handdator

Visa fullständig version : Kalla vs varma ägg?


Fnys
2010-08-09, 09:43
Frågan är kort och enkel; Är det någon skillnad näringsmässigt mellan varma och kalla ägg?

Det vore enklare att koka några ägg kvällen innan istället för att ta sig tid på morgonen :cool:

Benjila
2010-08-09, 09:51
Nej, ingen skillnad. Men det är skillnad på okokta och kokta *rolleyes*

MeekGeek
2010-08-09, 12:00
Bekväm pryl:

http://www.jula.se/aggkokare-350-w-135037

Koka den full (sju ägg) när de gamla är slut, så du alltid har ätklara i kylen. :)

Apos78
2010-08-09, 12:09
Bekväm pryl:

http://www.jula.se/aggkokare-350-w-135037

Koka den full (sju ägg) när de gamla är slut, så du alltid har ätklara i kylen. :)

Hade typ en sådan. Dock har den samma nackdelar som alla andra köksmaskiner - de tar plats och blir lätt stående på översta hyllan. En kastrull passar mig bättre.

mikaelj
2010-08-09, 12:10
I en pastakastrull kan man dessutom koka 20 ägg i taget, annars får man ju koka i flera omgångar.

MeekGeek
2010-08-09, 12:23
Koka ägg i kastrull är alldeles för avancerat för mig. Men i övrigt håller jag med om att sju är lite i klenaste laget.

Floddan
2010-08-09, 18:05
Bekväm pryl:

http://www.jula.se/aggkokare-350-w-135037

Koka den full (sju ägg) när de gamla är slut, så du alltid har ätklara i kylen. :)

Plasten blir skev efter ett tag, man bränner sig lätt, de piper något fruktansvärt, jobbig att diska och ibland spricker äggen.

r3mpuh
2010-08-09, 18:14
I en pastakastrull kan man dessutom koka 20 ägg i taget, annars får man ju koka i flera omgångar.
Lägger du ägg ovanpå varandra? :S

Nelli
2010-08-09, 18:21
klart man kokar en hel kastrull med ägg, i med så många som möjligt och sen in i kylen! Kalla skivade ägg är ju det bästa som finns på mackan!

Apos78
2010-08-09, 19:17
Lägger du ägg ovanpå varandra? :S

Har det någon praktisk betydelse att de kramas lite?

Pompere
2010-08-09, 21:27
haha, vilket snack om hur man kan koka ägg! Värsta jag hört.

Ner med skiten i en vanlig kastrull och koka för fulla gubbar!
Äggkokare är för pussies.

Fredrik_S
2010-08-10, 00:09
Frågan jag ställer mig är hur man får bort skalet utan att behöva stå där och skala äggen manuellt.

Andreas Löfgren
2010-08-10, 20:52
Är det skillnad på kokta eller stekta näringsmässigt?

NoPainNoGain
2010-08-10, 21:04
Frågan jag ställer mig är hur man får bort skalet utan att behöva stå där och skala äggen manuellt.

http://www.youtube.com/watch?v=qSR9Z1H0ycs&feature=related

Fredrik_S
2010-08-11, 10:22
http://www.youtube.com/watch?v=qSR9Z1H0ycs&feature=related

hm, såg ju smidigit ut men kommentarerna var inte helt uppmundrande, verkar vara många som misslyckats.
Läste att 10 sekunder är tiden man ska kyla ägget i rinnande kallvatten för att det ska släppa lättast.

tsp
2010-08-11, 10:46
I en pastakastrull kan man dessutom koka 20 ägg i taget, annars får man ju koka i flera omgångar.

PASTAKASTRULL!? I mikaelj's hem? :D Du får döpa om den till äggkastrull!

hm, såg ju smidigit ut men kommentarerna var inte helt uppmundrande, verkar vara många som misslyckats.
Läste att 10 sekunder är tiden man ska kyla ägget i rinnande kallvatten för att det ska släppa lättast.

Det är ganska lätt faktiskt. Men för min del går det inte snabbare än att skala "vanligt". Skalar man i rinnande vatten är det ju bara att knäcka ena änden, och sedan skala rakt ner en gång så att man får en "landningsbana" och sedan skala åt sidan så tar man ju i princip allt skal på en gång.

