03
Rensning är inte så svårt, klipp upp buken ordentligt ända upp i huvudet. Ta ett stadigt tag i gälarna (Lossa dem med sax ifall det är svårt att greppa dem) och dra bakåt, så ska det mesta av inälvorna hänga med. Skölj ur fisken ordentligt under rinnande vatten. Det finns säkert bättre instruktioner på Svensk fisk eller någon annan sida, googla!

Jag tycker det är gott att ugnssteka med några citronskivor och lite kryddgrönt som du stoppar i buken på fisken. Smörj en form som du lägger fisken i och klicka även över lite smör. Lägg på folie och ställ in i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter beroende på fiskens storlek.

Annars är det gott att filéa, steka och servera med kokt potatis och en kantarellsås!!
Bästa sättet att steka tycker jag är 8 min på skinnsidan på medelvärme, och sedan vända och steka 1-2 min på andra sidan. Om du väljer något annat tillbehör än kantarellsås så kryddas rödingen med fördel med lite mortlad fänkål.

Hoppas du kommer på nåt gott att laga, ser att jag är lite sen med svar så du kanske redan har satt igång.

Lurch
2010-09-11, 22:50
Rensning är inte så svårt, klipp upp buken ordentligt ända upp i huvudet. Ta ett stadigt tag i gälarna (Lossa dem med sax ifall det är svårt att greppa dem) och dra bakåt, så ska det mesta av inälvorna hänga med. Skölj ur fisken ordentligt under rinnande vatten. Det finns säkert bättre instruktioner på Svensk fisk eller någon annan sida, googla!

Jag tycker det är gott att ugnssteka med några citronskivor och lite kryddgrönt som du stoppar i buken på fisken. Smörj en form som du lägger fisken i och klicka även över lite smör. Lägg på folie och ställ in i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter beroende på fiskens storlek.

Annars är det gott att filéa, steka och servera med kokt potatis och en kantarellsås!!
Bästa sättet att steka tycker jag är 8 min på skinnsidan på medelvärme, och sedan vända och steka 1-2 min på andra sidan. Om du väljer något annat tillbehör än kantarellsås så kryddas rödingen med fördel med lite mortlad fänkål.

Hoppas du kommer på nåt gott att laga, ser att jag är lite sen med svar så du kanske redan har satt igång.

Mycket bra beskriven rensning, enda problemet är att om man ska göra det på riktigt så ska du ha en slö morakniv :cool:

Släng in fisken i ungen direkt med lite dill, salt och peppar (citronpeppar), pressa potatis och gör Romsås till.

Mumma*drool*