handdator

Visa fullständig version : Ryssland hittar antibiotika i Finländsk kött


conundrum
2010-07-28, 12:13
Testningen av antibiotikarester och andra främmande ämnen är en av de centralaste frågorna i importtvisten mellan Ryssland och Finland. För till exempel Atrias del har Ryssland i två fall reklamerat över antibiotika.

De ryska myndigheterna har hittat teracyklin i prover som har tagits från Atrias svin. Tetracyklin är ett antibiotikum som används bland annat för att bota människor med akne. På djur används den för många olika krämpor. Enligt rysk lag får det överhuvudtaget inte finnas tetracyklin i kött medan EU tillåter små mängder.

Ryssland har infört ett tillfälligt importförbud för 14 finländska tillverkare av kött- och mjölkprodukter. Ärendet ska diskuteras på fredag då ryska och finländska myndigheter träffas.

Det här är andra gången Ryssland uppger sig ha funnit antibiotika hos Atria.

Tidigare sade de sig ha hittat också nitrofuran-antibiotika i finländskt kött. Det är ett ämne som är skadligt för människan, och det har veterligen inte använts i Finland på 20 år.

Ryssland vill att de finländska bolagen gör sig av med antibiotikan och de andra främmande ämnena. Kraven är delvis hårdare än EU:s regler.

Veterinären Riitta Mangs som arbetar vid Atrias fabrik i Nurmo säger att tetracyklinet hittades genom ett särskilt noggrant analyssätt.

-De säger sig ha använt sig av gaskromatografi. Med våra metoder kan vi inte hitta så små halter, säger Mangs.

Enligt henne kan man med dagens teknik bara leva upp till EU:s regler. På fabriksnivå kan man inte möta de krav Ryssland ställer.

På Atrias fabrik i Nurmo slaktas ungefär en miljon svin per år. Av dem antibiotikatestas två procent. Fynden skickas alltid till Eviras laboratorium för noggrannare analys.

Eviras laboratorium uppger att alla prover de fått i år har levt upp till EU:s krav.

Juha Grön, vd för Atria i Finland, blev förvånad när han fick höra om tetracyklinfyndet.

-Jag kan inte kommentera det på något sätt - inte erkänna och inte bestrida, säger Grön. Ursprungligen av FNB, Vasabladet