Fredrik_S
2010-08-11, 10:50
PASTAKASTRULL!? I mikaelj's hem? :D Du får döpa om den till äggkastrull!



Det är ganska lätt faktiskt. Men för min del går det inte snabbare än att skala "vanligt". Skalar man i rinnande vatten är det ju bara att knäcka ena änden, och sedan skala rakt ner en gång så att man får en "landningsbana" och sedan skala åt sidan så tar man ju i princip allt skal på en gång.

Mycket måste hänga på avkylningstekniken hur lättskalat ägget blir. Ibland sitter det som klister på hela ägget ibland är det som du säger att det bara flyter av på en gång.
Hur gör du?

Lakritzz
2010-08-11, 11:57
Mycket måste hänga på avkylningstekniken hur lättskalat ägget blir. Ibland sitter det som klister på hela ägget ibland är det som du säger att det bara flyter av på en gång.
Hur gör du?Is-vatten. 5 minuter i svidande kallt vatten direkt efter kokningen... sedan in i kylen! :)

Rockhard
2010-08-11, 14:25
Har inget med avkylning etc att göra. Vissa ägg är skit helt enkelt. Får jag ägg med fasklistrat skal så tar jag en kniv och delar på mitten och sen gröper ur.

Floddan
2010-08-11, 14:38
Färska ägg är mer svårskalade.

Men kallt vatten en bra stund direkt efter kokning brukar göra susen.

Ristretto
2010-08-11, 19:30
Om äggen är svårskalade låter man de råa äggen stå i rumstemp tills de blir lättskalade efter kokning, det brukar ta 1-3 dygn, sen kan man ha dem i kylen igen.

pclillen
2010-08-11, 20:07
testa idag och det gick hur bra som helst. Kylde dem bara direkt efter kokningen och körde på efter det. :)

Ristretto
2010-08-11, 21:44
testa idag och det gick hur bra som helst. Kylde dem bara direkt efter kokningen och körde på efter det. :)

Det hjälper dock inte om äggen är för färska. Jag har själv ett par plattor som står framme nu, de blir lättare och lättare att skala för var dag. Jag spolar alltid äggen iskallt efter kokning och det hjälper litegrann, men inte på väldigt svårskalade ägg.

Onigiri
2010-08-12, 14:34
I en pastakastrull kan man dessutom koka 20 ägg i taget, annars får man ju koka i flera omgångar.Varför skulle man behöva koka 20 ägg om gången, så mycket ägg äter väl ingen? :cool: :hbang:

Onigiri
2010-08-12, 14:43
Fredrik S: Det går inte att skala ägg så, det måste vara typ kokat/sköljt och bitarna måste skalas perfekt. Fast visst, övar man på 10000 ägg så kan man det säkert utantill och då är det busenkelt. Om man har tålamodet.

jontet
2010-08-12, 18:01
jag äter en hel del kokta ägg och har aldrig någonsin stött på ett ägg som varit svårare att skala än att man fått av allt skal i ett svep. ägg kokas genom att läggas ner i stormkokande vatten och kokas till de är klara och sen sköljs de i lite kallt vatten (för att det skall gå att hålla i dem utan att bränna sönder fingrarna :D)

jonas12345
2010-08-12, 20:51
brukar kasta i 2 ägg i vattenkokaren ..
sedan in i duschen...

spolar i kallt vatten medans snabbkaffet svalnar lite...

inga prblem med skalen...

*flex*

HankT
2013-03-28, 18:59
Fast det känns ändå som att frågan ställd i början av detta inlägg mer handlar om det är någon skillnad på ämnesupptaget, inte hur man kokar äggen?

Wzup2u
2013-03-28, 21:30
mackor plus bregott plus kokta ägg plus salt plus kalles kaviar is love

InSipiD
2013-03-29, 09:46
Fast det känns ändå som att frågan ställd i början av detta inlägg mer handlar om det är någon skillnad på ämnesupptaget, inte hur man kokar äggen?

Och det lyfte du en 2,5 år gammal tråd för att tala om? :smash: ;)